Υγιεινά γλυκά με μήλο – Κέικ, στρούντελ κι άλλα

Ένα από τα αγαπημένα φρούτα όλων μπορεί να αποτελέσει το κύριο συστατικό στα γλυκίσματά μας, κάνοντάς μας να μιλάμε για υγιεινά γλυκά με μήλο που αρέσουν και στους πιο… απαιτητικούς!

Στο επί της οθόνης σας ανοιχτό άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα, σας δίνουμε τις αναλυτικές συνταγές για 9 διαφορετικά υγιεινά γλυκά με μήλο. Από απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συνδυάζετε τα μήλα σας ώστε να μην τα τρώτε σκέτα και παράλληλα να είναι γλυκά. Έως πιο σύνθετες αλλά εξίσου (ή ακόμα περισσότερο!) λαχταριστές γλυκές συνταγές.

Πριν ή αφού δείτε τα υγιεινά γλυκά με μήλο, μην ξεχάσετε να ρίξετε και μια ματιά στα «8 Εύκολα και νόστιμα υγιεινά γλυκά με μπανάνα»!

9 Υγιεινά γλυκά με μήλο για να επιλέξετε όποια προτιμάτε

1) Υπέροχο, σπιτικό strudel μήλου

Ένα υγιεινό πολύ χορταστικό, που αρέσει πολύ συχνά και στα παιδάκια και στους μεγάλους. Συνδυάζει τα θρεπτικά συστατικά των μήλων, την γλυκύτητά τους στη γέμιση, αλλά και την ισορροπία που επέρχεται από το νοστιμότατο φύλλο που θα φτιάξετε μόνες και μόνοι σας!

Υλικά για το φύλλο:

  • 300 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 30 γραμμάρια χυμός μήλου

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 – 1,5 κιλά μήλα, καθαρισμένα
  • 50 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
  • 50 γραμμάρια cranberries
  • 50 γραμμάρια τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

Οδηγίες:

Σε ένα βαθύ μπολ, χρησιμοποιείτε ένα πιρούνι ή μια ξύλινη κουτάλα για να φτιάξετε το σπιτικό φύλλο του στρούντελ. Απλώς ρίχνετε τα υλικά με τη σειρά και τα ανακατεύετε λίγο ώστε να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε το ζυμάρι μέσα στο μπολ εντός του ψυγείου για μισή ώρα περίπου.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση του στρούντελ. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μικρά κυβάκια. Τα τοποθετείτε σε ένα άλλο μπολ. Μέσα σε αυτό ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύετε με τα χέρια ή με ένα κουτάλι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, μαγειρεύετε ελάχιστα τα μαριναρισμένα μήλα.

Βγάζετε από την ψύξη το ζυμάρι και το ανοίγετε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο σχήμα. Προσθέτετε τη γέμιση κατά πλάτος, έτσι ώστε να μπορείτε κατόπιν να το γυρίσετε και να παραμείνει εντός η γέμιση. Ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά, εφόσον ο φούρνος σας έχει προθερμαθεί.

2. Donuts με περίπου 200 θερμίδες – Από τα πιο νόστιμα υγιεινά γλυκά με μήλο

Τα λέμε ντόνατς λόγω του ότι εμφανισιακά μοιάζουν έτσι. Ωστόσο, δεν εμπεριέχουν κανένα είδος ζυμαριού ούτε είναι τηγανητά, επομένως και δεν είναι τόσο ανθυγιεινά και παχυντικά. Αντιθέτως, είναι γεμάτα με βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αποτελώντας ένα αρκετά χορταστικό σνακ για κάθε εποχή, ειδικά για το φθινόπωρο και το χειμώνα!

Υλικά:

  • 1 μήλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρισμένους ηλιόσπορους ή σπόρους τσία
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο
  • 50 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • Μέχρι 25 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας υγείας ή ψιλοτριμμένη κουβερτούρα, προαιρετικά για topping

Οδηγίες:

Ξεφλουδίζετε προσεκτικά το μήλο, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε σε στρογγυλές φέτες. Θα προκύψει ένα σχήμα σαν των ντόνατς. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε το γιαούρτι με το φυστικοβούτυρο και την κανέλα και απλώνετε λίγη ποσότητα σε κάθε μία από τις φέτες μήλου. Πασπαλίζετε με σπόρους και προαιρετικά με σοκολάτα, όπως αναφέρουμε παραπάνω στα υλικά της συνταγής.

3. Ένα υγιεινό κέικ μήλου δε γινόταν να μην εμπεριέχεται στα «υγιεινά γλυκά με μήλο»!

Εάν σας αρέσουν τα κέικ και έχετε λίγο χρόνο να τα ετοιμάζετε, τότε είστε στο κατάλληλο μέρος. Η συνταγή αυτή είναι ό,τι ψάχνετε, ιδίως αν θέλετε να μάθετε για πιο υγιεινές εναλλακτικές στα κέικ. Το ίδιο ισχύει και για τις 4 διαφορετικές συνταγές για υγιεινά κέικ με μήλο που παρουσιάζουμε εν συνεχεία. Σε όλα, περίπου κάθε κομμάτι έχει 200 θερμίδες. Είναι κατάλληλο για πρωινό γεύμα μαζί με ένα ποτήρι χυμό. Αλλά και ως απογευματινό σνακ την ώρα της λιγούρας για γλυκό που είναι όμως υγιεινό!

Υλικά:

  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • ¾ κούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο (ό,τι προτιμάτε, το δεύτερο απλώς αφήνει πιο έντονη γεύση λαδιού στο κέικ)
  • 1 κούπα σταφίδες ή ανάμεικτες σταφίδες και cranberries
  • ½ κούπα σπασμένα ή τριμμένα καρύδια
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1 τριμμένο μήλο
  • 2 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια

Οδηγίες:

Πρώτα προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνετε ελάχιστα με ένα πινέλο ένα ταψί, ένα πυρέξ ή μία φόρμα του κέικ μεγάλη.

Κατόπιν, σε ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτετε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα και χτυπάτε. Είτε με μίξερ χειρός είτε με σύρμα, έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Ξεκινάτε να προσθέτετε λίγο – λίγο το αλεύρι, που προαιρετικά έχετε κοσκινίσει. Στο τέλος, ρίχνετε τα μήλα, τα καρύδια και τις σταφίδες αφού τις έχετε ελαφρά αλευρώσει προκειμένου να μην κάτσουν στον πάτο του σκεύους. Ανακατεύετε ελαφρώς με τη μαρίζ.

Συμβουλή για τα κέικ:

Αδειάζετε στο σκεύος σας και ψήνετε για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς. Τσεκάρετε πότε είναι έτοιμο το κέικ αφού περάσουν τα 40 λεπτά της ώρας σίγουρα. Θα δείτε ότι έχει αρχίσει να ροδίζει από πάνω και να ξεκολλάει μόνο του από τα τοιχώματα του σκεύους. Τότε μπορείτε γρήγορα να ανοίξετε το φούρνο σας και με μία οδοντογλυφίδα να διαπιστώσετε αν είναι όλο ψημένο καλά. Θα πρέπει να βγει χωρίς υγρό μείγμα πάνω της.

4. Μελένιο μηλοκέικ για να αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη

Είναι αφράτο, νόστιμο, χορταστικό και γευστικό. Δεν εμπεριέχει ίχνος ζάχαρης, παρά μόνο κάποια ποσότητα φυσικού μελιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο οικονομικό. Το συγκεκριμένο από τα υγιεινά γλυκά με μήλο συνιστά ένα τέλειο κολατσιό και για τα παιδάκια, όχι μόνο για εμάς!

Υλικά:

  • 220 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 2 μεγάλα ή 3 μικρά αβγά, ολόκληρα
  • 200 γραμμάρια μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 500 γραμμάρια αλεύρι ή αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλιά της σούπας baking powder
  • 1 και ¼ της κούπας (περίπου 280 ml) χυμός πορτοκάλι
  • Περίπου 5 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 100 γραμμάρια σπασμένα καρύδια, προαιρετικά

Οδηγίες:

Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάτε για 3 λεπτά τα αβγά με μίξερ χειρός ώστε να αφρατέψουν και να αρχίσουν να ασπρίζουν. Προσθέτετε το μέλι, το λάδι, το αλάτι και χτυπάτε λίγο ακόμα. Εναλλάξ, ρίχνετε το αλεύρι στο οποίο έχετε ανακατέψει το baking powder και το χυμό πορτοκαλιού. Δεν χτυπάτε πολύ το μείγμα από τη στιγμή που θα μπει το αλεύρι. Στο τέλος, προσθέτετε τα μήλα, τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε με τη μαρίζ και το μείγμα σας είναι έτοιμο.

Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με βάση τις Οδηγίες και τη Συμβουλή της παραπάνω συνταγής (νούμερο 3).

5. Ελαφρύ κέικ μήλου με βρόμη

Ένα ακόμη κέικ, εξίσου νόστιμο και χορταστικό, gluten free και ακόμα πιο light. Για τις στιγμές της λιγούρας αλλά και για ένα διαφορετικό, σπιτικό, υγιεινό πρωινό γεύμα.

Υλικά:

  • 350 γραμμάρια νιφάδες βρόμης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 50 γραμμάρια μέλι οποιασδήποτε προέλευσης
  • 50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη καστανή
  • 150 ml γάλα φρέσκο, ή εβαπορέ ελαφρώς αραιωμένο με νερό
  • 300 γραμμάρια καθαρισμένα μήλα
  • Λίγη άχνη για το πασπάλισμα, προαιρετικά
  • Ελάχιστο λαδάκι ή βούτυρο για να μην κολλήσει το μείγμα στο σκεύος που θα μαγειρευτεί

Διαβάστε, επίσης, και τις 7 Συνταγές για υγιεινά γλυκά με βρόμη!

Οδηγίες:

Καθαρίζετε τα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.

Αμέσως, ζεσταίνετε το γάλα ώσπου να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάτε με σύρμα ώστε να λιώσουν. Μετά, ρίχνετε τη βρόμη, την κανέλα,τα ο μπέικιν και ανακατεύετε για λίγο. Τέλος, τα μήλα, που πρέπει να πάνε παντού.

Σε προθερμασμένο φούρνο, βάζετε το βουτυρωμένο σκεύος σας όπου έχετε ρίξει το μείγμα. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά της ώρας, στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει κι έπειτα το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Δοκιμάστε ήδη το πρώτο κομμάτι, μαζί με λίγη άχνη και τον καφέ ή το χυμό σας!

6. Μηλοκέικ με βρόμη και σταφίδες

Μια παραλλαγή του προηγούμενου κέικ, που εμπεριέχει αβγά, σταφίδες και περισσότερη ζάχαρη αντί για μέλι. Μια εναλλακτική για τα παιδιά που ίσως προτιμούν κάτι πιο γλυκό, αλλά και για εσάς που θέλετε να προσέχετε μεν, αλλά να τρώτε και γλυκά που να είναι… γλυκά!

Υλικά:

  • 2 μεσαία αβγά
  • 2 κούπες νιφάδες βρόμης
  • 1 κουταλιά της σούπας baking powder
  • ½ κούπα ηλιέλαιο
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 – 2 μήλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο, ή εβαπορέ αραιωμένο μισό-μισό με νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες:

Θρυμματίζετε στο μούλτι τη βρόμη σε σκόνη. Προσθέτετε το μπέικιν ώστε να ανακατευτεί παντού.

Με μίξερ χειρός, χτυπάτε σε ένα ευρύχωρο μπολ τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το καλό χτύπημα προκειμένου να διαλυθεί. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά σας και ανακατεύετε λίγο ακόμη.

Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για το ψήσιμο που αναφέρουμε και στις παραπάνω συνταγές για υγιεινά κέικ με μήλο. Ο χρόνος ψησίματος θα είναι περίπου στα 45 λεπτά αν ψήσετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.

7. Spread μήλου χωρίς ζάχαρη: Μία από τις πρωτότυπες συνταγές για υγιεινά γλυκά με μήλο

Αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να αξιοποιήσετε τα φρέσκα κόκκινα μήλα που έχετε αγοράσει. Επιπλέον, είναι μία υπέροχη εναλλακτική ιδέα για όσες και όσους έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Δοκιμάστε το!

Υλικά:

  • 10 μέτρια κόκκινα μήλα
  • ¼ της κούπας νερό βρύσης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες:

Ξεφλουδίζετε τα μήλα και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτετε το νεράκι που αναγράφεται στη συνταγή, συν όλα τα μπαχαρικά (όχι ακόμη τη βανιλίνη). Βράζετε για περίπου 5 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Κάθε μία ώρα ανακατεύευτε.

Έπειτα, πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ ή μέσα στο μούλτι και, αν θέλετε να έχετε το ιδανικό spread μήλου, μπορείτε προαιρετικά να συνεχίσετε τη συνταγή έτσι:

Ξαναβάζετε στη φωτιά το μείγμα για 1 ώρα, μαζί με 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης.

Έτοιμο το άλειμμα μήλου για το τοστ σας ή όπου αλλού σας αρέσει!

8. Ροδέλες μήλου με φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς

Κλείνουμε το άρθρο με τα υγιεινά γλυκά με μήλο, με 2 πολύ απλές, εύκολες, που γίνονται αμέσως, συνταγές.

Πλένετε καλά ένα μήλο, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε λεπτές ροδέλες από αυτό. Αλείφετε συνολικά 1 κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο και από πάνω 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα, κατά προτίμηση φράουλα. Πασπαλίζετε με 5 – 6 καρύδια και αμύγδαλα που έχετε ψιλοκόψει.

9. Ροδέλες μήλου με ταχίνι με κακάο, σταφίδες και αμύγδαλα

Όπως και προηγουμένως, ετοιμάζετε το μήλο σας. Η διαφορά εδώ είναι ότι το άλειμμα μπορεί να είναι μέχρι 2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι με γεύση κακάο. Και για επικάλυψη ταιριάζουν πολύ τα αμύγδαλα (2 – 3 στον αριθμό τους) και οι σταφίδες (6 περίπου).

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα