Πώς να αποκτήσεις φίλους – 5 Κύριοι τρόποι

Πώς να αποκτήσεις φίλους και φίλες; Αυτά είναι τα 5 σημεία που επισημαίνει η Ψυχολογία και που θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα. Δώσε τους προσοχή, προσπάθησε να τα εφαρμόζεις στην καθημερινότητά σου και στις σχέσεις σου με τους άλλους. Θα δεις ότι αβίαστα, αργά ή γρήγορα, θα έχεις περισσότερους φίλους και φίλες. Με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται!

Προτού δεις τις συμβουλές σχετικά με το πώς να αποκτήσεις φίλους, σε παραπέμπουμε και σε μερικά άρθρα του περιοδικού μας:

Πώς να αποκτήσεις φίλους – 5 Σημεία που επισημαίνει η Ψυχολογία

Αρχικά, συνειδητοποίησε ότι δεν είσαι η μόνη.

Στο ερώτημα: «Είμαι η μόνη που νιώθει ότι δεν έχει φίλους;», η απάντηση είναι προφανής. ΌΧΙ! Είναι προφανής, όμως, εάν δοθεί από έναν άνθρωπο που μπορεί να δει πιο καθαρά το ζήτημα. Εξωτερικά.

Ωστόσο, για κάποιον άνδρα ή μία γυναίκα που αισθάνεται μοναξιά, η απάντηση δεν είναι δεδομένη, ενώ μάλλον είναι θετική. Μπορεί δηλαδή να αισθάνεται η εξαίρεση στον κανόνα. Ότι η ίδια ή ο ίδιος είναι η μοναδική ή ένας / μία από τους λίγους ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλες παρέες.

Η πραγματικότητα, όμως, λέει άλλα. Λέει ότι πλήθος ατόμων αισθάνεται αποξενωμένο, μοναχικό, δίχως φίλους και φίλες, δίχως κοινωνική ζωή ενδεχομένως. Δεν είσαι η μόνη που μπορεί να πιστεύει ότι δεν έχει παρέες. Ούτε είσαι η μόνη που ώρες – ώρες νιώθει μοναξιά. Ούτε είσαι η μόνη που θα ήθελε να έχει περισσότερους φίλους και φίλες κι ίσως προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Και είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη (ή μόνος) σε αυτό το ζήτημα. Ότι κι άλλοι το βιώνουν και μάλιστα ορισμένοι επώδυνα. Διότι καθίσταται σαφές ότι είναι φυσιολογικό, μέρος της ανθρώπινης ζωής, οπότε και προσπελάσιμο με τους κατάλληλους τρόπους.

Έπειτα, επιδίωξε να τα ξαναβρείς με παλιούς γνωστούς σου.

Οι αδρανείς σχέσεις συχνά είναι μια πολύτιμη πηγή γνωριμιών. Πολλές φορές φίλοι που χάθηκαν, που «έσπασαν», που για ανούσιες αφορμές απομακρύνθηκαν, συναντιούνται ξανά και δεν ξεκολλούν ο ένας από τον άλλον!

Αυτός ο τρόπος είναι εύκολος και όχι ιδιαίτερα αγχωτικός. Διότι θα γνωρίζεις ήδη αυτούς τους παλιούς φίλους και δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο στο να τους πλησιάσεις. Εννοείται ότι θα έχουν προκύψει νέα, αλλαγές, διαφοροποιήσεις στη ζωή όλων σας. Γιατί να μην τις μοιραστείτε, λοιπόν, μεταξύ σας;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά σε αυτό το σημείο. Κυρίως στο ότι θα μπορέσεις να τους βρεις εάν δεν έχεις διευθύνσεις και τηλέφωνα. Επίσης, θα σε βγάλουν από τη συνήθως άβολη θέση της πρώτης διαπροσωπικής επαφής, χάρη στην απρόσωπη μορφή επικοινωνίας που έχουν. Για να μην αγχωθείς ιδιαίτερα στην αρχή, αυτό το στοιχείο τους εν προκειμένω είναι θετικό.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να μην είσαι συνέχεια μες στο σπίτι.

Μην κάθεσαι συνέχεια στο σπίτι σου ή τηρείς ένα πρόγραμμα του στυλ «σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι», «σπίτι – σχολή, σχολή – σπίτι» κ.ο.κ.

Πες ναι στις προτάσεις από τους συμμαθητές, τους συμφοιτητές, τους συναδέλφους και τους συγγενείς σου που σε καλούν έξω. Να είσαι θετική σε προτάσεις, ακόμη κι αν στην αρχή νιώθεις άβολα ή νομίζεις ότι βαριέσαι να βγεις. (Δες και το «Συναισθηματικό κενό – Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται».)

Σιγά – σιγά αυτό θα ανατραπεί και θα διαπιστώσεις ότι σου κάνει καλό να βγαίνεις έξω. Να περνάς το χρόνο σου με άλλους ανθρώπους. Ακόμα κι αν μέχρι στιγμής δεν είναι και οι πιο καλοί φίλοι σου ούτε τα άτομα που περνάς τέλεια.

Ακόμα, για την ψυχαγωγία σου, τη διεύρυνση του κοινωνικού σου κύκλου και την σωματική και ψυχική εκτόνωσή σου μπορείς να συμμετέχεις σε αθλητικούς συλλόγους. Σε γήπεδα, σχολές χορού, κολυμβητικούς συλλόγους, ομάδες βόλεϊ, κ.λπ. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και του τι σου αρέσει να κάνεις μπορείς να το προσαρμόσεις αυτό. Σημαντικό είναι να το επιδιώξεις, όμως. Το άρθρο μας με τίτλο «Δεν έχω ενδιαφέροντα – Ουσιαστικοί τρόποι για να αποκτήσεις» θα σε βοηθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάντοτε, να είσαι ο εαυτός σου και να μην προσποιείσαι.

Υψίστης σημασίας συμβουλή προκειμένου να μάθεις πώς να αποκτήσεις φίλους αποτελεί η γνησιότητα. Το να είσαι δηλαδή ο εαυτός σου. Να μην προσποιείσαι κάποιον άλλον. Να μη μιμείσαι ό,τι κάνει κάποιος ή κάποια άλλη προκειμένου να είναι famous.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσεις αληθινούς φίλους και φίλες είναι να είσαι ΕΣΥ. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά αν το δεις ουσιαστικά, θα αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι. Μπορεί να ακούγεται απλό, εύκολο και λογικό, αλλά μέσα στη ζωή σου και για ό,τι αφορά στις διαπροσωπικές σου σχέσεις μπορεί να μην το τηρείς – ακόμα και να μην το αντιλαμβάνεσαι ότι δεν το τηρείς.

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό το τελευταίο;

Ας σου δώσουμε ένα παράδειγμα. Μπορεί εσύ, βλέποντας λόγου χάριν τη Μαρία που έχει 1.000 followers στο instagram επειδή αναρτά ωραίες (ή ακόμα και προκλητικές) φωτογραφίες ή επειδή κι η ίδια «ακολουθεί» άλλα τόσα άτομα στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, να προσπαθείς – ενσυνείδητα ή ασυνείδητα – να καταφέρεις κάτι αντίστοιχο, έτσι ώστε να αποκτήσεις κι εσύ την όποια αναγνωρισιμότητα έχει η Μαρία. Ένα άλλο παράδειγμα, αντλημένο από την πραγματική κι όχι από την ιντερνετική ζωή. Να μιμείσαι τον τρόπο που ντύνεται, τον τρόπο που γελάει ή ακόμα και τον τρόπο που κρατάει η Μαρία το τσιγάρο της όταν είναι έξω (πάλι μιλάμε για ενσυνείδητη ή ασυνείδητη μίμηση), έχοντας την εντύπωση ότι τέτοια χαρακτηριστικά είναι εκείνα που της άνοιξαν το δρόμο στο να έχει πολλούς φίλους και φίλες κι άρα – σκέφτεσαι εσύ τώρα – τα ίδια θα μπορέσουν να βοηθήσουν κι εσένα με το πώς να αποκτήσεις φίλους.

Έχε, όμως, στο νου σου αυτό που ακούς όλοι να λέμε και να ξαναλέμε: ο καθένας και η καθεμία μας αποτελεί μία ξεχωριστή, ιδιαίτερη, μοναδική κι ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Απόδειξη ο ορισμός που αποδίδει η επιστήμη της Ψυχολογίας στον ορισμό του όρου προσωπικότητα = ο μοναδικός, ιδιαίτερος, ξεχωριστός κι ανεπανάληπτος τρόπος με τον οποίο κάθε υποκείμενο σκέπτεται, βιώνει κι εκφράζει τα συναισθήματά του και συμπεριφέρεται / δρα μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον. Το γεγονός, επομένως, ότι είσαι ξεχωριστή και διαφορετική από τη Μαρία και από κάθε Μαρία σημαίνει ότι καθετί εσύ θα το κάνεις και θα το καταφέρνεις με το δικό σου τρόπο κι όχι φυσικά μιμούμενη αυτήν!

Μόνο εάν στις φιλικές σου σχέσεις συμπεριφέρεσαι όπως είσαι θα μπορέσεις να αποκτάς φίλους. Και μάλιστα φίλους αληθινούς, πραγματικούς. Φίλους που θα αγαπήσουν εσένα κι όχι τον προσποιητό εαυτό και χαρακτήρα που επιδιώκεις να αναδείξεις. Έναν προσποιητό εαυτό που θα σε οδηγούσε σε επιδερμικές και περιστασιακές φιλίες.

Last but not least, η εμπιστοσύνη.

Κάθε είδους διαπροσωπική σχέση χτίζεται στα θεμέλια της εμπιστοσύνης. Οφείλει την ύπαρξη και τη συνέχισή της μέσα στο χρόνο στην εμπιστοσύνη. Ναι, «οι καιροί είναι δύσκολοι». Ναι, «δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι ούτε το γείτονά σου». Ναι, «οι άνθρωποι κοιτούν μόνο πώς να σε εκμεταλλευτούν και πώς να κερδίσουν κάτι από εσένα». Ή… μήπως ΟΧΙ;

Η αλήθεια είναι ότι μία απόλυτα θετική ή απόλυτα αρνητική απάντηση στα παραπάνω θα ήταν σίγουρα αφελής από πλευράς μας. Ωστόσο, ισχυρισμοί όπως αυτοί που αναγράφονται δεν παύουν να είναι κοινωνικές αναπαραστάσεις. Γνώμες που αντικατοπτρίζουν λανθασμένα επεξεργασμένες πληροφορίες. Που εμπεριέχουν αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία διοχετεύονται μέσα σε μία κοινωνία όπως είναι η δική μας.

Αυτές είναι απαραίτητο να βάλεις στην άκρη αν θες να μάθεις πώς να αποκτήσεις φίλους, πώς να διατηρείς σταθερές φιλίες.

Φιλία και εμπιστοσύνη είναι έννοιες συνυφασμένες, αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες. Η μία αποτελεί προαπαιτούμενο της άλλης. Μόνο εάν δείξεις εξ αρχής κάποια εμπιστοσύνη σε έναν καινούριο φίλο, σε μία καινούρια φίλη θα δημιουργήσεις ευνοϊκό έδαφος για την καλλιέργεια και την πιθανή ευόδωση μίας νέας μεν γνήσιας δε φιλίας!

Να επισημάνουμε, στο σημείο αυτό, κάτι ακόμα. Το ότι σε καλούμε και σε προτρέπουμε να δείξεις εμπιστοσύνη προκειμένου να μάθεις πώς να αποκτήσεις φίλους και να μην είσαι εντελώς κλειστή, καχύποπτη κ.ο.κ. , δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να… «κρατάς και μία πισινή», όπως λέγεται λαϊκά. Πάντοτε, ιδιαίτερα στην αρχή μίας νέας φιλικής σχέσης, μία μικρή επιφύλαξη θεωρείται αναγκαία. Γιατί η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη και ευνόητη, αλλά κατακτάται σταδιακά, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο.

Επίλογος

Εμπιστοσύνη, αυθεντικότητα, όχι παραμονή στο σπίτι, επανασύνδεση με παλιούς φίλους, συνειδητοποίηση της συχνής εμφάνισης του ζητήματος. Αυτές είναι με αντίστροφη σειρά οι πέντε βασικές συμβουλές για το πώς να αποκτήσεις φίλους. Τα 5 σημεία που επισημαίνει η Ψυχολογία και που σε καλούμε να λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σουν. Είτε θέλεις να βρεις νέους φίλους είτε θέλεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τα άτομα που ήδη κάνεις παρέα, εμείς σου ευχόμαστε καλή τύχη!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα