Πώς να αλλάξεις τη ζωή σου: 30 συμβουλές!

Πώς να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα από αρκετές, άλλες μικρές άλλες μεγαλύτερες, τροποποιήσεις; Πιστεύουμε ότι θα πάρεις μια γεμάτη απάντηση αν διαβάσεις το παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα.

Αν νιώθεις ότι επέρχεται η ανία, η έλλειψη νοηματοδότησης στην καθημερινότητα και κινητοποιημένου ενδιαφέροντος, τότε θέλουμε να δώσεις βάση στις συμβουλές που ακολουθούν. Μπορεί να είναι μόνο λόγια, ωστόσο, εστιάζοντας βαθύτερα σε αυτά, και δείχνοντας την προσήκουσα προσοχή, θεωρούμε ότι θα καταφέρεις να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Διότι μπορεί να είναι πράγματα που ξεχνάς να εφαρμόζεις, κρίνοντάς τα ως δεδομένα. Όμως, μήπως δεν είναι δεδομένα; Μήπως χρειάζεται σιγά-σιγά να τα επιδιώκεις προκειμένου να βελτιώσεις το συνολικό επίπεδο ευεξίας σου; Για να δούμε…!

Πώς να αλλάξεις τη ζωή σου – Η λίστα με τις 30 συμβουλές

Ξεκίνησε με μικρές τροποποιήσεις μέσα στην ημέρα σου:

1. Κάνε πού και πού ντους με αντιθέσεις στη θερμοκρασία του νερού

Το δροσερό ντους συσφίγγει το δέρμα, σε ξυπνάει και σε δραστηριοποιεί. Το ζεστό ντους είναι ιδανικό για πριν τον ύπνο καθώς σε χαλαρώνει. Ένα ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να σε τονώσει χρειάζεται να εμπεριέχει συνδυασμό αυτών των δύο.

2. Φρόντισε να ξυπνάς νωρίτερα

Ο περίσσιος ύπνος ή ο ύπνος που λαμβάνει χώρα τις μεγάλες πρωινές ώρες σπάνια είναι επωφελής. Αντιθέτως, προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, άρα και υποτονικότητα. Επίσης, σού στερεί πολλές απολαύσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού, το οποίο σε κάθε περιοχή της χώρας μας είναι εξαιρετικό. Κάθε μέρα προσπάθησε να ξυπνάς έστω και 5 λεπτά νωρίτερα, προσέχοντας να συμπληρώνεις τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου το βράδυ.

Αυτές είναι οι 7 πιο αποτελεσματικές Τροφές που διευκολύνουν τον ύπνο, κι αυτές οι Σωστές στάσεις ύπνου. Θα σου φανούν πολύ βοηθητικές.

3. Αγάπησε και τη Δευτέρα το πρωί!

Μιας που μιλάμε για πρωί, να μοιραστούμε άλλες 3 σημαντικές σχετικές συμβουλές για το πώς να αλλάξεις τη ζωή σου. Η πρώτη είναι το να προσπαθήσεις – όσο κι αν δεν είναι σύνηθες – να αγαπήσεις και το πρωί της Δευτέρας! Αντιμετώπιζέ το ως το ξεκίνημα ενός καινούριου μικρού κύκλου, που θέλεις να κάνεις δυναμικά ώστε να αρχίσεις μια εβδομάδα με τους καλύτερους οιωνούς.

4. Το πρωινό σνακ είναι απαραίτητο

Το δεύτερο tip μας που αφορά το πρωί είναι το να μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα. Όσο κι αν δεν πεινάς, δεν μπορεί να πίνεις μόνο καφέ. Χρειάζεσαι ενέργεια από το πρωί. Και η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών ερευνών επισημαίνει τη σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος.

Πάρε μπόλικες ιδέες για πρωινά γεύματα στα εξής άρθρα:

5. Περιποιήσου από το πρωί

Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά συμβουλή για το πώς να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα από καθημερινές μικροαλλαγές που αφορούν στο πρωινό. Είτε έχεις να πας στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στην αγορά κ.ο.κ. είτε απλώς θα μείνεις σπίτι, αξίζει να σού αφιερώσεις μερικά λεπτά. Μερικά λεπτά που θα είναι όμως τόσο σημαντικά. Αυτό-φροντίδα και αυτό-περιποίηση. Πλύσιμο προσώπου και δοντιών, ενυδάτωση προσώπου, καλλωπισμός μαλλιών, ενδεχομένως ένα ελαφρύ μακιγιάζ. Και, το κυριότερο, μην παραμένεις μέσα στο σπίτι με τα ίδια ρούχα που φοράς στον ύπνο. Αυτό σε καθιστά λιγότερο δραστήρια και με λιγότερη όρεξη.

6. Πρόσεξε όσο γίνεται τη διατροφή σου

Όλη η ενέργειά μας προέρχεται από το τι τρώμε. Η σωματική/οργανική και ψυχική μας υγεία συνδέονται άρρηκτα με τη διατροφή μας. Ως εκ τούτων, το τι τρως σε καθημερινή βάση αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα τού πώς είσαι και τού πώς αισθάνεσαι. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. Φυσικά, δεν χρειάζεται να καταπιέζεσαι με αυστηρές δίαιτες και ελλιπείς διατροφές στοχεύοντας σε μη υγιείς εικόνες – πρότυπα.

7. Να τρως με αργό ρυθμό

Αν τρως γρήγορα τα φαγητά σου, αφενός δεν τα απολαμβάνεις το ίδιο, αφετέρου δυσχεραίνεις το έργο της πέψης. Το πρώτο έχει ως συνέπεια να μη νιώθεις ψυχικά (και «στομαχικά») πλήρης. Το δεύτερο έχει άλλες οργανικές επιπτώσεις. Από την άλλη, αν μασάς περισσότερο κάθε μπουκιά σου, αποφεύγεις να τρως μεγαλύτερες ποσότητες, να επιβαρύνεις το πεπτικό σύστημα, να προσλαμβάνεις περιττό βάρος. Άσε που θα έχεις το χρόνο να συζητάς με τα οικεία σου πρόσωπα περισσότερο και να έρχεστε πιο κοντά.

8. Να πίνεις μπόλικο νερό

Όπως ο πλανήτης Γη, έτσι και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα 2/3 του περίπου από το υδάτινο στοιχείο. Αυτό και μόνο είναι επαρκές για να αντιληφθούμε όλοι και όλες μας πόσο αναγκαίο είναι για τον οργανισμό μας. Η ελάχιστη ποσότητα νερού που χρειάζεται κανείς να καταναλώνει έγκειται στα 0,03 λίτρα ανά κιλό σωματικής μάζας. Δηλαδή, για ένα άτομο 70 κιλών, είναι 2,1 λίτρα νερό ημερησίως. Αυξημένη εφίδρωση και δραστηριότητα μέσα στην ημέρα, βέβαια, συνεπάγεται κι αυξημένες απαιτήσεις σε νερό.

9. Κατανάλωνε λιγότερα, αλλά περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα θρεπτικά συστατικά και οι ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών είναι πολυσυζητημένα. Κι όμως, δεν τα λαμβάνουμε όλοι και όλες σοβαρά υπόψη. Αφιέρωσε 7 ημέρες δοκιμαστικής προσπάθειας όπου θα τρως λιγότερο βρώμικο και πρόχειρο φαγητό, ελάχιστα γλυκά και άφθονα λαχανικά και φρούτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη νιώσει καλύτερα από πολλές απόψεις! Μην παραγνωρίσεις το βαρυσήμαντο ρόλο της διατροφής και του νερού σε ό,τι αφορά το πώς να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

10. Μην τρως αργά το βράδυ

Ένα γεμάτο στομάχι δυσκολεύει την έλευση του ύπνου ή, στις περιπτώσεις που την επιταχύνει, τότε ο ύπνος δεν είναι καλής ποιότητας. Γιατί; Διότι το πεπτικό σύστημα πρέπει να είναι σε φουλ λειτουργία αντί να ξεκουράζεται. Ακολούθησε τη Σουηδική (κι όχι μόνο) λογική του να τρως το τελευταίο γεύμα σου τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσεις το βράδυ. Θα δεις μέσα σε μερικές ημέρες διαφορά στη διάθεσή σου, στην ποιότητα του ύπνου, ακόμη και στο σωματικό βάρος σου.

11. Κάνε επαρκή ύπνο

Κάθε βράδυ που δεν κοιμάσαι επαρκώς, δημιουργείται ένα έλλειμμα ύπνου, το οποίο πρέπει άμεσα να αναπληρωθεί. Αν κατ’ επανάληψιν δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες, τότε το έλλειμμα ύπνου που θα έχει συσσωρευτεί θα είναι πολύ μεγάλο. Και δύσκολα θα καλυφθεί. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας μας και του πώς θα εξελιχθεί εξαρτάται από το πώς ήταν το βράδυ που περάσαμε.

12. Τακτοποίησε τους χώρους που περνάς πολύ χρόνο

Ένα ακατάστατο γραφείο στο οποίο εργάζεσαι για ώρες καθημερινά δε διευκολύνει τη γνωστική και ευρύτερη οργανική και ψυχολογική σου λειτουργικότητα. Αντιστοίχως κι ένα αμάζευτο υπνοδωμάτιο ή μια κουζίνα ατακτοποίητη.

Συνέχισε με μερικές άλλες αλλαγές στην καθημερινότητά σου:

13. Ξεδίπλωσε την κοινωνικότητά σου

Ξεκίνα να ανοίγεσαι περισσότερο στους άλλους και δη σε δυνητικά νέους φίλους και φίλες. Οι φίλοι, στενότεροι και ευρύτεροι, είναι ωφέλιμοι από ποικίλες απόψεις.

Διάβασε εδώ τους 5 Κύριους τρόπος για το Πώς να αποκτήσεις φίλους.

14. Σχεδίασε την επόμενη ημέρα από το βράδυ

Μην περιμένεις να ξυπνήσεις για να οργανωθείς. Μπορείς από το προηγούμενο βράδυ να έχεις ετοιμάσει το outfit της επόμενης ημέρας, τη λίστα για το super market, το πρωινό σου φαγητό. Έτσι, θα κοιμάσαι πιο ήρεμη αφού οι υποχρεώσεις σου θα είναι οργανωμένες και τακτοποιημένες. Παράλληλα, θα χρειάζεσαι λιγότερο χρόνο το πρωί για πρακτικά ζητήματα που θα έχεις ήδη διευθετήσει. Άρα, το πρωί έχει αυξημένες πιθανότητες να ξεκινήσει ευοίωνα!

15. Αναζήτησε τον καθαρό αέρα

Ακόμα κι αν μένεις σε μία βιομηχανική και πυκνοκατοικημένη πόλη, όλο και κάπου παραέξω θα υπάρχει ένα πάρκο, ένα άλσος, ένα βουνό, μια θάλασσα. Ο καθαρός αέρας μάς φρεσκάρει, μάς ανανεώνει, μάς βοηθάει να πάρουμε βαθιές ανάσες για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα.

16. Κάνε πρώτα ό,τι είναι σημαντικό(τερο)

Πώς να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο; Φυσικά οργανώνοντας ορθότερα και αποδοτικότερα την ημέρα σου και τις υποχρεώσεις σου. Ένας τρόπος επ’ αυτού είναι να σχεδιάζεις την ημέρα σου από το προηγούμενο βράδυ, όπως περιγράψαμε. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ξεχωρίσεις τα αναγκαία από τα σημαντικά και επείγοντα. Βάλε σε προτεραιότητα τα δεύτερα, μιας και ενέχουν μεγαλύτερο άγχος, ένα φορτίο που πρέπει να φύγει από την πλάτη σου.

Χρήσιμο θα σου φανεί το άρθρο με τίτλο: «Πώς να διαχειρίζεστε το χρόνο σας σωστά».

17. Φτιάξε χρονοδιαγράμματα

Για κάθε εργασία που έχεις αναλάβει, για κάθε υποχρέωση που οφείλεις να φέρεις σε πέρας, φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, εάν είναι γραπτό και όχι απλά στο μυαλό σου, θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να είσαι οργανωμένη και να βλέπεις ξεκάθαρα τι έχεις να κάνεις και πότε. Μάλιστα, κατ’ αυτό τον τρόπο, θα είσαι διπλά παραγωγική σε κάθε έργο σου.

18. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Κινούμενες στο ίδιο πλαίσιο, θέλουμε να προσθέσουμε κι αυτό που πολλοί Ψυχολόγοι κρίνουν ως απαραίτητο: το να θέτουμε ρεαλιστικούς κι επιτεύξιμους στόχους. Πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε με λίγη ή πολλή προσπάθεια, αλλά με μέσα που διαθέτουμε ή που δυνάμεθα να αποκτήσουμε. Διότι, οι μη ρεαλιστικοί στόχοι, πιθανότατα να μείνουν εφ’ όρου ζωής άπιαστα όνειρα…

19. Διαλογίσου

Ένας από τους τρόπους ψυχοσωματικής χαλάρωσης είναι ο διαλογισμός. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν ενδεικτικά εδώ: «Πώς να χαλαρώσεις – Τρόποι για ψυχοσωματική χαλάρωση που προτείνει η Ψυχολογία». Έστω 1 φορά την εβδομάδα, η διαδικασία αυτή μπορεί να σε ανακουφίσει από το καθημερινό στρες, όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί ερευνητικά.

20. Πήγαινε ενάντια στον καταναλωτισμό

Η ευτυχία βρίσκεται πολύ πιο πέρα από τον καταναλωτισμό και δη τον υπερκαταναλωτισμό. Η ευτυχία βρίσκεται στους ανθρώπους, μέσα μας και έξω μας. Εσωτερικά στον εαυτό μας, δηλαδή, κι εξωτερικά στις σχέσεις κι αλληλεπιδράσεις με τους γύρω μας. Τα υλικά αγαθά είναι στην πραγματικότητα αναλώσιμα και ευκαιριακά. Πολλές σχέσεις όμως μένουν σταθερές κι αναλλοίωτες μακροχρόνια, ενώ, με το εαυτό μας καλούμαστε να πορευθούμε για πάντα.

Σε μία εποχή υπερκατανάλωσης, σε μία κοινωνία με τα social media να κυβερνούν τις ζωές των περισσότερων ανθρώπων, αυτή είναι μία πολύ σημαντική που σου προτείνουμε να κάνεις εάν θες να μάθεις πώς να αλλάξεις τη ζωή σου αποφασιστικά.

21. Γίνε πιο θετική και πιο αισιόδοξοι

Ολόκληρος κλάδος της Ψυχολογίας ασχολείται με αυτό που λέγεται Θετικά Συναισθήματα. Επομένως, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είναι απλολαϊκή πεποίθηση η ισχύς τους, μα επιστημονικά ενδεδειγμένη και αναγνωρισμένη.

Ενδεικτικά, μπορείς να πληροφορηθείς και στα εξής άρθρα: Πώς να γίνω πιο αισιόδοξη – 6 Τρόποι , Αισιοδοξία και μακροζωία: Μια καινούρια έρευνα.

22. Υπόβαλε ερωτήσεις όταν μιλάς με κάποιον

Ένας εποικοδομητικός διάλογος εμπεριέχει – μεταξύ άλλων – το να υποβάλει ο ένας ο ομιλητής στον άλλο ερωτήματα. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται ζωντανή η συζήτηση και εξασφαλίζεται η ομαλή ροή της. Επιπλέον, καθίσταται φανερό πως ο ένας ενδιαφέρεται να μάθε πληροφορίες από τον άλλο, θέλει να τον ακούσει, και τον προσέχει. Δε νοιάζεται μόνο να μιλάει για τον εαυτό του, μα επιδιώκει να μαθαίνει για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του.

Ως απόρροια αυτών και του επωφελούς διαλόγου, δημιουργούνται πιο στενές, πιο οικείες, πιο γνήσιες σχέσεις. Και, κατ’ επέκταση, ένα υγιές και ασφαλές κοινωνικό δίκτυο, που πλαισιώνει το άτομο και ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να το υποστηρίξει. Με τη σειρά του, ένα επαρκώς υποστηρικτικό δίκτυο έχει αναγνωρισμένη θετική επίδραση στο άτομο και στην ψυχική του υγεία. Συμπερασματικά, αν θέλεις να μάθεις πώς να αλλάξεις τη ζωή σου, ξεκίνησε να υποβάλεις ερωτήματα όταν συνομιλείς με κοντινούς ανθρώπους ώστε να θέσεις τα θεμέλια για στέρεες, ειλικρινείς, στενές σχέσεις.

Παράλληλα με τα προαναφερόμενα, μπορείς να επιδιώξεις Σταδιακά να:

23. Βρεις τα κίνητρα μέσα σου

Τα κίνητρα υπάρχουν κατά κύριο λόγο μέσα μας. Όσο κι αν σε πιέζει η μητέρα σου να διαβάσεις, δε θα το κάνεις αν εσύ η ίδια δεν πειστείς για την ωφελιμότητα του διαβάσματος. Όσο κι αν θέλει ο σύζυγός σου να βρίσκεστε συχνότερα ερωτικά, δε θα το κάνεις αν δεν εντοπίσεις τις βαθύτερες δικές σου επιθυμίες. Ένα εσωτερικό κίνητρο είναι δυνατό να σε κάνει να… καταφέρεις το ακατόρθωτο.

24. Γίνε πιο ανοιχτή σε νέες εμπειρίες

Ό,τι μπορεί να περιλαμβάνεται στο λεκτικό σύνολο των «νέων εμπειριών» συνιστά και πρότασή μας για το πώς να αλλάξεις τη ζωή σου. Ταξίδια, γνωριμίες, καινούρια μέρη ψυχαγωγίας και διασκέδασης, νέες παρέες, extreme sports. Ακόμη, ανανέωση γκαρνταρόμπας και μαλλιών, ανάγνωση βιβλίων, απόκτηση πληροφόρησης για ζητήματα που δε σε ενδιέφεραν μέχρι τώτα. Και άλλα πολλά. Οι νέες εμπειρίες εκτοξεύουν στα ύψη τις ορμόνες που σχετίζονται με τη θετική διάθεση και ψυχολογία. Και σίγουρα χαρίζουν μια αναβάθμιση στη ζωή!

25. Συγχώρησε τον εαυτό σου και τους γύρω σου

Η Χριστιανική προτροπή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Προσπάθησε να σε συγχωρήσεις για οποιοδήποτε σφάλμα που έπραξες ηθελημένα ή αθέλητα κατά το παρελθόν. Προσπάθησε να συγχωρήσεις και τους κοντινούς και τους υπόλοιπους ανθρώπους που μπορεί να σε θύμωσαν, πλήγωσαν, στενοχώρησαν, μείωσαν.

Άφησε το παρελθόν εκεί που του ανήκει και θα δεις ότι θα είναι πανεύκολο το πώς να αλλάξεις τη ζωή σου οριστικά!

Τέλος, προσπάθησε να μην:

26. Συναναστρέφεσαι ανθρώπους τοξικούς, αρνητικούς, επικριτικούς και ζηλιάρηδες

Όλοι και όλες μπορεί λίγο πολύ να εμφανίζουμε τέτοια χαρακτηριστικά, περιστασιακά. Εντούτοις, άνθρωποι που τα έχουν ως μόνιμα στοιχεία του χαρακτήρα τους, τα εξωτερικεύουν στο περιβάλλον τους. Και πόσο ωραία μπορεί να είναι η μέρα σου, η νύχτα σου, η καθημερινότητά σου, η ζωή σου με έναν παθολογικά ζηλιάρη σύντροφο; Με μία επικριτική ή συνεχώς αρνητικά σκεπτόμενη φιλενάδα;

27. Υποτιμάς τα κομπλιμέντα και τον έπαινο

Είναι υπέροχο να αναγνωρίζονται οι κόποι, οι επιτυχίες, τα προτερήματά σου από τρίτα άτομα. Όταν κάποιος σου κάνει ένα κομπλιμέντο ή σε επαινεί για κάτι, άφηνε τον εαυτό σου να το αποδέχεται πλήρως. Να χαίρεσαι που έχεις το τάδε στοιχείο ή που πέτυχες στον τάδε τομέα και μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό, που αναγνωρίστηκε από τους άλλους. Η ικανοποίηση αυτή θα σου δώσει μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσεις να προσπαθείς ή/ και για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Συγχρόνως, θα συμβάλει στο να φτιάξεις τις σχέσεις σου με τους άλλους.

28. Αφήνεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα

Εν ολίγοις, μην είσαι αναβλητική. Δεν ξέρεις πώς θα είναι η επόμενη και κάθε επόμενη ημέρα. Οπότε, όταν σκέφτεσαι ότι κάτι είναι εφικτό να γίνει άμεσα, μην το καθυστερείς. Όσο περνάει από το χέρι σου, επίλεξε να το κάνεις επί τόπου χωρίς αναστολές. Θα δεις ότι έτσι θα είναι πιο οργανωμένο το πρόγραμμά σου κι εσύ δε θα αγχώνεσαι από διαφόρων ειδών εκκρεμότητες.

29. Περιμένεις τις καλές ευκαιρίες…

…αλλά δημιούργησε μόνη σου ευκαιρίες! Όσο και να τις αναμένεις μένοντας άπραγη, πιθανότατα να μην έλθουν ποτέ. Εντούτοις, λαμβάνοντας τα ηνία στη ζωή σου, δρώντας επί τους ουσίας και προσπαθώντας για συνεχή βελτίωση, τότε πιθανότατα να έλθουν. Κι όχι από μόνες τους ούτε από την τύχη ούτε επειδή ήταν θέλημα Θεού. Αλλά επειδή εσύ η ίδια το επεδίωξες. Εσύ, συνεπώς, τις δημιούργησες!

30. Φοβάσαι τα εμπόδια

Αφήσαμε για τελευταίο αρνητική προτροπή αυτή, την οποία θεωρούμε μείζονος σημασίας: μη φοβάσαι ο,τιδήποτε κι οποιονδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή σου. Εφόσον θέλεις να προσπαθήσεις για κάτι, δεν υπάρχει τίποτε και κανένας από το εξωτερικό περιβάλλον που δύναται να σε αναχαιτίσει· να διακόψει την πορεία σου· να μη σε αφήσει να το εκπληρώσεις. Τα εμπόδια, σε τελευταία ανάλυση, είναι εκεί για να μας εφοπλίζουν ακόμη περισσότερο!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα