Οφέλη που έχει το ταχίνι και πώς να το τρώτε

Παράγεται από το σουσάμι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, ενώ είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Αλλά ποια είναι τα οφέλη που έχει το ταχίνι για τον οργανισμό μας; Έχοντας γνώση των οφελών του, δύσκολα δε θα το εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό μας!

Άλλα άρθρα που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν:

Πριν απαριθμήσουμε τα οφέλη που έχει το ταχίνι, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το ίδιο.

Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή ιστορική αναδρομή!

Ο γνωστός σε όλους και όλες μας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε για την καλλιέργεια του σουσαμιού στο Αρχαίο Ιράκ, πριν από περίπου 3.500 έτη. Ακόμη παλιότερα υπάρχουν αναφορές ότι το σησάμι εμπεριεχόταν σε ένα έθιμο, όπου οι άνθρωποι προσέφεραν στους θεούς κρασί από σουσάμι. Περί το 1200κάτι, σε αραβικό μαγειρικό βιβλίο, αναφέρεται ότι το ταχίνι αποτελεί συστατικό μιας συνταγής της εποχής με όνομα χούμους κάσα. Από τότε κι έπειτα, χρησιμοποιείται ως μέρος διαφόρων συνταγών (π.χ. σε μια ιδιαίτερη συνταγή μαγειρέματος της χυλοπίτας) σε ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα, καθώς επίσης και στην ινδική κουζίνα. Όλες αυτές οι περιοχές, μία προς μία, φαίνεται πως μάθαιναν για τα οφέλη που έχει το ταχίνι, καθώς και την ιδιαίτερη γεύση που προσδίδει στο φαγητό, γι’ αυτό και το συμπεριελάμβαναν συχνά στα πιάτα τους.

Στην Αμερική, και για την ακρίβεια στις Η.Π.Α., το ταχίνι που φτιάχνεται από σουσάμι έφτασε προς τα μέσα του 20ου αιώνα, περίπου 80 χρόνια από σήμερα. Κυκλοφορούσε για αρχή στην αγορά μόνο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Σταδιακά, αυξήθηκε η ζήτηση και η παραγωγή του, κι επεκτάθηκε η κατανάλωσή του στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Πλέον, μπορεί κανείς να το βρει πολύ εύκολα, σε οποιοδήποτε super market. Και, αφού μάθει ποια είναι και τα οφέλη που έχει το ταχίνι, να το εντάξει στο menu του.

Τι είναι όμως το ταχίνι; Πώς φτιάχνεται;

Αναφερθήκαμε ήδη πολλές φορές στο προϊόν αυτό, χωρίς να έχουμε επεξηγήσει τι είναι. Το ταχίνι, λοιπόν, παράγεται από τους σπόρους του σησαμιού. Εμποτίζονται με νερό κι έπειτα συνθλίβονται, κι έτσι ξεχωρίζουν οι πυρήνες από το πίτουρο. Οι σπόροι αυτοί, στη συνέχεια, βουτιούνται σε νερό θαλάσσης, οδηγώντας τη φλούδα τους σε βύθιση. Οι πυρήνες επιπλέουν, ψήνονται και μετά αλέθονται. Τότε παράγεται σε μορφή πάστας το ταχίνι. Η πάστα αυτή εμπεριέχει όλα τα οφέλη που έχει το σησάμι, η πρωτότυπη μορφή δηλαδή του προϊόντος. Είναι μια ελαιώδης πάστα, όπως λέγεται.

Ενδεχομένως, στα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων να προστίθενται κι άλλα συστατικά, για άρωμα, βελτίωση της γεύσης, τροποποίηση της γεύσης κ.ο.κ. Το ποιο ταχίνι θα αγοράσει κανείς εξαρτάται από τις γευστικές προτιμήσεις του φυσικά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υφίστανται τα οφέλη που έχει το ταχίνι.

Όλα τα οφέλη που έχει το ταχίνι για τον οργανισμό μας

Οφέλη που έχει το ταχίνι με βάση τα θρεπτικά συστατικά του:

  1. Εμπεριέχει καλές ποσότητες από βιταμίνες, κυρίως από βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με έμφαση στην Β6. Αλλά έχει και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, και Β15. Για το ρόλο των βιταμινών και τη σπουδαιότητά τους στον οργανισμό μας, ανατρέξτε σε άρθρα όπως τα εξής:

2) Συνιστά μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Η ποσότητα που αναφέρουμε στην επόμενη ενότητα του άρθρου μας ότι εμπεριέχεται σε 1 κουταλιά της σούπας ταχινιού είναι πολύ μεγάλη. Αυτό το καθιστά απαραίτητο και πολύ χρήσιμο για όλους και όλες μας, προκειμένου να προλαμβάνουμε νοσήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ασβεστίου, και να διατηρούμε τα οστά μας σε καλή κατάσταση.

3) Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόραστα λιπαρά οξέα. Πρόκειται για τα «καλά λιπαρά», όπως απλοϊκά αλλά δίκαια τα αναφέρουμε στην καθημερινή μας ομιλία. Παρακάτω θα δούμε ότι 1 κουταλιά από τα ταχίνι έχει περίπου 8 γραμμάρια από καλά λιπαρά, κάτι πολύ καλό και ωφέλιμο για τον οργανισμό, την ισορροπία που χρειάζεται να υπάρχει στα ημερήσια γεύματα, καθώς επίσης και για την υγεία του πεπτικού συστήματος και δη των εντέρων.

4) Είναι πλούσιο σε μέταλλα. Αρκετά από τα οφέλη που έχει το ταχίνι συνδέονται με το γεγονός ότι είναι γεμάτο με μεταλλικά στοιχεία, καθένα εκ των οποίων έχει μια ξεχωριστή και σημαντική θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως γράφουμε και στην επόμενη ενότητα, το ταχίνι που παράγεται από το σουσάμι εμπεριέχει πολύ καλές ποσότητες από φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και λεκινθίνη.

5) Όπως και οι ξηροί καρποί, έτσι και το ταχίνι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (για ακριβής ποσότητα κοιτάξτε στην επόμενη ενότητα του παρόντος άρθρου). Μάλιστα, για να είμαστε σωστοί, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί πιο καλή πηγή πρωτεΐνης κι από τους ξηρούς καρπούς.

Επιπλέον οφέλη που έχει το ταχίνι:

6) Έχει φανεί ερευνητικά πως συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος. Αυτό το επιτυγχάνει κυρίως χάρη στη μεθειονίνη που εμπεριέχει σε επίσης καλή ποσότητα.

7) Σε συνέχεια του 5ου από τα οφέλη που έχει το ταχίνι, μπορούμε να προσθέσουμε ότι πρόκειται για φυτική πρωτεΐνη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι άτομα που επιλέγουν να διατρέφονται χορτοφαγικά (πλήρως ή εν μέρει, vegans ή vegetarians δηλαδή) μπορούν να το εντάξουν στην διατροφή τους για να προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης.

8) Προλαμβάνει την αναιμία, και συγκεκριμένα την σιδηροπενική αναιμία. Κάτι τέτοιο το επιτυγχάνει λόγω των καλών ποσοτήτων σε σίδηρο και φυλλικό οξύ που περιλαμβάνει. Επομένως, χρειάζεται να κρατήσετε κατά νου ότι το ταχίνι συνιστά και μία καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος.

9) Βοηθάει στη διατήρηση της καλής κατάστασης και υγείας του μεγαλύτερου οργάνου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο δεν είναι άλλο από το δέρμα.

10) Δε δυσκολεύει καθόλου τη διαδικασία της πέψης, αφού, χάρη στο υψηλό αλκαλικό μεταλλικό περιεχόμενό του, καθιστά την πέψη πιο εύκολη.

11) Σε συνέχιση του προηγουμένου, θα λέγαμε ακόμη ότι είναι βοηθητικό κατά την περίοδο όπου προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Αυτό είναι κι ένα από τα οφέλη που έχει το ταχίνι το οποίο πείθει ακόμα περισσότερο κάποιον να το εντάξει στο διατροφολόγιό του!

12) Τέλος, το ταχίνι από σησάμι συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας των κυττάρων κι άρα στην ανάπτυξή τους. Με ό,τι θετικό αυτή συνεπάγεται.

Επομένως:

Αυτά είναι τα 12 πιο σημαντικά από τα οφέλη που έχει το ταχίνι και που μπορεί να προσφέρει σε όποιον / όποια το καταναλώνει. Είτε συστηματικά είτε περιστασιακά. Ανάλογα με το κατά πόσο σας αρέσει γευστικά, μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσής του. Όμως, πιστεύουμε ότι από μόνα τους τα οφέλη που έχει το ταχίνι μπορούν να… πείσουν τους περισσότερους και τις περισσότερες εξ ημών να μας αρέσει πιο πολύ και να το τρώμε πιο πολύ!

Τι μας προσφέρει 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι;

Τώρα, αφού μιλήσαμε για τα οφέλη που έχει το ταχίνι στον οργανισμό μας, κρίνουμε σημαντικό να σας πληροφορήσουμε για το τι κερδίζει η καθεμία και ο καθένας από εμάς όταν καταναλώνει 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι. Προσαρμόστε ανάλογα τις ποσότητες που αναφέρονται παρακάτω για να δείτε πόση ποσότητα ωφέλιμων συστατικών προσλαμβάνετε με περισσότερη ποσότητα ταχινιού (π.χ. με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι αλειμμένες σε ψωμί με μέλι).

  • 90 θερμίδες ενέργεια
  • 8 γραμμάρια καλά λιπαρά
  • 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 3 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • Εκ των οποίων απλά σάκχαρα μόλις τα 0,06 γραμμάρια
  • 1,4 γραμμάρια φυτικές ίνες
  • 110 mg φώσφορος
  • 65 mg ασβέστιο
  • 62 mg κάλιο
  • 17 mg νάτριο
  • 15 mg μαγνήσιο
  • 15 mg φυλλικό οξύ
  • 1,4 mg σίδηρος
  • Και λίστα δεν τελειώνει εδώ! Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι εμπεριέχει επίσης ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνες Β6 και Ε και άλλα πολλά, σε μικρότερες ποσότητες από τις προαναφερθείσες.

Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα;

Αν δεν έχετε και την καλύτερη εξοικείωση με τις ποσότητες που αναφέρουμε, κι άρα για το ένα είναι μεγάλες ή όχι, κι αν τα συστατικά αυτά είναι σημαντικά ή όχι, θα σας πούμε περιληπτικά και σε αδρές γραμμές ότι:

1 κουταλιά της σούπας ταχίνι έχει πολύ καλή θερμιδική κάλυψη που σημαίνει ενέργεια και αίσθημα κορεσμού που διαρκεί (ότι νιώθουμε χορτάτοι δηλαδή)· πολλή πρωτεΐνη για μια τόση μικρή ποσότητα προϊόντος, αρκετά λιπαρά που είναι καλής ποιότητας και απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την ισορροπία στα ημερήσια γεύματα· ελάχιστα απλά σάκχαρα που δεν έχουν κάποια ωφέλεια· μεγάλες ποσότητες από φώσφορο, ασβέστιο, ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο δηλαδή), μαγνήσιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ το οποίο πολλές φορές συνδέεται με το σίδηρο και τον αιματοκρίτη μας· συν ορισμένα ακόμη μικροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, απαραίτητα για την ημερήσια πρόσληψη.

Μήπως αρχίσατε ήδη να εκτιμάτε τα οφέλη που έχει το ταχίνι, και … να το βλέπετε με άλλο μάτι; Εάν ναι, ορίστε μερικοί τρόποι να το εντάξετε στη διατροφή σας, βάσει των συνταγών που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αξιοποιήστε τα οφέλη που έχει το ταχίνι στη μαγειρική! Δείτε πώς μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας

Μία ιδιαίτερη μαγειρική πρόταση, που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή:

Στη Μέση Ανατολή, στα εστιατόριά τους, είναι πολύ συνηθισμένες οι σάλτσες με βάση το ταχίνι, που είτε είναι γαρνιτούρα στο βασικό πιάτο είτε αποτελούν δευτερεύον πιάτο. Είναι δημοφιλείς ακόμη και για την επικάλυψη πιάτων με κρέας και λαχανικά, τόσο για τα εστιατόρια της περιοχής όσο και για τα νοικοκυριά. Οι σάλτσες αυτές έχουν, όπως είπαμε, για βάση τους την πάστα ταχινιού από σουσάμι, και συμπεριλαμβάνουν: χυμό από λεμόνι, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι, πιπέρι ή μπαχάρι και σκόρδο.

Τρόποι να τρώτε το ταχίνι, με προέλευση τη γειτονική και αγαπημένη Κύπρο:

Αυτό που οι Κύπριοι αποκαλούν τασή ή τασιή (το ταχίνι δηλαδή), χρησιμοποιείται ως ντιπ για το ψωμί και την πίτα που τυλίγουμε το σουβλάκι. Είναι κάτι σαν το αντίστοιχο τζατζίκι που βάζουμε εμείς στο σουβλάκι μας. Στην ταχινόπιτα ή τασηνόπιτα, μια άλλη συνήθη συνταγή τους, βασικό συστατικό είναι το ταχίνι από σησάμι μαζί με κανέλα και μέλι, συνιστώντας ένα γλυκό έδεσμα στο τραπέζι.

Τέλος, σύμφωνα με τις δικές μας διατροφικές και μαγειρικές συνήθειες:

Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα πάνω στο ψωμί ή στις φρυγανιές. Μπορεί να είναι μόνο του ή να αποτελεί την πρώτη στρώση (αντικαθιστώντας π.χ. το βούτυρο) κι από πάνω του, η δεύτερη στρώση δηλαδή, να είναι κάποιο μέλι ή κάποιο σπιτική ή αγοραστή μαρμελάδα. Στα ελληνικά super markets μπορείτε να βρείτε έτοιμα βαζάκια με ταχίνι που έχουν και προσθήκη κακάο ή μελιού, κάνοντας έτσι πιο γλυκό και γευστικό το πρωινό γεύμα σας. Επιπλέον, να πούμε ότι το ταχίνι μπορείτε να το εντάσσετε ως κύριο συστατικό σε συνταγές όπως για παράδειγμα: ως γέμιση ανάμεσα σε δύο κομμάτια από σπιτικά μπισκότα, λιωμένο ως επικάλυψη στο σπιτικό κέικ, στο χυλό για ένα σπιτικό κέικ, χτυπημένο μαζί κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής για σαντιγί, σπιτικό παγωτό, νηστίσιμη καρυδόπιτα, ορισμένων τύπων χαλβά και ταχινόσουπα. Αναζητήστε σχετικές συνταγές και εμπλουτίστε το μενού σας!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα