Γιατί να κόψω τον καφέ – 8 Λόγοι – 8 Τρόποι να τα καταφέρεις

Η διερώτηση «Γιατί να κόψω τον καφέ;» έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου; Έχεις ποτέ σκεφτεί να σταματήσεις να καταναλώνεις ροφήματα καφέ, οποιουδήποτε είδους; Έχεις, ίσως, επιχειρήσει κάποια στιγμή να ελαττώσεις ή ακόμη και κόψεις τον καφέ από τη διατροφή σου; Αν ναι, τα κατάφερες και, αν όχι, πιστεύεις ότι χρειάζεσαι τόσο πολλή τον καφέ;

Όπως και να έχεις, εμείς θα σου δώσουμε ορισμένα ειλικρινή επιχειρήματα σχετικά με το γιατί να κόψω τον καφέ. Εάν είσαι σε mood να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική υγεία σου, εάν θέλεις να ψαχτείς λίγο παραπάνω, μπορείς να τους δώσεις βαρύτητα. Εάν πάλι όχι, ελπίζουμε τουλάχιστον να σε ωθήσουμε να σκεφτείς πληρέστερα και πιο σφαιρικά το εν λόγω ζήτημα.

Διάβασε, επίσης, τα άρθρα μας:

Γιατί να κόψω τον καφέ; – 8 Βασικοί λόγοι

1) Πρόκληση αφυδάτωσης

Μία από τις (επι)δράσεις της καφεΐνης συνιστά η αφυδάτωση του οργανισμού. Άνθρωποι που είναι συνηθισμένοι στο να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ την ημέρα (χοντρικά 3 και περισσότερους καφέδες), τείνουν να είναι αφυδατωμένοι. Γιατί, εκτός της συγκεκριμένης λειτουργίας της καφεΐνης, οι άνθρωποι αυτοί δεν πίνουν και πολύ νερό. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα νερού από την απαιτούμενη.

2) Αύξηση άγχους, ευερεθιστότητας και προβλημάτων στον ύπνο

Η καφεΐνη τονώνει τη ροή των ορμονών του στρες. Πρακτικά, αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του άγχος στο εκάστοτε άτομα. Παράλληλα, οξύνονται φαινόμενα αϋπνίας, υπερέντασης και ευερεθιστότητας. Όπως τονίσαμε παραπάνω κι όπως ισχύει για όλους τους λόγους του «γιατί να κόψω τον καφέ», όλα αυτά συμβαίνουν όταν καθημερινά καταναλώνει κανείς υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Στον επίλογο του άρθρου θα αναφέρουμε ποια είναι η συνιστώμενη.

3) Σύνδεση με ψυχικές διαταραχές

Κατά καιρούς και σε πλήθος επιστημονικών ερευνών, η υπερκατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με διαταραχές προσοχής αλλά και την κατάθλιψη. Ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία, επί του παρόντος, να προβούμε σε μία εξήγηση αυτού. Αρκεί να το γνωρίζουμε ως πληροφορία. Όποιος και όποια από εσάς, όμως, ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, δεν έχει παρά να το αναζητήσει.

4) Αίσθημα κόπωσης

Όταν πίνεις πάνω από 2 – 3 καφέδες ή ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. τσάι) ημερησίως, τότε είναι αναμενόμενο να νιώθεις κούραση. Πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι καταναλώνοντας καφέ «ξυπνούν» και γίνονται πιο αποτελεσματικοί. Για να επιτευχθεί αύξηση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και αίσθηση ενεργητικότητας μέσα στην ημέρα, μπορούν να βοηθήσουν άλλοι παράγοντες: η ισορροπημένη διατροφή, η εναλλαγή γευμάτων κάθε ημέρα, τα λαχανικά και τα φρούτα στο ημερήσιο διατροφολόγιο, λίγη μαύρη σοκολάτα, τονωτικά ροφήματα όπως smoothies, τακτικός έλεγχος της υγείας με το απαραίτητο ετήσιο check up και άλλα. Η καφεϊνη μπορεί να βοηθήσει λίγο και μάλιστα πρόσκαιρα μόνον εφόσον καταναλώνεται στη συνιστώμενη ποσότητα που θα δούμε στον επίλογο.

5) Έκκριση αδρεναλίνης

Ένα από τα απότοκα της καφεϊνης είναι το ότι ενεργοποιεί την έκκριση της αδρεναλίνης. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει χρήσιμο το εν λόγω φαινόμενο / γεγονός. Θα συμφωνήσουμε στο ότι μπορεί δυνητικά να φανεί χρήσιμο. Θα επισημάνουμε, εντούτοις, ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει μόνο σε καταστάσεις κινδύνου και σίγουρα όχι στα πλαίσιο της καθημερινότητας.

6) Πεπτικές ενοχλήσεις και δυσπεψία

Μία ακόμη απάντηση στο ερώτημα «Γιατί να κόψω τον καφέ;» σχετίζεται με άλλη μία επίπτωση της βασικής ουσίας του. Λόγω της οξύτητάς της, η καφεΐνη είθισται να προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι, δυσκολία κατά την πέψη και καούρες. Εάν κι εσύ πίνεις καθημερινά καφέδες, σίγουρα θα το έχεις παρατηρήσει.

7) Απορύθμιση του σακχάρου

Άμεση συνέπεια της συγκεκριμένης ουσίας είναι η πρόκληση ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Τι σημαίνει αυτό ή που οδηγεί; Στο να δυσκολεύεται ο οργανισμός να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος. Όλοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν θέματα με το διαβήτη κινδυνεύουν, επομένως, από την υπερκατανάλωση καφέ.

8) Πολλά έξοδα

Μπορεί ο καφές να μην είναι και το πιο ακριβό προϊόν. Ιδίως εάν καπνίζεις, σίγουρα θα τον θεωρείς πιο οικονομικό από τα πανάκριβα πλέον τσιγάρα. Ένας καφές έξω κοστίζει από 1,5 έως 4 ευρώ περίπου, ανάλογα με το αν κάθεσαι στο κατάστημα ή όχι. Υπολόγισε αυτή την τιμή επί τον αριθμό των ημερήσιων καφέδων σου και επί 7 για να δεις πόσα χρήματα ξοδεύεις την εβδομάδα για καφέδες. Υπολόγισε τα εβδομαδιαία χρήματα που θέλεις για τους καφέδες που φτιάχνεις από το σπίτι σου. Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς και το ενδεχόμενο να κόψεις τον καφέ ή έστω να περιορίσεις την κατανάλωσή του;

Πώς να το κόψεις ή να περιορίσεις την κατανάλωση καφέ; – 8 Τρόποι να τα καταφέρεις

1. Ετοίμαζε ένα φλιτζάνι καφέ τη φορά

Όταν δεν έχεις έτοιμο ένα μεγάλο σκεύος με καφέ, θα αρχίσεις σιγά – σιγά να περιορίζεσαι στο ένα φλιτζάνι που έχεις έτοιμο μπροστά σου. Αυτή είναι μια καλή αρχή, εφόσον βέβαια συνδεθεί με αφοσίωση στο στόχο και αναγνώριση των αρνητικών συνεπειών της καφεΐνης.

2. Πίνε τον καφέ σε φλιτζάνι

Άσε πίσω – πίσω στο ντουλάπι τις κούπες των 200, 250 ml και άνω. Ξεκίνησε να ετοιμάζεις τον καφέ σου σε φλιτζάνια τσαγιού. Αν πίνεις ελληνικό, βέβαια, συνέχισε στο γνωστό μικρό φλιτζανάκι του.

3. Στύβε χυμούς φρούτων

Ο χυμός από πορτοκάλι ή από πορτοκάλι κι άλλα εσπεριδοειδή είναι σίγουρα η πιο καλή επιλογή. Πίνε ένα ποτήρι για να σε χορταίνει το πρωί. Μπορεί σαν στύβεις ή να αγοράζεις φυσικούς χυμούς κι από άλλα φρούτα και για δεκατιανό και για απογευματινό σνακ.

4. Αύξησε τις φυτικές ίνες

Με το να αυξήσεις την ποσότητα των φυτικών ινών που καταναλώνεις (π.χ. περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί), θα  περιορίσεις την ανάγκη σου για καφεΐνη. Μάλιστα, εάν χρησιμοποιείς τον καφέ σαν «ήπιο καθαρκτικό», οι φυτικές ίνες θα σε βγάλουν από αυτή τη διαδικασία.

5. Αθλήσου

Όταν αθλείσαι, βελτιώνεις τη γενικότερη φυσική και ψυχική σου κατάσταση, οπότε δεν χρειάζεσαι τον καφέ για να «ξυπνήσεις», για να είσαι αποδοτική, για να είσαι σε εγρήγορση, για να νιώθεις τονωμένη. Επιπλέον, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή σε ωθούν αυτόματα στο να μη θες να πίνεις πολλούς καφέδες.

6. Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή

Στο περιοδικό μας, στην κατηγορία Αδυνάτισμα, μπορείς να βρεις πάμπολλα άρθρα με το ποια είναι η σωστή, ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή που σε χορταίνει, σε γεμίζει με ενέργεια, αλλά σου προσφέρει θερμίδες μη περιττές και θρεπτικά στοιχεία μείζονος σημασίας.

7. Μάσα μια τσίχλα

Μια έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι η μάσηση μιας τσίχλας βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και το επίπεδο εγρήγορσης του εγκεφάλου. Αναζωογονεί τη διάθεση, μας δίνει όμορφο και δροσερό άρωμα, μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να καλύπτεις πού και πού την επιθυμία σου για καφέ.

8. Αντί για καφέ

Τέλος, υπάρχουν ορισμένα άλλα ροφήματα με τα οποία μπορείς να αντικαταστήσεις σιγά – σιγά τον καφέ σου:

  • Ένα ή περισσότερα ποτήρια νερό, παγωμένο / -α
  • Ανθρακούχο νερό ή νερό με λεμόνι
  • Χυμοί φρούτων (προτίμησε τους φυσικούς)
  • Χυμοί λαχανικών (αν σου αρέσουν)
  • Ροφήματα από βότανα.
  • Ροφήματα σοκολάτας που φτιάχνονται στιγμιαία
  • Καφές ντεκαφεϊνέ.

Επίλογος – Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης;

Όπως αναφέραμε και δύο φορές εντός του άρθρου, κρίνουμε σκόπιμο να σε πληροφορήσουμε για το πόση καφεΐνη μπορείς να καταναλώνεις. Όλες οι επιστημονικές έρευνες, λοιπόν, μιλούν για 85 – 200 mg καφεΐνης σε ημερήσια βάση. Αυτή είναι μία συνιστώμενη ποσότητα για κάποιον ενήλικα, άνδρα ή γυναίκα. Αντιστοιχεί χοντρικά σε 2 με 3 καφέδες την ημέρα. Αναφορικά με το τσάι, είναι περισσότερα φλιτζάνια, σίγουρα 4. Η εν λόγω ποσότητα έχει θετικές δράσεις στον οργανισμό. Σχετίζονται θετικά με το σάκχαρο, τη διάθεση, την αποδοτικότητα, την αρτηριακή πίεση, την αποτοξίνωση και άλλα. Δεν είναι φυσικά απαραίτητο κανείς να την καταναλώνει, απλώς επισημαίνονται τα καλά της αποτελέσματα. Η υπέρβαση στη συνιστώμενη ποσότητα, ωστόσο, ενέχει κινδύνους και προκαλεί προβλήματα όπως αυτά που αναπτύξαμε στο κυρίως θέμα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα