Άγχος παραλίας: Πώς να το αντιμετωπίσεις βήμα προς βήμα

Προτού ξεκινήσεις και πάλι μία στερητική δίαιτα για να χάσεις μερικά παραπανίσια κιλά και να μπορέσεις να βγεις στην παραλία (γιατί πώς να βγεις με 5 κιλά παραπάνω;;!), διάβασε ορισμένες συμβουλές και πρακτικές από την πλευρά της Ψυχολογίας· κατανόησε τις λάθος σκέψεις σου που σε οδηγούν σε λάθος αποφάσεις, διόρθωσέ τες με τον κατάλληλο τρόπο, ακολούθησε παράλληλα ορισμένες τεχνικές για να αγαπήσεις το σώμα και τον εαυτό σου, κι έτσι, ούσα απαλλαγμένη ολοσχερώς από το «άγχος παραλίας» θα είσαι πλέον πολύ πιο ώριμη στις μετέπειτα επιλογές σου. Να στερηθείς ένα δροσερό μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου έτσι ώστε να εξασφαλίσεις ότι δε θα δεχθείς το επικριτικό βλέμμα μίας άλλης γυναίκας ή να αισθανθείς άνετα με το σώμα σου, όπως κι αν αυτό είναι, και να απολαύσεις ένα ωραίο μπάνιο με τα αγαπημένα σου  πρόσωπα;

Σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει ξανά για το άγχος παραλίας, να σε βεβαιώσουμε πως δεν πρόκειται για κάποια διακριτή ψυχική διαταραχή ούτε υπάρχει η ονομασία αυτή καθεαυτή στα διαγνωστικά εργαλεία των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων!

Εμείς επινοήσαμε να ονομάσουμε με αυτό το εύστοχο και κατατοπιστικό όνομα το άγχος, το στρες και τις φοβίες που πολλές και πολλοί από εμάς αισθανόμαστε όταν πλησιάζει το καλοκαίρι, όταν σκοπεύουμε να εκθέσουμε το ημίγυμνο κορμί μας στο αδιάκριτο δημόσιο βλέμμα, ακόμη και όταν βρισκόμαστε ήδη σε κάποια παραλία ή πισίνα.

Πώς μπορεί η καθεμία και ο καθένας μας να καταπολεμήσει το άγχος παραλίας; Δώσε μία ευκαιρία στις συμβουλές που θα σου παραθέσουμε ευθύς αμέσως και πιστεύουμε ότι κάτι θα αποκομίσεις.

Άγχος παραλίας: Πώς να το αντιμετωπίσεις βήμα προς βήμα

Πρώτη σκέψη: Πόσο «σωστή» είναι η υποκειμενική αντίληψή σου για το σώμα σου;

Εφόσον αποφασίσεις ότι θέλεις να λάβεις δραστικές αποφάσεις κι άρα αλλαγές ως προς το άγχος παραλίας που σε κυριεύει, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να εξετάσεις πόσο ακριβής είναι η δική σου, η υποκειμενική αυτή αντίληψη που έχεις για το σώμα σου. Πόσο σωστή είσαι στο συμπέρασμα και στην άποψη που διατηρείς; Μήπως έχεις πέσει θύμα των συγκεκριμένων προτύπων και ιδανικών που ορισμένες εταιρείες και ορισμένοι άνθρωποι πλασάρουν με επίμονο και τελικά πειστικό τρόπο;

Γιατί, εάν έχεις εσωτερικεύσει πρότυπα ομορφιάς και fitness που απέχουν πολύ από μία μέση γυναίκα, από μία γυναίκα που έχει δεκάδες άλλες υποχρεώσεις πέραν του να προσέχει το πρόσωπο και το σώμα της, ενώ συγχρόνως δε διαθέτει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για αύξηση γλουτών και στήθους, τότε αυτό είναι η ρίζα του προβλήματος. Από εδώ ξεκινά η εσφαλμένη αντίληψη για το σώμα σου και οι υπερβολικές απαιτήσεις σου από αυτό, που με τη σειρά τους γεννούν και διατηρούν ακλόνητο το άγχος παραλίας. Ναι, μπορεί πράγματι να έχεις 2, 5, 10, 20 κιλά παραπάνω από αυτά που θα ήθελες ή από αυτά που θα σε έκαναν να νιώθεις καλύτερα με το σώμα σου. Ε, και;;;

Δεύτερη σκέψη: Μήπως κάνεις συνεχώς δυσλειτουργικές σκέψεις;

Βρες εάν έχεις δυσλειτουργικές αντιλήψεις και δυσλειτουργικά «πιστεύω» σε σχέση με το τι σκέφτονται οι  άλλοι για το σώμα σου. Μήπως σκέφτεσαι συχνά το τι θα πουν οι άλλοι όταν σε δουν στην παραλία με τόση κυτταρίτιδα στους μηρούς; Πώς θα σε κοιτάξουν οι λουόμενοι όταν είσαι καθιστή κάτω από την ομπρέλα και σχηματίζονται με περισσότερη ευκρίνεια τα πάχη σου; Ή, μήπως σκέφτεσαι: «Μ’ αρέσει τόσο αυτό το μαγιό αλλά πώς να το βάλω εγώ; Αυτό είναι για άλλα σώματα, για γυναίκες με επίπεδη κοιλιά…»; Σε τι βαθμό διαπιστώνεις τώρα ότι επηρεάζεσαι από αυτές τις σκέψεις σου; Να ξέρεις ότι κάθε τέτοια σκέψη αυξάνει το άγχος παραλίας που βιώνεις όσο περνάει ο καιρός και σκοπεύεις να πας για τα μπάνια σου, ενώ φυσικά σε καθιστά δυσλειτουργική στην καθημερινότητά σου.

Τρίτη σκέψη: Μήπως έφτασε η ώρα να αντικαταστήσεις τις δυσλειτουργικές σκέψεις σου με άλλες σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το άγχος παραλίας; Ποιες είναι αυτές;

Αφότου αναγνωρίσεις τις δυσλειτουργικές αυτές σκέψεις που συχνά πυκνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο μυαλό σου, έρχεται η ώρα να προσπαθήσεις να τις αντικαταστήσεις με σκέψεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σου αλλά κυρίως την αίσθηση της αυτό-αξίας σου. Κάθε φορά που βλέπεις μία γυναίκα με πιο ωραίο σώμα από εσένα, κάθε φορά που σκέφτεσαι κάτι αρνητικό για το δικό σου σώμα, κάθε φορά που νιώθεις ότι μία δυσλειτουργική σκέψη πάει και πάλι να σε κυριεύσει, να σκέφτεσαι πόσο ξεχωριστός είναι ο καθένας μας, πόσο διαφορετικός, πόσο άξιος και ικανός σε διαφορετικούς τομείς.

«Έχω την αξία μου για αυτό που είμαι, ΟΧΙ για αυτό που δείχνει η ζυγαριά μου ή ο καθρέφτης μου.», «Επιτρέπω στον εαυτό μου να περνάει όμορφα όταν έχει λίγες ή πολλές μέρες ξεκούρασης (και) το καλοκαίρι, κι αν η καλοπέραση για εμένα σημαίνει και καλό ή πολύ φαί δε θα του το στερήσω.», «Οι δικοί μου άνθρωποι με αγαπούν για αυτό που είμαι· δε θα με αγαπούν περισσότερο αν βάλω σιλικόνη στο στήθος, χάσω 10 κιλά και γυμναστώ, θα με αγαπούν περισσότερο όταν δουν ότι κι εγώ αγαπάω εμένα, κι εγώ αποδέχομαι εμένα κι ως εκ τούτων δεν αφήνω τίποτε να χαλάει τις στιγμές μου μαζί τους.». Τέτοιου είδους σκέψεις χρειάζεται να κάνεις συνεχώς, ενδεχομένως και καθημερινά, προκειμένου να πείσεις τον εαυτό σου ότι τόσο οι γύρω σου όσο και εσύ αποδέχεστε εσένα ακριβώς έτσι όπως είσαι.

Ασφαλώς κι αν τίθεται θέμα υγείας μπορείς με τον κατάλληλο ειδικό να χάσεις περιττό λίπος χωρίς να στερείσαι τίποτα. Ασφαλώς κι αν θέλεις να σφίξεις το σώμα σου μπορείς να γυμνάζεσαι στο σπίτι σου ή σε κάποιο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο μέχρι να το επιτύχεις. Και πολύ καλά θα κάνεις. Σε περίπτωση όμως που δε θέλεις να μετράς τις μπουκιές σου ούτε είσαι και πολύ fan της γυμναστικής, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να αλλάξεις τον καθημερινό τρόπο σκέψης σου αντικαθιστώντας τις δυσλειτουργικές σκέψεις σου με εκείνες που προαναφέρθηκαν. Στην αρχή θα θέλει προσπάθεια για να γίνει αυτό, τα αποτελέσματα ωστόσο θα φτάσουν γρήγορα και τότε θα δεις ότι θα βρίσκεις κι η ίδια ανόητο τον εαυτό σου που τον άφηνες να καταβάλλεται από το άγχος παραλίας.

Τέταρτη σκέψη: Τι αξίζει τελικά περισσότερο;

Εν τέλει, τι έχει για εσένα μεγαλύτερη σημασία; Το αν θα βγεις στην παραλία με λίγα ή πολλά κιλά παραπάνω από αυτά που θα ήθελες ή με ένα σώμα μηδαμινώς ή ελάχιστα εκγυμνασμένο; Ή μήπως το να περάσεις όμορφα την ημέρα σου, να περάσεις εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο σου και τις ώρες ξεκούρασης που διαθέτεις παρέα με τα οικεία σου πρόσωπα; Κατ’ εμάς, καθολική επιθυμία και συνάμα απαίτηση αρμόζει να είναι το να ζούμε όπως ακριβώς θέλουμε και μπορούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας. Μπορεί να είναι κοινότυπο και να το ακούμε να λέγεται συχνά, η ουσία του όμως είναι υπαρκτή και πιστεύουμε ότι όλοι και όλες μας οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη αυτό που οι Λατίνοι έλεγαν «carpe diem».

Εν κατακλείδι:

Θέλουμε να προσθέσουμε μία ακόμη συμβουλή που αποδεδειγμένα φαίνεται χρήσιμη κι αποτελεσματική σε πολλά άτομα τόσο αναφορικά με το άγχος παραλίας όσο και με άλλα άγχη, φοβίες και συμπλέγματα κατωτερότητας. Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες δραστηριότητες που, όταν γίνονται συστηματικά, όταν δηλαδή αποτελούν τμήμα της εβδομαδιαίας ρουτίνας κάποιου, συμβάλλουν στην απαλλαγή από το άγχος παραλίας αλλά, όπως μόλις αναφέραμε, και στην καταπολέμηση άλλων παρόμοιων φαινομένων και καταστάσεων. Ο διαλογισμός, το μασάζ κι οι τεχνικές χαλάρωσης για τις οποίες μπορείς να ενημερωθείς φυσικά από ειδικούς ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές και λοιπούς, αλλά κι εμείς έχουμε μερικά χρήσιμα άρθρα στο περιοδικό μας, όπως είναι το: «Πώς να χαλαρώσεις – Τρόποι για ψυχοσωματική χαλάρωση που προτείνει η Ψυχολογία». Θα σε βοηθήσουν αναμφίβολα στο να συμφιλιωθείς με το σώμα σου, να το αποδεχθείς, να το αγαπήσεις και να το φροντίζεις.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα