Σχέση χωρίς δεσμεύσεις – Τι είναι – Να μείνουμε ή όχι;

Όταν ακούμε για «σχέση», η δέσμευση είναι η πρώτη σκέψη που την συνοδεύει. Για κάποιους η σχέση χωρίς δέσμευση ακούγεται αντιφατικό. Για άλλους πάλι, είναι η ιδανική κατάσταση «λίγο απ’ όλα», όπως θα λέγαμε. Στην πραγματικότητα μπορούν να γίνουν πολλές παρεξηγήσεις με τέτοιου είδους δηλώσεις. Τι εννοεί ο άλλος όταν λέει «χωρίς δεσμεύσεις»; Υπάρχει σκέψη χωρίς δέσμευση; Πώς αισθανόμαστε όταν ακούσουμε κάτι τέτοιο από τον σύντροφο που έχουμε επιλέξει;

Είναι μία δήλωση που μπορεί να δημιουργήσει πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, να φέρει ανατροπές σε ένα ζευγάρι, να απογοητεύσει αλλά και από την άλλη πλευρά μπορεί να για κάποια ζευγάρια να είναι και μία λύση, όσο παράξενο και αν σας ακούγεται αυτό. Δεν έχουν όλα τα ζευγάρια τις ίδιες επιθυμίες, το ίδιο συναισθηματικό δέσιμο, την ίδια χρυσή τομή.

Το πιο σημαντικό είναι , τα ζευγάρια να ακολουθούν την ίδια γραμμή πλεύσης και η χρυσή τομή να έχει βρεθεί από κοινού ώστε να μην ταλαιπωρείται συναισθηματικά κανείς. Παρακάτω θα δούμε κάποιες εξηγήσεις που δίνονται κατά καιρούς για την συγκεκριμένη δήλωση «προτιμώ σχέση χωρίς δεσμεύσεις».  Σίγουρα όλοι δεν βλέπουμε τις σχέσεις με τον ίδιο τρόπο. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να βρίσκουμε άτομα που την βλέπουν με τον ίδιο τρόπο με εμάς ώστε να μην ακολουθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να υπάρχει συνεννόηση.

Τι μπορεί να σημαίνει «σχέση χωρίς δεσμεύσεις»;

1) Δεν θα υπάρχει κτητικότητα

Μία θεωρία για την σχέση χωρίς δεσμεύσεις είναι ότι δεν υπάρχει κτητικότητα, δικός μου, δική σου. Σχέση και δεσμός ουσιαστικά δεν είναι το ίδιο και μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να μας τραβήξει την προσοχή κάποιος άλλος. Ακόμα όμως και σε αυτή την θεωρία που για κάποια άτομα θεωρείται αρκετά προχωρημένη, υπάρχουν και κάποια όρια. Μπορεί δηλαδή να μην υπάρχουν δεσμεύσεις σε αυτή τη σχέση αλλά δεν πρέπει να ξεφεύγει κιόλας η κατάσταση. Απλά δεν υπάρχει έλεγχος και πολλές ερωτήσεις!

2) Δεν θα υπάρχουν υποχρεώσεις κοινωνικές

Μια άλλη θεωρία, πιο light όπως λέμε, είναι ότι χωρίς δεσμεύσεις εννοούν χωρίς κοινωνικές υποχρεώσεις. Η σχέση είναι για εμάς και δεν χρειάζεται να είμαστε παντού και πάντα αυτοκόλλητοι. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχουμε τις ίδιες κοινωνικές υποχρεώσεις επειδή έχουμε σχέση. Είναι μία πιο ανάλαφρη θεωρία από την πρώτη και έχει μάλιστα αρκετούς υποστηρικτές. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι κρατάει αποστάσεις, απλά αποφεύγει ο καθένας τις κοινωνικές υποχρεώσεις που δεν του πολυαρέσουν, χωρίς να δημιουργείται κάποια ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι.

3) Δεν χρειάζονται επισημότητες

Αυτό που εννοούμε με την λέξη «επισημότητες» είναι η στενή γνωριμία με την οικογένεια, ίσως αρραβώνας, γάμος και άλλα σχετικά. Σε αυτή την περίπτωση ξεκαθαρίζεται η στάση που κρατάνε και οι δυο, ιδανικά από την αρχή, αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Είναι μία σχέση ουσιαστικά χωρίς τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι λόγοι που ο καθένας μπορεί να επιλέξει να διατηρήσει μία τέτοια σχέση είναι πολλοί και διάφοροι. Θα λέγαμε όμως ότι συνήθως είναι η πιο αναστρέψιμη από τις παραπάνω θεωρίες, χωρίς βέβαια να εννοούμε ότι  στις άλλες περιπτώσεις δεν μπορεί κάτι να αλλάξει στην πορεία.

Πώς μπορεί να αισθανθούμε όταν το ακούσουμε από την σχέση μας;

Τα συναισθήματά μας σχετίζονται με την προσωπικότητά μας, τον χαρακτήρα μας και γενικότερα με την γραμμή που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας. Παρακάτω θα δούμε διάφορες περιπτώσεις αφού μπορεί άλλες να συμφωνούμε και άλλες να διαφωνούμε με την συγκεκριμένη προσέγγιση.

1) Απογοήτευση

Την απογοήτευση συνήθως την νιώθουμε όταν εμείς ποντάρουμε σε μία διαφορετικού είδους σχέση. Θέλουμε το «εμείς’ και το «μαζί» να κυριαρχήσει αλλά δεν έχουμε την ίδια ανταπόκριση. Τότε απογοητευόμαστε κι αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για τα αισθήματα του άλλου προς εμάς. Δεν είναι περίεργο να συνεχίσουμε να μένουμε μέσα σε αυτή την σχέση, ενώ δεν μας αρέσει η κατάσταση, γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως δεν θα είμαστε μαζί.

Μία τέτοια κατάσταση όμως μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα και ξεσπάσματα μέσα στη σχέση αφού ο ένας διατηρεί την σχέση που του αρέσει και ο άλλος καταπιέζεται δείχνοντας μία αποδοχή που στην πραγματικότητα δεν θέλει.

2) Θυμό

Ο εγωισμός, δεν είναι περίεργο, να κάνει την εμφάνισή του στην προκειμένη περίπτωση. Θυμώνουμε και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μας θεωρεί «λίγες» ή να μην μας θέλει όσο θέλουμε. Διάφορε σκέψεις που πυροδοτούν τον εγωισμό μας  περνούν από το μυαλό μας. Ορισμένες φορές παρατηρούμε ότι ο θυμός ακολουθεί την απογοήτευση περιπλέκει τα συναισθήματα.

3) Άρνηση

Κάτι ακόμα που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι η άρνηση. Αρνούμαστε να κατανοήσουμε την επιθυμία του άλλου η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι να διατηρήσουμε μία σχέση χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Ίσως είναι μία κατάσταση που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς γίνεται κάτι τέτοιο ή απλά δεν θέλουμε να το «χωνέψουμε».

Μάλιστα ορισμένες φορές πιστεύουμε πως για κάποιον άλλο λόγο το λέει και ψάχνουμε να βρούμε κάτι το οποίο θα μπορούμε πιο εύκολα να το κατανοήσουμε. Με λίγα λόγια είναι μία κατάσταση που δεν μας βολεύει οπότε αρνούμαστε να το δεχτούμε. Δεν θέλουμε να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά.

4) Ανακούφιση

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε στην άκρη και να μην αναφέρουμε την περίπτωση που αισθανόμαστε ανακουφισμένες. Πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Όταν αισθανόμαστε το ίδιο, όταν θέλουμε κάτι πιο χαλαρό στη ζωή μας την δεδομένη στιγμή, όταν πιστεύουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για κάτι παραπάνω, όταν δεν είμαστε σίγουρες για τα συναισθήματά μας και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και χώρο. Συνήθως δεν βρίσκουμε τον τρόπο να πούμε εμείς στον σύντροφό μας ότι θέλουμε μία τέτοιου είδους σχέση και εγκλωβιζόμαστε σε κάτι διαφορετικό που δεν μας ταιριάζει.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να τον στεναχωρήσουμε, να βγάλει κάποια λανθασμένα συμπεράσματα για εμάς ή ακόμα και να φύγει. Αν όμως μας βγάλει από την δύσκολη θέση κάνοντας πρώτος μία τέτοια δήλωση τότε αισθανόμαστε ανακούφιση και τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα μεταξύ μας.

Σχέση χωρίς δεσμεύσεις – Να μείνουμε ή να φύγουμε;

Σε ποιες περιπτώσεις συνεχίζουμε να παραμένουμε μέσα στη σχέση και πότε φεύγουμε μετά από μία τέτοια δήλωση; Εξαρτάται από τα συναισθήματά μας, από τον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά και από την φάση που περνάμε την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας.

Πότε παραμένουμε στη σχέση

Ορισμένες φορές ενώ γνωρίζουμε ότι καλό θα ήταν να φύγουμε, εμείς επιλέγουμε να παραμένουμε γιατί δεν το αντέχουμε συναισθηματικά. Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε και την περίπτωση της παραμονής σε μία σχέση από εγωισμό ή από κτητικότητα για τον άλλον. Κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται πολύ πιο απλά και θεωρούν ότι όταν κάτι δεν σου αρέσει ή δεν περνάς καλά, φεύγεις αλλιώς μένεις. Επειδή όμως εμείς γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο, θα δούμε τι μπορεί να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε όταν ακούσουμε μία τέτοια δήλωση από τη σχέση μας και παραμένουμε σε αυτήν.

1) Έχουμε έντονα συναισθήματα

Μπορεί να μην συμφωνούμε με την άποψή του για την σχέση που θα ήθελε να έχουμε, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένουμε. Ο λόγος; Τα έντονα συναισθήματα τα οποία φαίνεται να ορίζουν την συγκεκριμένη περίοδο τη σχέση μας και την λογική μας. Δεν είναι εύκολο να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος οπότε παραμένουμε σε κάτι που μας δημιουργεί κενά και ίσως μεγαλύτερα θέματα στο μέλλον.

2) Εγωισμός

Ο εγωισμός και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και να μας κάνει να «κολλήσουμε» σε αυτή την σχέση, άσχετα με το αν εμείς συμμεριζόμαστε μία τέτοια άποψη. Για κάποιους από εμάς φαίνεται περίεργο, αλλά όταν ο εγωισμός βγαίνει στην επιφάνεια φέρνει διάφορες αντιδράσεις. Έτσι, λοιπόν, σε μία τέτοια κατάσταση παραμένουμε μέσα στη σχέση γιατί θεωρούμε πως εμείς θα του αλλάξουμε την γνώμη που έχει για τις σχέσεις αφού δεν μπορούμε να δεχτούμε πως θέλει μία τέτοιου είδους σχέση μαζί μας.

3) Πιστεύουμε το ίδιο

Ακόμη ένας λόγος που θα παραμείνουμε στη σχέση και φαίνεται ότι είναι ο πιο δίκαιος,  είναι επειδή το ίδιο πιστεύουμε κι εμείς. Μπορεί κι εμείς να αισθανόμαστε καλύτερα σε μία σχέση χωρίς δεσμεύσεις. Όπως ξέρουμε, δεν είναι όλα τα ζευγάρια δεν περνούν όμορφα με τον τρόπο που εμείς μπορεί να πιστεύουμε. Το θέμα είναι να κοιτούν τη σχέση τους με τον ίδιο τρόπο όποιον και αν έχουν επιλέξει γιατί μόνο τότε θα είναι και οι δυο καλά μέσα σε αυτήν.

4) Νιώθουμε εγκλωβισμένες

Τέλος, μπορεί και να βρεθούμε εγκλωβισμένες μέσα σε μία τέτοιου είδους σχέση. Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχουμε συζητήσει από την αρχή ανοιχτά για το τι θέλουμε, όταν ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα στη σχέση μας και η λογική μας το κάνει ξεκάθαρο, όταν έχει περάσει καιρός κι έχουμε συνηθίσει μέσα σε αυτή τη σχέση και όταν δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι θα προχωρήσει παρακάτω χωρίς εμάς.

Πότε αποφασίζουμε να απομακρυνθούμε από τη σχέση

1) Δεν μας ταιριάζει

Αποφασίζουμε να απομακρυνθούμε τελικά από αυτή τη σχέση χωρίς δεσμεύσεις, όταν θεωρούμε πως ξεπέρασε τα όρια και δεν μας ταιριάζει καθόλου. Εμείς θέλουμε συναισθήματα και αποκλειστικότητα μέσα στη σχέση μας και όταν πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θέλουμε να προχωρήσουμε με τον σύντροφό μας τότε είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μας το τι θέλουμε να κάνουμε.

Δεν μας ταιριάζει η θεωρία της σχέσης χωρίς δεσμεύσεις, είμαστε κατασταλαγμένες και υποστηρίζουμε τις απόψεις που μας κάνουν κι αισθανόμαστε όμορφα οπότε επιλέγουμε να απομακρυνθούμε και μάλιστα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού δεν θέλουμε να αναπτυχθούν παραπάνω συναισθήματα τα οποία θα δυσκολέψουν ίσως την απομάκρυνση αργότερα.

2) Δεν αντέχουμε άλλο

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε δεχτεί την άποψη του είτε γιατί θέλουμε να το δοκιμάσουμε είτε γιατί θεωρούμε ότι θα αλλάξει στην πορεία. Επίσης μπορεί απλά να μην θέλουμε να τον χάσουμε. Αν όμως περάσει ένα διάστημα και αποφασίσουμε πως δεν αντέχουμε άλλο γιατί δεν μας καλύπτει αυτή η σχέση, μας ρίχνει την αυτοπεποίθηση, μας δημιουργεί εκνευρισμό, ανασφάλεια και άλλα, τότε το να απομακρυνθούμε φαίνεται μονόδρομος.

3) Εγωισμός

Παραπάνω είδαμε πώς μπορεί ο εγωισμός να μας κάνει να παραμείνουμε σε αυτήν τη σχέση. Τώρα θα δούμε πώς μπορεί να μας κάνει να απομακρυνθούμε. Αν ακούσουμε για σχέση χωρίς δέσμευση ίσως μπερδευτούν τα συναισθήματά μας με σκέψεις που μας χαλάνε την διάθεση. Δηλαδή, στην προσπάθεια να αναλύσουμε τι εννοεί «χωρίς δεσμεύσεις», αρχίζουμε να μην νιώθουμε μοναδικές γι’ αυτόν, ακόμα και ότι δεν έχει αισθήματα για εμάς.

Ο εγωισμός λειτουργεί σαν άμυνα, όπως φαίνεται, για να μην πέσουμε ψυχολογικά. Δεν είναι παράξενο να αισθανθούμε ότι αυτή του η άποψη μας υποτιμάει κι ότι για να μην θέλει δεσμεύσεις άρα περνάει απλά την ώρα του μαζί μας. Αν λοιπόν κάνουμε τέτοιες σκέψεις τότε ο εγωισμός κάνει την εμφάνισή του και η συνέχεια μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

Σχέση χωρίς δεσμεύσεις – Συμπέρασμα

Διαβάζοντας τα παραπάνω, καταλήγουμε ότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να υπάρχει μία κοινή γραμμή από το ζευγάρι οποιαδήποτε και αν είναι αυτή. Έτσι, λοιπόν, το θέμα είναι να μην καταπιέζεται ο ένας από τους δυο και παραμένει για συναισθηματικούς λόγους. Είναι καλό να γίνεται συζήτηση από νωρίς για το πώς θα ένιωθαν και οι δυο όμορφα σε αυτή τη σχέση ώστε να γνωρίζουν αν θέλουν να συνεχίσουν ή όχι μαζί.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα