Υγιεινά Γλυκά Ψυγείου: Νόστιμα με Λίγες θερμίδες

Θέλετε να φτιάχνετε σπιτικά και νόστιμα γλυκά που μπορείτε να έχετε επίγνωση των θερμίδων και των συστατικών τους; Σε αυτό το άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες για υγιεινά γλυκά ψυγείου.

Στη μακροσκελή λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνονται οι ακριβείς ποσότητες των υλικών που απαιτούνται για κάθε γλυκό. Επίσης, περιλαμβάνονται και σαφείς οδηγίες για το πώς να εκτελέσετε τις συνταγές.

Μπορείτε να προσαρμόσετε με βάση τις γευστικές προτιμήσεις σας αλλά και τις διατροφικές ανάγκες σας τις συνταγές αυτές!

Όλες οι συνταγές για νόστιμα και με λίγες θερμίδες υγιεινά γλυκά ψυγείου

1. Μους σοκολάτας με 2 υλικά

Η πιο εύκολη μους που θα έχετε συνηθίσει να φτιάχνετε είναι αυτή που φτιάχνετε από λιωμένη σοκολάτα και αφρατεμένη κρέμα γάλακτος. Οι θερμίδες της πολλές, τα λιπαρά της ακόμα περισσότερα. Μια εξίσου νόστιμη αλλά θρεπτική εκδοχή της είναι αυτή που παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως. Οπωσδήποτε περιλαμβάνεται στη λίστα με τα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι που θα αγαπήσετε.

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, με 2 έως 4% λιπαρά
  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας, με περισσότερο από 55% κακάο
  • Κάποιο από τα αρωματικά που αναφέρουμε πιο κάτω, προαιρετικά

*Η ποσότητα αυτή αφορά σε μία ατομική μερίδα. Βγάζει ένα πλήρες ατομικό μπολάκι ή ποτήρι. Μπορείτε να φτιάξετε τη μισή ποσότητα εάν θέλετε να συμπληρώσετε και κάτι άλλο στο γεύμα σας, π.χ. ένα τριμμένο μπισκότο ή 1 ποτήρι χυμό ή 1 φρούτο. Επίσης, μπορείτε να διπλασιάσετε ή πολλαπλασιάσετε γενικώς τις αναλογίες εφόσον επιθυμείτε να ετοιμάσετε την υγιεινή μους σοκολάτας για περισσότερες μερίδες / άτομα.

Δείτε κι άλλα Υγιεινά γλυκά με κουβερτούρα εδώ!

Οδηγίες:

Βάζετε ένα μικρό κατσαρολάκι με λίγο νερό στο μάτι της κουζίνας. Από πάνω τοποθετείτε ένα πυρύμαχο (μεταλλικό ή γυάλινο) δοχείο με βάθος. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο μπεν μαρί. Μέσα στο επάνω σκεύος, βάζετε σε μικρότερα κομμάτια την κουβερτούρα σας. Χρησιμοποιείτε μια μαρίζ ή μια κουτάλα σιλικόνης για να βοηθήσετε να λιώσει. Μόλις ρευστοποιηθεί η σοκολάτα, αποσύρετε από το μάτι και την αφήνετε περίπου 10 λεπτά να κρυώσει.

Στο μεταξύ, βάζετε σε ένα μπολ το γιαούρτι σας. Με σύρμα (αβγοδάρτη) το χτυπάτε λίγο για να αφρατέψει. Ενσωματώνετε τη ρευστή κουβερτούρα κι ανακατεύετε μέχρι να γίνει όλο το μείγμα καφετί και να μην ξεχωρίζει η σοκολάτα από το γιαούρτι.

Η υγιεινή μους σοκολάτας είναι έτοιμη για το ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα, έως ότου καταναλωθεί. Ωστόσο, μπορείτε πριν να την αρωματίσετε και να την κάνετε ακόμη πιο γευστική, προσθέτοντας ένα από τα παρακάτω υλικά:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίος καφές, αραιωμένος σε 2 – 3 κουταλιές της σούπας βραστό νερό ή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη ή
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι ή
  • Ξύσμα από ½ λάιμ ή λεμόνι.

2. Κορμός σοκολάτας (μωσαϊκό): ένα από τα πιο λαχταριστά υγιεινά γλυκά ψυγείου με φιστικοβούτυρο που εμπεριέχει και καραμέλα

Συνιστά μία από τις πιο λαχταριστές συνταγές που αναφέρουμε στο άρθρο αυτό. Βέβαια, αν και αποτελεί ένα από τα σχετικά υγιεινά γλυκά με φιστικοβούτυρο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το υψηλό θερμικό φορτίο που φέρει, αφού είναι ένα γλυκό με βούτυρο, μπισκότα, ζάχαρη, κ.λπ. Μη νιώθετε όμως καθόλου τύψεις εάν σας αρέσει αυτό το γλυκό και το προτιμάτε πού και πού!

Να πούμε, ακόμα, ότι φτιάχνετε μέσα σε 15 λεπτά περίπου. Αλλά χρειάζεται να αναμένετε περίπου 2 ώρες έως ότου το φάτε.

Υλικά (για 8 – 10 μερίδες):

  • 250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γραμμάρια άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη κατά προτίμηση
  • 4 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο
  • 150 – 200 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας, ψιλοκομμένη
  • 100 γραμμάρια φρέσκο γάλα Ή εναλλακτικά κρέμα γάλακτος όμως θα αυξηθούν οι θερμίδες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη, άγλυκο
  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ ολικής άλεσης
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ – προαιρετικά
Και για το σερβίρισμα:
  • Λίγο τριμμένο μπισκότο για την τελική επικάλυψη
  • Λίγη καραμέλα που έχετε φτιάξει με ζάχαρη στο τηγάνι ή καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulce de leche)
  • 2 – 3 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες:

Λιώνετε σε μπεν μαρί την κομμένη κουβερτούρα μαζί με το γάλα. Ανακατεύετε σταδιακά με τη μαρίζ, αναμένοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνετε στην άκρη μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Σε ένα ευρύχωρο μπολ, χτυπάτε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός το βούτυρο που πρέπει να είναι σε κομμάτια και σε θερμοκρασία δωματίου. Μαζί με την άχνη, το κακάο και το αλάτι. Χαμηλώνετε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτετε σιγά – σιγά το μείγμα λιωμένης κουβερτούρας. Χτυπάτε έως ότου ομογενοποιηθεί.

Στο ίδιο μείγμα, ρίχνετε χοντροσπασμένα με το χέρι τα μπισκότα. Προσθέτετε το φιστικοβούτυρο, και το κονιάκ αν θέλετε να βάλετε και ανακατεύετε με τη μαρίζ. Έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία προετοιμασίας!

Σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ ή του ψωμιού στρώνετε είτε λαδόκολλα είτε διάφανη μεμβράνη τροφίμων. Ρίχνετε σιγά – σιγά όλο το μείγμα του μωσαϊκού ώστε να πάει παντού. Πιέζετε λίγο με τη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να εφαρμόσει σωστά στο ορθογώνιο σχήμα της φόρμας. Τοποθετείτε το σκεύος στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες ή στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (θα χρειαστούν και παραπάνω ίσως). Το βγάζετε για να σερβίρετε και έπειτα, μέχρι να το τελειώσετε, το διατηρείτε στο ψυγείο.

Για το σερβίρισμα, μπορείτε να αναποδογυρίσετε τον κορμό σε μία πιατέλα. Απλώνετε στην επιφάνεια το ρευστό φιστικοβούτυρο ή το αλείφετε. Από πάνω ρίχνετε την καραμέλα και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο μπισκότο αν θέλετε. Κόβετε σε φέτες. Καλή απόλαυση!

3. Spread μήλου χωρίς ζάχαρη: μία από τις πρωτότυπες συνταγές για υγιεινά γλυκά με μήλο

Αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να αξιοποιήσετε τα φρέσκα κόκκινα μήλα που έχετε αγοράσει. Επιπλέον, είναι μία υπέροχη εναλλακτική ιδέα για όσες και όσους έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Δοκιμάστε το!

Υλικά:

  • 10 μέτρια κόκκινα μήλα
  • ¼ της κούπας νερό βραστό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες:

Ξεφλουδίζετε τα μήλα και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτετε το νεράκι που αναγράφεται στη συνταγή, συν όλα τα μπαχαρικά (όχι ακόμη τη βανιλίνη). Βράζετε για περίπου 5 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Κάθε μία ώρα ανακατεύετε.

Έπειτα, πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ ή μέσα στο μούλτι και, αν θέλετε να έχετε το ιδανικό spread μήλου, μπορείτε προαιρετικά να συνεχίσετε τη συνταγή έτσι:

Ξαναβάζετε στη φωτιά το μείγμα για 1 ώρα, μαζί με 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης.

Έτοιμο το άλειμμα μήλου για το τοστ σας ή όπου αλλού σας αρέσει!

4. Healthy παγωτό choco-banana: ένα από τα υγιεινά γλυκά ψυγείου που γίνονται στη στιγμή

Η μόνη προεργασία που χρειάζεται είναι να έχετε κόψει μια μεγάλη κι ώριμη μπανάνα σε κομματάκια. Να τα έχετε αφήσει τουλάχιστον 1 ώρα στην κατάψυξη. Είτε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα είτε σε ένα πιάτο που αντέχει τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

Μόλις παρέλθει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, βάζετε τα κομματάκια μπανάνας στο μούλτι και τα χτυπάτε. Θα γίνουν μια πηχτή κρέμα, σαν ένα soft παγωτό. προσθέτετε προαιρετικά μισό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο ή σκόνη σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα. Θα έχετε ένα τέλειο choco-banana παγωτό στη στιγμή!

Μπορείτε να το φάτε ως απογευματινό σνακ. Εναλλακτικά, ως bedtime meal που λέμε, δηλαδή ως σνακ μετά το βραδινό γεύμα και πριν τον ύπνο. Αλλά, φυσικά, κι ως μεμονωμένο γλυκό τη στιγμή που έχετε λιγούρα για ένα παγωτό χειροποίητο. Ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά με φρούτα που είναι τόσο εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό είναι αυτό!

5. Νηστίσιμα τρουφάκια χωρίς γλουτένη, που δίνουν ενέργεια και είναι φουλ θρεπτικά

Είναι από τα πιο θρεπτικά, ενεργειακά και υγιεινά γλυκά με βρόμη που μπορείτε να φτιάξετε. Δεν έχουν ζάχαρη, δεν έχουν γλουτένη. Τι άλλο θέλετε;; Ο χαρακτηρισμός τους ως τρουφάκια δεν είναι τόσο ειλικρινής, για να πούμε την αλήθεια!… Διότι δεν έχουν τρούφα γύρω – γύρω. Ωστόσο, … κάτι έχουν ως επικάλυψη!

Υλικά (για περίπου 20 – 25 τεμάχια):

  • ½ κούπα νιφάδες βρόμης χωρίς γλουτένη
  • 1 κούπα ταχίνι, όποιο σας αρέσει (απλό, με μέλι, με κακάο, κ.ά.)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι ή κάποιο σιρόπι (π.χ. Αγαύης, σφενδάμου)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λιωμένη κουβερτούρα καλής ποιότητας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη, είναι προαιρετικό συστατικό
  • 4 κουταλιές της σούπας ινδοκάρυδο
  • 4 κουταλιές της κούπας σπόροι κολοκύθας
  • 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος
  • 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα
  • Λίγη ψιλοκομμένη σοκολάτα που λιώνετε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί, για την επικάλυψη, όση χρειαστείτε

Οδηγίες:

Η εκτέλεση είναι τόσο απλή, που πιστεύουμε ότι θα σας βάλει στον πειρασμό να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα θρεπτικά αυτά τρουφάκια!

Σε ένα μπολ, βάζετε με την αναγραφόμενη σειρά τα υλικά. Όλα πέραν της τελευταίας ποσότητας από λιωμένη σοκολάτα (που περιμένετε να χρησιμοποιήσετε αφού έχετε ετοιμάσει το μείγμα). Τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα πιρούνι ή κουτάλι. Μόλις το μείγμα είναι ενιαίο, μπορείτε να πλάσετε σε μπαλάκια. Εναλλακτικά, εάν κολλάει πολύ, μπορείτε πρώτα να το παγώσετε 30 – 60 λεπτά στο ψυγείο κι έπειτα να παίρνετε κομματάκια από αυτό και να τα κάνετε μπαλάκια. Μόλις τα σχηματίσετε πάντως, τα τοποθετείτε σε ταψάκι ή πιατέλα με λαδόκολλα. Και τα αφήνετε μισή με μία ώρα στην ψύξη.

Στο τέλος, τα βουτάτε με τη βοήθεια 2 πιρουνιών στη λιωμένη σοκολάτα. Αφού σταθεί και παγώσει η σοκολάτα (μέσα σε 5 λεπτά στο ψυγείο) είναι έτοιμα για κατανάλωση. Τα διατηρείτε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

6.Κομματάκια μπανάνας με επικάλυψη σοκολάτας: ένα από τα πιο απλά υγιεινά γλυκά ψυγείου με φρούτα

Κόβετε σε κομματάκια μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα. Όσο πιο ώριμη είναι, τόσο πιο γλυκό θα είναι… το υγιεινό γλυκό σας! Με ένα μαχαιράκι, απλώνετε μία μυτούλα από πραλίνα φουντουκιού ή λιωμένη σοκολάτα πάνω στο κάθε κομματάκι. Βασιστείτε στις προτιμήσεις σας και στο τι περισσότερο θέλετε να φάτε ως υγιεινό γλυκό εκείνη τη στιγμή.

Μπορείτε να καταναλώσετε επί τόπου το σνακ σας. Εναλλακτικά, το βάζετε για μισή ωρίτσα στην κατάψυξη και έπειτα απολαμβάνετε τις … υγιεινές μπουκίτσες σας! Το βήμα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς μπορεί να προτιμάτε να φάτε ρευστή κι όχι παγωμένη τη σοκολάτα ή την πραλίνα.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το συγκεκριμένο όσο και το επόμενο από τα  υγιεινά γλυκά με φρούτα, φτιάχνεται στη στιγμή. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, απλώς το συνδυασμό δύο υλικών. Κι όμως μπορούν να σου … πάρουν τη λιγούρα και να σε χορτάσουν με υγιεινό τρόπο.

7. Κομματάκια μπανάνας με άλειμμα φιστικοβούτυρο

Ακολουθείτε ακριβώς τα βήματα της παραπάνω συνταγής. Η διαφορά είναι ότι αντί για λιωμένη σοκολάτα ή άλειμμα πραλίνας φουντουκιού, χρησιμοποιείτε λίγο φιστικοβούτυρο, απαλό ή με κομματάκια, ανάλογα το τι προτιμάτε. Σας πληροφορούμε ότι είναι ένας εξαιρετικός γλυκός συνδυασμός!

Μάλιστα, εάν θέλετε να εντάξετε τη συγκεκριμένη συνταγή στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής ή και δίαιτάς σας, ορίστε οι σωστές ποσότητες:

  • 70 γραμμάρια μπανάνα
  • 15 γραμμάρια φιστικοβούτυρο.

Με αυτές τις ποσότητες προκύπτει ένα υγιεινό και ισορροπημένο σνακ των 100 θερμίδων, ιδανικό για το απόγευμα.

8. Φανταστικό triffle με λεμόνι: ένα από τα ιδιαίτερα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι

Η γεύση του είναι τρομερή, ειδικά για τους λάτρεις του λεμονιού και των γλυκών που δε λιγώνουν (όπως και το ωμό cheesecake που είδαμε παραπάνω). Οι λίγες θερμίδες του είναι μέτριες, ενώ τα λιπαρά του είναι μετρημένα. Δοκιμάστε την και θα την αγαπήσετε τόσο εσείς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Υλικά:

  • 6 μπισκότα τύπου digestive
  • 50 γραμμάρια νιφάδες βρόμης
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (εναλλακτικά βάζετε βούτυρο ή μαργαρίνη, όμως δεν είναι το ίδιο υγιεινά)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Μερικά φρούτα εποχής για γαρνίρισμα, ταιριάζουν πολύ τα μύρτιλλα
Για την κρέμα λεμονιού:
  • 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι με 2 % λιπαρά
  • 100 γραμμάρια στέβια
  • 120 γραμμάρια φυτική κρέμα γάλακτος, που είναι πολύ κρύα
  • ½ ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • Προαιρετικά 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλιας

*Η δοσολογία αυτή δεν είναι για 1 άτομο.

Οδηγίες:

Στο μούλτι, τρίβετε τα μπισκότα και τη βρόμη. Τα βάζετε σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύετε με το αλάτι, τη στέβια, το λάδι καρύδας και το αλάτι. Έχετε έτοιμη μια πεντανόστιμη μπισκοτένια βάση, η οποία δεν είναι ανθυγιεινή!

Σε ένα άλλο σκεύος, χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος με μίξερ έως ότου αφρατέψει. Προσθέτετε το γιαούρτι, τη στέβια, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και , αν θέλετε, το εκχύλισμα. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους. Είναι έτοιμη και η σπιτική, υγιεινή κρέμα λεμονιού.

Απομένει η σύνθεση του γλυκού. Σε ατομικά μπολάκια ή ποτηράκια, βάζετε 1 γεμάτη κουταλιά από τη μπισκοτένια βάση. Από πάνω λίγη κρέμα λεμονιού. Ξανά λίγη από τη μπισκοτένια βάση και ξανά λίγη κρέμα λεμονιού. Γαρνίρετε με τα αγαπημένα σας φρούτα. Μπορείτε να φάτε αμέσως το γλυκάκι σας ή καλύτερα να το αφήσετε τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να σταθεί καλύτερα. Το διατηρείτε στο ψυγείο. Είναι αναμφίβολα ένα από τα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι και στέβια που πρέπει να φτιάξετε!

9. Μπάρες από frozen yogurt φράουλας: από τα κατεξοχήν καλοκαιρινά και νόστιμα υγιεινά γλυκά ψυγείου

Πολύ άμεσα ετοιμάζεται το συγκεκριμένο από τα σπιτικά υγιεινά γλυκά με φρούτα, που είναι ένα παγωμένο γιαούρτι φράουλας. Μπορείτε να το φάτε ως γλυκό όποτε το επιθυμήσετε. Εναλλακτικά, τρώγεται και ως πρωινό γεύμα ή ως συμπλήρωμα στο πρωινό γεύμα, αλλά και μετά το βραδινό γεύμα ως bedtime meal. Οι ποσότητες που δίνουμε είναι για 6 μερίδες. Κάθε μερίδα έχει λιγότερες από 200 θερμίδες.

Υλικά:

  • 400 – 500 γραμμάρια φράουλες
  • 400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
  • 2 – 3 κουταλιές της σούπας μέλι ή άλλο σιρόπι
  • Μερικές σταγόνες από χυμό φρέσκου λεμονιού, προαιρετικά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ ή λικέρ ή εσάνς βανίλιας, προαιρετικά.

Οδηγίες:

Κόβετε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια, αφού τις έχετε πλύνει και στεγνώσει. Αν θέλετε, τις αφήνετε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο, σκεπασμένες σε μπολάκι, προκειμένου να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τα οποία και θα χρησιμοποιήσετε έπειτα για να ομογενοποιηθούν καλύτερα οι φράουλες με το γιαούρτι και να χρωματιστεί όλο το γλυκό. Ωστόσο, μπορείτε μόλις τις κόψετε να τις χρησιμοποιήσετε αμέσως στην παρασκευή. Και να είναι κομματάκια φράουλας μέσα στο frozen yogurt.

Στη συνέχεια, με αβγοδάρτη, χτυπάτε το γιαούρτι να αφρατέψει. Προσθέτετε το μέλι, το λεμόνι και κάποιο αρωματικό αν θέλετε. Ρίχνετε τα κομματάκια φράουλας (αν ήταν στο ψυγείο, μαζί με τα ζουμιά τους). Ανακατεύετε καλά και ένα από τα πιο δροσερά και νόστιμα υγιεινά γλυκά ψυγείου είναι έτοιμο για την κατάψυξη.

Βάζετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και ρίχνετε παντού ομοιόμορφα το μείγμα. Το στρώνετε ομοιόμορφα, φροντίζοντας να μην έχει μεγάλο πάχος. Σκεφτείτε ότι μετά την ψύξη θα το κόψετε σε κομμάτια που θα μοιάζουν με μπάρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια και να τα αφήσετε να παγώσουν έτσι. Μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες κατάψυξης (ανάλογα το πάχος) είναι έτοιμο για κατανάλωση. Τρώγεται φυσικά και μερικές ημέρες έπειτα.

Συμβουλή:

Εάν θέλετε να φάτε το frozen yogurt σε ατομικά μπολάκια κι όχι σαν μπάρες, πρέπει να είναι αφράτο. Και για να είναι αφράτο, χρειάζεται να το έχετε ενδιάμεσα βγάλει από την κατάψυξη 2 με 3 φορές, να το έχετε αφρατέψει λίγο και να το έχετε ξαναβάλει.

10. Φανταστικό, γρήγορο και πεντανόστιμο γλυκό φράουλας ή ανανά της στιγμής

Έχει σίγουρα ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή διάθεση, μιας και είναι δροσερό και εμπεριέχει το φρούτο της εποχής. Ωστόσο, μπορείτε να το φτιάχνετε όλο το χρόνο εάν βρίσκετε φράουλες ή ανανά. Το βέβαιο είναι ότι είναι απολύτως υγιεινό, δροσιστικό, γευστικό και πανεύκολο στην παρασκευή του. Τα υλικά που παρουσιάζουμε είναι για 1 μερίδα και έχει πάρα πολύ λίγες θερμίδες (δεν ξεπερνά τις 250).

Υλικά:

  • 2 μπισκότα που σας αρέσουν (τύπου πτι-μπερ ή digestive)
  • 2 – 3 ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (π.χ. καρύδια ή ψημένα αμύγδαλα)
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένη σοκολάτα υγείας, προαιρετικά
  • 50 γραμμάρια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή άχνη ζάχαρη ή στέβια σε αντίστοιχες μορφές (υγρή ή σκόνη)
  • 6 φράουλες, πλυμένες και ψιλοκομμένες ή 1 παχιά φέτα ανανά, σε κομματάκια.

Οδηγίες:

Στο πολυμίξερ, χτυπάτε τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς να γίνουν τρίμμα. Για να δώσετε σώμα στο μείγμα και για περισσότερη γεύση, μπορείτε αν θέλετε να ρίξτες και 1 κουταλιά λιωμένη κουβερτούρα και να ανακατέψετε. Αυτή είναι ουσιαστικά η βάση του γλυκού και τη στρώνετε σε ένα μπολάκι ατομικό ή σε ένα ποτήρι.

Σε ένα άλλο σκεύος, ανακατεύετε το γιαούρτι, το τυρί κρέμα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνετε και την μισή ποσότητα από φρούτο σας (φράουλες ή ανανά). Προσθέτετε το μείγμα αυτό πάνω από τη βάση μπισκότου. Γαρνίρετε με την υπόλοιπη μισή ποσότητα φρούτου.

Μπορείτε να φάτε απευθείας το φανταστικό γλυκάκι σας. Αλλά μπορείτε και να το αφήσετε στο ψυγείο για μισή έως 3 ώρες να σταθεί καλύτερα. Διατηρείται στην ψύξη για μέχρι 2 ημέρες.

11. Energy bites – βραχάκια σοκολάτας με 3 υλικά: από τα πιο εύκολα υγιεινά γλυκά ψυγείου

Από τις πιο εύκολες, γρήγορες, νόστιμες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε είναι αυτές εδώ οι μπουκίτσες ενέργειας. Εμπεριέχουν μόνο … καλά συστατικά, και τίποτε το περιττό. Φτιάχνονται στη στιγμή, κι αυτός ο παράγων είναι που μπορεί να σας πείσει για τη δοκιμή τους. Μπορείτε, μάλιστα, να τα έχετε μαζί σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Υλικά:

  • 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα, άψητα κι ανάλατα
  • 6 ρυζογκροφρέτες
  • 220 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας, σε μεσαία κομμάτια

Οδηγίες:

Δεν είναι και τίποτε το σπουδαίο η προετοιμασία της παρούσας συνταγής, που αποτελεί και το τελευταίο από τα υγιεινά γλυκά με κουβερούρα.

Συγκεκριμένα, σπάτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και την αφήνετε σε μπεν μαρί να λιώσει για μερικά λεπτά. Κόβετε ψιλά – ψιλά τα αμύγδαλα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Και σπάτε με το χέρι σας τις γκοφρέτες ρυζιού. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, βάζετε μέσα εκεί τα άλλα δύο υλικά και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

Στρώνετε μια πιατέλα ή ένα ταψάκι με λαδόκολλα και αδειάζετε πάνω «βραχάκια» από αυτό το μείγμα. Τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα και είναι έτοιμα για κατανάλωση. Διατηρούνται στο ψυγείο για μπόλικες ημέρες.

12. Χειροποίητη υγιεινή μαρμελάδα βερίκοκο

Για το πρωινό γεύμα, μαζί με λίγο βούτυρο στις φρυγανιές ολικής άλεσης και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι είναι ό,τι πρέπει. Γιατί, όμως, να τρώτε τις έτοιμες γεμάτες συντηρητικά και ζάχαρη μαρμελάδες και να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ετοιμάσετε τη δική σας; Μια πάρα πολύ νόστιμη, χειροποίητη και αγνή μαρμελάδα με βερίκοκα. Ένα από τα εξαιρετικά υγιεινά γλυκά με στέβια που έχουμε να σας προτείνουμε.

Υλικά (για 3 βαζάκια των 250 γραμμαρίων):

  • 750 γραμμάρια καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσι βερίκοκο
  • 200 γραμμάρια στέβια σε κρυσταλλική μορφή
  • 5 κουκούτσια από βερίκοκα
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κομματάκι τζίντζερ.

Οδηγίες:

Πλένετε καλά τα βερίκοκα και τα κόβετε στα 6 κομματάκια το καθένα. Σε μία βαθιά κατσαρόλα, στρώνετε τα μισά βερίκοκα και τη μισή ζάχαρη. Από πάνω βάζετε τα υπόλοιπα μισά βερίκοκα με την υπόλοιπη μισή ζάχαρη. Σκεπάζετε και τα αφήνετε έτσι τουλάχιστον για 2 ώρες έως για όλη τη νύχτα.

Κατόπιν, βάζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά να βράσει. Κόβετε σε μικρά κομματάκια το τζίντερ. Αφαιρείτε τη φλούδα από το πορτοκάλι, πετάτε το εσωτερικό λευκό τμήμα της και κόβετε σε μπαστουνάκια. Όσον αφορά στα κουκούτσια, τα σπάτε, αφαιρείτε τους σπόρους τους και τους αποφλοιώνετε. Με τη λάμα του μαχαιριού ή στον τρίφτη, τους πολτοποιείτε. Μπορείτε να παραλείψετε το τελευταίο αυτό βήμα, όμως χαρίζει μια γεύση επιπλέον στη  μαρμελάδα σας. Βάζετε όλα αυτά στο μείγμα που βράζει.

Αφήνετε τη μαρμελάδα να βράσει για περίπου μισή ώρα. Ανά διαστήματα, ανακατεύτε με τη μαρίζ ή με ξύλινη κουτάλα. Εάν δείτε να πέφτει πολύ η στάθμη της, προσθέτετε ελάχιστο νεράκι. Ένα από τα καλά που έχει το συγκεκριμένο από τα υγιεινά γλυκά με στέβια είναι πως δε χρειάζεται ξάφρισμα!

Η μαρμελάδα σας είναι πανέτοιμη. Τη μοιράζεται ισομερώς σε βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Μόλις παγώσει, κλείνετε καλά και αποθηκεύετε. Διατηρείτε τα βαζάκια στο ψυγείο αφότου ανοιχτούν.

13. Μους αβοκάντο-κακάο: ένα από τα … gourmet υγιεινά γλυκά με κακάο

Εάν σας αρέσει το αβοκάντο, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε να το εντάξετε σε μία γλυκιά συνταγή που θα γίνεται από τα χεράκια σας. Αν δε σας αρέσει, ενδεχομένως να μη σας αρέσει και η συγκεκριμένη μους, όμως δεν έχετε να χάσετε τίποτα αν τη δοκιμάσετε!

Υλικά:

  • 3 πολύ ώριμα αβοκάντο, κομμένα σε μικρά κομμάτια (αφαιρείτε πρώτα φλούδα και κουκούτσι). Πρέπει να είναι πολύ ώριμα έτσι ώστε να έχει βελούδινη υφή το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο γλυκιά η μους.
  • 2/3 φλιτζανιού κακάο άγλυκο, σε μορφή σκόνης
  • ½ φλιτζάνι μέλι οποιασδήποτε προέλευσης ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 βανιλίνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, προαιρετικά
  • ½ φλιτζάνι κρέμα καρύδας ή κρέμα γάλακτος που δεν είναι πλήρης σε λιπαρά
  • Λίγη τριμμένη κουβερτούρα ή σε ροδέλες, για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από την κουβερτούρα σε μία κουζινομηχανή ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός. Και χτυπάτε για μερικά λεπτά. Θα προκύψει ένα αφράτο και ομοιόμορφο μείγμα, που είναι η γευστική και ιδιαίτερη ελαφριά μους αβοκάντο-κακάο.

Ισομοιράζετε προσεκτικά σε λίγα ψηλά ποτήρια ή μπολάκια. Προαιρετικά προσθέτετε λίγη σοκολάτα από πάνω, χοντροκομμένη ή ψιλοτριμμένη ή σε ροδέλες που έχετε φτιάξει με τον αποφλοιωτή. Αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την κατανάλωση.

14. Απαλή και αφράτη κρέμα γιαουρτιού στο λεπτό

Κρέμα γιαουρτιού δεν την λες ακριβώς, διότι δεν εμπεριέχει κάτι που να τη σταθεροποιεί, π.χ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί. Όμως, είναι εξίσου νόστιμη, καθόλου ανθυγιεινή και αρκετά γλυκιά. Ιδανική για εσάς που σας αρέσουν γλυκά που δε λιγώνουν!

Υλικά και Οδηγίες:

Στο multi, ρίχνετε ένα γιαούρτι στραγγιστό και 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι. Τα χτυπάτε να αναμειχθούν και να αφρατέψουν. Προαιρετικά, μπορείτε να χτυπήσετε μαζί 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο ή σοκολάτα ρόφημα σε σκόνη. Και να κάνετε τη μους γιαουρτιού σας σοκολατένια. Επίσης, μπορείτε να την καταναλώσετε ως έχει ή να προσθέσετε ένα φρούτο σε κομματάκια, 1 με 2 μπισκότα απλά σε κομματάκια, ή μία χούφτα μιξ ξηρών καρπών και σταφίδων.

Tip: Αυτή η συνταγή θα μπορούσε αναμφίβολα να είναι ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό ή βραδινό σας γεύμα, επίσης. Για όταν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό και πρωτεϊνούχο.

15. Ζελέ

Το ζελέ είναι ένα άκρως δροσιστικό και ανάλαφρο γλυκό σνακ, που προτείνεται ακόμα και σε άτομα που νοσούν λόγω του ότι δεν επιβαρύνει με κανέναν τρόπο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπορείτε να αγοράζετε έτοιμες συσκευασίες με διάφορες γεύσεις ζελέ. Η προετοιμασία αυτών είναι πανεύκολη. Συνήθως αναμειγνύετε ένα σακουλάκι ζελέ με 1 ποτήρι καυτό νερό κι έπειτα με ένα ποτήρι κρύο νερό. Σερβίρετε σε 4 περίπου μπολάκια κι αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Μέσα σε μερικές ημέρες χρειάζεται να τα καταναλώσετε.

Για περισσότερη γεύση και κορεσμό, μπορείς να προσθέτεις μέσα κομμένα φρούτα, π.χ. φράουλες ή ανανά. Έτσι θα απολαμβάνεις το αθώο γλυκό σου μαζί με τα φρούτα που είναι τόσο ωφέλιμα!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα