Χώρισες; – 10 Τρόποι να το ξεπεράσεις γρήγορα

Λένε πως η περίοδος μετά από ένα  χωρισμό είναι δύσκολη και δεν έχει να κάνει με το διάστημα που βρεθήκαμε μέσα σε μία σχέση, αλλά με τα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν. Υπάρχει όμως και μία θεωρία που μιλάει για την συνήθεια στις μακροχρόνιες σχέσεις Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή σε μία μακροχρόνια σχέση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά τον χωρισμό και αυτή την συνήθεια που συνοδεύει την καθημερινότητά μας. Κάθε ώρα και στιγμή την συσχετίζουμε με τον πρώην πλέον σύντροφο και όλο αυτό φαίνεται να μας φθείρει. Μαζί με τα συναισθήματα που δεν γίνονται καπνός από την μία στιγμή στην άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά που μας θυμίζουν κοινές στιγμές. Για οποιονδήποτε λόγο και αν αποφασίσαμε πως η σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα και όσο κι αν η λογική δείχνει να μας κάνει πιο εύκολα την απόφαση, δεν παύει να μας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα, κακή διάθεση ακόμη και δυσλειτουργία στην καθημερινότητα. Είτε ήταν δική μας απόφαση είτε του συντρόφου μας τα συναισθήματα περιμένουν μπερδεμένα και δύσκολα τα διαχειριζόμαστε ακόμα και αν αρχικά θεωρήσαμε πως ήταν κοινή απόφαση.

Τι συμβαίνει, συνήθως, μετά από έναν χωρισμό;

Υπάρχουν κάποια στάδια τα οποία περνάμε μετά από έναν χωρισμό και για έναν περίεργο λόγο φαίνεται να έχουν πολλά κοινά, άσχετα  με τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό ή με το ποιος το αποφάσισε. Σε πρώτη φάση είμαστε λίγο σαν “χαμένες”, ψάχνουμε τα γιατί και συνήθως όλο αυτό συνοδεύεται από θυμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στη συνέχεια ξεσκονίζουμε παλιές καλές στιγμές που μπερδεύουν λίγο την κατάσταση και μπορεί να δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την απόφασή μας. Στη συνέχεια μας περνάνε σκέψεις πως είτε δεν θέλουμε είτε δεν μπορούμε να ξαναμπούμε σε μία διαδικασία σχέσης και έπειτα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να βάλουμε τη ζωή μας σε μία καινούρια και διαφορετική σειρά. Το πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα μας, αλλά και από το πόσο σημαντική είναι για μία γυναίκα η σχέση που άφησε πίσω. Ουσιαστικά παραπάνω αναφέραμε τα βασικά στάδια αλλά υπάρχουν και κάποια ενδιάμεσα που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Χώρισες; – 10 Τρόποι να το ξεπεράσεις γρήγορα

Γνωρίζοντας όλες μας πόσο επώδυνη είναι τις περισσότερες φορές η περίοδος που διανύουμε μετά από έναν χωρισμό, θα θέλαμε πολύ να βρούμε τρόπους για να ξεπεράσουμε την κατάσταση πιο γρήγορα. Ορισμένες γυναίκες νιώθουν ενοχές και θεωρούν πως για να αποδείξουν πόσο σημαντική ήταν η σχέση τους θα πρέπει αυτή η περίοδος να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα όμως, όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να απεγκλωβιστούμε από μία κατάσταση που μας δημιουργεί αρκετά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και προβλήματα τόσο καλύτερα για εμάς και για την ψυχική μας ηρεμία. Εμείς θα σας αναφέρομε και μία άλλη θεωρία η οποία λέει πως ένας χωρισμός μπορεί να φέρει και την επανασύνδεση σε πιο γερές και σωστές βάσεις! Είτε λοιπόν επιλέξετε να προχωρήσετε παρακάτω μακριά από τον πρώην σύντροφο είτε να μπείτε σε μία διαδικασία επανασύνδεσης, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ξεφύγει πρώτα από την δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση που επικρατεί μέσα μας μετά από έναν χωρισμό. Δείτε 10 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να τον ξεπεράσετε και να δείτε πιο καθαρά τι έχετε ανάγκη!

1) Καινούρια ενδιαφέροντα

Ήρθε η ώρα να κάνετε διάφορες καινούριες δραστηριότητες. Σκεφτείτε αυτά που θέλατε να κάνετε και για κάποιους λόγους δεν τα ξεκινήσατε ποτέ. Αυτό θα σας βοηθήσεις να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο και όχι στον χωρισμό. Επίσης μπορεί να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα που μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί. Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να αρχίσει να πέφτει σε μία θλίψη  και σε μία κατάσταση με αρνητικές σκέψεις. Τα καινούρια ενδιαφέροντά σας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κοινωνικότητά σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην βυθιστείτε σε στους προβληματισμούς σας ή στην απογοήτευση που μπορεί να σας δημιούργησε ο χωρισμός. Μέσα από αυτή την στάση μπορεί να ανακαλύψετε ταλέντα που δεν ξέρατε πως είχατε ή ακόμα και έναν καινούριο τρόπο ζωής που ίσως σας ταιριάζει καλύτερα!

2) Αποφεύγουμε τα πισωγυρίσματα

Τα πισωγυρίσματα που καλό θα ήταν να αποφύγουμε σχετίζονται με τις σκέψεις. Δηλαδή, όλες οι αναμνήσεις που περιέχουν καλές και κακές στιγμές φαίνεται αν έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Αν πέσουμε σε αυτή την παγίδα είναι πολύ πιθανό να παλεύουμε για πολύ καιρό με το παρελθόν ξεχνώντας πως πρέπει  ασχοληθούμε με το παρόν και να κοιτάξουμε το μέλλον. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να εγκλωβιστούμε στο παρελθόν και να μην μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά όπως θα επιθυμούσαμε. Οι αναμνήσεις είναι καλό να μένουν σε μία άκρη του μυαλού μας και να τις ξεσηκώνουμε την στιγμή που εμείς θεωρούμε κατάλληλη. Η δεδομένη στιγμή όμως δεν είναι και η καλύτερη για εμάς αφού δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και πόσο μάλλον όλα αυτά που ξυπνούν από τις αναμνήσεις μας.

3) Ασχολούμαστε με τον εαυτό μας

Ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να μην αφήσουμε στην άκρη, είναι ο εαυτός μας. Αν έχετε παρατηρήσει τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που έχουμε άσχημα συναισθήματα και γενικότερα αρνητική διάθεση, θα διαπιστώσετε ότι η εμφάνισή μας είναι κάτι με το οποίο δεν έχουμε καμία όρεξη να ασχοληθούμε όπως κάναμε στην καθημερινότητά μας. Παραμελώντας όμως την εμφάνισή μας επιβαρύνουμε ασυναίσθητα ακόμη περισσότερο την ψυχολογική μας κατάσταση. Δεν είναι «υπερβολή» να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας όπως πάντα και τώρα! Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και σίγουρα έχει τις δυσκολίες της. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να δείξουμε τα συναισθήματά μας παραμελώντας την εμφάνισή μας. Άλλωστε ένας χωρισμός ουσιαστικά σφραγίζει κάτι που για κάποιον λόγο δεν ήταν για να προχωρήσει παρακάτω. Ακόμα και αν επιθυμήσετε μία επανασύνδεση και πάλι, θα συνειδητοποιήσετε, πως με τον χωρισμό αφήσατε πίσω κάτι που δεν ήταν κατάλληλο και μπορείτε να προχωρήσετε με καινούρια δεδομένα.

4) Αποφεύγουμε συζητήσεις για τον χωρισμό και αναλύσεις

Οι περισσότερες γυναίκες, για να μην πούμε όλες, έχουμε την τάση να κάνουμε ατελείωτες συζητήσεις με τις φίλες και γενικά με κοντινά μας πρόσωπα για τον χωρισμό. Προσπαθούμε να αναλύσουμε τα «πώς» και τα «γιατί»! Η ιστορία αυτή μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ανακυκλώνοντας τα ίδια και τα ίδια. Ουσιαστικά, όμως, αν έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά στο μυαλό μας για τον χωρισμό τότε ο μόνος που θα μπορούσε ίσως να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις είναι ο πρώην σύντροφος. Ο λόγος λοιπόν που αναλύουμε με όλους τους άλλους για καιρό τον χωρισμό μας έχει να κάνει καθαρά με την προσπάθειά μας να ξορκίσουμε το κακό, να βρούμε υποστηρικτές, να ξεσπάσουμε, να δούμε πως φαίνονται κάποια πράγματα στους άλλους, να μιλήσουμε τόσο πολύ γι’ αυτό μέχρι να το απλοποιήσουμε στο μυαλό μας και για πολλούς άλλους λόγους. Αν αποφύγουμε όλη αυτή την κατάσταση θα είμαστε πιο ήρεμες έτσι ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματά μας και την μεταβατική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε.

5) Δεν κλεινόμαστε μέσα

Ακόμα κάτι  που κάνουμε συνήθως μετά από έναν χωρισμό, αλλά καλό θα ήταν να το αποφύγουμε, είναι  η περίπτωση να κλειστούμε μέσα στην προσπάθειά μας να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, να βάλουμε σε μία τάξη τα πράγματα, να ψάξουμε να βρούμε τι συνέβη και πώς συνέβη και γενικά όλα αυτά που ταλαιπωρούν το μυαλό μας και την ψυχή μας. Δεν είναι καθόλου περίεργο να αρχίσουμε να απομονωνόμαστε σιγά-σιγά και να διατηρούμε για καιρό αυτήν την κακή διάθεση που μας έχει δημιουργήσει ο χωρισμός. Έτσι λοιπόν όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να λύσουμε τα θέματα που μας απασχολούν. Αν δώσουμε όση σημασία πρέπει στο συγκεκριμένο θέμα θα  πειστούμε ότι το να κλειστούμε μέσα δεν βοηθάει σε τίποτα. Πιο πιθανό είναι να μας δημιουργηθούν ακόμα χειρότερα συναισθήματα και να μην μπορούμε πλέον να τα διαχειριστούμε, παρά να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να προχωρήσει.

6) Δεν ψάχνουμε κάποιον καινούριο

Επικρατεί μία θεωρία που λέει πως «ο έρωτας με έρωτα περνάει»! Εμείς δεν είμαστε ούτε υποστηρικτές αλλά ούτε και πολέμιοι αυτής της θεωρίας. Αυτό όμως που πιστεύουμε σίγουρα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος μετά από μία κατάσταση η οποία του έχει δημιουργήσει μία ανισορροπία, χρειάζεται χρόνο με τον εαυτό του για να καταφέρει να τον ξαναβάλει σε μία σειρά. Το να ψάξουμε κατευθείαν να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε σε μία καινούργια σχέση, πολύ πιθανό να μας δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα αφού είναι μία αντίδραση τελείως παρορμητική. Κάποιες φορές οδηγούμαστε σε αυτή την κατάσταση από πείσμα, από θυμό για τον χωρισμό ή ακόμα και από την προσπάθειά μας να απασχολήσουμε με κάτι άλλο το μυαλό μας. Στην πραγματικότητα όμως είναι σαν να βάζουμε όλα αυτά τα συναισθήματα που μας έχει προκαλέσει ο χωρισμός κάτω από το χαλί και δεν είναι καθόλου περίεργο μετά από ένα διάστημα να ξαναβγούν από μόνα τους. Οπότε λοιπόν θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τα διαχειριστούμε! Τα συναισθήματά μας πρέπει να τα αναγνωρίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε.

7) Σταματάμε να αναρωτιόμαστε το «γιατί»

Καθόμαστε μόνες μας και αναρωτιόμαστε το γιατί! Αν το κάνουμε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσουμε πως έχουμε βρει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις να δώσουμε ή ακόμα και καμία. Το θέμα είναι πως αν κάνουμε κάτι τέτοιο, ουσιαστικά μόνες μας βγάζουμε συμπεράσματα οπότε αυτό δεν οδηγεί πουθενά και επικεντρωνόμαστε σε μία κατάσταση που το πιο πιθανό είναι να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το γιατί χωρίσαμε θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε με τον πρώην σύντροφό μας ώστε να υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις και από τις δύο πλευρές. Το να το κάνουμε μόνες μας ρωτώντας τον εαυτό μας και αυτός να μας απαντάει δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι στη διάθεσή μας ή στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Φυσικά αυτό διαφέρει από κάτι το οποίο θα ήταν καλό να κάνουμε μετά από ένα χωρισμό που είναι να καθόμαστε λίγο και να μιλάμε με τον εαυτό μας ώστε να ανακαλύψουμε μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση και τα δικά μας λάθη τα οποία θα θέλαμε να μην επαναλάβουμε στην πορεία της ζωής μας.

8) Προστατεύουμε τον εαυτό μας

Χώρισες; Μάθε ότι πρέπει να προστατέψεις και τον εαυτό σου από κινήσεις που μπορεί να κάνεις και να μετανιώσεις. Αυτό συνήθως έχει να κάνει με το πρώτο διάστημα που όλα στο μυαλό μας είναι μπερδεμένα, έχουμε θυμό, απογοήτευση και πολλά ακόμη συναισθήματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνουμε κινήσεις όπως το να στείλουμε κάποιο μήνυμα που στην πραγματικότητα δεν θα θέλαμε ή να κάνουμε ένα τηλεφώνημα το οποίο δεν μας βοηθάει κάπου και όλο αυτό να μας κρατάει ακόμα περισσότερο εγκλωβισμένες μέσα σε στενάχωρες καταστάσεις. Προσπαθήστε λοιπόν να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να μην δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτόν. Έχετε ήδη μία αρνητικότητα και μία μπερδεμένη ψυχολογία και δεν χρειάζεται  να δυσκολεύεστε ακόμη περισσότερο. Πριν λοιπόν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση σκεφτείτε την δύο και τρεις φορές για να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι το οποίο θέλετε να κάνετε και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

9) Βάζουμε στόχους

Βάλτε στόχους και θα δείτε πόσο γρήγορα θα εστιάσετε σε κάτι άλλο και θα απασχολήσετε το μυαλό σας με κάτι τελείως διαφορετικό. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι μετά από έναν χωρισμό όταν το πρώην ζευγάρι κατάλαβε κάποια πράγματα και έβαλε σε μία διαφορετική τάξη τη ζωή του, άρχισαν να συζητούν και για μία επανασύνδεση αφού είδε ο ένας τον άλλον στοιχεία που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχανε δει. Για παράδειγμα, μπορεί ο χωρισμός σας να είχε να κάνει με τις αντιδράσεις και τον τρόπο ζωής που ακολουθούσατε ο οποίος ίσως να έδειχνε μία γυναίκα η οποία δεν ασχολείται με τίποτα, δεν έχει τον δυναμισμό που θα ήταν καλό να έχει και πολλά ακόμη. Με όποιον τρόπο λοιπόν και αν έχετε σκεφτεί ότι θέλετε να προχωρήσετε, βάλτε στόχους και ασχοληθείτε λίγο με κάποια πράγματα που σας γεμίζουν. Μπορεί ο στόχος σας να είναι μία καλύτερη θέση στην εργασία σας, μπορεί να είναι κάτι καινούριο που θέλετε να αρχίσετε και σας γεμίζει μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ίσως στην αρχή αισθανθείτε πως όλα τα κάνετε μηχανικά και δεν είναι παράλογο. Έχουμε ακούσει περιπτώσεις γυναικών που λένε πως «το σώμα μου βρίσκεται εδώ αλλά η ψυχή μου όχι»! Δεν είναι μία κατάσταση που βιώνετε μόνο εσείς. Σιγά – σιγά θα ‘ρθει από μόνο του το σώμα να ενωθεί με την ψυχή.

10) Δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε

Για το τέλος αφήσαμε ίσως και το πιο σημαντικό από όλα! Δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε και να βάζουμε χρονικά περιθώρια. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν στο χρονικό διάστημα που η κάθε μία από εμάς θεωρεί ότι μπορεί. Αυτά ίσως διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Δεν έχουμε όλες τις ίδιες δυνάμεις ή τον ίδιο τρόπο να σκεφτόμαστε για να μπορούμε να ξεπερνάμε κάποιες καταστάσεις. Το «γρήγορα» λοιπόν που αναφέρουμε από την αρχή είναι υποκειμενικό. Μπορεί για μία γυναίκα το ότι ξεπέρασε το χωρισμό της μέσα σε ένα χρόνο να θεωρείται γρήγορα γιατί ξέρει πολύ καλά τον εαυτό της και το πώς λειτουργεί. Για μία άλλη γυναίκα, πάλι, μπορεί το γρήγορα να σημαίνει μέσα σε ένα ή δύο μήνες. Μην μπαίνετε όμως στη διαδικασία να σκέφτεστε τι κάνουν οι άλλες γυναίκες. Το θέμα είναι τι μπορείτε να κάνετε εσείς και τι είναι αυτό που θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο καλά και πιο σίγουρες για τις αποφάσεις σας.

Χώρισες; 10 Τρόποι να το ξεπεράσεις γρήγορα – Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι πως πρέπει να δώσουμε αρκετή σημασία στον εαυτό μας, στα συναισθήματά μας και να προσπαθήσουμε λίγο να επαναπρογραμματίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Συνήθως βουλιάζουμε μέσα σε αρνητικές σκέψεις προσπαθώντας να ξεφύγουμε από όλα αυτό και όπως καταλαβαίνετε πετυχαίνουμε τελείως αντίθετα αποτελέσματα. Άσχετα με  τους λόγους τους οποίους μας οδήγησαν στο χωρισμό, είναι καλό να βάλουμε αυτό το κομμάτι σε ένα κουτάκι στο μυαλό μας! Εμείς αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να το αφήνουμε να τριγυρνάει και να έχει πιάσει πολύ χώρο μέσα στο μυαλό μας και στη σκέψη μας. Συχνά, περισσότερο χώρο από ότι χρειάζεται! Είτε λοιπόν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε μία επανασύνδεση ή να προχωρήσετε γενικότερα, τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να μπορέσετε να δείτε τα πράγματα με πιο καθαρή σκέψη. Σκεφτείτε ότι ο χωρισμός είναι κάτι που έγινε μία συγκεκριμένη στιγμή και τελείωσε! Άρα ξεκινάτε πάλι από την αρχή είτε αποφασίστε να το κάνετε με τον ίδιο άνθρωπο είτε μόνες. Βοηθήστε λοιπόν τον εαυτό σας  να αφήσει αυτό το κομμάτι πίσω, να επαναπροσδιορίσει τα συναισθήματά του και να κοιτάξει το παρόν και το μέλλον. Το μόνο που θα ήταν καλό να συγκρατήσουμε από ένα χωρισμό είναι η αυτοκριτική που θα κάνουμε  με απόλυτη ειλικρίνεια για να διαπιστώσουμε  ποια ήταν  τα λάθη μας τα οποία δεν θα θέλαμε να επαναλάβουμε γιατί αν το κάνουμε θα μας ξαναφέρουν σε δύσκολη θέση.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα