Οφέλη που έχουν τα κεράσια & Σωστή συντήρηση

Ένα φρούτο νόστιμο και αρκετά θρεπτικό. Προτιμάται κυρίως την εαρινή περίοδο, προσφέροντάς μας κορεσμό μέσα από τη δροσιά του. Ποια είναι τα οφέλη που έχουν τα κεράσια, όμως; Μήπως κάποια από τα οφέλη που έχουν τα κεράσια είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, οπότε και ήρθε η ώρα να μάθουμε μερικές πληροφορίες περαιτέρω γι’ αυτά; Εμείς, έτσι πιστεύουμε!

Δείτε κι άλλα άρθρα του περιοδικού μας σχετικά με συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία και τα οφέλη τους:

Γνωστά και μη οφέλη που έχουν τα κεράσια

1) Έχουν πολύ λίγες θερμίδες

Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα κάτι «ωφέλιμο», ωστόσο είναι βοηθητικό για όσους θέλουμε να προσέχουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Ένα γεμάτο μπολάκι με κεράσια μπορεί να μην ξεπερνά καν τις 200 – 300 θερμίδες. Όσες έχει ένα κομμάτι πίτσας ενδεχομένως ή ένα μικρό σακουλάκι από πατατάκια ή γαριδάκια του εμπορίου.

Μπορεί να μην είναι συνιστώμενη η ποσότητα του ενός μπολ κεράσια, αλλά ακόμη κι αν κανείς πεινάει αρκετά, έχει τη δυνατότητα να καταναλώσει τόσα πολλά, δίχως να επιβαρυνθεί με θερμίδες ή περιττά και μη ωφέλιμα συστατικά. Και σίγουρα να υπερ-χορτάσει σε σύγκριση με το πόσο λίγο θα χόρταινε τρώγοντας κάτι από τα άλλα δύο παραδείγματα…

Πάντως, η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 20 κεράσια ως ενδιάμεσο (δεκατιανό) ή απογευματινό γεύμα. Τότε προσλαμβάνεται μέχρι 100 θερμίδες.

2) Προστατεύουν από το διαβήτη: ένα από τα άγνωστα οφέλη που έχουν τα κεράσια

Ένα από τα οφέλη που έχουν τα κεράσια αναδύεται χάριν του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους. Θα έλεγε κανείς ότι δρουν ενάντια στην ανάπτυξη μορφών διαβήτη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο: επειδή δηλαδή μειώνουν την ανάγκη μας για γλυκό και τις εκρήξεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας.

Μία δεύτερη εξήγηση αυτού του θετικού γνωρίσματος των κερασιών είναι και η ακόλουθη:

Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάποιες ουσίες που είναι κόκκινες ή μπλε ή μοβ και βρίσκονται σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Οι ανθοκυανίνες, όπως ονομάζονται, βρίσκονται κυρίως στη φλούδα των τροφίμων αυτών. Έχει βρεθεί επανειλημμένως πως έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή της ινσουλίνης. Αυξημένη έκκριση ινσουλίνης συνεπάγεται καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Κι αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει αποτροπή της υπεργλυκαιμίας και κατά συνέπεια του διαβήτη.

Αναντίρρητα, για τους διάφορους τύπους διαβήτη είναι πολυποίκιλοι οι λόγοι πρόκλησης ή, για να το πούμε ορθότερα, οι παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα εμφάνισή τους. Σίγουρα, μια υγιεινή διατροφή, με μετριασμένη κατανάλωση γλυκών και σακχάρων, προτείνεται. Ταυτόχρονα, μάλιστα, με την κατανάλωση φρούτων όπως τα κεράσια και λαχανικών.

3) Προλαμβάνουν ορισμένες μορφές καρκίνου

Στα λιγότερο γνωστά οφέλη που έχουν τα κεράσια συγκαταλέγεται η πρόληψη ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου. Η αντιοξειδωτική δράση ουσιών τους είναι που σχετίζονται με αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

4) Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Μία ορμόνη που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου – εγρήγορσης είναι η μελατονίνη. Αυτή εκκρίνεται κατά τις βραδινές ώρες σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και κατά συνέπεια στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Μειωμένη έκκριση μελατονίνης σημαίνει ταυτόχρονα αϋπνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που το πιστοποιεί είναι το γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί ότι μειώνεται, εξ ου και τα μεγαλύτερα ποσοστά αϋπνιών στους μεγαλύτερους.

Τα κεράσια, λοιπόν, βοηθούν σε όλη αυτή τη διαδικασία, οπότε και σε μία καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ. Μία χούφτα κεράσια την ημέρα, ιδίως τις πιο κουραστικές ή αγχογόνες ημέρες προτείνεται ανεπιφύλακτα.

5) Τονώνουν τη μνήμη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στα κεράσια ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία γενικότερα, τη γνωστική διεργασία της μνήμης ειδικότερα. Επίσης, έχει ειπωθεί πως προστατεύουν το νευρικό σύστημα από κάποιες παθήσεις, οι οποίες επισυμβαίνουν κυρίως με το πέρας των χρόνων.

Δείτε επίσης: Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη – Οι 10 πιο αποδοτικές.

6) Μειώνουν τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα & μειώνουν τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα

Ο πόνος στις αρθρώσεις ή / και στα οστά έχει βρεθεί να ανακουφίζεται με την τακτική κατανάλωση κερασιών ή χυμού τους.

Επιπλέον, σε έρευνα με ασθενείς που είχαν ουρική αρθρίτιδα έχουν φανεί ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη πάθηση αφορά ένα συχνά εμφανιζόμενο είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Όταν το ουρικό οξύ κρυσταλλώνει μέσα σε αρθρώσεις, τότε προκαλείται πρήξιμο και έντονος πόνος, οπότε μιλάμε για φλεγμονή σε αρθρώσεις. Στην έρευνα, όσοι κατανάλωσαν κεράσια για 2 ημέρες (μόνο!) έδειξαν κατά 1/3 μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων από τους πόνους και δήλωσαν θετικά αποτελέσματα συγκριτικά με όσους δεν έφαγαν καθόλου κεράσια.

7) Μειώνουν τον μετα-προπονητικό μυϊκό πόνο

Μετά από ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, οι μύες χρειάζονται άμεση αναδόμηση γιατί στην ουσία «σχίζονται». Τι πρέπει να κάνουμε; Να φάμε μέσα στο πρώτο μισάωρο κάτι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, π.χ. αβγά, γιαούρτι κ.ά. Και τι άλλο; Να φάμε μερικά κεράσια, τα οποία μειώνουν τον μυϊκό πόνο που επέρχεται έπειτα από κάμποση ώρα εντατικής εκγύμνασης των μυών.

Συμβάλλουν στην ανάρρωση των μυών, και προστατεύουν από την αποδυνάμωση των κυττάρων και των κυτταρικών ιστών μετά από τη γυμναστική.

Αν αναζητήσετε τα γεύματα πολλών επαγγελματιών αθλητών, θα δείτε ότι πολλοί προτιμούν το χυμό κερασιών είτε στο πρωινό τους γεύμα είτε στο μετα-προπονητικό. Ακριβώς επειδή κάποια από τα οφέλη που έχουν τα κεράσια σχετίζονται με την υγεία και βελτίωση των μυών τους.

Άλλα οφέλη που έχουν τα κεράσια χάρη σε ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά τους:

Τα κεράσια και τα πετροκέρασα συνιστούν μία πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως είναι ο σίδηρος, το κάλιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. Όλα αυτά είναι πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να προσλαμβάνονται σε μικροποσότητες καθημερινά. Το κάλιο, συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό συστατικό για τα κύτταρα, τα υγρά του σώματός μας, ενώ παράλληλα βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε ό,τι αφορά στο σίδηρο, να επισημάνουμε μόνο πόσο ωφέλιμα είναι τα κεράσια για τα κορίτσια και τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση.

Εκτός των προαναφερθέντων, ανάμεσα στα οφέλη που έχουν τα κεράσια δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την αντιγηραντική δράση τους. Αυτήν οφείλουν στα αντιοξειδωτικά, πολυφαινολικά και φλαβονοειδή που εμπεριέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Τόσο τα κεράσια όσο και τα πετροκέρασα έχουν, λοιπόν, πολύ καλές ποσότητες από β-καροτένιο, λουτεϊνη κ.ά. που δρουν ενάντιο στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο άρθρο του περιοδικού μας με τίτλο: «Ελεύθερες ρίζες στο δέρμα: Τι είναι – Αιτίες – Αντιοξειδωτικές τροφές».

Πώς να συντηρείτε τα κεράσια;

Ένα εύλογο ερώτημα πριν κλείσουμε το παρόν άρθρο είναι το παρόν: τι να κάνετε όταν αγοράζετε κεράσια προκειμένου να τα καταναλώνετε σωστά και υγιεινά.

Αφού τα αγοράσετε φρέσκα από το κατάστημα ή τη λαϊκή αγορά, τα συντηρείτε στο ψυγείο. Συνήθως στο κάτω μέρος του, το οποίο είναι ιδανικό για τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών. Τα βάζετε άπλυτα και, κάθε φορά που θέλετε να φάτε μερικά, τα πλένετε ακριβώς πριν την κατανάλωση. Ειδάλλως μπορεί να χαλάσουν πριν προλάβετε να τα φάτε, εάν τα έχετε βάλει εξαρχής όλα μαζί πλυμένα στο ψυγείο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αφαιρείτε το κουκούτσι τους και να τα φυλάτε για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη. Πριν την κατανάλωση, τα πλένετε, κατά προτίμηση με χλιαρό νερό. Και είτε τα τρώτε ως έχουν είτε περιμένετε να ξεπαγώσουν είτε τα χρησιμοποιείτε παγωμένα σε ένα γευστικό smoothie ή σπιτικό παγωτό. Απλά αναμειγνύεται δύο χούφτες παγωμένα κεράσια με ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και προαιρετικά λίγο κακάο ή σκόνη σοκολάτας και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα