Έρωτας χωρίς ανταπόκριση – Μια ουσιαστική συζήτηση

Ποιος είναι ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση; Πότε μπορεί να υπάρξει; Εμφανίζεται συχνά; Μπορεί να πληγώσει το ενδιαφερόμενο άτομο; Τι μπορείς να κάνεις εάν βρεθείς σε μία τέτοια συνθήκη;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα παραθέσουμε την άποψή μας. Μία άποψη υποκειμενική, φυσικά, που μπορεί να αντανακλά εξ ολοκλήρου ή στο περίπου και τη δική σου γνώμη. Μπορεί, όμως, να έχεις και μία εντελώς διαφορετική τοποθέτηση επί του θέματος. Όλες οι οπτικές για το ζήτημα «έρωτας χωρίς ανταπόκριση» είναι αναμφισβήτητα αποδεκτές και συζητήσιμες.

Ποιος είναι ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση;

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεσαι, ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση είναι εκείνος που πηγάζει μόνο από τη μία πλευρά. Εκείνος στα πλαίσια του οποίου το ένα άτομο έχει συναισθήματα ενδιαφέροντος κι αγάπης προς το άλλο. Χωρίς να υπάρχει και η αντιστροφή, δηλαδή και ο άλλος να αισθάνεται έτσι.

Πότε μπορεί να εμφανιστεί και πόσο συχνός φαίνεται να είναι;

Ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση μπορεί να εμφανιστεί όταν εσύ – λόγου χάρη – τρέφεις ερωτικό ενδιαφέρον και συναισθήματα για κάποιον ο οποίος δεν αισθάνεται έτσι για εσένα.

Ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση μπορεί να εμφανιστεί όταν ο ένας θέλει κάποιον άλλον ο οποίος δεν το γνωρίζει καν. Άρα πώς να ανταποκριθεί δεδομένου ότι δεν το ξέρει;

Παρόμοια περίπτωση είναι όταν το άλλο άτομο έχει επίγνωση των συναισθημάτων του πρώτου αλλά επιμένει να τον αγνοεί. Για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμεί να συνάψει σχέση με το πρώτο άτομο, επομένως τα συναισθήματα είναι – εις γνώσιν του – μη αμοιβαία. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι παντρεμένος ή δεσμευμένος και απορρίπτει εσένα που τον θέλεις.

Τώρα, το πόσο συχνά συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Θα ήταν εσφαλμένο και παράτολμο από πλευράς μας να μιλήσουμε με ακριβή νούμερα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να μιλήσουμε βάσει της εμπειρίας μας. Βάσει των περιπτώσεων γνωστών μας ατόμων που έχουν βρεθεί σε μία περίπτωση όπου εμφανίζεται έρωτας χωρίς ανταπόκριση. Είτε τα άτομα αυτά να έτρεφαν συναισθήματα για κάποιον που δεν τους ήθελε είτε οι γνωστοί μας να βρίσκονταν στη θέση του ατόμου που δεν επέστρεψε το ενδιαφέρον που κάποιος άλλος τους έδειξε. Και μάλλον όλες και όλοι μας έχουμε βρεθεί σε τέτοιες φάσεις ή γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν βρεθεί.

Οπότε, ίσως να μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, μια σχετικά συχνά υφιστάμενη κατάσταση, στα πλαίσια των περίπλοκων διαπροσωπικών σχέσεων των ανθρώπων.

Τι μπορείς να κάνεις εάν βρεθείς σε μία συνθήκη όπου υπάρχει έρωτας χωρίς ανταπόκριση;

Συγκεκριμένα, θα δούμε τι μπορείς να κάνεις όταν ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση συμβαίνει σε εσένα. Σου αρέσει κάποιος, είσαι λίγο ή πολύ ερωτευμένη με εκείνον, όμως τα αισθήματα… δεν είναι αμοιβαία. Ρίξε μια ματιά στις συμβουλές μας.

Πρώτον: Αναγνώρισε εάν σου συμβαίνει συστηματικά

Το πρώτο πράγμα που σε καλούμε να τσεκάρεις είναι αν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε εσένα ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση. Αν όχι, θέλουμε να σκεφτείς καλά μήπως σου έχει συμβεί μπόλικες φορές να θέλεις κάποιον που σε απορρίπτει. Και γιατί κρίνουμε επιτακτικό να ελέγξεις κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με κάποιους Ψυχολόγους, ο έρωτας γίνεται πιο πολύτιμο αγαθό, πιο επιθυμητός και ευχάριστος όταν είναι … άπιαστος. Η απόρριψη μπορεί να είναι, επί της ουσίας, ελκυστική σε μερικούς ανθρώπους. Και να τους οδηγεί να αναζητούν συνέχεια συντρόφους ή και άλλους ανθρώπους που τους απορρίπτουν, «κυνηγώντας» τους ή αναμένοντας παθητικά την αντίδραση των άλλων συνεχίζοντας να βιώνουν αισθήματα για αυτούς.

Αν παρατηρήσεις ότι εμφανίζεται ένα τέτοιο μοτίβο στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και δη στις ερωτικές σου επιλογές, θέλουμε οπωσδήποτε να το αναγνωρίσεις. Η αναγνώριση ενός «προβλήματος» είναι και η μισή λύση του, όπως θα δούμε και ακολούθως.

Δεύτερον: Αποδέξου την απόρριψη και τα επακόλουθα συναισθήματα

Η απόρριψη, σε οποιοδήποτε πλαίσιο και από οποιοδήποτε άτομο, δε γίνεται να μην πληγώνει, να μη στενοχωρεί, να μη θλίβει, να μη ρίχνει ψυχολογικά το άτομο που την υφίσταται. Είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, όταν κάποιος που αγαπάς σε απορρίπτει, είναι φυσικό επόμενο να σου δημιουργεί τα προαναφερόμενα.

Αυτό που εμείς σε καλούμε να κάνεις σε δεύτερη φάση, συνεπώς, είναι να αναγνωρίσεις και να αποδεχθείς το γεγονός ως έχει: ότι δηλαδή το άλλο άτομο σε απορρίπτει ερωτικά και ότι αυτό είναι λογικό να σου πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα.

Γιατί να το κάνεις αυτό;

Όταν εμφανίζεται ψυχικός πόνος, ο ανθρώπινος εγκέφαλος τον αντιλαμβάνεται όπως και το σωματικό πόνο. Και τι κάνουμε όταν έχουμε χτυπήσει κάπου; Φροντίζουμε το τραύμα μας! Αυτό θα κάνεις κι εσύ συνειδητά και ο εγκέφαλός σου αυτοματικά όταν αντιληφθείτε / αναγνωρίσετε / αποδεχθείτε την ύπαρξη ενός έρωτα χωρίς ανταπόκριση.

Τρίτον: Έχε κατά νου ότι δεν είσαι η μόνη που ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση … τής χτυπάει την πόρτα

Δεν είσαι, βέβαια, η μόνη γυναίκα, το μόνο κορίτσι, ο μόνος άνδρας, το μόνο αγόρι που αισθάνεται έτσι. Που μπορεί να βιώσει την απόρριψη. Που μπορεί να βρίσκεται σε μία φάση όπου επικρατεί ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση. Το επισημάναμε, άλλωστε, και σε προηγούμενη ενότητα του παρόντος άρθρου.

Με το να σιγουρευτείς ότι κι άλλα άτομα ενδέχεται να βιώνουν πριν, παράλληλα ή μετά από εσένα μία αντίστοιχη κατάσταση, αυτόματα αισθάνεσαι καλύτερα. Αντιλαμβάνεσαι ότι κι άλλοι βιώνουν δυσκολίες σαν τις δικές σου. Ότι τις ξεπερνούν και βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτές, έχοντας πάρει το μάθημά τους. Ως απόρροια αυτών, μπορείς να αντιμετωπίσεις συνολικά πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα, βλέποντας πιο νηφάλια και καθαρά το ζήτημα στο οποίο έχεις εμπλακεί.

Τέταρτον: Αύξησε την αυτοπεποίθησή σου

Μια φράση που συχνά ακούγεται, δύσκολα όμως επιτυγχάνεται. Έχουμε σε προηγούμενα άρθρα του περιοδικού μας μιλήσει εκτενώς για το εν λόγω ζήτημα. Ενδεικτικά σε παραπέμπουμε στο άρθρο μας: «Πώς να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου με καθημερινές πρακτικές». Γι’ αυτό κι εδώ θα περιοριστούμε σε μία μόνο περίοδο του λόγου.

Προσπάθησε να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου και θα διαπιστώσεις ότι σταδιακά θα διαχειρίζεσαι πιο ορθά και αποδοτικά τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Ένας άνθρωπος με αγάπη προς τον εαυτό του, με πίστη στις δυνάμεις του, με καλή εικόνα για το σώμα του, με θετική άποψη για τις ικανότητές του, σπάνια θα κάτσει να «τρώει στα μούτρα» την απόρριψη του άλλου. Όσο κι αν αγαπάς τον άλλον, εφόσον εκείνος για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν ανταποκρίνεται θετικά, δεν υπάρχει λόγος να τον περιμένεις υπομονετικά και να μην προχωράς στη ζωή σου.

Πέμπτο: Αναλογίσου αν αξίζει ο συγκεκριμένος άνθρωπος

Αξίζει τον έρωτα, τα ενδιαφέρον, την αγάπη και την υπομονή σου; Ή είναι ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση που δε φαίνεται να … αλλάξει; Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου προκειμένου να πάρεις μια απόφαση σχετικά με το θέμα σου.

Να επισημάνουμε ότι ένα τέτοιο ερώτημα στο μονόλογό σου ταιριάζει να γίνει όταν έχεις φροντίσει να ακολουθήσεις τα προηγούμενα τέσσερα βήματα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα