Δεν χωνεύεις εύκολα – Λόγοι, Πρόληψη, Αντιμετώπιση

Γιατί δεν χωνεύεις εύκολα και βαρυστομαχιάζεις; Πώς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα δυσπεψίας από μόνη σου; Τι να τρως, τι να αποφεύγεις και αρκετές άλλες συμβουλές και μέτρα πρόληψης παρατίθενται στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα. Στην κατηγορία Υγεία μπορείς να βρεις πολλά άρθρα οργανικής και ψυχικής υγείας για θέματα που πιθανόν σε απασχολούν.

Να επισημάνουμε εξαρχής το εξής

Ό,τι αναφέρεται εν εκτάσει δεν αποτελεί αποτέλεσμα ειδικού γιατρού, αλλά γνώσεις μας συλλεχθείσες από διάφορες επιστημονικές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αξιοποιήσεις ό,τι σου παραθέσαμε ως συμβουλευτικές πληροφορίες επί του ζητήματος. Ή ως μία πρώτη επαφή με το θέμα: «δεν χωνεύεις εύκολα» που για σε ενδιαφέρει. Όμως, δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντικατάστασης των συμβουλών και της ιατρικής εκτίμησης από ειδήμονα ιατρό, μέσα από το άρθρο μας.

Γιατί δεν χωνεύεις εύκολα; – Οι συνηθέστεροι λόγοι

Εάν ταλαιπωρείσαι από το στομάχι σου τακτικά, θα έχεις ίσως αντιληφθεί πότε το παθαίνεις κι άρα τι ενδεχομένως σε επιβαρύνει. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε αναζήτησε τους λόγους που δεν χωνεύεις εύκολα στους ακολούθως αναφερόμενους.

1. Σχετικά με τα γεύματα

Η γρήγορη ολοκλήρωση των γευμάτων, τα άστατα και συνεχώς μεταβαλλόμενα ωράρια στο φαγητό και η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων περιλαμβάνονται στους επιβαρυντικούς – αιτιολογικούς παράγοντες. Αποτελούν μάλιστα κι από τους συχνότερα εμφανιζόμενα λόγους που εξηγούν το γιατί δεν χωνεύεις εύκολα.

2. Πολύ νερό & Νερό μαζί με το φαγητό

Στους παράγοντες αυτούς θα βρούμε κι άτομα που πίνουν πολύ νερό μαζεμένο ή πολύ νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει να νιώθεις ένα φούσκωμα όταν τυχαίνει να πιεις πολύ νερό μαζεμένο επειδή είχες αφυδατωθεί. Εάν το κάνεις τακτικά ή εάν συστηματικά πίνεις νερό μαζί με το φαγητό σου, τότε είναι μια εξήγηση στο γιατί δεν χωνεύεις εύκολα.

3. Αναψυκτικά παράλληλα ή μετά από γεύμα

Μαζί με το τεράστιο burger, βλέπεις πολλούς να απολαμβάνουν και μία XL cola. Εντάξει, να το κάνεις μια φορά στο τόσο εφόσον το επιθυμείς τόσο πολύ. Αν το κάνεις συχνά, είναι βέβαιο ότι θα έχεις πρόβλημα δυσπεψίας ή άλλες στομαχικές διαταραχές. Τα αναψυκτικά από μόνα τους είναι επιβλαβή για την ομαλή πέψη και τη λειτουργία του στομάχου. Σε συνδυασμό με ένα υπερφορτωμένο γεύμα ή ακριβώς μετά από αυτό είναι μία πολύ κακή συνήθεια.

Λανθασμένα πιστεύεται ότι μετά από ένα βαρύ γεύμα, η κατανάλωση αναψυκτικού θα βοηθήσει στην πέψη. Τα αναψυκτικά που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, όπως η σόδα, αν και προσφέρουν ένα αίσθημα προσωρινής ανακούφισης, στην πραγματικότητα επιβραδύνουν την πέψη. Επίσης, δημιουργούν μεγαλύτερη ποσότητα αερίων στο στομάχι, τα οποία εντείνουν το φούσκωμα και, κατ’ επέκταση το αίσθημα δυσφορίας.

4. Παραπανίσια κιλά

Άνδρες και γυναίκες που είναι υπέρβαροι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν – κι όχι περιστασιακά – πρόβλημα με τη διαδικασία πέψης. Αν έχεις μπόλικα περιττά κιλά, τότε ανήκεις στην ομάδα κινδύνου για δυσπεψία και λοιπές στομαχικές διαταραχές.

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, κάτι. Δεν είναι τα παραπανίσια σου κιλά αυτά καθαυτά που δυσκολεύουν την πέψη σου! Είναι άλλοι παράγοντες που συνδέονται με αυτά. Λόγου χάρη, το ότι λογικά τρως πολύ μεγάλες μερίδες, ότι τρως πολύ λιπαρά φαγητά, ότι πίνεις αναψυκτικά ή πολύ νερό παράλληλα με τα γεύματά σου ειδικά τα αλμυρά κ.ο.κ. Άρα, το περιττό βάρος δεν εξηγεί το γιατί δεν χωνεύεις εύκολα, αλλά αποτελεί ένα δείκτη για το δεύτερο.

5. Προβλήματα στα δόντια

Η υγεία των δοντιών συνδέεται άμεσα με τη στομαχική υγεία. Προβλήματα στην πρώτη οδηγούν σε προβλήματα στη δεύτερη, τόσο άμεσα όσο κι εμμέσως. Η διαδικασία της πέψης ξεκινάει από τη στοματική κοιλότητα. Βασική προϋπόθεση για την ομαλή εκκίνηση της πέψης είναι η καλή μάσηση της τροφής. Αν τα δόντια σου δεν είναι υγιή, τότε πιθανώς να μη μασιέται όσο καλά χρειάζεται η τροφή. Ή να κατεβαίνει σχεδόν χωρίς να έχει μασηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι θα έχει περισσότερη «δουλειά» να εκτελέσει. Θα πρέπει να εργαστεί πιο έντονα κι εντατικά. Άρα, συνολικά, η πέψη θα είναι πιο δυσχερής συγκριτικά με κάποιον που δεν αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα στην αρχή της.

6. Αλκοόλ

Μία από τις πιο επιβαρυντικές ουσίες για το στομάχι μας αποτελεί το αλκοόλ. Φουσκώνει, πρήζει το στομάχι, ενώ δημιουργεί βλάβες όταν καταναλώνεται σε συστηματική βάση. Αν δεν είσαι «πότης», μπορεί να παρατηρήσεις πρήξιμο, φούσκωμα και δυσκολία να χωνέψεις τις ημέρες που θα τύχει να πιεις.

7. Ξαπλωμένη στάση μετά το φαγητό

Μπορεί μετά από ένα υπερπλούσιο γεύμα να νιώθεις ότι νυστάζεις κι ότι θέλεις να ξαπλώσεις. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά δε θα επεκταθούμε στο παρόν άρθρο. Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι ότι η εντελώς οριζόντια στάση σώματος μετά από το φαγητό δεν ευνοεί την πέψη. Πρέπει να περνούν τουλάχιστον 1 – 2 ώρες πριν ξαπλώσεις μετά από ένα γεύμα αν δε θέλεις να αισθανθείς ότι δεν χωνεύεις εύκολα.

8. Άγχος

Μπορεί κάποιος να έχει δυσκολίες στην πέψη ακόμη κι αν δεν εμφανίζει τίποτε από τα παραπάνω; Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ. Δύο πιθανές ερμηνείες είναι η παρούσα και η επόμενη, η 9η στη σειρά.

Το πρόβλημα που δεν χωνεύεις εύκολα μπορεί να συνιστά απότοκο του χρόνιου και σωματοποιημένου άγχους. Παράλληλα με το στρες, συμβαίνει να γίνεται υπερέκκριση γαστρικού οξέως και συσπάσεις στο στομάχι. Συνδυαστικά οι δύο αυτοί παράγοντες οδηγούν σε ένα μόνιμο πρόβλημα δυσπεψίας.

9. Γενετικοί παράγοντες & Κληρονομικότητα

Παρόλο που προσέχεις τα γεύματά σου και το βάρος σου, λες ότι δεν χωνεύεις εύκολα; Είναι τότε πολύ πιθανό να υπεισέρχονται γενετικοί παράγοντες που αιτιολογούν την περίπτωσή σου, και η κληρονομικότητα. Παιδιά με γονείς ή με τον έναν γονέα ή με συγγενείς πρώτου βαθμού που υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές είναι αρκετά πιθανό να τις εμφανίσουν.

Πώς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα δυσπεψίας; – 3 Κύριοι τρόποι

Εφόσον σε ενοχλεί το γεγονός ότι δεν χωνεύεις εύκολα, είναι αναμφίβολα ότι χρειάζεται να το αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι που θέλουμε να σου αναφέρουμε και που πιστεύουμε ότι καλό είναι να έχεις κατά νου.

  • Η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό κρίνεται απαραίτητη όταν στομαχικές διαταραχές είναι εμφανείς για αρκετό χρονικό διάστημα. Κι όταν φυσικά σου προκαλούν αισθήματα υποκειμενικής ενόχλησης και δυσφορίας.
  • Ορισμένα ροφήματα και αφεψήματα από βότανα μπορεί να σου φανούν βοηθητικά. Να τα πίνεις και να σε ανακουφίζουν από τις ενοχλήσεις και τα συμπτώματα του προβλήματος δυσπεψίας. Να διευκολύνουν την πέψη. Πολύ καλά τέτοια βότανα για το στομάχι είναι: ο μάραθος, η μολόχα, η μαντζουράνα, η γλυκύριζα, το χαμομήλι, η φτελιά και το κάρδαμο. Ποτέ δε θα τα καταναλώνεις μαζί με γεύμα, ιδίως μαζί με τα 3 κύρια ημερήσια γεύματα της ημέρας. Με μία φρυγανιά, ένα μπισκότο, ένα φρούτο, ναι μπορείς προαιρετικά.
  • Τρίτον, να είσαι σίγουρη ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση! Αυτό ισχύει για όλους και όλες μας. Ορισμένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης μπορείς να βρεις στη συνέχεια.

10 Βασικά μέτρα πρόληψης για να μην πεις ποτέ ότι δεν χωνεύεις εύκολα

Ορισμένα απλά αλλά ουσιώδη μέτρα πρόληψης, που αποτρέπουν την εκδήλωση στομαχικών διαταραχών ακολουθούν. Είναι κατάλληλα για πλήθος προβλημάτων που αφορούν στο στομάχι, στα οποία σαφώς συμπεριλαμβάνεται και το ότι δεν χωνεύεις εύκολα.

1) Καλό μάσημα τροφής & Αργός ρυθμός κατανάλωσης γεύματος

Με το να τρως πιο αργά, προλαβαίνει επί της ουσίας το στομάχι να στείλει το σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι πλήρες. Κι άρα δεν καταναλώνεις περισσότερο από το αναγκαίο φαγητό. Με το να μασάς καλά τα τρόφιμα, συμβάλλεις αφενός στο προαναφερόμενο, αφετέρου στο να διευκολύνεις τη διαδικασία της πέψης. Ως απόρροια και των δύο, δεν θα έχεις πρόβλημα με ότι δεν χωνεύεις εύκολα ούτε άλλα στομαχικά προβλήματα, π.χ. καούρες.

2) Σχετικά με τα λιπαρά και τα πικάντικα φαγητά

Τα πολύ λιπαρά φαγητά και τα πικάντικα φαγητά έχουν από μόνα τους επιπτώσεις στην πέψη και στο στομάχι. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να ευθύνονται για συμπτώματα κι ενοχλήσεις όπως το κάψιμο στο στομάχι, ο πόνος στο άνω τμήμα της κοιλιάς, η τάση για έμετο, τα ρεψίματα κ.ά. Αν αυτά καταναλώνονται συστηματικά, τότε υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε μία διαταραχή κατά τη διαδικασία της πέψης. Και να μην προκαλούν, επομένως, μόνο μεμονωμένα περιστατικά δυσκολίας στην τελευταία. Επιπλέον, να πούμε ότι κυρίως τα λιπαρά φαγητά ευνοούν και την παχυσαρκία, παράγοντας εξίσου επιβαρυντικός για το ότι δεν χωνεύεις εύκολα. Τον αναλύσαμε και σε παραπάνω ενότητα.

Περιόρισε την κατανάλωση πολύ λιπαρών φαγητών (π.χ. μακαρόνια με κρέμα γάλακτος, παστίτσιο, junk food όπως μεγάλο burger με τηγανητές πατάτες) σε 1 φορά ανά 20 ή 25 ημέρες. Έτσι θα διατηρείσαι υγιής και με ισορροπημένο βάρος!

3) Διαχείριση άγχους

Όπως προαναφέραμε, το χρόνιο στρες μπορεί να συνδέεται με το κοιλιακά προβλήματα. Καθώς τα δεύτερα συγκαταλέγονται στα πολυάριθμα σωματικά – οργανικά συμπτώματα του άγχους.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μάθεις να χειρίζεσαι το άγχος σου. Όλοι λίγο – πολύ αγχωνόμαστε. Διάκρινε το ωφέλιμο κι εποικοδομητικό στρες από εκείνο που σε κρατάει πίσω, που σε κάνει δυσλειτουργική και σου προκαλεί σωματικές ενοχλήσεις. Μπορείς να βοηθηθείς και από εμπεριστατωμένα άρθρα που υπάρχουν στο περιοδικό μας, όπως το: «Πώς να διώξω το άγχος με δική μου προσπάθεια».

4) Αποφυγή αναψυκτικών και αεριούχων ποτών

Δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης και φουσκώνουν το στομάχι. Στην ενότητα με τους λόγους που εξηγούν το γιατί δεν χωνεύεις εύκολα αναφέραμε περισσότερα. Προτείνεται να τα αποφεύγεις (και να τα αποφεύγουμε) εντελώς ή τουλάχιστον όσο περισσότερο γίνεται.

5) Όχι μεγάλες ποσότητες γευμάτων

Προσπάθησε κάθε φορά να τρως τόσο όσο χρειάζεται το στομάχι και ο εγκέφαλός σου για να πουν ότι χόρτασαν. Αν τρως αργά, είναι βέβαιο ότι δε θα υπερβαίνεις τις ποσότητες που πραγματικά έχεις ανάγκη.

Αλλά επειδή υπάρχουν μέρες που μπορεί να είσαι πολύ πεινασμένη, μέρες που να έχεις ορμονικές διαταραχές, μέρες που το μεσημεριανό είναι το αγαπημένο σου φαγητό, τότε είναι προτιμότερο να μη λειτουργείς βάσει του προηγούμενου τρόπου. Αλλά να ρωτήσεις έναν διαιτολόγο πόσες είναι οι κατάλληλες μερίδες για εσένα.

6) Διατήρηση σταθερού βάρους

Το κανονικό και σταθερό βάρος σώματος είναι σημαντικός προληπτικός παράγοντας για το πρόβλημα δυσπεψίας. Όπως και για πάμπολλα θέματα οργανικής και ψυχικής υγείας. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, να ξέρεις ότι η παχυσαρκία είναι αιτία της δυσπεψίας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μην ξεχνάς κι όλα όσα αναφέραμε για τα παραπανίσια κιλά σε άλλα σημεία του παρόντος άρθρου.

7) Άσκηση

Η γυμναστική έχει πάρα πολλά οφέλη. Σε γεμίζει με ενέργεια, όρεξη και θετική διάθεση. Τονώνει τους μύες, καίει το λίπος και δίνει μια όμορφη εικόνα στο σώμα. Βοηθάει στο να εξωτερικεύεις και να αποβάλεις το άγχος με εποικοδομητικό τρόπο. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, συντείνει θετικά και στην καλύτερη πέψη. Οπότε είναι ένα άριστο προληπτικό μέτρο όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν χωνεύεις.

8) Περιορισμένο αλκοόλ και καφές

Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης έχει διαπιστωθεί πως έχει μερικά (λίγα) θετικά οφέλη για την υγεία – σωματική και ψυχική.  Ωστόσο, η υπερκαταλάνωσή τους συνδέεται με πολυάριθμα προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα καρδιαγγειακά, τα ηπατικά, τα νευρο-ψυχολογικά και τα γαστρεντερικά. Διάβασε και το άρθρο μας με τίτλο: «Γιατί να κόψω τον καφέ – 8 Λόγοι – 8 Τρόποι να τα καταφέρεις».

Ειδικά εάν έχεις αντιληφθεί ότι τα συμπτώματα δυσπεψίας (καούρες, έμετοι, ρεψίματα κ.λπ.) εμφανίζονται μετά από τον καφέ (ή συγκεκριμένα είδη του) ή το αλκοόλ (ή συγκεκριμένα είδη του), κρίνεται απαραίτητο μέτρο πρόληψης η μείωση ή η διακοπή της κατανάλωσής τους.

9) Στοματική υγιεινή

Φρόντιζε τα δόντια σου. Πρωί και βράδυ χρειάζονται πλύσιμο με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Τουλάχιστον 1 – 2 φορές την εβδομάδα συνιστάται η χρήση οδοντικού νήματος. Τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο απαιτείται ο πλήρης καθαρισμός σε οδοντιατρείο. Εάν υπάρχουν προβλήματα όπως σφραγίσματα κ.ο.κ. είναι επιτακτικό να διευθετούνται άμεσα.

10) Στάση μετά το φαγητό

Προκειμένου να μη λες ότι δεν χωνεύεις εύκολα, φρόντιζε να μην ξαπλώνεις αμέσως μετά από ένα γεύμα. Άφηνε να περάσουν 1 – 3 ώρες πριν ξαπλώσεις, ανάλογα με το πόσο ελαφρύ ή βαρύ ήταν το γεύμα που προηγήθηκε. Ειδικά εάν πρόκειται για το βραδινό σου ύπνο.

Σε περίπτωση που πιστεύεις ότι είναι τόσο αναγκαίο για εσένα να ξαπλώσεις μετά από ένα γεύμα, τότε δύο στάσεις προτείνονται: Α) σα να είσαι σχεδόν καθιστή, έχοντας υπερυψωμένα μαξιλάρια πίσω σου, ανάσκελα, ή Β) με αρκετό ύψος από μαξιλάρια στο κεφάλι σου και ξαπλωμένη στο ένα πλάι με ελαφρώς λυγισμένα προς την κοιλιά τα πόδια σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα