Γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια – Οι 13 πιο πιθανοί λόγοι που έχεις υπνηλία

Μήπως θέλεις να κοιμάσαι συνέχεια; Μήπως το χασμουρητό έχει μετατραπεί στο… αγαπημένο σου χόμπι; Μήπως ονειρεύεσαι πολλές φορές μέσα στην ημέρα σου το αναπαυτικό σου κρεβατάκι; Μήπως νιώθεις κούραση και υπνηλία συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αν ναι, τότε διάβασε το άρθρο μας για να πάρεις τις απαντήσεις σου στο ερώτημα: Γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια;

Μπορεί να ευθύνεται η δύσκολη και υπερφορτωμένη σου καθημερινότητα. Μπορεί να έχεις κάποιο πρόβλημα ψυχολογικής φύσεως που πρέπει να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις. Μπορεί να φταίει το διάφραγμά σου. Ό,τι κι αν είναι, είναι σημαντικό να το ψάξεις, να το βρεις και να το διαχειριστείς καταλλήλως.

Ορισμένα άρθρα μας που πιθανώς να σου φανούν χρήσιμα είναι τα παρακάτω:

Γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια – Οι 13 πιο πιθανοί λόγοι για την υπνηλία

1) Στραβό διάφραγμα

Αν νιώθεις κούραση και νύστα μέσα στην ημέρα σου, είναι πιθανό να οφείλεται στον κακό ύπνο τη νύχτα. Αυτό είναι αυτονόητο και θα το δούμε και παρακάτω. Διάφορα ανατομικά προβλήματα στη μύτη ή στο φάρυγγα ενδέχεται να εμποδίζουν τη δίοδο του αέρα. Αποτέλεσμα: οι δυσκολίες στην αναπνοή και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επακόλουθη συνέπεια: να αναρωτιέσαι «γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια;». Μια επίσκεψη στον αρμόδιο ιατρό, τον ωτορινολαρυγγολόγο, θα σού λύσει την απορία σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη ανατομικού ζητήματος.

2) Άστατος ύπνος

Όπως θίξαμε και παραπάνω, το γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια μπορεί κάλλιστα να εξηγείται από τον κακό ύπνο που κάνεις. Όταν συστηματικά δεν κοιμάσαι καλά, δε γεμίζεις «τις μπαταρίες σου». Αυτό συνεπάγεται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εγκέφαλός σου δίνει σήμα ότι είναι «άδειες». Πώς θα γεμίσουν; Με το να πάρεις θερμίδες από τη διατροφή σου και να ανασυγκροτηθείς με τον ύπνο. Σημαντικό, όμως, είναι να δεις τι σε κάνει να έχεις άστατο ύπνο. Το υπερβολικό άγχος, η πλήρης απραξία μέσα στη μέρα, το ροχαλητό και η παχυσαρκία είναι πιθανές αιτίες για τις άστατες συνήθειες ύπνου.

3) Συνεχής κακή διατροφή

Μια διατροφή που στερείται θρεπτικών συστατικών και ποικιλίας δεν μπορεί να σου προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα. Κι όταν δεν έχεις ενέργεια, νιώθεις κόπωση και νυστάζεις. Είναι απαραίτητο να καταναλώνεις 5 γεύματα ημερησίως προκειμένου να διατηρείς την ενέργεια σε καλά επίπεδα. Επιπλέον, μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις.

4) Υπερκόπωση

Μήπως κουράζεσαι υπερβολικά; Μήπως πιέζεις πολύ τον εαυτό σου; Μήπως έχεις φορτώσει πάρα πολύ το πρόγραμμά σου σε σημείο να εξαντλείσαι; Τότε είναι αναμενόμενο να νιώθεις υπνηλία και μην αναρωτιέσαι καθόλου «γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια». Η υπερκόπωση συνιστά μία από τις μη οργανικές πηγές του εν λόγω ζητήματος που πρέπει να διακόψεις.

5) Εξαντλητικές δίαιτες

Μια ξαφνική αλλαγή στον τρόπο που διατρέφεσαι μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πως νυστάζεις συνέχεια. Το ίδιο και μία εξαντλητική – στερητική δίαιτα για άμεση απώλεια βάρους. Λίγες θερμίδες = ανεπαρκής ενέργεια. Για την αναπλήρωσή της χρειάζεται φυσικά ύπνος. Γι’ αυτό και τέτοιου είδους δίαιτες δεν προτείνονται.

6)Άπνοια – Ροχαλητό

Αναφερόμαστε στην άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι μία από τις οργανικές διαταραχές που μπορεί να κρύβεται πίσω από τη συνεχή υπνηλία που αισθάνεσαι. Στη συνθήκη αυτή, το αναπνευστικό σύστημα συναντά δυσκολίες στο να λειτουργήσει όπως πρέπει. Έτσι, ο ύπνος, αντί να ξεκουράζει, κουράζει και αφήνει ανεπηρέαστο το αίσθημα της νύστας και μέσα στην ημέρα. Λόγω των διακοπών της αναπνοής, διαταράσσεται η ομαλή ροή του ύπνου, και η επόμενη ημέρα διέπεται από αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας. Όπως και ο άστατος ύπνος γενικότερα, έτσι και η άπνοια κατά τη διάρκεια του βραδιού συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία και το στραβό διάφραγμα ή άλλα ανατομικά προβλήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι 1 στα 4 παχύσαρκα παιδιά εμφανίζει αυτό το πρόβλημα.

7) Άγχος

Πολλαπλές οι επιπτώσεις που έχει το άγχος στη ζωή όλων. Μπορεί ως ένα βαθμό να μας καθιστά πιο παραγωγικούς, πιο δραστήριους, πιο εργατικούς και αποδοτικούς για τον εκάστοτε στόχο μας. Εντούτοις, το υπερβολικό και συνεχές άγχος που σπάνια κατευνάζεται, εκτός των άλλων, επιφέρει δυσκολίες στον ύπνο. Τέτοιες μπορεί να είναι το να αργείς να κοιμηθείς, το να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, το να ξυπνάς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου σου, αλλά και το να νιώθεις κούραση, εξάντληση και κατ’ επέκταση υπνηλία μέσα στην ημέρα σου. Ένας ειδικός ψυχολόγος, ενδεχομένως και ψυχίατρος, είναι σίγουρα ο αρμόδιος να συμβουλεύσει κατάλληλα για την απαλλαγή και τη διαχείρισή του.

8) Ηλεκτρολύτες

Ηλεκτρολυτικές διαταραχές μπορεί να αποτελούν την …  πηγή του κακού. Η διάρροια, ο εμετός και η έντονη εφίδρωση οδηγούν σε απώλεια ηλεκτρολυτών όπως είναι το νάτριο. Όμως, η ύπαρξή τους στο οργανισμό είναι απαραίτητη και πρέπει να αναπληρώνεται. Γι’ αυτό και βλέπεις άτομα που κάνουν γυμναστήριο, για παράδειγμα, να πίνουν κάποια ροφήματα ηλεκτρολυτών.

9) Αναιμία

«Γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια;». Μήπως έχεις θέμα με τα επίπεδα του σιδήρου και της βιταμίνης Β12; Αυτά αποτελούν ενδείξεις για αναιμία. Αν κουράζεσαι εύκολα, αν η διάθεσή σου χαλάει γρήγορα ή απότομα, αν έχεις ένα ωχρό χρώμα στο δέρμα σου, αν τα νύχια και τα μαλλιά σου σπάνε εύκολα, τότε έλεγξε και αυτό το ενδεχόμενο μέσω των αντίστοιχων αιματολογικών εξετάσεων. Το στίγμα της αναιμίας αλλά και γενικώς τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, φερετίνης και βιταμίνης Β12 μπορεί να ενοχοποιούνται για όλα αυτά και την υπνηλία.

10) Εγκυμοσύνη

Η υπνηλία είναι σίγουρα ένα σύμπτωμα που πολλές γυναίκες βιώνουν κατά το πρώτο στάδιο της κύησης. Μάλιστα, μπορείς να αναγνωρίσεις ότι είσαι έγκυος εάν ξαφνικά ενοχλείσαι από το διαρκές αίσθημα υπνηλίας. Πάντως, οφείλεται στις αυξημένες τιμές της μιας συγκεκριμένης ορμόνης που εμφανίζεται κατά την 5η έως 9η εβδομάδα της κύησης. Είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια, δείχνει μια υγιή εγκυμοσύνη.

11) Θυρεοειδής

Στα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού συμπεριλαμβάνονται η υπνηλία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η επιβράδυνση των λειτουργιών του οργανισμού και των αντανακλαστικών. Καλό θα ήταν να τσεκάρεις το θυρεοειδή σου μέσω εξέτασης αίματος.

12) Φάρμακα

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που προκαλούν το αίσθημα τις νύστας κι οπότε απαντούν στην ερώτηση «Γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια;». Σκέψου εάν τον τελευταίο καιρό ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως να σε επηρεάζει. Τέτοια φάρμακα είναι τα: αντιισταμινικά που δίνονται στις αλλεργίες, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά που χορηγούνται από τους ψυχιάτρους, καθώς επίσης και κάποια αντιεμετικά.

13) Κατάθλιψη

Αφήσαμε για το τέλος ένα πρόβλημα ψυχικής υπόστασης που θα μπορούσε δυνητικά να υπάρχει. Η κατάθλιψη, ως ψυχική διαταραχή, συνιστά μία πιθανή ερμηνεία στο «γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια;». Βέβαια, να πούμε ότι η εν λόγω διαταραχή, όταν υφίσταται, συνδέεται περισσότερο με την αδυναμία ύπνου και γενικότερα την αϋπνία, παρά με την υπνηλία. Αλλά ακριβώς επειδή μπορεί να σε οδηγεί στο να κοιμάσαι λίγο ή άστατα, στη συνέχεια σε κάνει να νιώθεις έντονη νύστα μέσα στην ημέρα. Απόδειξη της σύνδεσης του αισθήματος υπνηλίας με την κατάθλιψη είναι η εξής: άτομα που έχουν κατάθλιψη τείνουν να αποσύρονται από την πολλή κινητικότητα και παραμένουν αρκετές ώρες στατικοί ή ξαπλωμένοι.

Αυτοί ήταν, συνεπώς, οι 13 πιο πιθανοί λόγοι που αισθάνεσαι υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρα σου. Απαντούν στο ερώτημα: γιατί θέλω να κοιμάμαι συνέχεια; Σε κάθε περίπτωση, η παθολογική εξέταση κρίνεται επιβεβλημένη όταν το αίσθημα υπνηλίας δεν υποχωρεί.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα