Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη – Οι 10 πιο αποδοτικές

Υπάρχουν πράγματι τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είναι σημαντικό ο καθένας και η καθεμία από εμάς να τις γνωρίζεις προκειμένου να τις εντάσσει στο διατροφολόγιό του για την εκάστοτε εβδομάδα. Εν προκειμένω, αναφερόμαστε στις 10 πιο αποδοτικές τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου συλλήβδην.

Σε γενικές γραμμές, να πούμε πως οι τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη είναι όσες έχουν μοβ ή κόκκινο χρώμα. Όχι μόνον αυτές αλλά κατά κύριο λόγο αυτές. Το χημικό στο οποίο οφείλεται το χρώμα τους είναι φυτικό και ονομάζεται ανθοκυάνη. Η ανθοκυάνη είναι που βοηθάει στην ενίσχυση της γνωστικής διεργασίας της μνήμης και της γενικότερης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Οι 10 πιο αποδοτικές τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

1) Παντζάρια: στα 6 «δυνατά» οφέλη τους για τον οργανισμό συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας

Τα παντζάρια είναι μια πολύ καλή πηγή ανθοκυάνης, τη δράση της οποίας αναφέραμε ακριβώς παραπάνω. Εκτός αυτού, είναι και μία καλή πηγή σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, ιώδιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.

Στο άρθρο με τίτλο «Πού ωφελεί το παντζάρι – 6 Δράσεις και οφέλη του», στο πέμπτο κατά σειρά σημείο γράφουμε τα εξής: Έπειτα από ικανοποιητικό αριθμό ερευνών και πειραμάτων, έχει αρχίσει να φαίνεται ότι τα παντζάρια ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Εμπεριέχουν νιτρικά ιόντα που μπορούν να μειώσουν τη γνωστική αποδυνάμωση και να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και έχει προταθεί περαιτέρω διερεύνηση της θετικής επίδρασης μιας διατροφής πλούσιας σε νιτρικά ιόντα για την πρόληψη έναντι στην άνοια.

2) Το σταφύλι, όχι όμως πράσινου χρώματος, και το κρασί τους

Τα σταφύλια που έχουν μαύρο, κόκκινο και μοβ χρώμα εμπεριέχουν τόσο την ανθοκυάνη όσο και μία άλλη ουσία, την κερσετίνη. Και οι δύο συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και της δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Το ίδιο ισχύει και για το κρασί που παράγεται από τα εν λόγω σταφύλια. Περιέχει αρκετό ποσοστό από τις τα δύο αυτά φυτοχημικά, οπότε και μπορεί να φέρει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα. Εννοείται ότι έχει κι άλλα οφέλη, όπως είναι λόγου χάριν η καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Καταναλώνουμε το κρασί με μέτρο, έχοντας ως ανώτερο όριο τα 4 ποτηράκια την εβδομάδα. Ειδάλλως, οι αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να επιφέρει μακροπρόθεσμα να είναι περισσότερες από τις ωφέλειές του για τις οποίες τώρα κάνουμε λόγο.

3) Τα μύρτιλλα αποτελούν μία από τις πιο αποδοτικές τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη

Είναι ήδος βατόμουρου, που στη σύγχρονη εποχή βλέπουμε να εντάσσονται σε πληθώρα συνταγών, γλυκών και αλμυρών. Από αρκετές μελέτες έχουν φανεί τα θαυμάσια αποτελέσματά τους ως προς τη μνήμη και συλλήβδην τον εγκέφαλο.

Τα μύρτιλλα (ή αλλιώς ο μύρτιλος) περιλαμβάνουν το φυτοχημικό που έχουμε ήδη αναφέρει αρκετές φορές, την ανθοκυάνη. Πέραν αυτής, έχουν κι άλλα τέτοια συστατικά, ικανά να ενισχύουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας της μνήμης.

4) Τα κόκκινα μήλα προστατεύουν από το Alzheimer

Περιέχουν μεγάλη ποσότητα από κερσετίνη (την αναφέραμε και στο σταφύλι μέχρι στιγμής), ένα φυτοχημικό και αντιοξειδωτικό συστατικό. Αυτό προσφάτως αποδείχθηκε ωφέλιμο ως προστατευτικός παράγοντας απέναντι στην άνοια τύπου Alzheimer. Φυσικά, για μία τέτοια πάθηση, χρειάζεται να συνυπολογίζονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες, δεδομένου ότι αποτελεί ένα κληρονομικό, νερυοψυχολογικό , και γενικώς πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο φλοιό του φρούτου, οπότε, πλένουμε καλά με νεράκι και τρώμε το μήλο ολόκληρο.

Σε ό,τι αφορά στην ανθοκυάνη, υπάρχει μόνο στα κόκκινα μήλα, επίσης στη φλούδα τους. Γι’ αυτό και προτείνουμε περισσότερο τα κόκκινα μήλα, καθώς συνδυάζουν και τα δύο αυτά φυτοχημικά, καθιστώντας έτσι τα μήλα ως μία από τις 10 πιο αποδοτικές τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη.

5) Μύρτιλλα: τόσο ωφέλιμα και τόσοι διαφορετικοί τρόποι να καταναλώνονται  

Όπως αναφέρουν νέες έρευνες, η κατανάλωση μούρων ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μεταξύ άλλων, τη μνήμη. Επιπλέον, φαίνεται πως μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια της μνήμης, όταν η τελευταία σχετίζεται με το πέρασμα των χρόνων, της ηλικίας δηλαδή.

Αξίζει αναμφίβολα να εντάξουμε τα βατόμουρα στο εβδομαδιαίο μενού μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορούμε να τρώμε μια γεμάτη χούφτα ως δεκατιανό ή απογευματινό σνακ· να προσθέτουμε κάμποσα στα σπιτικά μπισκότα και στα σπιτικά κέικ που ψήνουμε· να φτιάχνουμε γλυκιά σάλτσα ή μαρμελάδα από αυτά· να τα προσθέτουμε στα smoothies μας ή στο γιαούρτι μας. Τρόποι κι εναλλακτικές υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η απαιτούμενη θέληση και πρόθεση να βελτιωθεί η υγεία και, εν προκειμένω, η μνήμη!

6) Τα κεράσια είναι σίγουρα ανάμεσα στις τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη

Τα κεράσια είναι πολύ θρεπτικά και ενδείκνυνται για όσους έχουν σιδηροπενική αναιμία. Γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση κι άρα την αύξηση στα επίπεδά του.

Ακόμη, είναι ιδανικά για άτομα που ακολουθούν κάποια ολιγοθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους, καθώς έχουν λίγες θερμίδες αλλά ταυτόχρονα και σάκχαρα τα οποία ικανοποιούν την επιθυμία για γλυκό. Συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος κόπωσης, αποτοξινώνουν την χοληδόχο κύστη, το συκώτι και συνολικά τον οργανισμό μας.

Εντάσσονται στον κατάλογο με τις 10 πιο αποδοτικές τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη λόγω του ότι συνιστούν μια άριστη πηγή ανθοκυάνης. Άλλωστε το χρώμα τους το μαρτυρά. (Ανατρέξτε στο πρόλογο του παρόντος άρθρου αν δε θυμάστε ή δε διαβάσετε τα ολίγα που αναφέραμε για τα χαρακτηριστικά και τη δράση της ανθοκυάνης.)

7) Το σπανάκι αποτρέπει την απώλεια μνήμης

Μπορεί να μην είναι κόκκινο ούτε μοβ, ωστόσο δρα όπως και τα μύρτιλλα, στο βαθμό όπου και τα δύο εμποδίζουν την απώλεια μνήμης. Και πιο συγκεκριμένα, την απώλεια της μνήμης που συνδέεται είτε με το πέρασμα της ηλικίας και τη φυσική φθορά της είτε με τη νόσο της άνοιας τύπου Alzheimer.

Αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη στη μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που εμπεριέχεται στο εν λόγω λαχανικό. Για να καταλάβετε, με 2/3 της κούπας μαγειρεμένο σπανάκι καλύπτουμε όλη την ημερήσια ανάγκη που έχουμε σε φυλλικό οξύ.

8) Οι μελιτζάνες συνιστούν επίσης μια καλή πηγή ανθοκυάνης, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου

Από το χρώμα της και μόνο μπορεί κανείς να υποψιαστεί και να συμπεράνει αμέσως ότι είναι πλούσια σε ανθοκυάνη. Κι ότι κατά συνέπεια αποτελεί μία από τις πιο καλές κι αποτελεσματικές τροφές που ενισχύουν τη μνήμη.

Παράλληλα, η μελιτζάνα συμπεριέχει και την νασουνίνη. Μέρος της δράσης αυτού του αντιοξειδωτικού είναι η προστασία των λιπιδίων που βρίσκονται στο «περίβλημα» των εγκεφαλικών κυττάρων.

9) Κόκκινο και λευκό κρεμμύδι: από τις πιο αποδοτικές τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη

Κύριο συστατικό στην κουζίνα της Ινδίας και της Ανατολής γενικά συνιστούν τα κρεμμύδια, που για τους ανθρώπους εκεί, εδώ και αιώνες, θεωρούνται θεραπευτικά για τη βελτίωση της μνήμης και προληπτικά ως προς ενδεχόμενη φθορά της.

Τα κρεμμύδια κόκκινου ή μοβ χρώματος περιέχουν και ανθοκυάνη και κερσετίνη (δείτε σε ανώτερα σημεία του άρθρου μας για τις ουσίες αυτές, αν τυχόν δεν το διαβάσατε ήδη). Ως απόρροια αυτού, εντάσσονται δίχως δεύτερη σκέψη στις τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη και ευρύτερη τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Αναφορικά με το λευκό και το κίτρινο κρεμμύδι, χρειάζεται να πούμε μόνο ότι έχει καλή ποσότητα κερσετίνης. Κι άρα συντείνει εξίσου αρκετά στο στόχο μας, στο να διατηρούμε μια καλή μνήμη.

10) Το μπρόκολο εμπεριέχει καλό ποσοστό από κερσετίνη και φυλλικό οξύ

Και για τις δύο αυτές ουσίες μιλήσαμε ξανά, οπότε είναι περιττό να επαναλαμβανόμαστε. Αυτό που δεν είναι, όμως, περιττό είναι να επισημάνουμε πόσο σημαντικό και ωφέλιμο τόσο για την μνήμη και τον εγκέφαλο, όσο και για την υγεία και το σώμα μας γενικότερα είναι να τρώμε τουλάχιστον μία μερίδα μπρόκολο την εβδομάδα, μαζί με το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα μας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα