Αρχική / Υγεία / Βότανα για το βήχα: Τα 13 ιδανικά βότανα που θα σου… κόψουν το βήχα
βότανα για το βήχα

Βότανα για το βήχα: Τα 13 ιδανικά βότανα που θα σου… κόψουν το βήχα

Κρύωσες κι άρχισαν τα πρώτα βηχαλάκια; Έχεις βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα ή φαρυγγίτιδα; Μήπως καπνίζεις κι έτσι είτε προκαλείς το λεγόμενο τσιγαρόβηχα είτε δυσχεραίνεις το βήχα λόγω ασθένειας;

Όποια κι αν είναι η αιτία, η μητέρα φύση μας έχει προσφέρει απλόχερα ορισμένα βότανα για το βήχα, βότανα δηλαδή τα οποία μπορούν να τον καταπολεμήσουν, ενώ παράλληλα είναι εξίσου αποτελεσματικά και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Τρεις επισημάνσεις…

Προτού παραθέσουμε τα βότανα για το βήχα και τις ευεργετικές δράσεις τους για τον οργανισμό μας, κρίνουμε σκόπιμο να προβούμε σε τρεις επισημάνσεις. Η πρώτη σχετίζεται με τον τρόπο κατανάλωσης και γενικής δράσης των βοτάνων αυτών, η δεύτερη με την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η τρίτη έχει καθαρά άλλο λόγο ύπαρξης τον οποίο και θεωρήσαμε απαραίτητο να συμπεριλάβουμε.

1.Τα βότανα για το βήχα (όπως άλλωστε και κάθε βότανο που θέλουμε να καταναλώνουμε) μπορούμε να το καταναλώνουμε ως αφέψημα (=έγχυμα) κι ως σιρόπι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Αυτά που έχουν αποσυμφορητικές και αποχρεπτικές ιδιότητες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να μας δώσουν ένα ιδανικό αφέψημα, το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε με λίγο μέλι ή / και με λίγο λεμόνι ή, εναλλακτικά, να κάνουμε εισπνοές με τους ατμούς τους καθόσον αυτά βράζουν. Η δεύτερη μέθοδος βοηθάει στην καταπολέμηση τόσο του βήχα και του κρυολογήματος όσο και των φλεμάτων, μιας και απομακρύνει τις βλεννώδεις  εκκρίσεις από τους πνεύμονες.

2.Τα βότανα για το βήχα που θα αναφέρουμε ακολούθως δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση… πανάκεια. Μπορεί πράγματι πριν από πολλές δεκαετίες, όταν η φαρμακοβιομηχανία δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη και διαδεδομένη σε ολόκληρη τη χώρα μας, οι μητέρες να τα έδιναν ανεπιφύλακτα στα παιδιά και τους συζύγους τους για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας κι αν είχαν, ωστόσο σήμερα, ο τρόπος και οι συνθήκες ζωής είναι τόσο διαφοροποιημένοι που ίσως και να καθιστούν λιγότερο αποτελεσματική τη χρήση κάποιων βοτάνων στον οργανισμό. Εξάλλου, για καθετί, υπάρχει και το αντίστοιχο φάρμακο, το οποίο επίσης δεν αποτελεί πανάκεια.

3.Τέλος, το παρόν άρθρο έχει ξεκάθαρα ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικαταστήσει μία ιατρική γνωμάτευση ούτε μία επικείμενη επίσκεψη σε κάποιον ειδικό υγείας. Εάν ο βήχας σας είναι σε λογικά πλαίσια και δεν παρουσιάζεται υπερβολικός και σε συνδυασμό με άλλα έντονα συμπτώματα, τότε ναι, οι πληροφορίες που θα σας δώσουμε ενδεχομένως να σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες.

Τα 13 ιδανικά βότανα για το βήχα

1.Χαμομήλι
Είναι ένα παλιό θρεπτικό μέσο που καταπραΰνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό (βλέπε την αποτελεσματικότητά του ως αγχολυτικό). Εκτός των καταπραϋντικών του ιδιοτήτων, είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες. Δύναται να σταματήσει την αυξανόμενη πορεία ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας και βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα και της φαρυγγίτιδας.

2.Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο δρα τονωτικά στον οργανισμό μας, βοηθάει στη μείωση του πόνου στο λαιμό (όταν έχουμε πονόλαιμο) και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του βήχα, της φαρυγγίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και των λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας

3.Πιπερόριζα (ginger)
Ένα από τα αποτελεσματικά βότανα για το βήχα, που τον μειώνουν άμεσα και απαλύνουν τα συμπτώματά του, είναι η πιπερόριζα ή, αγγλιστί, το ginger. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και, εκτός του βήχα, θεωρείται ότι αντιμετωπίζει τη φαρυγγίτιδα και καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

4.Ευκάλυπτος
Πρόκειται για ένα αειθαλές δένδρο που διαθέτει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες, εντός των οποίων βρίσκονται οι αποσυμφορητικές, οι τονωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις. Ως ένα από τα ιδανικότερα βότανα για το βήχα, δύναται να τον καταπολεμήσει πλήρως και άμεσα. Συγχρόνως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος, των λοιμώξεων του λαιμού, της φαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας.

5.Μολόχα
Όσο κι αν εκ πρώτης όψεως παραξενεύει μερικές από εμάς, η μολόχα συνιστά ένα από τα πλέον κατάλληλα βότανα για το βήχα, αφού τον καταπραΰνει άμεσα, ενώ ταυτόχρονα ρευστοποιεί τα φλέματα. Η φαρυγγίτιδα, τυχόν ερεθισμός στο φάρυγγα και ο ξηρός βήχας αντιμετωπίζονται χάρη στις αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητές της, αλλά και χάριν των βιταμινών Α, Β1, Β2 και C με τις οποίες είναι γεμάτα τα φύλλα της.

6.Μέντα
Σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει να μασήσεις μία τσίχλα με γεύση / άρωμα μέντας ενώσω ήσουν κρυωμένη, με βήχα και ρινική καταρροή, κι αμέσως θα διαπίστωσες τη θετική της δράση! Έτσι, λοιπόν, και ως βασικό συστατικό αφεψήματος, η μέντα είναι άκρως δραστική στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, στην απομάκρυνση των βλεννοδών εκκρίσεων, στην καταπολέμηση της φαρυγγίτιδας, αλλά και στην ευρύτερη τόνωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

7.Γλυκόριζα
Η γλυκόριζα διαθέτει επίσης ποικιλία ευεργετικών ιδιοτήτων, γι’ αυτό και δεν μπορούσαμε να την παραλείψουμε από τη λίστα μας αυτή. Συγκεκριμένα, είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, τις αποχρεμπτικές και τις αντισπασμωδικές ιδιότητές της. Συνιστάται σε περιπτώσεις βήχα, βρογχίτιδας, φαρυγγίτιδας και άσθματος.

8.Λεβάντα
Ευρέως διαδεδομένη για την αντιμικροβιακή δράση της, η προσθήκη λεβάντας στα αφεψήματά μας θωρακίζει τον οργανισμό μας από τυχόν είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, είτε μέσω εισπνοών από νερό που βράζει είτε μέσω εντριβής με το αιθέριο έλαιό της, η λεβάντα δύναται να καταπολεμήσει το βήχα και να βοηθήσει αισθητά στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος και στη σταδιακή αντιμετώπισή του.

9.Πεύκο
Αν και στο μυαλό μας έχουμε την εικόνα ενός όμορφου δένδρου (!), στην πραγματικότητα το πεύκο έχει επιβεβαιωμένα ευεργετικές ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικό για το βήχα, όπου κι αν αυτός οφείλεται, ενώ ταυτοχρόνως μειώνει την καταρροή και συνεισφέρει στην αποβολή των φλεμάτων.

10.Θυμάρι
Αλίμονο κι αν ξεχνούσαμε το θυμάρι από τη λίστα με τα βότανα για το βήχα αλλά και γενικότερα από τη λίστα με τα φυτά που έχουν ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό! Το θυμάρι, λοιπόν, έχει αποχρεμπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, της φαρυγγίτιδας, της βρογχίτιδας και των λοιμώξεων του λαιμού.

11.Εχινάτσια
Ένα φυτό, ένα βότανο, που είναι πολύ… της μόδας και όχι αδίκως! Η εχινάτσια αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά για τον οργανισμό μας, καθώς ενισχύει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να θεραπεύσουμε το βήχα, τις λοιμώξεις στο λαιμό, το άσθμα και τη βρογχίτιδα.

12.Νεροκάρδαμο
Εάν αναζητάς βότανα για το βήχα, τότε αυτό είναι το βότανο που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Το νεροκάρδαμο είναι ένα φυτό πλούσιο σε κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο, συστατικά άκρως ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγείας μας σε σταθερά καλά επίπεδα. Εντός των ιδιοτήτων του, έχουμε να αναφέρουμε τη δράση κατά του βήχα, της βρογχίτιδας και της ρινικής καταρροής,

13.Τριγωνέλλα
Τέλος, το άρθρο μας με θέμα «Τα 13 καλύτερα βότανα για το βήχα» έρχεται να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει η τριγωνέλλα, για την οποία χρειάζεται να αναφέρουμε ι τα ακόλουθα: έχει αποσυμφορητικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, αποβάλει τα τοξικά απόβλητα από το λεμφικό σύστημα (όπως είναι οι εκκρίσεις βλέννας), απομακρύνει τη βλέννα και τα φλέματα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και το άσθμα.

Αυτά ήταν τα 13 καταλληλότερα φυτά και βότανα για το βήχα με τις κυριότερες λειτουργίες, δράσεις και ιδιότητές τους. Μπορείς επίσης να διαβάσεις κι άλλα σχετικά άρθρα, όπως είναι τα εξής:

x

Check Also

πού ωφελεί το ταχίνι

Πού ωφελεί το ταχίνι – 16 διαφορετικές δράσεις

Οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εσάς ίσως να θυμούνται το ταχίνι ...

πώς να μην έχω νεύρα

Πώς να μην έχω νεύρα; Τι πρέπει να κάνω για να μην έχω νεύρα.

Αγαπητά μου κορίτσια, χαλαρώστε. Ήρθε η στιγμή να βάλουμε ένα τέλος, μαζί ...

σημάδια ψυχαναγκασμού

Σημάδια ψυχαναγκασμού: Ποια είναι και πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση

Ο χαρακτηρισμός κάποιου ως ψυχαναγκαστικό είναι συνήθης και σίγουρα όλες τον έχουμε ...