Γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα;

Γιατί σκέφτεσαι ακόμα τον πρώην σου; Για ποιον ή ποιους λόγους δυσκολεύεσαι να τον ξεπεράσεις, να τον αφήσεις στο παρελθόν και να προχωρήσεις μπροστά; Τι μπορεί να είναι αυτό που ευθύνεται για το ότι είναι συνέχεια στο μυαλό σου;

Να φταίει η συνήθεια; Να έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν βρήκες ακόμα κάποιον άλλο σύντροφο; Μήπως παίζει ρόλο το ότι σε χώρισε εκείνος κι όχι εσύ;

Ό,τι κι αν είναι, το σημαντικότερο είναι να το αναγνωρίσεις έτσι ώστε να το αντιμετωπίσεις. Να το αντιμετωπίσεις, καθώς δεν σε ωφελεί ούτε θα σου κάνει καλό το να σκέφτεσαι έναν πρώην σύντροφό σου. Πόσο μάλλον εάν τον έχεις συνέχεια στο μυαλό σου…

Στο παρόν άρθρο θα συζητήσουμε για μερικούς παράγοντες που πιθανότατα να αιτιολογούν το γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα. Συμπληρωματικά, μπορείς να διαβάσεις κι άλλα άρθρα, όπως τα παρακάτω:

Γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα;

1) Επειδή δεν έχει περάσει ακόμα επαρκής χρόνος

Κάθε άνθρωπος έχει δικά του standards, διαφορετικό τρόπο έκφρασης μετά από ένα χωρισμό. Και διαφορετικό χρονικό διάστημα προκειμένου να αλλάξει ξανά την καθημερινότητά του, να ξεπεράσει παρελθούσες καταστάσεις κ.ο.κ. Αυτό που έχει σημασία, βέβαια, είναι αργά ή γρήγορα να σημειωθεί προσπάθεια σωστής αξιοποίησης του χρόνου που ακολουθεί έπειτα από έναν χωρισμό.

Ένας λόγος που ερμηνεύει το γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα είναι αυτός ο απλός: ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος. Δεν έχει παρέλθει επαρκές χρονικό διάστημα, βάσει των ατομικών σου αναγκών και απαιτήσεων, προκειμένου να μπορέσεις να αφήσεις στο παρελθόν ό,τι και όποιον ανήκει σε αυτό.

2) Επειδή αρνείσαι την κατάσταση

Η άρνηση συνιστά σύμφωνα με τον Freud έναν από τους αμυντικούς μηχανισμούς του Εγώ. Μία ασυνείδητη άμυνα του εσωτερικού μας εαυτού, δηλαδή, που υψώνεται μόλις μια κατάσταση πάει να προκαλέσει έντονο στρες. Η λειτουργία της έγκειται στη μη παραδοχή ενός περιστατικού, μιας κατάστασης ή ενός φαινομένου. Φερόμαστε σα να μην υπάρχει, να μη συμβαίνει / συνέβη, σα να μην είναι υπαρκτό.

Τσέκαρε εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε εσένα

Μήπως, δηλαδή, αρνείσαι πεισματικά να δεις ότι πράγματι χώρισες με τον συγκεκριμένο σύντροφο, με ό,τι αυτό μπορεί να φέρει μαζί του.

Αν μπορέσεις και συνειδητοποιήσεις ότι ισχύει, προσπάθησε για αρχή μόνη σου να παραδεχθείς και να αποδεχθείς – σ’ αρέσει, δε σ’ αρέσει – την κατάσταση ως έχει. Με το γέμισμα του χρόνου σου με εποικοδομητικές δραστηριότητες και ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο, δε θα καταλάβεις για πότε θα πάψει να έρχεται στο νου σου ο πρώην σου!

3) Επειδή ξεχνάς το λόγο ή τους λόγους που χωρίσατε

Ξεχνάς ότι σε απάτησε, ότι σε κορόιδεψε, ότι σου έλεγε ψέματα, ότι δεν περνούσε χρόνο μαζί σου. Ξεχνάς ότι σε ζήλευε παθολογικά, ότι δε σε άφηνε να κουνήσει ρούπι από κοντά του, να ότι δεν του άρεσαν καθόλου τα κοντινά σου πρόσωπα (παρέας, συνάδελφοι, οικογένεια και λοιποί). Δε δίνεις, τέλος πάντων, καμία σημασία στους λόγους που σας οδήγησαν στο χωρισμό. Τόσο σε ό,τι έφταιγε εκείνος, όσο και σε όσους αφορούσαν εσένα, δικά σου λάθη, δικές σου προτιμήσεις, δικές σου επιλογές.

Αν σκεφτόσουν αυτούς κάθε φορά που σου ερχόταν ο… λεγάμενος στο μυαλό, τώρα δε θα αναζητούσες απαντήσεις στο γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα…!

Θυμούμενη την αιτία ή τις αιτίες (λογικά θα ήταν πολλές) του χωρισμού σας, πολύ πιθανό να βιώνεις αρνητικά αισθήματα και να κάνεις αρνητικές σκέψεις. Αυτόματα, τότε, δε νομίζουμε να θέλεις να φέρνεις συχνά στο νου σου τον πρώην σου με τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις που επιφέρει η θύμησή του…!

4) Επειδή αναμοχλεύεις συνεχώς τους λόγους χωρισμού, πιστεύοντας ότι θα μπορούσες να είχες κάνει κάτι διαφορετικό

Στον αντίποδα του προηγούμενου λόγου, έρχεται ο συγκεκριμένος.

Πολύ συχνά κάνουμε λάθη· ειδικά σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μας με τους άλλους

Θεωρούμε το σύντροφό μας δεδομένο, μπορεί πάνω στα νεύρα μας να πούμε κουβέντες που δεν εννοούμε, είμαστε απότομες κ.ά. Κι αν έλθει ο χωρισμός σε αυτή τη σχέση, ανατρέχουμε συνεχώς στο τι κάναμε εμείς λάθος. Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει για να σώσουμε αυτή τη σχέση. Τι θα κάναμε για να είμαστε πιο σωστές, βάσει του πώς σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή.

Ασφαλώς και είναι τίμιο, αξιέπαινο και θαυμάσιο να κοιτάζουμε παρελθούσες καταστάσεις και να αξιολογούμε τη στάση μας σε αυτές. Να εντοπίζουμε τα λάθη μας και να προσπαθούμε να μην τα επαναλάβουμε.

Εντούτοις, είναι ωφέλιμο να εμμένουμε αποκλειστικά στα λάθη μας;

Δεν είναι διόλου χρήσιμο και φυσικά επιθυμητό να εστιάζουμε μόνο στα λάθη και μόνο σε αυτά που εμείς κάναμε παρελθοντικά. Και μάλιστα με την πεποίθηση (ή με τη βεβαιότητα πολλές φορές) ότι … ΑΝ φερόμασταν διαφορετικά, τώρα δε θα είχαμε χωρίσει.

Για τη διάλυση μιας διαπροσωπικής σχέσης, όπως είναι ένα ζευγάρι συντρόφων, είναι σχεδόν απίθανο να ευθύνεται μόνον ο ένας.

Είναι σχεδόν απίθανο να μην έγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές. Το να κατηγορείς, λοιπόν, τον εαυτό σου σκεπτόμενη διαρκώς τι έπρεπε να είχες κάνει την τάδε και την τάδε φορά, αιτιολογεί το γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα. Και ΔΕ σε βοηθάει ΠΟΥΘΕΝΑ!

5) Επειδή έχεις παρασυρθεί από τη δύναμη της συνήθειας

Κάθε ζευγάρι αναπτύσσει δεκάδες συνήθειες. Πράξεις, συμπεριφορές, ενέργειες που κάνουν τα μέλη του από κοινού ή λόγω του ότι είναι σε σχέση. Για παράδειγμα, βγαίνουν μαζί κάθε Παρασκευή απόγευμα, κοιμούνται μαζί κάθε βράδυ, τρώνε μαζί κάθε πρωί το πρώτο γεύμα.

Η διακοπή μιας συνήθειας είναι αναμενόμενο να φέρει μια αίσθηση αναστάτωσης.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση το να διακόψεις μία, πόσο μάλλον πολλές συνήθειες, που τηρείς καθημερινά για το τελευταίο διάστημα μηνών ή ετών. Δες, για παράδειγμα, τους ανθρώπους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, πόσο δυσκολεύονται. Ή εκείνους που θέλουν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που διατρέφονται. Ή εκείνους που αλλάζουν εργασιακή δραστηριότητα και χρειάζεται να αναπρογραμματίσουν την εβδομάδα και τα ωράριά τους.

Οπότε, όταν οι συνήθειες που αλλάζουν ή που πρέπει να αλλάξουν συμπεριλαμβάνουν και τη διαπροσωπική συναλλαγή, τότε η υπόθεση καθίσταται πιο δύσκολη, ίσως πιο επώδυνη. Φαντάζει τεράστιο το να μην έχεις πλέον να μιλάς με κάποιον που μιλούσες τόσο καιρό. Το να μην μπορείς να εκφράζεις όμορφα συναισθήματα στον ίδιο. Το να μην έχεις πλέον το άτομο αυτό στο πλευρό σου για να συζητάς ανοιχτά ό,τι σε προβληματίζει. Και ούτω καθεξής.

Γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα, επομένως:

Ένας πρώτος λόγος που απαντάει στο γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου συνεχώς έχει να κάνει με τη συνήθεια. Η σχέση εμπεριέχει αρκετές συνήθειες, πράξεις δηλαδή που επαναλαμβάνονται και φτάνουν να θεωρούνται δεδομένες στην καθημερινότητα του ζευγαριού. Όταν αυτές πρέπει να διακοπούν ξαφνικά, τότε τα άτομα χρειάζεται να αναθεωρήσουν και να προγραμματίσουν εκ νέου την καθημερινότητά τους. Αυτό και μόνο είναι επαρκές για να τους αγχώσει, να τους επιφορτίσει, να τους στενοχωρήσει, να τους φανεί βουνό, να το εκλάβουν ως κάτι ακατόρθωτο ίσως.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσεις το άρθρο μας με τίτλο: «Η δύναμη της συνήθειας & Πώς να την αλλάξεις». Θα βρεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς δημιουργείται, διακόπτεται και τροποποιείται μια συνήθεια. Ό,τι γράφουμε εκεί μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί στη φάση του χωρισμού.

6) Επειδή κλείνεσαι στον εαυτό σου, στο σπίτι, απέχεις από όλους κι από όλα

Μερικοί άνθρωποι, όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό, αγχωτικό ή στενόχωρο, δε σταματούν να βγαίνουν, να διασκεδάσουν. Άλλοι πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό ή το ποτό, ή ακόμα και σε μία ασχολία τους, όπως τη δουλειά. Ουκ ολίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάθονται μέσα στο σπίτι τους, ξαπλωμένοι πότε σε ένα κρεβάτι, πότε σε έναν καναπέ. Αρνούνται να μιλήσουν για το θέμα που τους στενοχωρεί σε άλλους, με αποτέλεσμα να τα κρατούν όλα μέσα τους.

Μήπως κάνεις κάτι τέτοιο κι εσύ;

Διότι, εάν δεν μιλάς σε κανέναν για το χωρισμό σου, εάν προτιμάς να μένεις σπίτι από το να βγαίνεις όταν σε καλούν, εάν αφήνεις τις υποχρεώσεις σου πίσω και επιλέγεις να κάθεσαι σε έναν καναπέ κ.λπ. , και δεδομένου ότι αυτά συμβαίνουν από τότε που χώρισες, τότε κάτι πρέπει να γίνει. Σίγουρα, είναι εμφανής η αιτία του γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα και διαρκώς.

Αλλά, αυτό που είναι μείζονος σημασίας εν προκειμένω είναι να ταρακουνηθείς! Να ντυθείς, να ετοιμαστείς, να πάρεις την τσαντούλα σου και τα κλειδιά σου και να βγεις από το σπίτι. Να πηγαίνεις βόλτες, για γυμναστική, για χαζολόγημα με την παρέα σου. Να συναντάς άτομα που αγαπάς και σε αγαπούν. Να μιλάς με κόσμο, να γεμίζεις το χρόνο σου εποικοδομητικά και, παράλληλα, να γεμίζεις με νέες εμπειρίες. 

Αυτοί είναι ορισμένες από τις πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα που σε βασανίζει σχετικά με το γιατί σκέφτεσαι τον πρώην σου ακόμα.

Πάρε το χρόνο σου, πέρνα στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, συζήτησε για το χωρισμό σου, αναγνώρισε τα σφάλματα και τις ευθύνες που σου αναλογούν, αλλά πάντοτε να έχεις κατά νου την ατομική σου υγεία – ψυχική και οργανική.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα