Τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ερευνών υποστηρίζει ότι υπάρχουν τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο. Και ειδικά για τις ημέρες εκείνες του χρόνου όπου ο ήλιος κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας, είναι εκ των ων ουκ άνευ να φροντίζουμε στο μέγιστο για την αντηλιακή μας προστασία.

Οι τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο και συγκεκριμένα από τη βλαβερή UV ακτινοβολία του είναι ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Εκτός αυτών, υπάρχουν μερικές ακόμη, όλες εκ των οποίων αναφέρονται στη συνέχεια του άρθρου.

Μια αρχική επισήμανση

Σε καμία περίπτωση οι τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για την κάλυψή μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ή να γίνουν υποκατάστατα των ειδικών αντηλιακών προϊόντων. Ωστόσο, λόγω των ουσιών και συστατικών, τα τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω συμβάλλουν αρκετά στην έξτρα προστασία εκ των έσω. Τόσο κατά των εγκαυμάτων απέναντι στον ήλιο όσο και κατά της εμφάνισης ρυτίδων σε κυτταρικό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν:

Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο

Τα εσπεριδοειδή φρούτα

Τέτοια είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ. Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στο λιμονένιο και στον μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Το λιμονένιο αποτελεί ισχυρό συστατικό που περιέχεται στα εσπεριδοειδή. Εκτός από αυτό, τα εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν καλές ποσότητες από βιταμίνη C, η οποία εξοντώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν το δέρμα εκτίθεται για ώρα στον ήλιο. Γι’ αυτούς τους λόγους τα εσπεριδοειδή θεωρούνται από τις πολύ καλές τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο.

Δείτε επίσης το: «Ρόλος βιταμίνης C: Δοσολογία – Πηγές – Οφέλη».

Οι φράουλες είναι τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο

Είναι εύγεστες, θρεπτικές, και η εποχή τους συνάδει με την εποχή όπου ο ήλιος είναι πιο αισθητός στη χώρα μας, μιας και αρχίζουν να βγαίνουν το Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά στην αντηλιακή του δράση, θα λέγαμε πως παίζουν διπλό ρόλο: από τη μία μπορούν να προστατεύουν την επιδερμίδα μας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Ταυτόχρονα, από την άλλη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία δρα όπως αναφέραμε παραπάνω, κι έτσι μπορούν να αντιμετωπίζουν τυχόν ηλιακά εγκαύματα.

Οι τομάτες

Περιλαμβάνουν το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο με πολλαπλές δράσεις και οφέλη. Καθαρίζει τον οργανισμό, συμβάλλει στην αποτοξίνωση και διούρηση, μειώνει την ακμή (γι’ αυτό και μπορούμε να τοποθετούμε κομμάτια από ντομάτα απευθείας πάνω στα σπυράκια μας ως μάσκα καταπολέμησής τους). Επιπλέον, το αντιοξειδωτικό αυτό στοιχείο έχει θετική δράση απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και στις παραγόμενες από την τελευταία ελεύθερες ρίζες του δέρματος. Ενημερωτικά, να προσθέσουμε ότι στο λυκοπένιο οφείλεται το κόκκινο χρώμα της τομάτας.

Το πράσινο τσάι

Ένα εύγεστο είδος τσαγιού, γεμάτο με δεκάδες οφέλη για τον οργανισμό, το σώμα μας, την υγεία μας. Που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με κομπρέσες για καθαρισμό του προσώπου και απομάκρυνση τυχόν μολύνσεως ή αλλεργιών στα μάτια, για την απαλότητα και την καλύτερη ποιότητα της τρίχας στα μαλλιά κ.ά. Περιέχει συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά τα οποία δύνανται να αναχαιτίζουν τη γενετική βλάβη στα κύτταρα του δέρματος, όταν τα τελευταία εκτίθενται σε UV ακτινοβολία.

Διαβάστε και το άρθρο: «Το πράσινο τσάι, το αδυνάτισμα και τα οφέλη στην υγεία».

Τα καρότα

Όπως κι άλλα κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα φρούτα και λαχανικά, έτσι και τα καρότα εντάσσονται στις τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο. Τα καρότα περιλαμβάνουν τα καροτενοειδή, ουσίες που οι έρευνες έχουν δείξει πως μπορούν να μειώνουν την ένταση ενός εγκαύματος από τον ήλιο.

Οι κόκκινες πιπεριές

Ως λαχανικά, οι κόκκινες πιπεριές δίνουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στις σαλάτες και στα γεύματά μας. Υπάρχουν οι γλυκιές κόκκινες πιπεριές και οι καυτερές πιπεριές· οι δεύτερες είναι ακόμα πιο ωφέλιμες ως προς την αντηλιακή προστασία. Είναι εφοδιασμένες με το λυκοπένιο που είπαμε πως έχουν και οι ντομάτες κι άρα έχουν ανάλογη δράση με αυτές. Επιπλέον, είναι εφοδιασμένες και με ένα από τα καροτενοειδή (τη δράση των οποίων περιγράψαμε ακριβώς πιο πάνω), την αποκαλούμενη Β-καροτίνη.

Το σπανάκι εντάσσεται σίγουρα στις τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο

Μπορεί να μην είναι κόκκινο και να μην έχει γενικά ένα από τα επικρατέστερα χρώματα φρούτου ή λαχανικού για την αντηλιακή προστασία, όμως το πράσινο φυλλώδες αυτό λαχανικό είναι εξίσου αποδοτικό ως προς το εν λόγω ζήτημα. Στη θετική του δράση συμβάλλουν τα τόσα αντιοξειδωτικά συστατικά του, όπως είναι η λουτεΐνη.

Επιπρόσθετα, να πούμε πως το σπανάκι εντοπίζεται κι ανάμεσα στις 10 πιο αποδοτικές τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη. Στο σχετικό άρθρο μπορείτε να ενημερωθείτε πληρέστερα για αυτές.

Τα ρόδια

Τα ρόδια είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά, προλαμβάνοντας και αναστέλλοντας τη δημιουργία ελεύθερων ριζών στο δέρμα εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο. Μάλιστα, περιλαμβάνουν ένα εξαιρετικά ισχυρό οξύ το οποίο λέγεται ελλαγικό οξύ. Αυτό μπορεί να προστατεύει τη φθορά των κυττάρων έναντι στην έκθεση στις ακτινοβολίες UVA και UVB.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα ρόδια εδώ: «Πού ωφελεί το ρόδι – 10 οφέλη του ροδιού στην υγεία και την ομορφιά που δεν γνωρίζετε».

Ο σολομός

Αυτό το ψάρι έχει τόσα πολλά οφέλη στην υγεία μας, που πραγματικά αξίζει έστω 2 φορές το μήνα να βρίσκεται στο πιάτο μας (εφόσον δεν είμαστε vegan). Είναι κορυφαία πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία, εκτός των άλλων, προστατεύουν από τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει το ηλιακό έγκαυμα.

Τα καρύδια

Τέλος, τα καρύδια ολοκληρώνουν τη λίστα μας με τις τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο. Όπως ακριβώς κι ο σολομός, έτσι κι αυτά χαρίζουν στον οργανισμό μας τα υπέροχα λιπαρά τους οξέα. Κι εκείνα, με τη σειρά τους, δύνανται να υψώνουν μια ασπίδα προστασίας από τον ήλιο και την βλαπτική του ακτινοβολία.

Εντάξτε στο μενού σας τις τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο!

Επωφεληθείτε κι εσείς από τα πολλαπλά οφέλη που έχουν τα εν λόγω τρόφιμα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η προστασία έναντι στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Πρόκειται για τροφές που μπορούν να μπουν σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας, μας χορταίνουν, μας γεμίζουν θρεπτικά συστατικά, κάνουν καλό στην υγεία και στην ψυχολογία μας. Γιατί να μην τις τρώμε, επομένως;

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα