Συναισθηματική υπερφαγία – Αιτίες- Συνέπειες – Λύσεις

Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά παρατηρούμε πως ” ζούμε για να τρώμε” και όχι “τρώμε για να ζούμε”; Η συναισθηματική υπερφαγία είναι μία κατάσταση κατά την οποία καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα ποσότητες φαγητού χωρίς κανέναν περιορισμό. Άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν συναισθηματική υπερφαγία συνηθίζουν να καταναλώνουν διάφορες κυρίως λιπαρές και ανθυγιεινές τροφές χωρίς να νιώθουν το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης τρέφονται με πολύ γρήγορο ρυθμό ώστε να καταναλώσουν όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορούν. Συνήθως η σκέψη τους περιστρέφεται γύρω από το φαγητό ακόμα και όταν βρίσκονται σε κάποια έξοδο και γενικά σε κοινωνικές υποχρεώσεις. Προτιμούν να τρέφονται όταν βρίσκονται μόνοι τους και όχι όταν βρίσκονται κάπου έξω με κόσμο.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συναισθηματική υπερφαγία από τους άντρες. Θεωρούν πως με την κατανάλωση τροφών που είναι πολύ έντονες γευστικά θα καταφέρουν έστω για λίγο να ξεχάσουν διάφορα προβλήματα και καταστάσεις που τους απασχολούν. Βέβαια αυτό δεν αργεί να γίνει μία κακή συνήθεια και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα ήδη δυσάρεστα συναισθήματα αντικαθίστανται από τα ακόμη πιο δυσάρεστα αφού κάνουν και οι ενοχές, μετά την κατανάλωση υπερβολικής τροφής, αισθητή την παρουσία τους στην περίεργη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται. Στην προσπάθεια να κάνει δίαιτα ή να τραφεί φυσιολογικά, ένα άτομο με συναισθηματική υπερφαγία οδηγείται σε δυσάρεστα συναισθήματα και μία έντονα κακή ψυχολογική διάθεση από την στιγμή που θα προσπαθήσει να θέσει όρια και περιορισμούς. Πρέπει πρώτα να αντιμετωπισθεί η συναισθηματική υπερφαγία κι έπειτα να ασχοληθεί σωστά με την διατροφή και την υγεία του.

Συναισθηματική υπερφαγία – Αιτίες

Η βοήθεια ενός ειδικού είναι πολύτιμη σε τέτοιες περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος και να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση από μόνος του αφού συχνά παρουσιάζεται σε άτομα με καταθλιπτικές τάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό μετά από μία άσχημη κατάσταση που βίωσαν ή βιώνουν, όπως κάποιο τραυματικό γεγονός ή απώλεια. Προσπαθούν με την λήψη της υπερβολική τροφής που επιθυμούν να νιώσουν την ευχαρίστηση και να ξεχάσουν οτιδήποτε τους θλίβει. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, οδηγούνται στην ίδια κατάσταση ξανά και ξανά. Πώς μπορούμε να διορθώσουμε κάτι στην ζωή μας απλά τρώγοντας υπερβολικά και συνεχόμενα;

Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Η κατανάλωση τροφής λειτουργεί ως “ηρεμιστικό” στην ταραγμένη τους ψυχολογία.

Το άγχος που βιώνουμε καθημερινά, το στρες, η μοναξιά, η λύπη και η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν  σε διατροφικές διαταραχές όπως η συναισθηματική υπερφαγία. Έχουν παρατηρηθεί όμως και περιπτώσεις που οι λόγοι είναι κρυμμένοι μέσα στο άτομο που την παρουσιάζει από παλαιότερα. Από συνήθειες που ζούσε σε πιο μικρή ηλικία κατά την οποία το φαγητό έμοιαζε ακόμη και ως επιβράβευση ή απαραίτητο μέχρι που να μην μπορεί να καταναλώσει άλλο. Παραπάνω φαγητό στην παιδική ηλικία ή πολλά γλυκά και ανθυγιεινά σνακς με τα οποία απασχολούν τα παιδιά. Η απομόνωση σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν μία μοναχική συμπεριφορά μπορεί να τους οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία ως αντίδραση και λόγο να μην σκέφτονται.

Δεν είναι δύσκολο να οδηγηθούμε στην συναισθηματική υπερφαγία όπως και στην αντίθετη κατάσταση. Η απογοήτευση ή πολλά συσσωρευμένα άσχημα συναισθήματα μέσα μας μπορούν να μας κάνουν να αντιδράσουμε κάπως έτσι. Ποιο πρόβλημα όμως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αν πρώτα δεν το κοιτάξουμε κατάματα; Η γρήγορη και σωστή αντιμετώπισή τους είναι αυτή που θα μας κάνει να απεγκλωβιστούμε και να συνεχίσουμε έναν σωστό τρόπο ζωής. Δεν είναι απλά ένα θέμα που επηρεάζει μόνο την ψυχολογία μας. Αν δεν του δείξουμε την απαραίτητη προσοχή, αφήνοντας το να διαιωνίζεται, θα πρέπει αργότερα να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα υγείας που θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας και τον σοκάρουμε τόσο ώστε θα αντιδράσει. Ας προσέξουμε μόνοι μας ποιοι είναι οι λόγοι που μας οδηγούν στην κατανάλωση υπερβολικής τροφής ώστε να καταλάβουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε και την επόμενη φορά που θα κάνουμε μία τέτοια κίνηση.

Συναισθηματική υπερφαγία – Συνέπειες

Οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης είναι αρχικά η υπερβολική αύξηση βάρους που καθιστούν το άτομο υπέρβαρο με όλες τις συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο στην υγεία του. Επίσης αντί να ξεχαστεί με την λήψη τροφής, όπως πιστεύει, οδηγείται σε πιο άσχημη ψυχολογική κατάσταση από το υπερβολικό βάρος και τις αλλαγές που παρατηρεί στον τρόπο ζωής του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αύξηση βάρους δεν είναι τόσο έντονη αφού οι “κρίσεις” συναισθηματικής υπερφαγίας δεν είναι καθημερινές. Αυτή όμως η ανωμαλία στον τρόπο διατροφής μπορεί και να παρουσιάσει προβλήματα υγείας όπως, καρδιαγγειακά, πεπτικά, αναπνευστικά και πολλά άλλα που επηρεάζονται πολύ από τρόπο που τρεφόμαστε.

Συναισθηματική υπερφαγία – Λύσεις

Η συμβουλή και η άμεση βοήθεια ενός ειδικού είναι αυτή που μπορεί να δώσει πραγματική λύση και να δούμε δραστικά αποτελέσματα. Αυτό όμως που αρχικά πρέπει να κάνει το άτομο που έχει παρουσιάσει μια τέτοια ψυχολογική διαταραχή είναι να το αντιληφθεί. Να συνειδητοποιήσει πως έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής του και πως δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα με την λήψη υπερβολικής τροφής. Πρέπει να πειστεί ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος και ανώφελο και πως επιβαρύνει την υγεία του. Ο αυτοέλεγχος είναι αυτό που πρέπει να κάνει έντονη την παρουσία του σε τέτοιου είδους καταστάσεις αφού πρόκειται για συναισθηματική διαταραχή. Η ξεκούραση και η τακτική σωματική άσκηση θα βοηθήσει θετικά, όπως και τα διάφορα χόμπι στα οποία μπορούμε να επικεντρωθούμε.

Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και προσπαθήστε να μιλήσετε στους κοντινούς σας ανθρώπους γι’ αυτό που σας συμβαίνει την συγκεκριμένη περίοδο. Η απομόνωση δεν θα μπορέσει να σας δώσει την λύση που χρειάζεστε. Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας όπως του αξίζει. Όσο δύσκολο και αν φαντάζει να σταματήσετε μία τέτοια συνήθεια, μην της επιτρέψετε να γίνει εθισμός. Δυστυχώς “εθιζόμαστε” πολύ πιο εύκολα σε άσχημες καταστάσεις παρά στις όμορφες και ωφέλιμες. Μήπως είναι καιρός να το αλλάξουμε αυτό; Αποκτήστε συνήθειες που σας κάνουν να χαμογελάτε και μην κλείνεστε στο καβούκι σας! Τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται και όχι για να καταστρέφουν την υγεία μας. Το ψυγείο μπορεί να γίνει φίλος ή εχθρός μας! Ας μην φτάνουμε στα άκρα, ας αντιμετωπίσουμε την ζωή με θάρρος και δύναμη όπως της αξίζει!

Η σωστή διατροφή ανοίγει τον δρόμο για μία πιο ποιοτική ζωή και βοηθάει στο να χρησιμοποιούμε καλύτερα και πιο σωστά το μυαλό μας. Η σωστή διατροφή και η άσκηση επηρεάζουν θετικά και την ψυχική μας διάθεση! Τα προβλήματα λύνονται με πράξεις και όχι με υπερβολικό φαγητό.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα