Πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό – 15 Πράγματα που μπορείς να κάνεις

Κάθε χωρισμός φέρει μία σειρά από σκέψεις, συναισθήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα και συμπεριφορές, ορισμένα εκ των οποίων πολύ πιθανό υπό άλλες συνθήκες (δηλαδή υπό συνθήκες μη χωρισμού) δε θα κάναμε ή δε θα είχαμε.

Άλλοι χωρισμοί είναι περισσότερο επώδυνοι, άλλοι λιγότερο. Μερικές φορές υπάρχει καταλληλότερη αντιμετώπισή τους, ενώ άλλες πιο εσφαλμένη. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις το πρώην ζευγάρι διαθέτει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, όταν άλλα άτομα δεν έχουν οικογένεια, φίλους και συνεργάτες που να τους βοηθούν όσο θα ήθελαν στο να επαναπροσδιορίσουν την καθημερινότητά τους ως μονάδες (κι όχι ως μέλη ζευγαριού).

Όπως και να έχει, όμως, σημασία έχει ο καθένας και η καθεμία από εμάς να μπορεί να διαχειρίζεται – έστω ως ένα βαθμό – τις όποιες σκέψεις, τα όποια συναισθήματα, τα όποια ψυχοσωματικά συμπτώματα και τις όποιες εκδηλώσεις συμπεριφοράς ενδέχεται ο πρόσφατος χωρισμός με το / τη σύντροφο να επιφέρει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα επιχειρήσουμε να σου δώσουμε ορισμένες συμβουλές και θα σου αναφέρουμε τα 15 πράγματα που μπορείς να κάνεις για το πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό.

Πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό – 15 Πράγματα που μπορείς να κάνεις

1) Συνειδητοποίησε εξ αρχής ότι μάλλον θα πάρει χρόνο

Τον τερματισμό μίας ερωτικής διαπροσωπικής σχέσης, ιδίως όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια, συνιστά και μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου, μιας και ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας ανατρέπεται και χρήζει επαναπροσδιορισμού. Οι κοινές δραστηριότητες και ο χρόνος μαζί με ένα άτομο δεν υπάρχουν πλέον και μπορεί ακριβώς οι ίδιες δραστηριότητες και ο ίδιος χρόνος να πρέπει να πραγματοποιούνται και να δαπανούνται αντίστοιχα από το ένα άτομο μόνο του. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά πιθανό, η ίδια η αλλαγή στην καθημερινότητα, να καθιστά την περίοδο «πένθους» έπειτα από μία σχέση λίγο ή πολύ χρονοβόρα.

Αυτό που προτείνουμε, επομένως, εμείς σε εσένα που θέλεις να μάθεις πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό είναι να έχεις εκ των προτέρων στο νου σου ότι είναι αναμενόμενο να αισθάνεσαι περίεργα, να κάνεις άσχημες σκέψεις, να έχεις συμπτώματα θλίψης και να εκδηλώνεσαι ώρες – ώρες με εκνευρισμό, κι ότι αυτά μπορεί και να πάρουν το χρόνο τους μέχρι σταδιακά να φτιάξουν και να εξαφανιστούν. Έχοντας εξ αρχής επίγνωση της πιθανότητας η όλη αρνητική κατάσταση μέσα σου να έχει μία κάποια διάρκεια, αυτομάτως απαλλάσσεις τον εαυτό σου από τις «φρούδες ελπίδες άμεσης ίασης». Τώρα, αν εσύ καταφέρεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να νιώσεις και πάλι super, τότε ακόμη καλύτερα!

2)Μη σκέφτεσαι διαρκώς τι έπρεπε να είχες κάνει διαφορετικά

Σε κάθε διαπροσωπική σχέση, οποιουδήποτε είδους, υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα (<δια-προσωπική) που αλληλεπιδρούν με τρόπο σχετικό με αυτό που προσδιορίζει το είδος της σχέσης τους: σε μία φιλική διαπροσωπική σχέση έχουμε δύο φίλους ή φίλες, σε μία συνεργατική δύο συνεργάτες κ.ο.κ. Όταν για τον οποιοδήποτε λόγο η σχέση αυτή διαρρηγνύεται και εν τέλει ολοκληρώνεται (προσωρινά ή μόνιμα, δεν μπορούμε να το ξέρουμε από την αρχή), τότε και τα δύο αυτά άτομα φέρουν κάποια ευθύνη. Το ένα μέλος μπορεί να έχει συντελέσει περισσότερο ενώ το άλλο λιγότερο. Αυτό δεν έχει όμως τόση αξία, όσο έχει το να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι δύο λίγο – πολύ, με τον τρόπο τους, ώθησαν τη σχέση αυτή στο τέλος της.

