Πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου – 12 Βοηθητικοί τρόποι (Ψυχολογία)

Πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου; Πώς να συμφιλιωθείς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου; Πώς να αισθάνεσαι επαρκής και πώς να εκπέμπεις μία θετική αύρα προς τους άλλους; Πώς να τα βρεις με εσένα, πώς να χαλαρώνεις με φυσικούς τρόπους και, γενικότερα, πώς να είσαι και νιώθεις εσύ; Για όλα αυτά τα ερωτηματικά «Πώς;» σού έχουμε 12 βοηθητικούς τρόπους, αντλημένους κυρίως από το χώρο της Ψυχολογίας, με την πεποίθηση ότι θα συμβάλλουν αισθητά στο αποτέλεσμα που επιδιώκεις. Πάμε να τους δούμε!

Πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου – 12 Βοηθητικοί τρόποι (Ψυχολογία)

ΣΤΑΔΙΟ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

1)Διαλογισμός ο … passé partout & τα πολλαπλά οφέλη του

Ο νούμερο ένα τρόπος για το πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου αλλά και το πώς να επιτυγχάνεις σε τακτική βάση ψυχοσωματική χαλάρωση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τα βρεις με τον εαυτό σου ακούει στο όνομα διαλογισμός. Πολλάκις έχουμε αναφερθεί στα υπέροχα αποτελέσματά του, ευκαιρία όμως να μιλήσουμε ξανά για αυτόν, μιας και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχεις το στόχο σου.

Η διαδικασία έχει ως εξής: βρίσκεις για αρχή ένα ήσυχο μέρος εντός του οποίο νιώθεις πολύ οικεία, άνετα, φιλικά, όπως μπορεί να είναι το υπνοδωμάτιό σου. Φροντίζεις να καθίσεις ή ακόμη και να ξαπλώσεις. Κλείνεις τα μάτια σου, τα οποία και κρατάς κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλογισμού. Αφήνεις του μύες σου ήρεμους και χαλαρούς όσο μπορείς, χωρίς να κινείς τα μέλη του σώματός σου ούτε να τα απασχολείς με κάτι (π.χ. με το να κρατάς ένα αντικείμενο στα χέρια σου και να το κινείς). Το μόνο που έχεις πλέον να κάνεις είναι να αρχίσεις να στρέφεις με όλη σου τη δύναμη το μυαλό σου σε κάτι που σου αρέσει, σε μια εικόνα που σε κάνει να χαλαρώνεις, σε ένα πρόσωπο που αγαπάς και σε κάνει χαρούμενη, σε ο,τιδήποτε τέλος πάντων μπορεί να σε ηρεμήσει. Προσπαθείς, ταυτόχρονα, να αποβάλεις από το μυαλό σου κάθε είδους αρνητική σκέψη ή σκέψη που σου προκαλεί άγχος, είτε αυτή αφορά στις σπουδές σου είτε αφορά στη δουλειά σου είτε αφορά στην προσωπική σου ζωή κ.ο.κ. Θα σε βοηθήσουν σίγουρα μερικές βαθιές εισπνοές και εκπνοές που θα κάνεις αργά – αργά κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Τα κυριότερα θετικά επακόλουθα του διαλογισμού σχετίζονται με τη μείωση του άγχους και των σωματικών ενδείξεων άγχους (όπως είναι η πίεση), την καταπολέμηση της αϋπνίας, καθώς και την αντιμετώπιση διαφόρων πόνων στο σώμα που οφείλονται σε ή τουλάχιστον επηρεάζονται ως ένα βαθμό από το στρες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία του διαλογισμού δεν στέφεται από (απόλυτη) επιτυχία την πρώτη ή τις πρώτες φορές που κάποιος θα επιχειρήσει να την ακολουθήσει. Θα χρειαστούν παραπάνω από μία απόπειρες προκειμένου να ξεκινήσεις να εγκλιματίζεσαι. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη δουλίτσα με τον εαυτό σου και με το χειρισμό κατά κύριο λόγο του μυαλού σου για αυτά τα λίγα λεπτά του διαλογισμού. Είναι απολύτως βέβαιο, πάντως, ότι φορά με τη φορά θα βλέπεις όλο και καλύτερα αποτελέσματα κι έτσι, όποτε θα θες να βρεις πώς να χαλαρώσεις και πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, θα στρέφεσαι στο διαλογισμό που ενδεχομένως να αποτελέσει και καθημερινώς εφαρμοζόμενη πρακτική σου!

2)Διαλογισμός περιπάτου: μια «παραλλαγή» του κλασικού διαλογισμού

Ένα άλλο είδος διαλογισμού, μία άλλη μορφή του, είναι ο αποκαλούμενος περιπατητικός διαλογισμός. Λόγω της αποδοτικότητάς του ως προς την άμεση επίτευξη ψυχοσωματικής χαλάρωσης, επιλέγεται και εφαρμόζεται από πάρα πολύ κόσμο και σίγουρα από πάρα πολλές γυναίκες.

Όπως μπορείς να αντιληφθείς από τον επιθετικό προσδιορισμό που έχει προστεθεί μπροστά από τη λέξη διαλογισμός, πρόκειται για μία διαδικασία που περιλαμβάνει το περπάτημα, το οποίο μπορεί για παράδειγμα να ισοδυναμεί με τη βόλτα σε ένα πάρκο ή έξω από το σπίτι στο τετράγωνο (και λοιπά) που κάνουμε μερικές φορές προκειμένου να χαλαρώσουμε.

Πράγματι, μία 15λεπτη βόλτα με τα πόδια σε ένα μέρος όχι απαραίτητα ήσυχο ή οικείο σου αλλά σίγουρα διαφορετικό από το μέρος εντός του οποίου αισθάνεσαι άγχος ή κάτι άλλο αρνητικό, είναι ικανή να σε καταστήσει γνώστρια του «πώς νιώσεις καλά με τον εαυτό σου»! Στην εν λόγω μέθοδο, εστιάζεις στο βηματισμό σου, παρατηρείς και γνωρίζεις τόσο την κίνηση όσο και το σώμα σου, ενώ οι γνωστικές λειτουργίες σου διακόπτονται κι άρα δεν καταλαμβάνεσαι από αρνητικές ή αγχογόνες σκέψεις που αυτόματα έρχονται στο μυαλό σου. Και αναφερόμαστε στις αυτόματες σκέψεις, όπως ονομάζονται στο χώρο της Γνωστικής Ψυχολογίας, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στο γνωστικό χάρτη / στο γνωστικό σύστημα κάθε ατόμου εντελώς αυτόματα και ταχέως, προκαλώντας του σκέψεις κι έπειτα συμπεριφορές και συμπτώματα αρνητικά.

3)Προοδευτική νευρομυική χαλάρωση: ένας τρόπος που πρέπει να τσεκάρεις

Μία μέθοδος που εντάσσεται και πάλι στο πλαίσιο της Γνωστικής Ψυχολογίας και η οποία μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά ωφέλιμη κι αποτελεσματική όσον αφορά στο πώς να χαλαρώσεις και να διαμορφώσεις ένα «πρόσφορο έδαφος» πάνω στο οποίο να «καλλιεργήσεις» με τρόπο τέτοιον ώστε να τα βρεις με τον εαυτό σου.

Ξεκινάς, σφίγγοντας τους μύες μίας μυϊκής ομάδας με αρκετή δύναμη έτσι ώστε να επιτύχεις μία ένταση μέσα σου. Διατηρείς το σφίξιμο αυτό για μερικά δευτερόλεπτα (παραδείγματος χάρη για 20’’) και κατόπιν σιγά – σιγά ξεσφίγγεις έτσι ώστε να επιτύχεις τη χαλάρωση. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να σφίξεις τα άνω άκρα σου σχηματίζοντας δύο μπουνιές κι έπειτα να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία με κάποια άλλη μυϊκή ομάδα (ή κάποιες άλλες μυϊκές ομάδες) του σώματός σου. Καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας να διατηρείς κλειστά τα μάτια σου.  Σφίγγεις, λοιπόν, για μερικά δευτερόλεπτα και κατόπιν σταδιακά ξεσφίγγεις. Με την ένταση που προκαλείς η ίδια στον εαυτό σου και τη σταδιακή – προοδευτική «απελευθέρωση», αποκτάς επίγνωση της διαφοράς κι έτσι επιτυγχάνεις την επιθυμητή χαλάρωση, μια χαλάρωση που αφορά τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό κομμάτι.

Η προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση βοηθά πολύ στη μείωση του άγχους, στις αγχώδεις διαταραχές (π.χ. κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, κλειστοφοβία κ.λπ.) όπου συμπληρώνεται με την τεχνική της συστηματικής απευαισθητοποίησης υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού ψυχικής υγείας, στα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο (αϋπνία, πολύωρος ύπνος υπέρ του φυσιολογικού, ανεπαρκής διάρκεια ύπνου, συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου κ.λπ.),  ενώ τέλος συμβάλλει αισθητά στη βελτίωση της απόδοσης στα καθημερινά έργα (δουλειά, μαθήματα, υποχρεώσεις…) αφού ένα καθαρό και ήρεμο μυαλό είναι αναμφίβολα και περισσότερο αποδοτικό.

ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ

Εφόσον έχεις για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες ακολουθήσει κάποιον ή κάποιους από τους παραπάνω τρόπο ψυχοσωματικής χαλάρωσης, έχεις πλέον προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για να ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα με τελικό στόχο το πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου. Βέβαια, να επισημάνουμε πως η ψυχοσωματική χαλάρωση (με έναν από τους προαναφερόμενους τρόπους που προτείνει η Ψυχολογία ή με έναν άλλο τρόπο που τυχαίνει εσύ να γνωρίζεις) είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται πάντοτε, έστω 1 φορά την εβδομάδα.

1)Απαλλάξου από αρνητικές σκέψεις και τα συνεπακόλουθα συναισθήματα

Ένας από τους κυριότερους λόγους εξαιτίας του οποίου δυσκολευόμαστε να πάρουμε πολλές φορές μία κρίσιμη απόφαση ή νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι ή δεν μπορούμε εν πολλοίς να βρούμε τον εαυτό μας, τα «θέλω» του και τις ανάγκες του είναι ακριβώς αυτό το φώλιασμα πλήθους αρνητικών σκέψεων στο κεφάλι μας. Ασφαλώς, κάθε αρνητική σκέψη συνδέεται με και οδηγεί σε εξίσου αρνητικά συναισθήματα (μίσος, φόβος, θυμός, άγχος, στενοχώρια, θλίψη, εκνευρισμός, απογοήτευση, ανασφάλεια και λοιπά), τα οποία ευθύνονται για αυτήν την «τύφλωσή» μας, μιας τύφλωση που δε μας επιτρέπει να δούμε καθαρά τα πράγματα.

Όπως, επομένως, αντιλαμβάνεσαι, το πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου μπορεί να συνεχιστεί μόνο και εάν έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια περιορισμού των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που συχνά πυκνά σε καταβάλλουν. Ασφαλώς, μέσα από τις μεθόδους ψυχοσωματικής χαλάρωσης και ιδίως του διαλογισμού, κάτι τέτοιο θα έχει αρχίσει να σου συμβαίνει, θα έχεις αρχίσει να το επιτυγχάνεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

2)Αύξησε την αυτοπεποίθησή σου

Απλό να το λέμε, δύσκολο να το κάνουμε, αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, είναι τόσο μα τόσο βασικό να το επιτύχεις αν πράγματι θέλεις να μάθεις πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου αλλά και πώς γενικότερα να βελτιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου. Η εμπιστοσύνη και η θετική εικόνα απέναντι στον εαυτό αποτελούν φυσικά αποτέλεσμα της εσωτερικής αναζήτησης, μιας και, όταν… «ψαχνόμαστε» κατ’ αυτόν τον τρόπο, γινόμαστε γνώστες των ταλέντων, των προσόντων και των ικανοτήτων μας, κάτι που μας εμποτίζει με θετικά συναισθήματα και θετική αυτό-εικόνα.

Θα μας πεις, όμως, ότι, αφού η βελτίωση της αυτοπεποίθησης είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας της εσωτερικής αναζήτησης, τότε πώς γίνεται να την επιτύχουμε στην αρχή – αρχή και πριν μπούμε στα βαθιά αυτά νερά του να βρούμε τον εαυτό μας; Εύλογη απορία! Η απάντησή μας, λοιπόν, έχει ως εξής: προτού ξεκινήσεις μόνη σου την εν λόγω διαδικασία αυτό-αναζήτησης, κι ενώσω προσπαθείς να διώχνεις τις αρνητικές σκέψεις από το νου σου, είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ένα τρίτο άτομο, εξωτερικό. Δες τι έχεις επιτύχει ως τώρα· δες τι ικανότητες έχεις· δες και θαύμασε όλα τα εξωτερικά και εσωτερικά «δυνατά» σου σημεία. Αλλά παράλληλα, δες και τα ελαττώματά σου· δες τις δυσκολίες και τους περιορισμούς σου· δες μέχρι που μπορείς να φτάσεις σε ορισμένους τομείς και αποδέξου έπειτα όλα αυτά. Έτσι, θα σχηματίσεις μία σφαιρική άποψη για εσένα, την οποία, μόνο και μόνο που την έχεις, ωθείσαι στην βελτίωση της αυτό-εικόνας και της αυτό-πεποίθησής σου.

3)Έκφρασε τα συναισθήματά σου

Η τρίτη κατά σειρά από τις πρακτικές συμβουλές με τις οποίες σου προτείνουμε να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου για να τα καταφέρεις εν τέλει με το ζήτημα του πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου έχει να κάνει με τα συναισθήματά σου και την έκφραση – απελευθέρωση αυτών. Κάθε φορά που νιώθεις την αγάπη σου για το σύντροφό σου να ξεπροβάλει ως συναίσθημα μέσα σου, μοιράσου την μαζί του! Κάθε φορά που η φίλη σου επιτυγχάνει έναν καινούριο στόχο της κι εσύ νιώθεις υπερηφάνεια και θαυμασμό, πες της το, επαίνεσέ την! Ακόμη και το θυμό ή τον εκνευρισμό που σου προκαλούν πού και πού δικά σου άτομα, ελευθέρωσέ τον όταν τον βιώνεις.

Όταν κρατάμε μέσα μας κάθε είδους συναίσθημα προκαλείται μια υπερ-συσσώρευση που ευνοεί το να νιώθουμε χαμένοι, χωρίς αίσθηση προσανατολισμού στη ζωή, αναποφάσιστοι κ.ο.κ., ενώ συγχρόνως δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζήσει όπως και όσο θέλει την κάθε στιγμή του. Γιατί, λοιπόν, να αυτό-υποβάλλεσαι σε κάτι τέτοιο; Γιατί να μην εκφράζεις τα συναισθήματά σου αμέσως μόλις τα νιώθεις; ΜΗ φοβάσαι και ΜΗΝ υπολογίζεις καν την αντίδραση του άλλου έπειτα από τη δική σου συναισθηματική έκφραση: το αν για παράδειγμα τσακωθείς με τον αδερφό σου επειδή του εξέφρασες το θυμό σου για κάτι που έκανες ή το αν γελάσει μαζί σου ο τωρινός σύντροφός σου όταν του πεις πόσο πολύ τον αγαπάς κι ίσως αργότερα σε προδώσει. Εσύ μέσα σου θα νιώθεις καλά, θα νιώθεις πλήρης, θα νιώθεις σωστή και δε θα μετανιώνεις επειδή κάτι δεν το έκανες. Άλλωστε, όπως αναφέρει κι ένα δημοφιλές quote που κυκλοφορεί από χρόνια στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες.»!

ΣΤΑΔΙΟ ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Περνώντας στο τρίτο και προτελευταίο στάδιο της προσπάθειάς σου, εφόσον έχεις ήδη κάνει μερικές φορές απόπειρες ψυχοσωματικής χαλάρωσης κι έχεις φροντίσει να προσπαθείς να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, να αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου και να απαλλάσσεσαι από αρνητικές σκέψεις, έρχεται η ώρα να μπεις στα… βαθιά, υπό την έννοια ότι τώρα πλέον είσαι έτοιμη και καταλλήλως προετοιμασμένη για το πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου και το αποτέλεσμα να είναι πραγματικό, να είναι υπαρκτό, να είναι αντικειμενικό και κυρίως να είναι διαρκές. Στο εν λόγω στάδιο επιχειρείται ο (καθ)ορισμός των προσωπικών αξιών σου και του τι γενικότερα και ειδικότερα αντιπροσωπεύει ο εαυτός σου μέσα από μία διαδικασία αυτό-καταγραφής και αυτό-περιγραφής.

1)Αυτό-περιγραφή σε κατάλογο

Πάρε ένα φύλλο Α4 με γραμμές και χώρισέ το σε στήλες, στην καθεμία εκ των οποίων βάλε τίτλους που αντιστοιχούν στους διάφορους τομείς της ζωής σου: δουλειά, πατρική οικογένεια, δική σου οικογένεια ή ερωτική σχέση, πνευματικότητα, ελεύθερος χρόνος ή δημιουργικότητα, φίλοι (ή κι άλλες αν έχεις).

Γράψε τουλάχιστον 5 λέξεις σε καθεμία από τις κατηγορίες, οι οποίες να σχετίζονται με εσένα και να είναι οι πρώτες – πρώτες που σου ήρθαν στο μυαλό όταν σκέφτηκες για την καθεμία κατηγορία του εαυτού και της ζωής σου. Έπειτα, αφού ολοκληρώσεις με όλες τις λέξεις, ρίξε τους μία καλή ματιά και σκέψου για μερικά λεπτά τι σημαίνει η καθεμία από αυτές για εσένα. Για παράδειγμα, μπορεί στην κατηγορία ελεύθερος χρόνος/ δημιουργικότητα να έχεις συμπεριλάβει τη λέξη «αγύμναστη». Τι σημαίνει για εσένα αυτή η λέξη;

Αμέσως μετά, θέλουμε να σκεφτείς και να βρεις ποιοι από τους συσχετισμούς λέξεων και σκέψεων σε έκαναν να νιώθεις χαρούμενη, ποιοι σε έκαναν να νιώθεις υπερήφανη, ποιοι έκπληκτη και ποιοι απογοητευμένη ή όχι ιδιαίτερα περήφανη.

Τέλος, επίλεξε 1 ή το πολύ 2 λέξεις από κάθε κατηγορία που θα ήθελες να σε περιγράφουν περισσότερο από τις υπόλοιπες.

2)Αναδρομή στην… ιστορία σου

Το πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, πώς να ανακαλύψεις τι έχεις βαθιά μέσα σου, σίγουρα συνδέεται άμεσα με το να συνειδητοποιήσεις το εξής σημαντικό: ότι εσύ είσαι η συγγραφέας της δικής σου ιστορίας, της αυτοβιογραφίας σου. Πρακτικώς, βέβαια, έχεις και πάλι μία διαδικασία να ακολουθήσεις.

Πάρε  και πάλι ένα φύλλο χαρτί και κατάγραψε με χρονολογική σειρά σημαντικές επιλογές που έκανες και αποφάσεις που πήρες. Θέλουμε να έχει μορφή χρονοδιαγράμματος, γι’ αυτό και χρειάζεται να γράφεις πρώτα μία ημερομηνία (είτε ακριβή είτε κατά προσέγγιση).

Για καθεμία από τις καταγεγραμμένες επιλογές σου, σκέψου: α) πιστεύεις ότι είχες εσύ τον έλεγχο για αυτήν την επιλογή εκείνη την εποχή; και β) η άμεση ή μακροπρόθεσμη έκβαση της επιλογής σου ήταν αρνητική ή θετική;

Στο πίσω μέρος της σελίδας ή σε μία δεύτερη κόλλα χαρτί, προχώρησε σε μία δημιουργική έκθεση λόγου. Περίγραψε τον εαυτό σου έπειτα από τις συγκεκριμένες επιλογές που έκανες.

Περίγραψέ τον, κατόπιν, και ανάλογα με το πώς πιστεύεις ότι θα ήταν ΑΝ δεν είχε κάνει την τάδε επιλογή εκείνη την περίοδο αλλά την εναλλακτική της. Θέλουμε λεπτομέρειες. Πώς θα ήταν, δηλαδή, η ζωή σου και εσύ ως προσωπικότητα εάν δεν είχες πάρει αυτές τις αποφάσεις αλλά είχες κάνει διαφορετικές επιλογές; Πώς θα ήταν, με άλλα λόγια, ο εαυτός και η ζωή που άφησες πίσω, που δεν επέλεξες;

Και τελικά, πώς αισθάνεσαι τώρα που έχεις γραμμένα μπροστά στα μάτια σου από τη μία τον εαυτό σου και τη ζωή σου έπειτα από σημαντικές επιλογές και από την άλλη έναν εαυτό και μία ζωή που δεν επέλεξες όταν είχες τη δυνατότητα αυτή; Αισθάνεσαι ανακουφισμένη που πήρες τις συγκεκριμένες αποφάσεις ή μήπως ζηλεύεις το άτομο που θα ήσουν και τη ζωή που θα είχες εάν έκανες διαφορετικές επιλογές;

Εν συνεχεία, σκέψου ή αν θέλεις γράψε σε ένα σημείο του χαρτιού μία απόφαση που έχεις να πάρεις τώρα. Σχεδίασε είτε νοητά είτε γραπτά διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος ανάλογα με το τι θα επιλέξεις τώρα. Να είσαι όσο πιο λεπτομερής μπορείς. Έχε κατά νου, ότι το να σκεφτείς τις συνέπειες και τις μελλοντικές εκβάσεις της τωρινής σου απόφασης – επιλογής δε σε δεσμεύει απαραιτήτως σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι ούτε σημαίνει ότι ό,τι έχεις προβλέψει θα γίνει κιόλας. Ωστόσο, είναι ένα ακόμη βήμα που σε βοηθάει στο να φτιάξεις ένα διήγημα, μία ιστορία, τη δική σου ιστορία που θέμα της και τελικό στόχο της έχει το πώς να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου!

ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ «ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΩΝ»

Όταν στην Ψυχολογία μιλάμε για τους σημαντικούς άλλους, αναφερόμαστε στα πρόσωπα του οικείου ή μη περιβάλλοντος, τους συγγενείς, την οικογένεια και τους φίλους μας, καθώς επίσης και στους λιγότερο γνωστούς ή εντελώς αγνώστους που μας περιβάλλουν. Κοινό γνώρισμα όλων αποτελεί το γεγονός ότι ασκούν – είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι – σοβαρή επίδραση πάνω μας, καθοδηγώντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Μας επηρεάζουν σχετικά με το πώς θα ντυθούμε στην καθημερινότητά μας, ποιο κινητό θα αγοράσουμε, πώς θα περπατήσουμε στο δρόμο κ.λπ. Εν τη απουσία αντικειμενικών κατευθυντήριων γραμμών οι σημαντικοί άλλοι είναι εκείνοι με τους οποίους θα συγκριθούμε και από τους οποίους θα αναζητήσουμε κατ’ ουσίαν την επικύρωση των απόψεων και των θέσεών μας. Ο σπουδαίος ρόλος που ο περίγυρός μας διαδραματίζει για εμάς είναι αναγκαίο με κάποιον τρόπο να… τιθασεύεται από εμάς τους ίδιους, έτσι ώστε να μην επιδρά αρνητικά, παραπλανητικά ή δυσμενώς. Η συμβουλή έχουμε να μοιραστούμε μαζί σου αναφορικά με τους σημαντικούς άλλους.

1)Κατάλογος για το… «κοινό»

Εάν θέλεις να μάθεις πώς να παίρνεις τις αποφάσεις σου παρακινούμενη όσο το δυνατόν περισσότερο από τις δικές σου επιθυμίες, τα προσωπικά σου συμφέροντα και τις ατομικές σου ανάγκες και ΟΧΙ με βάση το τι θέλουν και το τι περιμένουν οι άλλοι από εσένα, τότε πρέπει να γνωρίζεις απαραιτήτως και πώς να βρεις τον εαυτό σου, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία εξαιρετικά βοηθητική. Σε πρακτικό επίπεδο:

Πάρε για τελευταία φορά ένα χαρτί Α4, το οποίο θέλουμε να μετατρέψεις σε μία λίστα με το «κοινό» αυτό, με όλα εκείνα τα άτομα που πιστεύεις ή που είσαι σίγουρη ότι είτε λίγο είτε πολύ σε επηρεάζουν και καθορίζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές σου.

Για καθένα από αυτά τα άτομα, σε καλούμε να αναρωτηθείς ή αν θέλεις να γράψεις δίπλα από το όνομά του στη λίστα στοιχεία όπως: ποιο είναι το όνειρο ζωής του συγκεκριμένου ατόμου; το έχει επιτύχει; αν δεν το πραγματοποίησε, γιατί πιστεύεις ότι απέτυχε; Επίσης, πώς αντιμετωπίζει το άτομο αυτό τις δικές σου αδυναμίες αλλά και τα δικά σου προτερήματα;

Εν τέλει, προσπάθησε να συνδέσεις τις απαντήσεις που έδωσες στα παραπάνω ερωτήματα με το εάν και πώς τα γνωρίσματα των ατόμων αυτών (σε σχέση με τις αποτυχίες τους κ.τ.λ.) έχουν αντίκτυπο σε εσένα, στις επιλογές και τις αποφάσεις σου. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσεις από μόνη σου να διακρίνεις τι θέλουν και γιατί προφανώς το θέλουν από εσένα (π.χ. η μητέρα σου να ενθαρρύνει επιλογές σου που σχετίζονται με τον αθλητισμό επειδή, το να επιτύχεις στον τομέα αυτό ισοδυναμεί με τη δική της παρελθοντική αποτυχία σε αυτόν ή με το ότι οι γονείς της δεν της επέτρεψαν περαιτέρω σχετική πρόοδο).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

  • Στάσου μπροστά στον καθρέπτη και χαμογέλασε στον εαυτό σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να δεις τι σου αρέσει στο εικονιζόμενο πρόσωπο και σώμα και τι όχι. Επαίνεσε τον εαυτό σου για τα θετικά γνωρίσματα που βλέπεις, ενώ προκάλεσέ τον στο να βελτιώσει με τον κατάλληλο τρόπο (π.χ. εκγύμναση γλουτών) ό,τι δε σου αρέσει τόσο.
  • Κάνε πράγματα που σε χαροποιούν, σε γεμίζουν, σου δίνουν όρεξη κι ενέργεια. Βγες για ένα χαλαρό τρέξιμο· πήγαινε στο αγαπημένο σου μέρος· πάρε τηλέφωνο τη φίλη σου που είναι top στα αστεία· παρακολούθησε μερικά αστεία βίντεο στο YouTube βάλε δυνατά τη μουσική και τραγούδα επανειλημμένα το κομμάτι που σου έχει κολλήσει· πήγαινε για ψώνια· κάνε μία καλή απολέπιση στο πρόσωπο και το σώμα σου· δοκίμασε μία καινούρια δραστηριότητα, ένα παράξενο χόμπι, την κουζίνα μιας ασιατικής χώρας.
  • Σταμάτα να συγκρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου με τους γύρω σου. Ναι, η Ψυχολογία έχει επισημάνει την ισχύ της θεωρίας της κοινωνικής σύγκρισης σε οποιοδήποτε χώρο μπορούν να υπάρξουν παραπάνω από ένα άτομα. Ωστόσο, με το να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με τους άλλους, πόσο μάλλον το να θεωρείς συνέχεια εσένα κατώτερη, υποδεέστερη ή «λιγότερη» ως προς κάτι σε σχέση με τους γύρω σου, όχι μόνο θα ρίχνεις την αυτοπεποίθησή σου που θέλουμε να είναι ανεβασμένη όπως προαναφέραμε, αλλά θα επιτρέπεις στους «σημαντικούς άλλους» να κρίνουν και να καθορίζουν τις αποφάσεις και τη ζωή σου συλλήβδην. Κανείς δεν είναι τέλειος, πολύ απλά γιατί το τέλειο μάλλον δεν υπάρχει. Ο καθένας έχει τα δικά του υπέρ και κατά, τα οποία προφανώς διαφέρουν από αυτά των άλλων. Έχε το καθημερινά αυτό κατά νου!
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα