9 Υγιεινά γλυκά με γιαούρτι που θα αγαπήσετε

Έχουμε συνηθίσει να τρώμε το γιαούρτι ως μέρος του πρωινού ή βραδινού μας γεύματος. Ή σε διάφορα dressings για σαλάτες, ακόμη και το αγαπημένο μας τζατζίκι. Όμως, εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά υγιεινά γλυκά με γιαούρτι. Σας δείχνουμε τα υλικά και τις συνταγές για να τα ετοιμάζετε όποτε θέλετε να… γλυκαθείτε προσέχοντας ταυτόχρονα το θερμιδικό φορτίο αυτού που καταναλώνετε και, κυρίως, τη θρεπτική του αξία.

Μην ξεχνάτε ότι τα γιαούρτια γενικά έχουν πολλή πρωτεΐνη και πολύ λίγα ή λίγα λιπαρά. Εάν μάθετε τους σωστούς τρόπους να τα εντάσσετε στα γλυκά σας γεύματα ή ροφήματα, τότε θα αποκομίζετε πολλά οφέλη εξ αυτών.

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι συνταγές για τα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι!

9 Συνταγές για Υγιεινά γλυκά με γιαούρτι

#1: Μους σοκολάτας με 2 υλικά

Η πιο εύκολη μους που θα έχετε συνηθίσει να φτιάχνετε είναι αυτή που φτιάχνετε από λιωμένη σοκολάτα και αφρατεμένη κρέμα γάλακτος. Οι θερμίδες της πολλές, τα λιπαρά της ακόμα περισσότερα. Μια εξίσου νόστιμη αλλά θρεπτική εκδοχή της είναι αυτή που παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως, και που οπωσδήποτε περιλαμβάνεται στη λίστα με τα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, με 2 έως 4% λιπαρά
  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας, με περισσότερο από 55% κακάο
  • Κάποιο από τα αρωματικά που αναφέρουμε πιο κάτω, προαιρετικά

*Η ποσότητα αυτή αφορά σε μία ατομική μερίδα. Βγάζει ένα πλήρες ατομικό μπολάκι ή ποτήρι. Μπορείτε να φτιάξετε τη μισή ποσότητα εάν θέλετε να συμπληρώσετε και κάτι άλλο στο γεύμα σας, π.χ. ένα τριμμένο μπισκότο ή 1 ποτήρι χυμό ή 1 φρούτο. Επίσης, μπορείτε να διπλασιάσετε ή πολλαπλασιάσετε γενικώς τις αναλογίες εφόσον επιθυμείτε να ετοιμάσετε την υγιεινή μους σοκολάτας για περισσότερες μερίδες / άτομα.

Δείτε κι άλλα Υγιεινά γλυκά με κουβερτούρα εδώ!

Εκτέλεση συνταγής:

Βάζετε ένα μικρό κατσαρολάκι με λίγο νερό στο μάτι της κουζίνας. Από πάνω τοποθετείτε ένα πυρύμαχο (μεταλλικό ή γυάλινο) δοχείο με βάθος. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο μπεν μαρί. Μέσα στο επάνω σκεύος, βάζετε σε μικρότερα κομμάτια την κουβερτούρα σας. Χρησιμοποιείτε μια μαρίζ ή μια κουτάλα σιλικόνης για να βοηθήσετε να λιώσει. Μόλις ρευστοποιηθεί η σοκολάτα, αποσύρετε από το μάτι και την αφήνετε περίπου 10 λεπτά να κρυώσει.

Στο μεταξύ, βάζετε σε ένα μπολ το γιαούρτι σας. Με σύρμα (αβγοδάρτη) το χτυπάτε λίγο για να αφρατέψει. Ενσωματώνετε τη ρευστή κουβερτούρα κι ανακατεύετε μέχρι να γίνει όλο το μείγμα καφετί και να μην ξεχωρίζει η σοκολάτα από το γιαούρτι.

Η υγιεινή μους σοκολάτας είναι έτοιμη για το ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα, έως ότου καταναλωθεί. Ωστόσο, μπορείτε πριν να την αρωματίσετε και να την κάνετε ακόμη πιο γευστική, προσθέτοντας ένα από τα παρακάτω υλικά:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίος καφές, αραιωμένος σε 2 – 3 κουταλιές της σούπας βραστό νερό
    ή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    ή
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
    ή
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
    ή
  • Ξύσμα από ½ λάιμ ή λεμόνι.

#2: Σοκολατένιο smoothie, κατάλληλο και για πρωινό ή βραδινό γεύμα

Η δεύτερη από τις συνταγές για υγιεινά γλυκά με γιαούρτι αποτελεί ένα ρόφημα. Συγκεκριμένα ένα θρεπτικό, εύγεστο και αρκετά γλυκό σπιτικό smoothie. Έχει φανεί, μάλιστα, να αρέσει και στα παιδιά, οπότε ίσως αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να συνυπολογίσετε!

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά για τους ενήλικες / πλήρες για τα παιδιά. Αν προορίζεται για παιδιά, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης κάποιου επιδόρπιου γιαουρτιού με γεύση μπανάνα ή βανίλια
  • ¼ – 1 ποτήρι γάλα, φρέσκο ή αραιωμένο με νερό εβαπορέ, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλετε το μείγμα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι της επιλογής σας ή εναλλακτικά κάποιο άλλο σιρόπι (π.χ. σιρόπι Αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι καραμέλα, σιρόπι βύσσινο κ.λπ.)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη από ρόφημα σοκολάτας
  • 1 μπανάνα, όσο το δυνατόν πιο ώριμη, χωρίς φλούδα, σε μικρά κομματάκια

*Η ποσότητα αυτή βγάζει 1 πλήρες πρωινό ή βραδινό γεύμα για 1 άτομο. Μειώστε την κατά 1/3 των υλικών ή ακόμη και κατά το ήμισυ εάν πρόκειται για απογευματινό σνακ. Αφήστε την ως έχει εάν πρόκειται για σνακ με το οποίο αντικαθιστάτε ένα ανθυγιεινό γλυκό!

Βρείτε εδώ περισσότερες συνταγές για Smoothies με γιαούρτι για πρωινό ή μετά την προπόνηση!

Εκτέλεση συνταγής:

Για την προετοιμασία του ροφήματος είναι απαραίτητο ένα μικρό μπλεντέρακι ή το μεγάλης χωρητικότητας μπλέντερ. Το δεύτερο είναι αυτό που χρησιμοποιούν πολύ οι αθλητές για να ετοιμάζουν τα ροφήματά τους, αλλά και οι μάγειρες στις κουζίνες τους για διάφορες σάλτσες. Και τα δύο μηχανήματα, όμως, κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά που θέλουμε. Ανάλογα την ισχύ του καθενός, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ελάχιστα η τελική υφή του μείγματος.

Βάζετε με την αναγραφόμενη σειρά ένα προς ένα τα υλικά, με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Τα χτυπάτε όχι περισσότερο από 1 – 2, το πολύ 3 λεπτά της ώρας. Σερβίρετε σε κούπα ή ποτήρι της προτίμησής μας, όσο το προϊόν που ετοιμάσαμε είναι ακόμη φρέσκο. Εναλλακτικά, σερβίρετε σε μπολάκι και τρώτε με κουτάλι. Το smoothie διατηρείται μισή ώρα εκτός ψυγείου εάν έχει ζέστη και μέχρι 1 – 2 ώρες εντός ψυγείου σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

*Μπορείτε να το τοποθετήσετε εξαρχής στην κατάψυξη για 1 – 2 ώρες και να το απολαύσετε έπειτα ως παγωτό!

#3: Raw cheesecake: ένα από τα νοστιμότερα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι

Έχει σίγουρα ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή διάθεση, μιας και είναι δροσερό και εμπεριέχει το φρούτο της εποχής. Ωστόσο, μπορείτε να το φτιάχνετε όλο το χρόνο εάν βρίσκετε φράουλες ή μπορείτε να παίρνετε τις κατεψυγμένες.

Το βέβαιο είναι ότι είναι απολύτως υγιεινό, δροσιστικό, γευστικό και πανεύκολο στην παρασκευή του.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 2 μπισκότα που σας αρέσουν, που να είναι απλά (τύπου digestive), όχι γεμιστά
  • 4 ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, π.χ. αμύγδαλα
  • 50 γραμμάρια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 25 γραμμάρια τυρί κρέμα, αν θέλετε με χαμηλά λιπαρά
  • 20 γραμμάρια λιωμένη λευκή κουβερτούρα
  • 4 – 5 φράουλες, πλυμένες καλά (οι μισές κομμένες σε κυβάκια, οι άλλες μισές τεμαχισμένες στη μέση ή σε ροδέλες)

* Τα υλικά που παρουσιάζουμε είναι για 1 μερίδα, η οποία έχει πολύ λίγες θερμίδες (δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες). Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα υλικά με βάση τον αριθμό των μερίδων που σκοπεύετε τα ετοιμάσετε.

Εκτέλεση συνταγής:

Στο πολυμίξερ, χτυπάτε τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς να γίνουν τρίμμα. Αυτή είναι ουσιαστικά η βάση του γλυκού και τη ρίχνετε σε ένα μπολάκι ή σε ένα ποτήρι.

Λιώνετε σε χαμηλή ένταση στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε ένα πιάτο σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων 20 γραμμάρια λευκή κουβερτούρα.

Σε ένα άλλο μπολάκι, ανακατεύετε το γιαούρτι με το τυρί κρέμα. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα, παίρνοντάς την καλά από τα τοιχώματα του πιάτου στην οποία την λιώσατε – θα βοηθούσε μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Επίσης, βάζετε και τις μισές από τις φράουλες που έχετε κόψει σε μικρά κυβάκια. Προσθέτετε το μείγμα αυτό πάνω από τη βάση μπισκότου.

Τέλος, γαρνίρετε με ροδέλες από τις άλλες μισές φράουλες. Και… voila! Έτοιμο, πεντανόστιμο, γλυκό, χορταστικό, χωρίς πολλές θερμίδες και σίγουρα χωρίς πολλά λιπαρά. Μπορείτε να το φάτε αμέσως, όμως είναι πιο νόστιμο όταν δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα έως και 1 ημέρα.

#4: Φανταστικό triffle με λεμόνι: ένα από τα ιδιαίτερα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι

Η γεύση του είναι τρομερή, ειδικά για τους λάτρεις του λεμονιού και των γλυκών που δε λιγώνουν (όπως και το ωμό cheesecake που είδαμε παραπάνω). Οι λίγες θερμίδες του είναι μέτριες, ενώ τα λιπαρά του είναι μετρημένα. Δοκιμάστε την και θα την αγαπήσετε τόσο εσείς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 6 μπισκότα τύπου digestive
  • 50 γραμμάρια νιφάδες βρόμης
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (εναλλακτικά βάζετε βούτυρο ή μαργαρίνη, όμως δεν είναι το ίδιο υγιεινά)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Μερικά φρούτα εποχής για γαρνίρισμα, ταιριάζουν πολύ τα μύρτιλλα
Για την κρέμα λεμονιού:
  • 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι με 2 % λιπαρά
  • 100 γραμμάρια στέβια
  • 120 γραμμάρια φυτική κρέμα γάλακτος, που είναι πολύ κρύα
  • ½ ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • Προαιρετικά 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλιας

*Η δοσολογία αυτή δεν είναι για 1 άτομο.

Εκτέλεση συνταγής:

Στο μούλτι, τρίβετε τα μπισκότα και τη βρόμη. Τα βάζετε σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύετε με το αλάτι, τη στέβια, το λάδι καρύδας και το αλάτι. Έχετε έτοιμη μια παντανόστιμη μπισκοτένια βάση, η οποία δεν είναι ανθυγιεινή!

Σε ένα άλλο σκεύος, χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος με μίξερ έως ότου αφρατέψει. Προσθέτετε το γιαούρτι, τη στέβια, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και , αν θέλετε, το εκχύλισμα. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους. Είναι έτοιμη και η σπιτική, υγιεινή κρέμα λεμονιού.

Απομένει η σύνθεση του γλυκού. Σε ατομικά μπολάκια ή ποτηράκια, βάζετε 1 γεμάτη κουταλιά από τη μπισκοτένια βάση. Από πάνω λίγη κρέμα λεμονιού. Ξανά λίγη από τη μπισκοτένια βάση και ξανά λίγη κρέμα λεμονιού. Γαρνίρετε με τα αγαπημένα σας φρούτα. Μπορείτε να φάτε αμέσως το γλυκάκι σας ή καλύτερα να το αφήσετε τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να σταθεί καλύτερα. Το διατηρείτε στο ψυγείο. Είναι αναμφίβολα ένα από τα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι και στέβια που πρέπει να φτιάξετε!

#5: Healthy smoothie με φυστικοβούτυρο

Στα υγιεινά γλυκά με γιαούρτι έχουμε συμπεριλάβει κι άλλο ένα σπιτικό smoothie, όπως βλέπετε. Η σύσταση που προκύπτει στο τέλος είναι πόσιμη, με ένα φαρδύ καλαμάκι καλύτερα. Όμως, μπορείτε να καταναλώνετε το τελικό μείγμα με ένα κουταλάκι, όπως τη φρουτόκρεμα, το γάλα με δημητριακά κ.λπ.

Είναι ιδανικό, πλήρες και χορταστικό γεύμα για το πρωί ή για το βράδυ. Αλλά μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί όταν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι γλυκό μεν, πολύ υγιεινό δε.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 100 – 150 γραμμάρια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 φρούτο της επιλογή σας: ταιριάζει υπέροχα η μπανάνα (1 μικρή ή ½ μεγάλη), το μήλο (1 μήλο μέτριο σε μέγεθος) ή τα κόκκινα κατεψυγμένα φρούτα (1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ)
  • 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, προαιρετικά
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη, προαιρετικά
  • 1 – 2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής άλεσης, αν προορίζεται για γλυκό το σμούθι αυτό
    ή
  • 2 – 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά (μπορείτε να επιλέξετε και δημητριακά με σοκολάτα), αν προορίζεται για πρωινό ή βραδινό γεύμα το σμούθι αυτό

*Η εν λόγω δόση βγάζει 1 ατομική μερίδα. Αυξήστε όλα τα υλικά με τον ίδιο τρόπο εάν θέλετε να αυξήσετε τον αριθμό των παραγόμενων μερίδων.

Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε άλλα 6 Υγιεινά γλυκά με φυστικοβούτυρο στον χρωματισμένο σύνδεσμο!

Εκτέλεση συνταγής:

Μέσα στο μούλτι ή σε ειδικό μπλέντερ για smoothies βάζετε το γιαούρτι, το φυστικοβούτυρο, το μέλι προαιρετικά, την κανέλα προαιρετικά. Επίσης, το φρούτο σας σε κομματάκια, και τα μπισκότα σε κομμάτια ή τα corn flakes. Χτυπάτε στο δυνατό για περίπου 1 λεπτό, έως ότου διαπιστώσετε ότι όλα έχουν διαλυθεί και το μείγμα είναι ομογενοποιημένο. Ένα από τα πολύ υγιεινά γλυκά με γιαούρτι και φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο για κατανάλωση.

#6: Pancakes – είτε για πρωινό γεύμα είτε για ενδιάμεσο σνακ αντί αγοραστού γλυκού

Τα pancakes είναι μια σταθερά αγαπημένη επιλογή για πρωινό γεύμα, ειδικά εφόσον φτιάχνονται με πιο θρεπτικό τρόπο. Σαφώς, μπορούν να καταναλωθούν κι ως γλυκό την ώρα εκείνη που θέλουμε να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας και τους οικείους μας.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά αβγά, χτυπημένα
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας που να είναι υγρό (ή εναλλακτικά λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη)
  • 1 και ½ φλιτζάνια αλεύρι χωρίς γλουτένη, κοσκινισμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας στέβια, σε κρυσταλλική μορφή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder (υπάρχει και χωρίς γλουτένη)
  • Προαιρετικά 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

*Η ποσότητα αυτή δεν βγάζει μόνο 1 μερίδα.

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα βαθύ μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι, τη στέβια, το αλάτι και το baking powder. Ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι.

Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε τα υγρά υλικά: το αβγό, το λάδι καρύδας ή το βούτυρο και το γιαούρτι. Με ένα σύρμα, αναμειγνύετε πολύ καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αφήνετε στην άκρη το μείγμα για τα pancakes να σταθεί για 10 λεπτάκια.

Θα τα ετοιμάσετε είτε σε αντικολλητικό τηγάνι είτε σε ειδική εστία για κρέπες. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται να έχετε θερμάνει το σκεύος πρώτα. Αδειάζετε με μια βαθιά κουτάλα μεμονωμένες μερίδες. Μόλις ψηθούν για ένα λεπτό από τη μία πλευρά, τα γυρίζετε με μία σπάτουλα και τα αφήνετε για περίπου άλλο ένα λεπτό από την άλλη.

Σερβίρετε όσο είναι φρέσκα και ζεστά. Αν θέλετε, γαρνίρετε με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, λίγους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Ενδεικτικά, μια ατομική μερίδα για πλήρες πρωινό γεύμα είναι 3 τηγανήτες για τις γυναίκες, μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς.

#7: Θρεπτικά «donuts» με περίπου 200 θερμίδες. Μήπως να τα δοκιμάσετε;

Τα λέμε ντόνατς λόγω του ότι εμφανισιακά μοιάζουν έτσι. Ωστόσο, δεν εμπεριέχουν κανένα είδος ζυμαριού ούτε είναι τηγανητά, επομένως και δεν είναι τόσο ανθυγιεινά και παχυντικά. Αντιθέτως, είναι γεμάτα με βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αποτελώντας ένα αρκετά χορταστικό σνακ για κάθε εποχή, ειδικά για το φθινόπωρο και το χειμώνα!

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 50 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • 1 μήλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρισμένοι ηλιόσποροι ή σπόροι τσία
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο
  • Μέχρι 25 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας υγείας ή ψιλοτριμμένη κουβερτούρα, προαιρετικά για topping

*Η δοσολογία αφορά σε 1 ατομική μερίδα.

«Υγιεινά γλυκά με μήλο – Κέικ, στρούντελ κι άλλα»: ένα σχετικό άρθρο που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρει.

Εκτέλεση συνταγής:

Ξεφλουδίζετε προσεκτικά το μήλο, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε σε στρογγυλές φέτες. Θα προκύψει ένα σχήμα σαν των ντόνατς. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε το γιαούρτι με το φυστικοβούτυρο και την κανέλα και απλώνετε λίγη ποσότητα σε κάθε μία από τις φέτες μήλου. Πασπαλίζετε με σπόρους και προαιρετικά με σοκολάτα, όπως αναφέρουμε παραπάνω στα υλικά της συνταγής. Έτοιμο για άμεση κατανάλωση! Θρεπτικά, χορταστικό, γλυκό, και καθόλου επιβαρυντικό για το σώμα και την υγεία!

#8: Κέικ φόρμας με άρωμα λεμονιού

Αν είστε λάτρεις των κέικ, αυτό μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τα συνηθισμένα που φτιάχνετε τόσο καιρό. Και με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές γλυκού. Μάλιστα, εφόσον είναι εντός των γευστικών προτιμήσεών σας, υπάρχει η δυνατότητα να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που εμπεριέχει με αλεύρι ολικής άλεσης, για ακόμα καλύτερα διατροφικά αποτελέσματα.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι (ένα κεσεδάκι δηλαδή)
  • 2 μεγάλα ή 3 μικρά αβγά, ολόκληρα
  • 80 ml φυτικό λάδι (το ελαιόλαδο αφήνει πιο έντονη γεύση και είναι λίγο πιο βαρύ / το ηλιέλαιο είναι πιο ελαφρύ, πιο οικονομικό, δε δίνει έντονη γεύση λαδιού στο κέικ)
  • 200 γραμμάρια μέλι (περίπου 1 κούπα υπολογίστε)
  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder αν βάλεις φαρίνα, ή 1,5 κουταλάκι αν βάλεις απλό αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ λεμόνι στυμμένο
  • Ξύσμα από ένα μεγάλο ή από 2 μικρά λεμόνια, αφού τα έχετε πρώτα πλύνει και στεγνώσει

*Η δόση αυτή βγάζει μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ ή ψωμί.

Διαβάστε, ακόμη: «Υγιεινά γλυκά με μέλι – 11 Διαφορετικές Συνταγές».

Εκτέλεση συνταγής:

Ξεκινάτε προθερμαίνοντας το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις χωρίς αερόθερμο. Θέλετε περίπου 10 λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε το μείγμα για το κέικ.

Χτυπάτε για 5 λεπτά τα αβγά σε δυνατή ταχύτητα με μίξερ χειρός. Θέλουμε να αφρατέψουν και να ασπρίσουν όσο γίνεται. Προσθέτετε το μέλι και το λάδι και χτυπάτε λίγο ακόμα. Ανακατεύετε ίσα – ίσα να ενσωματωθεί το γιαούρτι και ο χυμός λεμονιού. Κοσκινίζετε μέσα το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και, τέλος, βάζετε το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε λίγο έως ότου ενσωματωθούν τα στέρεα υλικά.

Σε μία φόρμα κέικ, μακρόστενη ή στρογγυλή ή σε κάποιο ταψάκι, αλείφετε λίγο λάδι και από πάνω αλεύρι ώστε να μην κολλήσει το μείγμα όταν ψήνεται. Το ρίχνετε μέσα στο σκεύος και ψήνετε, για 10 – 15 λεπτά έως να δείτε ότι φουσκώνει στους 180 βαθμούς Κελσίου, μόνο στο από κάτω, με τη σχάρα να βρίσκεται στη μέση. Για το υπόλοιπο της ώρας (μέχρι 40 λεπτά ακόμα το πολύ), ψήνετε στο πάνω-κάτω χωρίς αέρα στο ίδιο ύψος σχάρας. Καλή απόλαυση!

#9: Μπάρες frozen yogurt φράουλας: ένα από τα εύκολα κι υγιεινά γλυκά με γιαούρτι

Πιο άμεσα και πιο γρήγορα από την προηγούμενη συνταγή ετοιμάζεται το συγκεκριμένο από τα σπιτικά υγιεινά γλυκά με γιαούρτι. Πρόκειται για ένα «παγωμένο γιαούρτι» ή frozen yogurt όπως έχουμε συνηθίσει να το ακούμε και να το λέμε. Μπορείτε να το φάτε ως γλυκό όποτε το επιθυμήσετε. Εναλλακτικά, τρώγεται και ως πρωινό γεύμα ή ως συμπλήρωμα στο πρωινό γεύμα, αλλά και μετά το βραδινό γεύμα ως bedtime meal.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 400 – 500 γραμμάρια φράουλες
  • 400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Μερικές σταγόνες από χυμό φρέσκου λεμονιού, προαιρετικά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ ή λικέρ ή εσάνς βανίλιας, προαιρετικά

*Οι ποσότητες που δίνουμε είναι για 6 μερίδες. Κάθε μερίδα έχει λιγότερες από 200 θερμίδες.

Εκτέλεση συνταγής:

Κόβετε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια, αφού τις έχετε πλύνει και στεγνώσει. Αν θέλετε, τις αφήνετε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο, σκεπασμένες σε μπολάκι, προκειμένου να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τα οποία και θα χρησιμοποιήσετε έπειτα για να ομογενοποιηθούν καλύτερα οι φράουλες με το γιαούρτι και να χρωματιστεί όλο το γλυκό. Ωστόσο, μπορείτε μόλις τις κόψετε να τις χρησιμοποιήσετε αμέσως στην παρασκευή και να είναι κομματάκια φράουλας μέσα στο frozen yogurt. Ό,τι εσείς προτιμάτε!

Στη συνέχεια, με αβγοδάρτη, χτυπάτε το γιαούρτι να αφρατέψει. Προσθέτετε το μέλι, το λεμόνι και κάποιο αρωματικό αν θέλετε. Ρίχνετε τα κομματάκια φράουλας (αν ήταν στο ψυγείο, μαζί με τα ζουμιά τους). Ανακατεύετε καλά και ένα από τα πιο δροσερά και υγιεινά γλυκά με γιαούρτι και φράουλες είναι έτοιμο για την κατάψυξη.

Βάζετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι. Ρίχνετε παντού ομοιόμορφα το μείγμα. Το στρώνετε ομοιόμορφα , φροντίζοντας να μην έχει μεγάλο πάχος. Σκεφτείτε ότι μετά την ψύξη θα το κόψετε σε κομμάτια που θα μοιάζουν με μπάρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια και να τα αφήσετε να παγώσουν έτσι. Μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες κατάψυξης (ανάλογα το πάχος) είναι έτοιμο για κατανάλωση. Τρώγεται φυσικά και μερικές ημέρες έπειτα.

Αυτές ήταν οι 9 διαφορετικές συνταγές για υγιεινά γλυκά με γιαούρτι. Η καθεμία μπορεί να σας ικανοποιήσει σε διαφορετικές στιγμές και περιστάσεις. Το βέβαιο είναι πως αξίζει να τις δοκιμάσετε εάν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα γλυκά που φτιάχνετε, αν θέλετε να εμπλουτίσετε τα γεύματά σας, ή / και αν επιθυμείτε να μην καταφεύγετε συχνά στη λύση των έτοιμων γλυκών σκευασμάτων του εμπορίου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα