Συναισθηματικό κενό – Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται

Πάρα πολλές φορές στην ζωή μας βιώνουμε κάποιες δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις η οποίες μας φθείρουν και μας καταπονούν ψυχικά. Τέτοιες καταστάσεις για παράδειγμα μπορεί να είναι για παράδειγμα ένας επώδυνος χωρισμός, μια εργασιακή απόρριψη, μια απόλυση, ένας θάνατος ή οτιδήποτε άλλο συμβάν μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά. Επίσης οι απογοητεύσεις κάθε είδους όπως και όλες οι καταστάσεις που σου αναφέραμε προηγουμένως δημιουργούν ένα συναισθηματικό κενό στον άνθρωπο. Αν και εσύ βιώνεις ένα συναισθηματικό κενό που σε ταλαιπωρεί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας και να μάθεις σχετικά με το συναισθηματικό κενό και το πώς να το αντιμετωπίσεις.

Συναισθηματικό κενό – Τι είναι;

Το συναισθηματικό κενό, είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν νιώθεις απολύτως τίποτα. Δεν μπορείς να χαρείς, δεν μπορείς να στεναχωρηθείς και που νιώθεις απέραντη μοναξιά. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα σου, σαν να μην έχεις κανένα συναίσθημα για τίποτα και για κανέναν. Το συναισθηματικό κενό είναι ένα φαινόμενο το οποίο σου «καλύπτει» όλα τα άλλα συναισθήματα και σε κάνει να μην νιώθεις τίποτα. Επίσης το συναισθηματικό κενό συνδέεται με το αίσθημα ότι δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα και έχεις χάσεις το ενδιαφέρον από κάθε ενασχόληση σου, ακόμα και από αυτές που κάποτε «καιγόσουν» να κάνεις, όπως για παράδειγμα να πας για βόλτα με τις φίλες σου.

Συναισθηματικό κενό – Πως δημιουργείται;

Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν ένα συναισθηματικό κενό σε έναν άνθρωπο. Συνήθως το συναισθηματικό κενό δημιουργείται από έντονες αρνητικές καταστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί να χώρισες με τον άντρα σου, και μετά από τον χωρισμό σας να θες να είσαι κλεισμένη σπίτι σου, να μην θες να βγεις με τις φίλες σου, να μην θες να πας στο γυμναστήριο που κάποτε πήγαινες καθημερινά και το ευχαριστιόσουν. Ένα άλλο παράδειγμα είναι να τσακώθηκες με την κολλητή σου και καθώς βιώνεις ένα συναισθηματικό κενό, να μην χαίρεσαι ούτε με τον άντρα σου, ούτε με τα παιδία σου, ούτε με τις επιτυχίες σου, να μην θες να κάνεις τίποτα στην ζωή σου κ.λπ. Βέβαια πολλές φορές το συναισθηματικό κενό έρχεται από πολύ «κακά» γεγονότα πιο τραβηγμένα από έναν τσακωμό με την κολλητή σου, όπως για παράδειγμα να σε απολύσουν και να μην μπορείς να τα βγάλεις πέρα στην ζωή σου ή από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επειδή οι λόγοι είναι πολλοί θα σου τους αριθμήσουμε από τον λιγότερο πιθανό στον πιο πιθανό, σύμφωνα με την προσωπική μας άποψη.

  1. Τσακωμός με την κολλητή σου
  2. Τσακωμός με την παρέα σου
  3. Πρόβλημα στην δουλεία
  4. Οικονομικά προβλήματα
  5. Μετανάστευση στο εξωτερικό
  6. Απόλυση από την δουλεία – αποτυχία στον εργασιακό τομέα
  7. Χωρισμός με τον σύντροφο
  8. Θάνατος κοντινού προσώπου σου
  9. Προβλήματα υγείας

Τώρα που γνωρίζεις σχετικά με το τι είναι το συναισθηματικό κενό, και το ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες, μας μένει να σου πούμε το τι μπορείς να κάνεις.

Συναισθηματικό κενό – Πώς να το αντιμετωπίσεις

Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται εύκολα καθώς είναι δύσκολο τι βιώνεις αλλά ακόμα και να το καταφέρεις δύσκολα κάποιος καταλαβαίνει ότι είναι πρόβλημα και χρήζει αντιμετώπισης. Για να αντιμετωπίσεις το συναισθηματικό κενό που βιώνεις η λύση είναι να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή αν δεν έχεις πλέον όρεξη να βγεις με τις φίλες σου καθώς δεν χαίρεσαι, τότε πρέπει να βγεις μαζί τους και να μην το ακυρώσεις. Αν δεν έχεις όρεξη να δεις τους συγγενείς σου γιατί δεν χαίρεσαι τότε πρέπει να πας να τους δεις. Εν ολίγοις δεν πρέπει να ενδώσεις στο συναισθηματικό κενό και να κάνεις ακριβώς το αντίθετο.

Αν όμως το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσεις και σε ενοχλεί απίστευτα. Τότε αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο και να του εξηγήσεις πως έχουν τα πράγματα προκειμένου να βρείτε λύση στο πρόβλημά σου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφύγεις κάτι τέτοιο αν είναι σοβαρό το πρόβλημα που βιώνεις. Το συναισθηματικό κενό δεν είναι κάτι απλό και πολλές φορές πηγάζει από βαθύτερες ανεξιχνίαστες αιτίες.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα