Δεν μου έρχεται περίοδος – Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος; Τι μπορεί να φταίει; Έχω κάνει κάτι εγώ; Τι πρέπει να σκεφτώ όταν έχω το συγκεκριμένο προβληματισμό;».

Σε τέτοιου είδους ερωτήματα που συχνά πυκνά εμφανίζονται σε όλες μας και μας αναστατώνουν θα απαντήσουμε στο παρόν άρθρο του γυναικείου ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα.

Διάβασε και τα άρθρα μας: «Δεν έχω σταθερό κύκλο – Πιθανές αιτίες – Τι να κάνεις» και «Ανακούφιση από πόνους περιόδου – 8 Αποτελεσματικοί τρόποι».

Οι κυριότεροι – οι πιθανότεροι λόγοι που εξηγούν το «γιατί δεν μου έρχεται περίοδος;» που αναρωτιέσαι έπονται. Εκτός από το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης και το θηλασμό, θα δούμε ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα αιτίες.

Δεν μου έρχεται περίοδος – 11 Λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό

1. Εγκυμοσύνη

Ναι, είναι η πιο προφανής αιτία στο πρόβλημά σου σχετικά με το «δεν μου έρχεται περίοδος». Η καθυστέρηση στην εμφάνιση της έμμηνου ρύσεως μπορεί φυσικά να είναι απόρροια του ότι είσαι έγκυος.

Εάν δεν προγραμμάτιζες κάτι τέτοιο, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχεις υπ’ όψιν σου τη συγκεκριμένη αιτία. Επίσης, ακόμη κι αν αποκλείεις το ενδεχόμενο να είσαι έγκυος, δεδομένου ότι η περίοδος αργεί αισθητά, καλά θα κάνεις να το ελέγξεις. Μπορείς να αγοράσεις και να κάνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ακόμα, υπάρχει και η δυνατότητα να πας σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο και να κάνεις β’ χοριακή εξέταση αίματος.

2. Θηλασμός

Ο κύκλος της γυναίκας μετά τον τοκετό δεν είναι σταθερός, κυρίως λόγω των ορμονικών διαταραχών που τον επηρεάζουν. Υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν περίοδο κανονικά, όπως και πριν την εγκυμοσύνη τους, ή με μικρές αλλαγές. Ωστόσο,  η πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη μπορεί σε μερικές γυναίκες να εμφανιστεί ακόμα και σε περισσότερους από 5 μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που η γυναίκα θηλάζει, όπου παράγεται η ορμόνη της προλακτίνης, η οποία αναστέλλει την έμμηνο ρύση.

Όπως, συνεπώς, αντιλαμβάνεσαι, η καθυστέρηση της έμμηνου ρύσεως λόγω του θηλασμού δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Μετά από μερικούς μήνες ο κύκλος αποκαθίσταται πλήρως. Ή μπορεί να εμφανίσει μερικές μικρές αλλαγές συγκριτικά με το πώς ήταν πριν την εγκυμοσύνη, π.χ. αντί για κάθε 25 ημέρες να έχεις περίοδο κάθε 28.

Επιπρόσθετα, θέλουμε να τονίσουμε κάτι που επισημαίνουν και οι γυναικολόγοι. Το ότι μπορεί να μην έχεις ακόμη περίοδο λόγω του ότι θηλάζει το νεογέννητο μωράκι σου δε σημαίνει ότι δεν είσαι γόνιμη, μιας και η ωορρηξία διαδραματίζεται κανονικά.

3. Απότομες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους

Έχεις κάνει ποτέ κάποια αυστηρή δίαιτα; Μήπως σε κάποια φάση της ζωής σου έτυχε να πάρεις μπόλικα κιλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα; Κι αν σου συνέβη κάτι από αυτά τα δύο, παρατήρησες επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση;

Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η αύξηση του βάρους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχε επιπτώσεις στην έμμηνη ρύση. Αντίστοιχη συνέπεια φαίνεται να προκαλείται κι από ταχείες / εξαντλητικές δίαιτες.

Πιο ειδικά, τα τέσσερα συνηθέστερα ενδεχόμενα που σχετίζονται με το σωματικό βάρος και το «δεν μου έρχεται περίοδος» είναι:

  • Το να μη διαθέτεις αρκετό σωματικό λίπος
  • Το να επιβάλλεις στον οργανισμό σου να «υποσιτίζεται» επί μακρόν
  • Το να υποβάλλεις τον οργανισμό σου στα συνεχή ανεβοκατεβάσματα της ζυγαριάς – και δεν μιλάμε για αποκλίσεις 2 – 3 κιλών, ή
  • Το να παίρνεις αρκετά κιλά (της τάξης των 10 plus) μέσα σε πολύ λίγο χρόνο (π.χ. μέσα σε 2 μήνες).

Τέτοιες διαταραχές στο βάρος έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στην περίοδο, μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση για μία ή περισσότερες φορές. Εάν εμφανίζονται επίμονα στις συνήθειές σου, τότε μπορεί να μην εκδηλώσεις περίοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, έχει βρεθεί ότι μακροχρόνιες διαταραχές στο σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Και αυτά τα αναφέρουμε προκειμένου να σε πείσουμε ότι πρέπει να προσέχεις το βάρος σου και να το διατηρείς. Κι όταν θέλεις να αδυνατίσεις ή να πάρεις μερικά κιλά, να το κάνεις αργά και σταθερά.

4. Φαρμακευτική αγωγή

Στις παρενέργειες ή πιθανές επιπτώσεις κάποιου φαρμάκου μπορεί να συγκαταλέγεται και η καθυστέρηση της έμμηνου ρύσεως. Έτσι, στο γιατί δεν μου έρχεται περίοδος που διερωτάσαι, η πρότασή μας είναι να σκεφτείς εάν ξεκίνησες πρόσφατα κάποια φαρμακευτική αγωγή. Είναι απαραίτητο να μιλήσεις με τον ειδικό γιατρό που σου τη συνέστησε και να του το αναφέρεις.

Ένα δεύτερο μεγάλο ενδεχόμενο στην ενότητα «λήψη φαρμακευτικής αγωγής – γιατί δεν μου έρχεται περίοδος» είναι τα αντισυλληπτικά. Σε ορισμένες γυναίκες, έχει συμβεί να μην έρθει η περίοδος έως και για 8 μήνες από τη στιγμή που σταμάτησαν τα αντισυλληπτικά. Είναι πιθανό να μη σου έρθει περίοδος για 1 με 2 μήνες από τότε που θα διακόψεις τη λήψη αντισυλληπτικών. Αυτό, βέβαια, δεν είναι ανησυχητικό.

5. Έντονο άγχος

Το άγχος, έως ένα βαθμό, μπορεί να είναι εποικοδομητικό στην καθημερινότητά μας. Όμως, το έντονο στρες ευθύνεται για μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η καθυστέρηση της περιόδου.

Πώς συνδέεται το αυξημένο άγχος με το «δεν μου έρχεται περίοδος» που σε προβληματίζει; Όταν αγχώνεσαι, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Η εν λόγω ορμόνη διαταράσσει την ορμονική ισορροπία που (πρέπει να) επικρατεί στον οργανισμό σου. Και άρα και την φυσιολογική πορεία της περιόδου σου.

Περισσότερα άρθρα για το άγχος και πώς να απαλλαγείς πραγματικά από αυτό μπορείς να βρεις στο περιοδικό μας. Ενδεικτικά σε παραπέμπουμε στα ακόλουθα:

Μετά ταύτα, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να μην αγχώνεσαι! Το ότι μπορεί να έχεις διαταραχές και κυρίως καθυστέρηση στην περίοδό σου. Κι αυτό δεν είναι θεμιτό, έτσι δεν είναι;

6. Μη σταθερός κύκλος

Ο μη τακτικός ή ακανόνιστος εμμηνορυσιακός κύκλος, όπως ονομάζεται στη γυναικολογία, δεν είναι σπάνιος στις γυναίκες. Συνήθως γίνεται αντιληπτός ως μη σταθερός στην έναρξή του. Για παράδειγμα, ο ένας κύκλος σου να είναι στις 26 ημέρες και ο επόμενος στις 33 ημέρες. Και αυτό να γίνεται επανειλημμένα.

Εάν παρατηρήσεις ότι το «δεν μου έρχεται περίοδος» που υποστηρίζεις συμβαίνει επαναλαμβανόμενα, τότε πρέπει να το ψάξεις. Επαναλαμβανόμενα σημαίνει τουλάχιστον για τους 3 τελευταίους κύκλους σου. Είναι αναγκαίο να ενημερώσεις το γυναικολόγο σου για το τι συμβαίνει κι εκείνος θα σου κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

7. Ασθένεια

Μια γρίπη, ένα ξαφνικό «κρύωμα», μια αρρώστια, μια ίωση που «κόλλησες» μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση της περιόδου.  Όπως καταλαβαίνεις, φυσικά, με την πάροδο της ασθένειας και τον «επαναπρογραμματισμό» του οργανισμού σου, η περίοδος θα σου έρθει κανονικά. Θα πρόκειται, δηλαδή, για μια παροδική, για μια πρόσκαιρη καθυστέρηση, που λογικά δε θα επαναληφθεί σε φυσιολογικές συνθήκες.

8. Ξαφνική αλλαγή στον τρόπο ζωής / στο περιβάλλον

Η αιφνίδια μεταβολή του περιβάλλοντος στο οποίο ζεις μπορεί να συνεπάγεται την απορρύθμιση του κύκλου σου. Λόγου χάρη αν μετακομίσεις ή αν αλλάξεις ακόμα και χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τροποποιήσεις σε καθημερινές συνήθειες ή συνθήκες, όπως είναι ο τρόπος που έχεις συνηθίσει να περνάς την ημέρα σου. Μπορεί να αφορά μια αλλαγή στο ωράριο εργασίας σου, για παράδειγμα το να πρέπει να δουλεύεις και βράδια. Μπορεί να αφορά σε αλλαγές στις ώρες ύπνου.

Ο οργανισμός σου θα απαιτήσει μερικό χρονικό διάστημα μέχρι να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και το καινούριο περιβάλλον. Τότε η περίοδος θα επανέλθει σε φυσιολογικά για εσένα επίπεδα και θα σταθεροποιηθεί.

9. Ανθυγιεινή διατροφή & Συγκεκριμένες τροφές  

Προτού ανησυχήσεις γύρω από το «δεν μου έρχεται περίοδος», σκέψου το εξής: τρέφεσαι σωστά;

Πολλά φαγητά συνδέονται άμεσα με την καθυστέρηση στην περίοδο, όπως συμβαίνει στα άτομα με δυσανεξία στη γλουτεϊνη. Άλλα πάλι τρόφιμα ευνοούν την εκδήλωση περιόδου. Μπορείς να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη δεύτερη κατηγορία στο άρθρο μας «Πώς να προκαλέσω περίοδο – Συμβουλές και τρόποι».

Πάντως, είναι σημαντικό να πούμε ότι: μια συστηματικά ακανόνιστη, μη ισορροπημένη, απρογραμμάτιστη και μη υγιεινή διατροφή συχνά αιτιολογεί το «δεν μου έρχεται περίοδος». Για να μην αναφερθούμε στις πολυάριθμες επιπτώσεις που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία μας ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής…

10. Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής επηρεάζει σημαντικά τη ρύθμιση της περιόδου. Ενδέχεται σε μία γυναίκα ο κύκλος να αλλάξει, να γίνει ακανόνιστος ή και να απουσιάσει για λίγους μήνες.

Αν έχεις ιστορικό κάποιας πάθησης του θυρεοειδούς στην οικογένεια, καλό θα είναι να κάνεις άμεσα τις εξετάσεις που θα σου υποδείξει ο ενδοκρινολόγος. Γιατί μαζί με την περίοδο, επηρεάζεται και η ωορρηξία. Κι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα και τις προσπάθειές σας να μείνετε έγκυος.

Κι αν δε βρεθεί κάποιο θέμα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Ίσα – ίσα που θα έχεις ήδη ελέγξει το συγκεκριμένο κομμάτι της οργανικής υγείας σου. Και θα έχεις ήδη αποκλείσει έναν παράγοντα που πιθανόν να σου προκαλούσε καθυστέρηση στην περίοδο. Άλλωστε, όπως λέει και η Ιπποκρατική υποταγή: «Είναι καλύτερο να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις».

11. (Πρόωρη) εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί τη φάση κατά την οποία μία γυναίκα σταματάει ξαφνικά ή σταδιακά να έχει περίοδο. Κατά μέσο όρο, συμβαίνει στην ηλικία των 50 ετών.

Μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση όταν λαμβάνει χώρα πριν την ηλικία των 45 ετών. Ένα από τα σημάδια της πρόωρης εμμηνόπαυσης, λοιπόν, είναι οι διαταραχές στον κύκλο, καθώς και η απουσία περιόδου.

Μία λύση για τις γυναίκες σε μικρές ηλικίες είναι η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Ο γυναικολόγος θα γνωρίζει σαφώς πολλά περισσότερα επί του θέματος. Εμείς είμαστε σε θέση μόνο να σε ενημερώσουμε ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να επιφέρει μερικά ζητήματα. Αύξηση βάρους, οστεοπόρωση, κατατονική ή οξύθυμη διάθεση κ.λπ.  Γι’ αυτό και ίσως είναι καλό να θεραπεύεται όταν είναι πρόωρη.

Και, τέλος

Μην πανικοβληθείς επειδή δεν ήρθε η περίοδος ακριβώς την ημέρα που σου έρχεται συνήθως, π.χ. την 29η. Ξεκίνα να διερευνάς το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ή άλλων παραγόντων εάν έχεις περισσότερες από 4 ημέρες καθυστέρησης. Έτσι, προτείνεται από τους γυναικολόγους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποσαφηνίσεις αν αυτό σου συμβαίνει πρώτη φορά ή έχει γίνει κι άλλες φορές πρόσφατα ή παλαιότερα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα