Αρχική / Σχέσεις / Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω – Τι να κάνω;
δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω

Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω – Τι να κάνω;

Τι είναι αυτό που μας κρατάει δίπλα στον σύντροφό μας; Ταιριάζουμε τελικά ή άλλα είναι τα κριτήρια με τα οποία μένουμε κοντά του; Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές πως τα ετερώνυμα έλκονται! Το θέμα μας είναι κατά πόσο είναι απλά ένας νόμος της φυσικής ή ισχύει και  στις μεταξύ μας σχέσεις. Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω! Πολύ συχνά παρατηρούμε γύρω μας κάποια ζευγάρια που θεωρητικά φαίνονται αταίριαστα. Τι να είναι αυτό άραγε που τους κρατάει μαζί; Όταν ξεκινήσουμε μία σχέση αυτό που επιθυμούμε είναι να ταιριάζουμε απόλυτα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα φαίνεται να το επιδιώκουμε κιόλας. Είναι όλα τόσο όμορφα και θέλουμε τόσο πολύ να ευχαριστήσουμε τον άλλον που μοιάζουμε το απόλυτα ταιριαστό ζευγάρι. Κάποιοι λένε πως αυτό συμβαίνει λόγω του έρωτα! Υπάρχει κάτι στην αρχή που τραβάει τόσο πολύ τον έναν στον άλλον ώστε οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας και πολλά στοιχεία του χαρακτήρα περνάνε μέχρι και απαρατήρητα. Τι συμβαίνει όμως όταν με την πάροδο του χρόνου διαπιστώσουμε πως δεν ταιριάζουμε σε διάφορα θέματα αλλά παρόλα αυτά έχουμε ακόμη έντονα συναισθήματα για αυτόν; Πόσο εύκολα μπορεί να κρατηθεί μία τέτοιου είδους σχέση; Τα ερωτήματα που δημιουργούνται στο μυαλό μας είναι πολλά και οι απαντήσεις φαίνεται να παλεύουν με τη λογική και το συναίσθημα.

Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω! Για αρκετές γυναίκες το ότι θέλουν τον σύντροφό τους αρκεί και θεωρούν πως δεν χρειάζεται να κάτσουν να σκεφτούν το αν ταιριάζουν, αν έχουν κοινούς στόχους, αν τελικά μπορούν να συνεννοηθούν, αν οι απόψεις τους ακολουθούν κάποια κοινή γραμμή και όλα αυτά που σχετίζονται με το κομμάτι της λογικής. Άλλες γυναίκες πάλι θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία αρμονία μεταξύ των ζευγαριών. Πόσες φορές δεν έχουμε συναντήσει ζευγάρια τα οποία φαίνεται να μην μπορούν να συνεννοηθούν ή να βρουν μία κοινή γραμμή στη σχέση τους αλλά παρόλα αυτά δεν αντέχουν με τίποτα να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον. Θα λέγαμε πως είναι μία δύσκολη περίπτωση και πως δεν υπάρχει καμία ισορροπία στη λογική και στο συναίσθημα τους. Αυτό, σίγουρα, μπορεί να μας μπερδέψει και να μας δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Ακόμα πιο συχνά το συναντούμε σε ζευγάρια που μετά από μία μακροχρόνια σχέση αποφάσισαν να συμβιώσουν. Δηλαδή πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ουσιαστικά το ζευγάρι δεν γνώριζε κάθε πτυχή του εαυτού ο ένας του άλλου. Κάποιοι πιστεύουν πως δεν είναι ακριβώς το συναίσθημα αυτό που κρατάει ένα ταιριαστό ζευγάρι αλλά η συνήθεια. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις περιπτώσεις που μας οδηγούν σε μία τέτοια διαπίστωση και θα δούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης. Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω! Τι συμβαίνει και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτό;

Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω – Γιατί πιστεύουμε πως δεν ταιριάζουμε;

1) Τρόπος ζωής

Πολλές φορές συναντούμε ζευγάρια που επιθυμούν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής ο ένας από τον άλλον. Κάποιοι θα αναρωτιόντουσαν αν αυτό μπορεί να συμβεί αφού είναι κάτι που φαίνεται από την αρχή! Μπορεί λοιπόν να είναι κάτι που φαίνεται αλλά στην αρχή δεν είναι καθόλου περίεργο να μας γοητεύσουν αυτές οι διαφορές. Γνωρίζουμε έναν άνθρωπο που έχει έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από εμάς και ακριβώς αυτό το διαφορετικό είναι που μας έλκει ακόμα περισσότερο. Μπορεί αρχικά να θέλουμε πάρα πολύ να γνωρίσουμε αυτόν τον καινούριο για εμάς τρόπος ζωής αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσουμε να τον ακολουθήσουμε κιόλας. Κάποιες φορές σε βάθος χρόνου φαίνεται να κουραζόμαστε και να διαπιστώνουμε πως όσο και να μας γοήτευσε αρχικά, δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε. Έτσι αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον άνθρωπο δεν ταιριάζουμε. Δεν είναι όμως αρκετό αφού τα συναισθήματά μας παραμένουν τα ίδια άσχετα με το πρόβλημα που έχει προκύψει. Ο τρόπος ζωής που θέλει να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν όταν ο σύντροφός μας θέλει να ακολουθήσει μία πιο μποέμικη ζωή κιι εμάς μας ταιριάζει μία πιο συντηρητική καθημερινότητα! Σε αυτή την περίπτωση μπλέκονται δύο νοοτροπίες οι οποίες προσπαθούν να συμβιώσουν με κάθε τρόπο. Πόσο δύσκολο είναι να οδηγηθούμε σε συγκρούσεις;

2) Διαφορετικός κύκλος

Ένα ακόμη θέμα που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στο ζευγάρι και ίσως να μην το έχει παρατηρήσει κανείς από την αρχή, ειδικά αν δεν γνωρίζονταν καθόλου πριν, είναι το θέμα του «κύκλου». Αυτό που λέμε περίγυρος! Υπάρχουν ζευγάρια που γνωρίζονται ξαφνικά, ζούνε έναν πολύ μεγάλο έρωτα και στην πορεία διαπιστώνουν πως οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον έναν και τον άλλον φαίνονται σαν να είναι από διαφορετικό πλανήτη. Αρχικά δεν μας αφορά καθόλου αυτό αφού το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε καλά μεταξύ μας. Η ιστορία όμως έχει δείξει πως από κάποια στιγμή και μετά οι γύρω μας μπορούν είτε να δημιουργήσουν προβλήματα είτε να μας επηρεάσουν. Φυσικά και δεν ζούμε μόνοι μας! Φυσικά και τα ζευγάρια έχουμε κοινωνική ζωή! Το πρόβλημα ξεκινάει όταν προσπαθούμε να ταιριάξουμε τον δικό μας κύκλο με τον δικό του. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ξεκινήσουν κάποιες εντάσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με το ζευγάρι.

3) Διαφορετικές απόψεις

Αρκετά ζευγάρια έχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα και αυτό  δεν θα λέγαμε πως είναι κάτι αρνητικό. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει στο να εξελιχθούν ως άνθρωποι και να δουν τα πράγματα και από μία άλλη οπτική γωνία. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα και εντάσεις είναι όταν οι απόψεις είναι τελείως διαφορετικές και κανένας δεν έχει την διάθεση να τις συζητήσει η να προσπαθήσει να καταλάβει και την άποψη του άλλου. Τότε διαπιστώνουμε πως δεν ταιριάζουμε με τον άνθρωπο που είμαστε μαζί οπότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε με αρνητική διάθεση. Σίγουρα δεν μπορούμε να ταιριάζουμε στα πάντα, αλλά μπορούμε να σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τότε δημιουργούνται συγκρούσεις που σιγά-σιγά κουράζουν το ζευγάρι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς αλλάζουν απαραίτητα και τα συναισθήματα μεταξύ μας.

4) Διαφορετικοί στόχοι

Σε αυτή την περίπτωση οι στόχοι που θέτουμε στη ζωή μας είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσαμε να τους αναλύσουμε ή να τους δούμε στον άλλον από την πρώτη στιγμή. Μπορεί στην πορεία να αλλάξουν ή να προσαρμοστούν. Κάποια ζευγάρια λοιπόν έρχονται σε ρήξη γιατί οι στόχοι τους τελικά είναι τελείως διαφορετικοί με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ακόμα και στην καθημερινότητα. Φανταστείτε σε πόσες συγκρούσεις μπορεί να έρθει ένα ζευγάρι, αν για παράδειγμα, στόχος της γυναίκας είναι να κάνει οικογένεια ενώ ο στόχος του άντρα είναι να ανέβει όσο πιο ψηλά γίνεται ακολουθώντας μία απαιτητική καριέρα. Για πολλούς το ένα δεν αναιρεί το άλλο! Το θέμα είναι αν μπορεί το ζευγάρι να βρει τη χρυσή τομή. Πολλές φορές σε τέτοιου είδους συζητήσεις καταλήγουμε να σκεφτόμαστε πως δεν ταιριάζουμε.

Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω –  Που μπορεί να οδηγήσει αυτό

Παραπάνω αναλύσαμε κάποιες περιπτώσεις και προσπαθήσαμε να μην ασχοληθούμε τόσο με τις λεπτομέρειες. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε τέσσερις κατηγορίες που μέσα σε αυτές υπάρχουν άλλες τόσες υποκατηγορίες. Ίσως να διαπιστώσουμε πως για κάποιους λόγους δεν ταιριάζουμε με τον άνθρωπο που επιλέξαμε να είμαστε μαζί. Σε αυτή την σκέψη καταλήξαμε ακολουθώντας το δρόμο της λογικής. Υπάρχει όμως και ο δρόμος του συναισθήματος που είναι δύσκολο όταν μας πηγαίνει από την τελείως αντίθετη πλευρά. Κάποιοι πιο ρεαλιστές θα θεωρούσαν τέτοιου είδους σχέσεις «αρρωστημένες». Σίγουρα με αυτήν την ταμπέλα η πορεία μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Άλλοι πάλι οι πιο ρομαντικοί θα έλεγαν πως όταν το συναίσθημα είναι δυνατό τα εμπόδια της λογικής μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Εμείς από την πλευρά μας θα λέγαμε πως όση αλήθεια υπάρχει στην πρώτη περίπτωση άλλη τόση υπάρχει και στη δεύτερη αφού η λύση του προβλήματός μας βρίσκεται κάπου στη μέση! Για να παραμείνουμε σε μία σχέση δεν λειτουργούμε μόνο με τη λογική. Για να παραμείνουμε σε μία σχέση δεν λειτουργούμε μόνο με το συναίσθημα. Τι κάνουμε; Προσπαθούμε να τα φέρουμε σε απόλυτη ισορροπία! Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για να συνεννοηθούν δύο άνθρωποι που ουσιαστικά ήταν ξένοι, διαφορετικοί, είχαν διαφορετικές εμπειρίες, μεγάλωσαν με διαφορετικό τρόπο. Το σίγουρο είναι όμως ότι από τη στιγμή που το ζευγάρι δένεται με συναισθηματικό δεσμό θα προσπαθήσει να δει πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η μέση που θα τους λύσει το πρόβλημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η διαπίστωση πως το ζευγάρι δεν ταιριάζει μπορεί να οδηγήσει και στο χωρισμό. Άλλες φορές πάλι φτάνει μέχρι το χωρισμό αλλά ποτέ δεν τον αποφασίζει. Φυσικά και μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις και κόντρες. Κάποιοι καταφέρνουν να τα ξεπερνούν και να προχωράμε παρακάτω μαζί και κάποιοι κρατάνε μέσα τους υπολείμματα αυτών των εντάσεων. Όπως καταλαβαίνετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο τρόπος που σκεφτόμαστε γενικότερα. Για να φτάσετε στο σημείο να αντιληφθείτε πως δεν ταιριάζετε αλλά τον θέλετε σημαίνει πως αυτό που χρειάζεστε είναι όντως η ισορροπία μεταξύ της λογικής και του συναισθήματος. Αυτή τη στιγμή έχετε δημιουργήσει μία κόντρα μεταξύ τους και έχετε φέρει το ένα απέναντι στο άλλο και όχι το ένα δίπλα στο άλλο.

Δεν ταιριάζουμε αλλά τον θέλω – Τι να κάνω

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι όταν πρέπει να πάρουμε μία απόφαση για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε. Να ακολουθήσουμε τη λογική μας και να συνεχίσουμε τον δρόμο μας ή να ακολουθήσουμε το συναίσθημα και να παραμείνουμε αφήνοντας τον χρόνο να δείξει; Θα λέγαμε πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Πρέπει αρχικά να σκεφτούμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα θέματα στα οποία πιστεύουμε πως δεν ταιριάζουμε. Δηλαδή αν αυτά μπορούν να μας φέρουν μεγάλα προβλήματα στη συνέχεια της σχέσης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να δούμε κατά πόσο το έχει καταλάβει και ο σύντροφός μας. Πολλοί πιστεύουν ότι δύο άνθρωποι που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους είναι καλό να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους και να μην παραμένουν σε μία τέτοιου είδους σχέση. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι! Το θέμα είναι πως δύο άνθρωποι που θεωρητικά δεν ταιριάζουν μπορεί πρακτικά να έχουν βρει  έναν τρόπο συνεννόησης που γεμίζει και τους δύο. Μπορεί για τους άλλους να φαίνεται περίεργο και όμως κάθε ζευγάρι μιλάει τη δική του γλώσσα. Οι γυναίκες κυρίως μπορεί να επηρεαστούμε από συζητήσεις με άλλους και να δούμε τη σχέση μας λίγο διαφορετικά. Πόσο μπορούμε να υποστηρίξουμε τη σχέση μας όταν οι γύρω μας βλέπουν πως δεν ταιριάζουμε; Εκεί δημιουργούνται τα προβλήματα και τα διλήμματα.

Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε τα συναισθήματά μας. Στην εποχή που ζούμε οι άνθρωποι φροντίζουμε να βάζουμε πάνω από όλα τη λογική χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάνουμε λάθος. Η λογική είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι που ορίζει τον τρόπο που θα ζήσουμε. Τι θα συμβεί όμως αν χαθεί το συναίσθημα; Ποιος θα μπορούσε να παραμείνει σε μία σχέση που το συναίσθημα είναι ανύπαρκτο και η λογική υπερτερεί; Όπως έχει αποδειχθεί μόνο η αρμονία στη λογική και το συναίσθημα μπορούν να οδηγήσουν σε μία όμορφη σχέση. Έτσι λοιπόν πριν πάρετε την απόφαση πως με αυτόν τον άνθρωπο δεν ταιριάζετε καθόλου σκεφτείτε σε ποια θέματα είστε διαφορετικοί και συζητήστε μαζί του για να  διαπιστώσετε αν το έχει αντιληφθεί. Στη συνέχεια δείτε αν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες. Μπορεί κάποια πράγματα να σας φαίνονται βουνό αλλά να μην είναι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ζευγάρι να έχει διάθεση να βρει τη χρυσή τομή, άλλωστε μην ξεχνάτε πως όλοι είμαστε διαφορετικοί!

x

Check Also

δεν μου έχει εμπιστοσύνη

Δεν μου έχει εμπιστοσύνη και πιέζομαι

Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστούμε την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του ...

τον ζηλεύω υπερβολικά

Τον ζηλεύω υπερβολικά – Τι να κάνω;

Είστε από τις γυναίκες που ζηλεύετε υπερβολικά και μόνο στον εαυτό σας ...

μας κράζουν οι άντρες

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μας κράζουν οι άντρες

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε για λίγο να γίνουμε αόρατες και να ...