Ποιος ο λόγος, οπότε, να σκέφτεσαι διαρκώς τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά, τι θα ήθελες να είχες προσπαθήσει και δεν το έκανες, πώς θα έπρεπε να είχες συμπεριφερθεί σε διάφορες περιστάσεις και λοιπά; Πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό αν το μυαλό σου καταλαμβάνουν διαρκώς τέτοιου είδους σκέψεις που επί της ουσίας σε κρατούν πίσω, σε καθιστούν δέσμια του παρελθόντος σου και δε σου επιτρέπουν να δεις καθαρά το πώς χρειάζεται να φερθείς πλέον και τι επιλογές σου δίνονται να κάνεις;

3) Αντιμετώπισε την περασμένη σχέση ως ένα δώρο για εσένα

Δε χωράει αμφιβολία το γεγονός ότι κάθε σχέση στην οποία συμμετέχουμε ενεργά μας διδάσκει νέα πράγματα, μας κάνει να βλέπουμε κι άλλες πτυχές του εαυτού μας που ίσως να μην ξεδιπλώνονταν αν δε βρισκόμασταν στη συγκεκριμένη σχέση, μας βοηθάει στην αυτό-βελτίωση και καλύτερη αυτογνωσία, μας χαρίζει περισσότερα οφέλη παρά «ζημίες», κι άρα θα μπορούσαμε με μία λέξη να θεωρούμε την καθεμία ως ένα δώρο που αποκομίσαμε, το οποίο θα μας κάνει καλύτερες για το επόμενο βήμα, για την επόμενη ημέρα, για την επόμενη σχέση.

Αυτά ακριβώς είναι σημαντικά να κατανοήσεις κι εσύ για να μπορέσεις να τα καταφέρεις με το πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό. Αντιμετώπισε τη σχέση σου που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, είτε προσωρινά είτε οριστικά (αυτό, όπως είπαμε και νωρίτερα, δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το γνωρίζουμε διότι οι επανασυνδέσεις πολύ συχνά συμβαίνουν, ωστόσο είναι άκρως εσφαλμένο να ελπίζουμε σε μία τέτοια… ), ως ένα δώρο που εξέλαβες, ως μία ευκαιρία για να βελτιωθείς ακόμη περισσότερο, για να ξέρεις πώς να διαχειριστείς ένα παρόμοιο μελλοντικό συμβάν και ούτω καθεξής.

4) Μην επιχειρήσεις να μπεις αμέσως σε μία νέα σχέση

Επειδή δε θέλουμε να είμαστε απόλυτες, θα σου μιλήσουμε στη βάση των πιθανοτήτων. Όταν μία σχέση τερματίζεται – πόσο μάλλον εάν μιλάμε για μία μακροχρόνια ή μία συναισθηματικά έντονη σχέση – , δε γίνεται να μην αφήσει το στίγμα της, ένα στίγμα που για κάποιον καιρό (λίγο ή πολύ) θα συνεχίσει να υφίσταται μέσα σου και να σου τη θυμίζει. Εάν εσύ αναζητήσεις να βρεις άμεσα ένα νέο σύντροφο για να καλύψει τις ανάγκες σου ή να γεμίσει το κενό που σου έχει δημιουργηθεί, τότε είναι αρκετά πιθανό η καινούρια σχέση σου να αποτελέσει κάτι που θα μοιάζει σαν τη γάζα στην πληγή, σαν το κομμάτι του παζλ που υπολειπόταν, σαν κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Ασφαλώς κι αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, απλώς πιστεύουμε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να μην είναι θετικό ούτε για εσένα ούτε για τον καινούριο σύντροφό σου.

Θέλεις να μάθεις πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό; Βγες, φλέρταρε εάν σου αρέσει να το κάνεις και βρεθεί κάποιος που πράγματι σου τραβάει την προσοχή, αποδέξου το φλερτ που άλλοι άνδρες σου κάνουν, αλλά μην επιχειρήσεις εσύ η ίδια να υποκινήσεις μία διαδικασία διακαούς αναζήτησης του νέου συντρόφου σου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα τον «εκμεταλλευτείς», ότι θα τον αδικήσεις, ότι θα τον έχεις επιλέξει στη βάση κριτηρίων όπως είναι , για παράδειγμα, η κάλυψη του πρόσφατα δημιουργημένου κενού που δεν μπορείς με σωστό κι εποικοδομητικό τρόπο να διαχειριστείς μόνη σου, ή, ακόμη χειρότερα, η απόπειρα πρόκλησης ζήλιας στον πρώην σου. Αν σου συμβεί ένας άνδρας από το στενό περιβάλλον σου να σού εκφραστεί αφότου χωρίσεις ή αν τύχει να γνωρίσεις έναν άγνωστο που πραγματικά σού αρέσει, τότε δεν υπάρχει λόγος να αρνηθείς πεισματικά. Μην μπεις, όμως, σε μία διαδικασία να ψάχνεις αμέσως τον αντικαταστάτη…

Δεν είμαστε όλες και όλοι έτοιμοι να βγαίνουμε, να φλερτάρουμε και να ξεκινάμε νέες σχέσεις έπειτα από ένα χωρισμό κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Απαραίτητο εφόδιο που θεωρούνται απαραίτητο να κατακτήσεις προτού αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου σε κάτι τέτοιο είναι η ενδυνάμωσή του, ψυχική, σωματική και πνευματική.  Διότι μόνον τότε θα είσαι καταλλήλως προετοιμασμένη και επαρκώς οπλισμένη για μία νέα «ερωτική περιπέτεια» την οποία θα έχεις επιλέξει σκεπτόμενη πιο ώριμα και ρεαλιστικά!

5) «Βρες τον εαυτό σου»

Η φράση «βρες τον εαυτό σου», αν και δε μας πολυαρέσει, σίγουρα μπορεί να γίνει ευρέως κατανοητή και να μεταδώσει το μήνυμα που θέλουμε να σου περάσουμε σχετικά με το πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό, αφού αποτελεί μια φράση που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη.

Προσπάθησε μέρα με τη μέρα να ηρεμήσεις ψυχοσωματικά, κάτι που μπορείς να επιτύχεις ασφαλώς με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου, αλλά εμείς έχουμε συντάξει ένα σχετικό άρθρο που πιστεύουμε ότι μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά ωφέλιμο: Πώς να χαλαρώσεις  – Τρόποι για ψυχοσωματική χαλάρωση που προτείνει η Ψυχολογία. Εφόσον καταφέρνεις να ηρεμείς και να αυτό-ελέγχεσαι, τότε μπορείς να ξεκινήσεις να αναζητάς τον εαυτό σου, μιας και το πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό είναι ένα από τα πολλά οφέλη που η διαδικασία αυτό-αναζήτησης μπορεί να σου προσφέρει. Στο άρθρο μας «Πώς να βρεις τον εαυτό σου: 17 Βήματα για εσωτερική αναζήτηση σύμφωνα με την Ψυχολογία» υπάρχουν οι τρόποι, τα βήματα και οι συμβουλές για να ξεκινήσεις και να ακολουθήσεις την εν λόγω διαδικασία.

Άλλες καθημερινές συμπεριφορές, δραστηριότητες και αλλαγές που θα σε βοηθήσουν συμπληρωματικά όσον αφορά στο πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό είναι οι ακολούθως (συνοπτικά) αναφερόμενες:

  • Διατήρησε μία καλή διατροφή. Μπόλικα και πλήρη γεύματα μέσα στην ημέρα σου· τηγανητά μία φορά την εβδομάδα· πολύ λιπαρά ή βαριά μαγειρευτά φαγητά μία φορά στις 20 ημέρες· τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα· λαχανικά οπωσδήποτε μαζί με κάθε μεσημεριανό και βραδινό σου γεύμα· τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα· γλυκά περιορισμένα στο 1 βαρύ (π.χ. ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο ή 1 μεγάλη σοκολάτα) την εβδομάδα ή 2 πιο ελαφριά (π.χ. 2 σοκοφρέτες ή 2 μικρές σοκολάτες ή 2 μπάλες παγωτό) την εβδομάδα. Και επιμένουμε στη διατροφή σου διότι αυτή είναι που επηρεάζει τη σωματική – φυσική κατάστασή σου και η δεύτερη με τη σειρά της επιδρά στην ψυχολογική σου κατάσταση.
  • Κοιμήσου αρκετά. Μπορεί οι στενόχωρες σκέψεις και το στρες που ο χωρισμός σου δημιουργούν να καθιστούν δυσκολότερο τον ύπνο σου, ωστόσο εσύ χρειάζεται να το παλέψεις, να το προσπαθήσεις, και να διεκδικήσεις έναν επαρκή ύπνο κάθε βράδυ σου. Η στέρηση ύπνου και το άγχος μειώνουν τη λειτουργία των μετωπιαίων λοβών του ανθρωπίνου εγκεφάλου, ευνοώντας την επιρρέπεια στη λήψη εσφαλμένων αποφάσεων, κάτι που πλέον δε θέλουμε από εσένα.
  • Ασχολήσου με τον εθελοντισμό. Ένας έξυπνος μηχανισμός αντιμετώπισης ενός χωρισμού και των αρνητικών επιπτώσεών του είναι η εθελοντική εργασία. Μπορείς να συμμετέχεις σε μικρές ή μεγαλύτερες εθελοντικές ομάδες με δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος ή των ζώων ή ακόμη και μόνη σου να αναζητήσεις άλλους τρόπους βοήθειας του συνάνθρωπου, του αδέσποτου ζώου και λοιπά. Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό έχουν 5% περισσότερες πιθανότητες κάθε μήνα να είναι πιο ευτυχισμένοι και 7% εφόσον η εθελοντική τους δράση γίνεται σε εβδομαδιαία συχνότητα.
  • Έκφρασε τα συναισθήματά σου, όποια κι αν είναι αυτά. Άφησε τον εαυτό σου να θυμώσει, να στενοχωρηθεί, να κλάψει. Εκτονώσου για να τελειώσει όλο αυτό που μέσα σου σε πνίγει και σε κάνει να νιώθεις ένα κατάφορο (ίσως απροσδιόριστο) συναίσθημα. Μη διστάζεις, βέβαια, να εκφράζεις, να εξωτερικεύεις και να βιώνεις στο έπακρο και τα θετικά συναισθήματα που ενίοτε νιώθεις.
  • Εντρύφησε στην εργασιακή σου δραστηριότητα ή στις σπουδές σου. Εάν τυχαίνει να μην εργάζεσαι την προκειμένη περίοδο, να μια εξαίσια ευκαιρία να αναζητήσεις ακόμα πιο ένθερμα μια θέση απασχόλησης!
  • Ασχολήσου με άλλες δραστηριότητες που συνάδουν με τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα και τις ατομικές σου προτιμήσεις. Μπορείς, επί παραδείγματι, να ξεκινήσεις μια αθλητική δραστηριότητα, κολύμβηση, γυμναστήριο, τρέξιμο, ή να μάθεις κάτι του τύπου χειροτεχνία, σχέδιο, υπολογιστικά προγράμματα, να διαβάσεις βιβλία και πολλά άλλα.
  • Οργάνωσε ένα – ή και περισσότερα – ταξίδια. Πήγαινε με την οικογένειά σου, τους φίλους και τις φίλες σου κάποιο οργανωμένο ταξίδι, ή κάνε όποτε μπορείς σύντομες εξορμήσεις σε κάποιο μέρος. Η αλλαγή των εικόνων και του περιβάλλοντος έστω και για ένα διήμερο μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική για το ζήτημα του πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό.
  • Κάνε αλλαγές στην εμφάνισή σου. Μιλάμε για εξωτερική ανανέωση, για μικρο-τροποποιήσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις πιο όμορφη, πιο ελκυστική, πιο δυναμική. Κάνε ανταύγειες ή σκούρυνε τα μαλλιά σου, άλλαξε χτένισμα, φόρα ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις σέξι, αγόρασε κάποια νέα διακριτικά κοσμήματα, άλλαξε το άρωμα που επιλέγεις, δοκίμασε ένα διαφορετικό τρόπο μακιγιάζ από αυτόν που συνήθιζες τόσον καιρό.
  • Διάβασε βιβλία, δες ταινίες και παρακολούθησε σειρές που θα σε κάνουν να γελάσεις ή να μπεις στην περιπέτεια και τη δράση που προβάλλουν. Αυτό θα βοηθήσει στο πώς να νιώσεις καλύτερα μετά από χωρισμό αφού θα σε κάνει να «αποκολλείσαι» κάπως από το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζεις, ενώ θα σου δίνεται η ευκαιρία να το «ξαναπιάσεις» αργότερα με πιο καθαρό μυαλό.
  • Κρύψε τις φωτογραφίες που έχεις βγάλει με τον πρώην σου. Αναφερόμαστε πρώτα σε εκείνες που μπορεί να έχεις κάπου κορνιζαρισμένες κι έπειτα σε εκείνες που κατακλύζουν τη μνήμη του κινητού σου τηλεφώνου. Ουδείς ο λόγος να βρίσκονται στο κομοδίνο σου ή στη συλλογή φωτογραφιών αντίστοιχα και να σου υπενθυμίζουν διαρκώς τη σχέση σας. Μπορείς φυσικά να κρατήσεις σε ένα άλμπουμ ή σε ένα φάκελο του υπολογιστή μερικές εικόνες αναμνηστικές. Το παρελθόν μας υπήρξε, οπότε είναι ανούσιο να προσποιούμαστε για το αντίθετο. Αλλά αόριστος χρόνος: «υπήρξε»· όχι ενεστώτας: δεν «υπάρχει».
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα