Πώς να περάσει ο βήχας – 12 Φυσικοί τρόποι

Ο βήχας συνιστά ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος. Εκτός από κάποια ίωση, όμως, μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα. Πώς να περάσει ο βήχας σε κάθε περίπτωση; Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσει ο βήχας και η δυσαρέσκεια που αυτός σου προκαλεί; Το ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα έχει συγκεντρώσει για εσένα 12 φυσικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν και είναι αποτελεσματικοί.

Πώς να περάσει ο βήχας – 12 Φυσικοί τρόποι

1. Λεβάντα

Ευρέως διαδεδομένη για την αντιμικροβιακή δράση της, η προσθήκη λεβάντας στα αφεψήματά σου θωρακίζει τον οργανισμό σου από τυχόν είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, είτε μέσω εισπνοών από νερό που βράζει είτε μέσω εντριβής με το αιθέριο έλαιό της, η λεβάντα δύναται να καταπολεμήσει το βήχα και να βοηθήσει αισθητά στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Είναι το πρώτο από μία σειρά βοτάνων που θα δεις να συμπεριλαμβάνονται στο παρόν άρθρο. Διότι αυτή, όπως και άλλα βότανα που θα αναφέρουμε, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο πώς να περάσει ο βήχας. Ας μην ξεχνάμε και το πόσο αγνά είναι.

2. Μέντα

Σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει να μασήσεις μία τσίχλα με γεύση / άρωμα μέντας ενώσω ήσουν κρυωμένη, με βήχα και ρινική καταρροή. Κι αμέσως θα διαπίστωσες τη θετική της δράση! Έτσι, λοιπόν, και ως βασικό συστατικό αφεψήματος, η μέντα είναι άκρως δραστική στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα. Συμβάλλει στην απομάκρυνση των βλεννοδών εκκρίσεων, στην καταπολέμηση της φαρυγγίτιδας, αλλά και στην ευρύτερη τόνωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλαπλά οφέλη που μπορείς να … αποκομίσεις από τη μέντα.

3. Σπιτικό σιρόπι με 3 υλικά

Είναι μια σπιτική συνταγή που έχει απόδοση φαρμάκου πολλές φορές. Βράζεις 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορους σε ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει παχύρρεσυτο. Προσθέτεις 2 κουταλιές της σούπας μέλι και άλλες 3 κουταλιές της σούπας από χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις ξανά. Λαμβάνεις 1 κουταλιά της σούπας από το σπιτικό σιρόπι σου το πρωί κι άλλη 1 κουταλιά της σούπας το βράδυ. Όπως κάνουμε και με τα σιρόπια από το φαρμακείο. Μπορείς να συνεχίσεις για αρκετές μέρες την αγωγή αυτή.

4. Γάλα με μέλι

Για έναν ξαφνικό βήχα, κι όχι για συνεχή βήχα λόγω καπνίσματος, ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο κι άλλο ένα στο πρωινό είναι ό,τι πρέπει. Καταστέλλει το βήχα και σε ανακουφίζει. Το γάλα να είναι ζεστό και να έχει μέσα του 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι. Γιατί και το μέλι είναι εξαιρετικά βοηθητικό στο πώς να περάσει ο βήχας. Το είδαμε άλλωστε και στην παραπάνω συνταγή για σπιτικό σιρόπι.

5. Πολλά και μικρά γεύματα & Όχι ξάπλωμα

Τα 5 γεύματα είναι απαραίτητα για όλες και όλους όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, για εσένα που υποφέρεις από βήχα που οφείλεται σε γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ακόμη πιο υποχρεωτικά. Ο βήχας αυτός είναι ένα είδος από μόνος του, όπως αντιλαμβάνεσαι, που συνοδεύεται από καούρες στο στομάχι και κάψιμο στο στήθος. Προτίμησε να κάνεις πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα σου. Επίσης, να μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό. Ή, αν θες να ξεκουραστείς οπωσδήποτε αφού φας, επίλεξε μια πιο μισό-ξαπλωμένη στάση με 2 μεγάλα μαξιλάρια πίσω από την πλάτη σου.

6. Θυμάρι

Αλίμονο κι αν ξεχνούσαμε το θυμάρι από τη λίστα με τα βότανα για το πώς να περάσει ο βήχας! Πρόκειται γενικότερα για ένα από τα φυτά που έχουν ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το θυμάρι, λοιπόν, έχει αποχρεμπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, της φαρυγγίτιδας, της βρογχίτιδας και των λοιμώξεων του λαιμού.

7. Ευκάλυπτος

Είναι για ένα αειθαλές δένδρο που διαθέτει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες. Εντός αυτών βρίσκονται οι αποσυμφορητικές, οι τονωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις. Ως ένα από τα ιδανικότερα βότανα για το βήχα, δύναται να τον καταπολεμήσει πλήρως και άμεσα. Συγχρόνως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος, των λοιμώξεων του λαιμού, της φαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας.

8. Χαμομήλι

Είναι ένα παλιό θρεπτικό μέσο που καταπραΰνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό (βλέπε την αποτελεσματικότητά του ως αγχολυτικό). Το χαμομήλι, εκτός των καταπραϋντικών του ιδιοτήτων, είναι γνωστό και για τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες. Δύναται να σταματήσει την αυξανόμενη πορεία ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας και βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα και της φαρυγγίτιδας.

9. Καθαρός αέρας & Υδρατμοί

Πώς να περάσει ο βήχας που σε πιάνει ξαφνικά, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου σου; Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα να μπει φρέσκος αέρας. Ας είσαι και στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο αέρας δεν είναι και ο ιδανικός…  Εάν δεις ότι δε βελτιώνεσαι άμεσα, έλεγξε τον πυρετό του και πήγαινε στο μπάνιο σου. Άνοιξε τη βρύση με ζεστό νερό ν, κλείσε την πόρτα, κι άσε το δωμάτιο να γεμίσει με υδρατμούς.

10. Κάπνισμα

Αναφερόμαστε πάλι σε ένα συγκεκριμένο είδος βήχα, το λεγόμενο «τσιγαρόβηχα». Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά σε όσους και όσες καπνίζουν να κάνουν εξέταση σπιρομέτρησης  όταν έχουν συνεχόμενο βήχα. Έτσι μπορεί να βρεθεί η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθένεια που συνδέεται άρρηκτα με το κάπνισμα. Αν στη σπιρομέτρηση φανεί πρόβλημα, σίγουρα ο γιατρός θα σε παροτρύνει να κόψεις το κάπνισμα αμέσως. Αλλά και μόνος / μόνη σου, μπορείς να αντιληφθείς ότι συνεχίζοντας να καπνίζεις θα συνεχίζεται και ο βήχας σου.

11. Πιπερόριζα (ginger)

Ένα από τα αποτελεσματικά βότανα για το πώς να περάσει ο βήχας είναι η πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ. Μειώνει άμεσα το βήχα και απαλύνει τα συμπτώματά του. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και, εκτός του βήχα, θεωρείται ότι αντιμετωπίζει τη φαρυγγίτιδα και καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

12. Τριγωνέλλα

Τέλος, το άρθρο μας με θέμα «Πώς να περάσει ο βήχας με φυσικό τρόπο» έρχεται να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει η τριγωνέλλα. Για την τριγωνέλλα χρειάζεται να αναφέρουμε τα ακόλουθα: έχει αποσυμφορητικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, αποβάλει τα τοξικά απόβλητα από το λεμφικό σύστημα (όπως είναι οι εκκρίσεις βλέννας), απομακρύνει τη βλέννα και τα φλέματα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και το άσθμα.

Επισήμανση 

Ανεξάρτητα από το τι είδους βήχα έχεις, εάν συνεχίζεται για περισσότερο από 2 με 3 εβδομάδες, είναι απαραίτητο να επισκεφτείς έναν ειδικό γιατρό.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα