Αρχική / Σχέσεις / Προγαμιαίο άγχος: Πώς εκδηλώνεται και πώς να το αντιμετωπίσετε
προγαμιαίο άγχος

Προγαμιαίο άγχος: Πώς εκδηλώνεται και πώς να το αντιμετωπίσετε

Αναμφίβολα ο γάμος συνιστά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού αλλά και ενός ατόμου μεμονωμένα. Στη χώρα μας, θα λέγαμε ότι οι περισσότερες γυναίκες αλλά και οι περισσότεροι άνδρες θεωρούμε λογική ή ακόμη κι απαραίτητη την έγγαμη δέσμευση με τον / τη σύντροφό μας, είτε αυτό λέγεται εκκλησία, είτε λέγεται συμφωνητικό είτε λέγεται δημαρχείο.

Η σπουδαιότητα που πολλοί δίνουμε σε αυτή τη στιγμή της ζωής μας, καθώς επίσης και η σημαντικότητα που αποδίδεται από τα συγγενικά μας πρόσωπα είναι σίγουρα ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες, μία από τις αιτίες που ενδεχομένως να καλλιεργήσουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του στρες όσο πλησιάζει η πολυπόθητη αυτή ημέρα.

Για εσάς, λοιπόν, που έχετε ήδη περάσει από μία τέτοια διαδικασία, ενδεχομένως το άρθρο αυτό να σας δείξει εάν τελικά είχατε περάσει σε κάποιο βαθμό προγαμιαίο άγχος ή όχι. Για εσάς που σκοπεύετε άμεσα ή στο μακρινό μέλλον να παντρευτείτε, το διαδικτυακό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα έχει επιλέξει να σας πληροφορήσει για το προγαμιαίο άγχος, τα συμπτώματά του και το πώς μπορείτε με απλούς τρόπους και πρακτικές να το αντιμετωπίσετε τις ημέρες εκείνες.

Πώς εκδηλώνεται το προγαμιαίο άγχος (Συμπτώματα)

Όπως προλογίσαμε, η ημέρα του γάμου αλλά και γενικώς ό,τι μπορεί να σχετίζεται με την έγγαμη ζωή αποτελούν εν δυνάμει στρεσογόνες καταστάσεις τόσο για εμάς τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Η νευρικότητα, η έλλειψη ύπνου, η απουσία όρεξης για κατανάλωση φαγητού, η γενικότερη αδιαθεσία και οι πονοκέφαλοι είναι ορισμένα συμπτώματα που μπορούν α φανερώσουν ότι το εν λόγω άτομο έχει κατακλυστεί από άγχος.

Όταν αυτά τα συμπτώματα είναι έκδηλα και επίμονα τον «καιρό» πριν από το γάμο, συμπεραίνουμε ότι πιθανότατα να πρόκειται για προγαμιαίο άγχος που φυσικά αρμόζει να επιλυθεί. Να επισημάνουμε ότι δε λέμε πόσο καιρό ακριβώς γιατί ποικίλει·  σε άλλους μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα λίγες μέρες πριν την ημέρα της τελετής, σε άλλους μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών, ενώ σε άλλα άτομα ακόμα κι όταν σκέφτονται ότι πρέπει να παντρευτούν επειδή το θέλει ο / σύντροφός τους κ.ο.κ.

Πώς εκδηλώνεται το προγαμιαίο άγχος στις γυναίκες και πώς στους άνδρες

Όπως αναφέραμε, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους πριν από το γάμο τους, τα οποία είθισται να διαφέρουν. Πιο αναλυτικά, οι

Οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν ένα προγαμιαίο άγχος που σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως δε διαφέρει. Και στις δύο πλευρές, σκέψεις και ανάμεικτα συναισθήματα κατακλύζουν το μυαλό τους. Πλημμυρίζονται από αγωνία αλλά και θλίψη, από αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Κάθε «αρνητική» σκέψη αναφορικά με το πώς θα είναι ζωή τους έπειτα από το γάμο, για παράδειγμα, οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα (φοβία, αμφιβολία, στενοχώρια), τα οποία με τη σειρά τους διαμορφώνουν εύφορο έδαφος για την πρόκληση συμπτωμάτων σωματικών και ψυχολογικών, συνηθέστερο από τα οποία είναι το γενικευμένο άγχος και ό,τι αυτό εμπερικλείει.

Μάλιστα, στις γυναίκες συνήθως είναι πιο έκδηλο το προγαμιαίο άγχος, μιας και όλη η προετοιμασία της τελετής και του σπιτιού βαραίνει εκείνες. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει πάντοτε.

Πώς αντιμετωπίζεται το προγαμιαίο άγχος

1)Το κυριότερο σημείο που αρμόζει όλα τα ζευγάρια να προσέχουν

Το πρωταρχικό μέλημα του ζευγαριού στο οποίο εμφανίζονται συμπτώματα προγαμιαίου στρες όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω πρέπει να είναι η άριστη επικοινωνία. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο ή κλισέ, είναι όμως το βασικότερο. Το ζευγάρι είναι εκ των ων ουκ άνευ να επικοινωνεί πλήρως κι ενδελεχώς, κι αυτό δεν αφορά μόνο στην ημέρα πριν το γάμο, αλλά η άρτια επικοινωνία αρμόζει να ξεκινά από την πρώτη κιόλας συζήτηση που αφορά στο θέμα γάμος. Και οι δύο σύντροφοι οφείλουν να είναι βέβαιοι ότι ο / σύντροφός τους επιθυμεί να προβεί σε γάμο, πότε θα ήθελε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία, τι είδους γάμος / επισημοποίηση και λοιπά. Διότι, πολλές φορές, τα ζευγάρια ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας επειδή, λόγου χάρη, το επιθυμούσε η γυναίκα, ενώ ο άνδρας δεν ήταν και τόσο πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Άρα, πρώτο και βασικότερο βήμα εάν θέλουμε να νιώθουμε okay την περίοδο πριν από το γάμο κι ως εκ τούτου να μην έχουμε αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουμε προγαμιαίο άγχος είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι για το τι και οι δύο θέλουμε.

2)Η αρωγή του ειδικού συμβούλου

Ο γάμος – υπό την κάθε του μορφή – συνιστά μία πράξη κατά την οποία δύο άτομα μοιράζονται συναισθήματα, σκέψεις και μία κοινή, με συνήθη απώτερο στόχο την απόκτηση των δικών τους παιδιών. Στην ιδέα αυτή, ορισμένοι άνδρες αλλά και γυναίκες δείχνουν να κυριαρχούνται από το λεγόμενο προγαμιαίο άγχος, εμφανίζοντας τη συμπτωματολογία που προαναφέραμε. Στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο συντρόφους αισθάνεται ότι ασφυκτιά και δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτού του είδους την «επίσημη δέσμευση» θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό να συμβουλευτεί έναν ειδικό σύμβουλο. Από κάποιο σύμβουλο γάμου έως και ψυχολόγους ειδικευμένους στη συμβουλευτική ζεύγους. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός του ειδήμονα ΔΕΝ είναι να πείσει το άτομο να θελήσει να παντρευτεί! Αντίθετα, μέσα σε λίγες συνεδρίες, όντας γνώστης αλλά συγχρόνως και «εξωτερικός παρατηρητής», ο ειδικός έχει την ικανότητα να δείξει με καθαρότητα στο άτομο το πώς έχει η όλη κατάσταση· τι είναι πραγματικά ο γάμος, τι αλλάζει, ποιες από τις σκέψεις του ατόμου είναι εντός φυσιολογικών ορίων και ποιες ξεφεύγουν από αυτά και γίνονται εμμονές, άγχη και ούτω καθεξής. Κατ’ εμάς, όταν τα δύο ή το ένα από τα μέλη ενός ζευγαριού, που σκέπτεται το γάμο ή που έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες εκδηλώσου, εμφανίζει προγαμιαίο άγχος, το οποίο αρχίζει να δυσχεραίνει την καθημερινότητά του, τότε κρίνεται σκόπιμο κι αναγκαίο να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Μόνο θετικά θα απολάβει.

3)Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών

Περνώντας τώρα σε πιο απτά, σε πιο χειροπιαστά πράγματα, έχουμε να πούμε ότι στο σχετικά μεγάλο διάστημα που συνήθως μεσολαβεί από την ώρα που θα ληφθεί η απόφαση από τα ζεύγος να παντρευτούν μέχρι να πραγματοποιηθεί το μυστήριο, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες να εκδηλωθεί προγαμιαίο άγχος. Πιο ειδικά, ως μέλλουσα νύφη:

 • Μπορείς να αγοράσεις ένα από τα ημερολόγια wedding planners που κυκλοφορούν στο εμπόριο και που μπορούν να σε βοηθήσουν με το πότε πρέπει να κάνεις και να οργανώσεις το καθετί.
 • ΜΗΝ τα αναλάβεις όλα μόνες σου. Εννοείται ότι η ημέρα του γάμου, το πώς θα γίνει, το τι θα περιλαμβάνει κ.λπ. πρέπει να συνάδουν με τις προτιμήσεις σου και με τα γούστα του συντρόφου σου, κι όχι φυσικά με το τι αρέσει στη μητέρα του και τι στον πατέρα σου! Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα να συμβάλουν στις προετοιμασίες. Εφόσον οι οικείοι σου είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με το ο,τιδήποτε, η γνώμη μας είναι να τους το επιτρέψεις και μάλιστα με μεγάλη χαρά. Κι εκείνοι θα ευχαριστηθούν που βοηθούν, κι εσύ θα επωφεληθείς από άποψη κούρασης και ξοδέματος χρόνου. Ως απόρροια αυτού, μάντεψε ποια θα βγει νικήτρια στη μάχη ενάντια στο προγαμιαίο άγχος…!
 • Ένταξε το διαλογισμό στην ημερήσια ή έστω στην εβδομαδιαία σου ρουτίνα. Υπό την απλή του μορφή, ο διαλογισμός απαιτεί ένα ήσυχο οικείο χώρο, χαλαρό και άνετο κάθισμα κάπου, κλείσιμο ματιών και εστίαση στις αναπνοές. Με τα μάτια κλειστά και τον προσανατολισμό του μυαλού μας στις εισπνοές και τις εκπνοές μας, επιτυγχάνουμε την απελευθέρωση των αρνητικών αλλά και των παράλογων σκέψεων και συναισθημάτων από μέσα μας κι άρα μία ψυχική ευεξία. Ακόμη και καθημερινά μπορείς, λοιπόν, να βρίσκεις 10 λεπτά για τον εαυτό σου και να ακολουθείς την εν λόγω διαδικασία προκειμένου να είσαι χαλαρή, ήρεμη, ψυχικά ισορροπημένη και με καλή διάθεση.

4)Την ημέρα πριν το γάμο

Είτε πρόκειται για εκκλησία είτε πρόκειται για δημαρχείο είτε πρόκειται για ο,τιδήποτε άλλο, την ημέρα πριν από το γάμο / πριν την επισημοποίηση της σχέσης ενός ζευγαριού υπάρχουν επίσης ορισμένες ενέργειες που προτείνουμε στα άτομα να κάνουν έτσι ώστε να περιορίζουν ή και να εξαλείφουν ολοσχερώς το προγαμιαίο άγχος τους. Τέτοιες ενέργειες από τη δική σου πλευρά, από την πλευρά της γυναίκας που την επόμενη ημέρα παντρεύεται, είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

 • Οπωσδήποτε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα (ακόμα καλύτερα το βραδάκι) να αφιερώσετε 10 λεπτάκια σε έναν καλό διαλογισμό. Θα σε ηρεμήσει ανυπέρβλητα και θα δεις ότι θα είναι μεγάλο δώρο στον εαυτό σου.
 • Εξίσου απαραίτητο είναι κάνεις τα μποτέ σου! Μπανιέρα γεμισμένη με ζεστό νερό, άλατα και το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο και μούλιασμα για 15 λεπτά· μανικιούρ, πεντικιούρ αναντίρρητα, είτε το κάνεις μόνη σου είτε σε αναλάβει ειδικός· ενυδατική σώματος σε όλο το σώμα· καλή απολέπιση (10 καταπληκτικές συνταγές για σπιτική απολέπιση σώματος, 6 σπιτικά σκραμπ προσώπου από 2 μόνο υλικά), βαθιά ενυδάτωση με κάποια σπιτική μάσκα στο πρόσωπο (τόνωση δέρματος με φυσικά υλικά, ολοκληρωμένος οδηγός περιποίησης στο σπίτι για καθαρή επιδερμίδα) και θα είσαι άψογη την επόμενη ημέρα. Ασφαλώς κι όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις μαζί με τις φίλες σου ή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, όχι βέβαια με το σύντροφο και μέλλοντα σύζυγό σου!
 • Ακόμη, θα χρειαστεί να τηλεφωνήσεις στον κομμωτή και στο makeup artist που την επόμενη ημέρα πρόκειται να επιμεληθούν το χτένισμα και το μακιγιάζ σου, έτσι ώστε να σιγουρέψεις την ώρα των ραντεβού σας και να μην αγχωθείς τελευταία στιγμή.

5)Την «μεγάλη» ημέρα

Και κάπου εδώ φτάσαμε αισίως στην ημέρα πραγματοποίησης του όποιου μυστηρίου, όπου όπως είναι αναμενόμενο, το άγχος πιθανώς και να κορυφωθεί. Τι πρέπει, αγαπημένη μου, να κάνεις τις τελευταίες ώρες;

 • Να ξυπνήσεις νωρίς, όχι ξημερώματα αλλά ούτε και μεσημεριανές ώρες.
 • Αμέσως, να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο ώστε να θυμηθεί και να αναβιώσει τα όμορφα συναισθήματα και την ανακούφιση και ηρεμία που του δημιούργησε ο χθεσινοβραδινός διαλογισμός. Εάν το κρίνεις απαραίτητο, μπορείς και το πρωί να κάνεις έναν ολιγόλεπτο διαλογισμό.
 • Ανάθεσε τις τελευταίες εργασίες στις οποίες δεν είναι αναγκαίο να είσαι παρούσα σε άλλα αγαπημένα σου πρόσωπα που είναι πρόθυμα να σε βοηθήσουν.
 • Φρόντισε να είσαι χαρούμενη και με ένα πλατύ χαμόγελο καθ’ όλη τη διάρκεια: από την ώρα που θα σηκωθείς από το κρεβάτι σου, την ώρα που θα ντύνεσαι και θα στολίζεσαι, μέχρι και το βράδυ που θα γυρίσεις από… τους χορούς και τα πανηγύρια!
 • Στην ανεβασμένη ψυχική σου κατάσταση και στο αίσθημα ενέργειας θα σε βοηθήσει σαφώς το να έχεις στο πλάι σου αλλά και στο οπτικό σου πεδίο ανθρώπους που σου δίνουν χαρά, άτομα που τα αγαπάς και σε αγαπούν.

Τέλος, να θυμάσαι πως, όσο πιο καλή είναι η επικοινωνία σου με το σύντροφό σου από την πρώτη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση του γάμου, τόσο πιο περιορισμένο θα είναι το προγαμιαίο άγχος σε σας. Επιπλέον, όσο πιο καλά οργανωμένη είσαι, τόσο λιγότερο άγχος θα έχεις. Μόνο βίον ανθρόσπαρτον απομένει να σου ευχηθούμε!!

x

Check Also

δεν μου έχει εμπιστοσύνη

Δεν μου έχει εμπιστοσύνη και πιέζομαι

Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστούμε την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του ...

τον ζηλεύω υπερβολικά

Τον ζηλεύω υπερβολικά – Τι να κάνω;

Είστε από τις γυναίκες που ζηλεύετε υπερβολικά και μόνο στον εαυτό σας ...

μας κράζουν οι άντρες

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μας κράζουν οι άντρες

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε για λίγο να γίνουμε αόρατες και να ...