Στόχοι για το νέο έτος: Τι και πώς να το πετύχετε

Ο ερχομός μιας καινούριας χρονιάς μπορεί να αποτελέσει για πολλούς και πολλές το εφαλτήριο για προσωπική βελτίωση. Οι στόχοι για το νέο έτος είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, ωστόσο ξέρουμε όλοι πώς να τους πραγματοποιούμε; Ή μήπως μένουμε στο ότι «πρέπει» να αλλάξουμε κάτι, να πετύχουμε το τάδε, να τα καταφέρουμε κάπου αλλού κ.ά.;

Οι ψυχολόγοι αναφέρονται συχνά σε μία συγκεκριμένη πορεία που, αν την ακολουθήσουμε, μπορεί να καταστεί εφικτή και επιτυχής η στοχοθέτηση. Εμείς αναφερόμαστε σε ορισμένες συμβουλές που σίγουρα συμβάλλουν στο να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι για το νέο έτος που έχει ο καθένας και η καθεμιά μας. Πρώτα, όμως, ας δούμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι δικοί σας στόχοι για το νέο έτος, με σκοπό την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να ανατρέξετε και στα εξής άρθρα:

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι στόχοι για το νέο έτος

Τι μπορείτε, επομένως, να αλλάξετε φέτος προκειμένου να επιτύχετε τα προαναφερθέντα; Τι θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στους στόχους σας για τη φετινή χρονιά; Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα σημεία. Give them a try!

Να αλλάξετε κάτι στην εμφάνισή σας: ό,τι πιο εύκολο και με άμεσα αποτελέσματα στη διάθεση

Μία ή περισσότερες αλλαγές στην εξωτερική εικόνα σας θα μπορούσε κάλλιστα να εντάσσεται στη λίστα σας με τίτλο «Οι δικοί μου στόχοι για το νέο έτος:».

Το χρώμα, το κούρεμα ή το styling των μαλλιών είναι μία πολύ καλή ιδέα μιας και θα αλλάξει έντονα η εικόνα του προσώπου σας και θα ανανεωθείτε ριζικά. Τα προϊόντα, εμπορίου ή σπιτικά, που χρησιμοποιείτε για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου και του σώματός σας είναι μία ακόμη ιδέα. Το στυλ των ρούχων που επιλέγετε στην καθημερινότητά σας, είτε κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς είτε αγοράζοντας μερικά καινούρια κομμάτια είτε τολμώντας κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Ασχοληθείτε περισσότερο με την καλή διατροφή και την άσκηση

Το να θέσετε στους στόχους σας για το νέο έτος την αλλαγή ή βελτίωση σε «κάτι στην εμφάνισή σας» (που αναφέραμε μόλις) μπορεί να εφαρμόζεται εδώ: στη διατροφή, τη γυμναστική, κι άρα το σώμα. Όχι, όμως, μόνον αυτό, διότι η σωματική υγεία πάει χέρι – χέρι με την ψυχική.

Μία ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση προϋποθέτει – εκτός των άλλων – και μία ισορροπημένη διατροφή. Για να είμαστε ψυχικά αλλά και σωματικά υγιείς μέσα στο καινούριο έτος, χρειάζεται να προσέχουμε ορισμένα πραγματάκια στο τι τρώμε στην καθημερινότητα μας. Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε μία κάποια φυσική δραστηριότητα ή/και, ακόμη καλύτερα, να γυμναζόμαστε.

Ενδεικτικά, μπορείτε να προσέξετε στα εξής σημεία:

Περιορίστε το junk food στη 1 φορά ανά 15 – 20 ημέρες· τα σουβλάκια ή την πίτσα στη 1 φορά την εβδομάδα· και τα τηγανητά φαγητά στη 1 φορά την εβδομάδα το πολύ. Παράλληλα, αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερο νερό, να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα φρέσκο χυμό από πορτοκάλι, να τρώτε ανά 2 ημέρες τουλάχιστον 1 φρούτο και να προσθέτετε λαχανικά σαλάτα τόσο στο μεσημεριανό όσο και σε κάθε βραδινό γεύμα σας.

Θα αποτοξινωθείτε, θα χάσετε τα κιλά των γιορτών, θα ξεπρηστείτε και θα νιώσετε αμέσως πιο ανάλαφρη με το σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα, θα χαροποιηθείτε ιδιαίτερα από το ότι θα σας κάνουν ρούχα που δε σας έκαναν. Από το ότι θα βλέπετε την κοιλίτσα σας πιο επίπεδη και τα περιττά ψωμάκια να έχουν εξαφανιστεί… Κι όλα αυτά θα σας φτιάχνουν την όρεξη κάθε ημέρα, ενώ γενικώς θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας, την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Εννοείται πως η σωματική άσκηση, υπό κάθε της μορφή (π.χ. κολύμβηση, περπάτημα, χορός, γυμναστήριο κ.λπ.) είναι ένα ακόμα συν στην όλη προσπάθειά σας. Σάς καθιστά σταθερά δραστήρια, ορεξάτη και με καλή σωματική και φυσική κατάσταση.

Μήπως οι στόχοι για το νέο έτος να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μίας ασφαλούς σχέσης;

Η απάντησή μας είναι αναντίρρητα θετική. Ένας από τους στόχους που προτείνουμε να θέσετε είναι η δημιουργία μιας υγιούς, εποικοδομητικής, ασφαλούς σχέσης με κάποιον άλλον άνθρωπο.

Μπορεί να πρόκειται για ερωτική σχέση, φιλική, συγγενική, συναδελφική, κι οποιαδήποτε άλλη. Μπορεί να πρόκειται για μία σχέση με ένα άγνωστο, καινούριο για τη ζωή σας άτομο. Ή να είναι μία σχέση με ένα ήδη γνωστό άτομο που τώρα έρχεστε πιο κοντά. Ή να αφορά σε κάποιον με τον οποίο είστε ήδη σε αυτή τη σχέση (π.χ. με την κόρη σας ή με το σύντροφό σας), την οποία θα προσπαθήσετε να βελτιώσετε.

Πάντοτε να έχετε κατά νου το εξής: ένας άνθρωπος είναι υγιής, πλήρης και πραγματικά ευτυχισμένος όταν έχει ένα ασφαλές και έμπιστο κοινωνικό δίκτυο. Ένα δίκτυο που περιλαμβάνει διαφόρων λογής διαπροσωπικές σχέσεις, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία έχει τις αρετές που προαναφέραμε. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι οι στόχοι για το νέο έτος πρέπει να εμπεριέχουν και την προσπάθεια για μία τέτοια σχέση!

Να μη μετανιώνετε για τις λάθος αποφάσεις σας

Οι αποφάσεις που λάβατε μέσα στην περασμένη χρονιά και που απεδείχθησαν λανθασμένες, οι επιλογές που κάνατε μέσα στο περασμένο έτος και που απεδείχθησαν επίσης εσφαλμένες δεν αποτελούν και δεν πρέπει να αποτελούν για εσάς πράγματα για τα οποία μετανιώνετε.

Κάθε «κακή» απόφαση, κάθε λαθεμένη επιλογή που πραγματοποιήσαμε στο παρελθόν, συνιστά ένα κομμάτι του εαυτού μας. Ένα κομμάτι από το οποίο μαθαίνουμε, διδασκόμαστε, διορθωνόμαστε, αλλάζουμε. Όντες συμφιλιωμένοι και συμφιλιωμένες, συνεπώς, με τέτοιου είδους αποφάσεις και επιλογές μας, δυνάμεθα να υποδεχτούμε την καινούρια χρονιά με… τους καλύτερους οιωνούς!

Μη μετανιώσετε για τίποτε που κάνατε λάθος πέρυσι· επιτρέψτε στη νέα χρονιά να σας φέρει ό,τι καλύτερο έχει!

Επηρεάζεστε συναισθηματικά πολύ από τους άλλους; Να μια ακόμα αλλαγή για φέτος!

Μπορεί πέρυσι να επιτρέψατε σε ένα σύντροφο, σε μία φίλη ή ακόμη και σε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο να σας χειριστεί ή και να σας εκμεταλλευτεί συναισθηματικά. Φέτος, εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να το δεχτεί από κανέναν.

Μπορεί, πέρυσι να χαμογελούσατε (και να γελούσατε) χάρη σε κάποιον άλλον (θα πούμε πάλι σύντροφο, φίλη ή συγγενή). Φέτος, όμως, οφείλετε να χαμογελάτε (και να γελάτε) επειδή έτσι νιώθετε η ίδια. Κι όχι εξαρτώμενη συναισθηματικά από ένα άλλο πρόσωπο.

Ασφαλώς, τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν μπορούν να επιδράσουν – άλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά – στη δική μας συναισθηματική κατάσταση. Και φυσικά είναι υπέροχο να τρέφουμε συναισθήματα – θετικά κι αρνητικά – προς αυτούς κι εκείνοι προς εμάς. Απλώς επισημαίνουμε τη σπουδαιότητα που, κατά τη γνώμη μας, έχει το να στηρίζεται κανείς στα πόδια του, όπως λέμε, το να μην εξαρτάται συναισθηματικά ολοκληρωτικά από κάποιον άλλον.

Να μάθετε ή να ασχοληθείτε με κάτι καινούριο

Η δεξιότητα του να μαθαίνετε κάτι από την αρχή κρατάει την εγκεφαλική λειτουργία σε εγρήγορση. Βρείτε κάτι που σας ενθουσιάζει και ξεκινήστε να κάνετε practice καθημερινά ή σε συχνή βάση. Προσπαθήστε να το εντάξετε έστω και για μερικά λεπτά στο πρόγραμμά σας.

Στις νέες δεξιότητες θα μπορούσε να είναι η χρήση Η/Υ, η γνώση συγκεκριμένων προγραμμάτων στον Η/Υ. Επίσης, μια ξένη γλώσσα, σεμινάρια ή προγράμματα σπουδών σε ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Οι χειροποίητες κατασκευές οποιουδήποτε είδους, το σχέδιο και η ζωγραφική, η διακόσμηση χώρων, η κηπουρική.

Εξαιρετική είναι, βέβαια, και η ιδέα της ενασχόλησης με κάποιο άθλημα ή γενικότερα μια νέα για εσάς δραστηριότητα που απαιτεί σωματική άσκηση. Να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, τη zumba, την ποδηλασία, την κολύμβηση, παραδοσιακούς χορούς, μια πολεμική τέχνη κ.ά. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα!

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, λοιπόν, μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά.

Να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους μας. Να ανανεώνουμε τη διάθεσή μας. Αλλά και να βελτιώνουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία.

ΔΕΝ είναι απαραίτητο να περιμένουμε πότε θα έρθει ο νέος χρόνος για να προβούμε σε ουσιώδεις αλλαγές και να θέσουμε νέους στόχους. Όμως, συμβαίνει πολλοί από εμάς να παρακινούμαστε σε σκέψεις και ανάλογες δράσεις για στοχοθέτηση και τέτοιες αλλαγές κατόπιν της ευκαιρίας που πιστεύουμε ότι μας δίνεται με την καινούρια χρονιά!

Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι για το νέο έτος;; Και , κυρίως, τι σκοπεύετε να κάνετε για να τους επιτύχετε;;

Η διαδικασία βημάτων που προτείνεται από ορισμένους ψυχολόγους, καθώς επίσης και οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό.

Στόχοι για το νέο έτος: Από τη… θεωρία στην πράξη

Για να πετύχετε, λοιπόν, τους στόχους που λέτε μέσα σας ότι θέλετε να πετύχετε, η διαδικασία συμπεριλαμβάνει 4 διακριτά μεταξύ τους βήματα. Ακολουθήστε αυτά και τις συμβουλές που έπονται. Αποκλείεται έπειτα να μη δείτε τον κάθε στόχο σας να γίνεται πραγματικότητα!

Βήμα πρώτο: Η λίστα

Δημιουργήστε μια λίστα με τους στόχους σας. Μπορεί να είναι ένας στόχος, μπορεί να είναι δύο, μπορεί να είναι περισσότεροι. Στη λίστα αυτή γράψτε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που επιθυμείτε να επιτύχετε. Ξεκινήστε κάθε πρόταση – στόχο με το ρήμα «Θέλω».

Με την αποτύπωση στο χαρτί των «αόρατων» επιθυμιών μας καταφέρνουμε να δούμε κατάματα αυτό που κατοικεί απλώς και αορίστως στο μυαλό μας. Να δούμε με ακρίβεια τι είναι αυτό που  θέλουμε να πετύχουμε. Κι αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα προκειμένου οι στόχοι για το νέο έτος να επιτευχθούν.

Βήμα δεύτερο: Ιεράρχηση των στόχων

Εάν δεν έχετε θέσει μόνον ένα στόχο αλλά περισσότερους, είναι πολύ σημαντικό να τους ιεραρχήσετε. Να δώσετε προτεραιότητα σε μερικούς έναντι άλλων. Ανάλογα με το πόσο επείγουν ή όχι, πόσο στενά ή όχι είναι τα χρονικά περιθώρια για τον καθένα, πόσο σημαντικοί ή λιγότερο σημαντικοί είναι για εσάς κατά την παρούσα περίοδο.

Πλάι στο χαρτί με τα Θέλω σας, λοιπόν, συμπληρώστε αριθμούς προτεραιότητας για καθένα από τους στόχους σας. Είναι πιθανό η προσπάθειά σας για μερικούς εξ αυτών να γίνεται ταυτόχρονα, οπότε φροντίστε να το αποτυπώσετε σωστά αυτό και στα νούμερα που σημειώνετε.

Βήμα τρίτο: Βοηθητικοί τρόποι για την επίτευξη των στόχων

Βρείτε ορισμένα βοηθητικά ως προς την πραγματοποίηση των στόχων σας μέσα.

Το να θέσετε ή και να καταγράψετε το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θέλετε ή πρέπει ο καθένας ή κάποιοι από αυτούς να έχουν επιτευχθεί είναι μια πολύ καλή πρόταση. Το να σπάσετε ένα μεγάλο στόχο σε μικρότερους στόχους ή σε επιμέρους στάδια μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί σωτήριο! Άλλοι τρόποι και μέσα που πιθανώς να κρίνετε βοηθητικά μπορεί να συμπληρώσουν το εν λόγω βήμα.

Βήμα τέταρτο: Επανέλεγχος της λίστας

Η λίστα με τον ή τους στόχους για το νέο έτος φτιάχνεται μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα – μερικά λεπτά ή ώρες ενδεχομένως. Αν επιστρέψετε σε αυτήν μερικές ημέρες αργότερα, θα θέλετε ακριβώς τα ίδια; Θα είναι άραγε όλοι οι στόχοι σας ρεαλιστικοί και αντανάκλαση των πραγματικών σας επιθυμιών ή και αναγκών; Μήπως έχει αλλάξει κάτι; Μήπως θέλετε να τροποποιήσετε κάτι; Μήπως εξωτερικές συνθήκες ή άλλα άτομα επιβάλλουν την αλλαγή σε κάτι από όσα έχετε γράψει; Η επανεξέταση της λίστας είναι βασική, γι’ αυτό και αποτελεί το τέταρτο και τελευταίο βήμα της διαδικασίας.

Ανατρέχετε ανά κάποια χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά μήνα) στο συγκεκριμένο έγγραφο και τσεκάρετέ το από κάθε άποψη. Προσοχή: Μην πέσετε στην παγίδα και αλλάζετε ριζικά τους στόχους που στην αρχή με ειλικρίνεια θέσατε! Μην τους διαγράφετε επειδή οπισθοχωρείτε τώρα! Μην τους αναβάλετε!

2 Σημαντικές συμβουλές αναφορικά με τη στοχοθέτηση

1) Οι στόχοι για το νέο έτος να είναι συγκεκριμένοι, σαφείς και μετρήσιμοι

«Θέλω να χάσω κιλά.», «Πρέπει να τρώω πιο καλά.», «Θέλω να βρω έναν καλό σύντροφο.», «Χρειάζομαι να βγάζω περισσότερα λεφτά.» … Δύο βασικά προβλήματα εντοπίζονται σε στόχους όπως αυτοί: πρώτον, είναι αόριστοι και μη μετρήσιμοι και, δεύτερον, δεν περιγράφουν καθόλου τον τρόπο επίτευξής τους. Αν και συχνά έτσι αναφέρουμε τους στόχους μας στον εαυτό μας και στους άλλους, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για στόχους. Είναι περισσότερο επιθυμίες, κι όχι κάτι που έχουμε συνειδητά επιλέξει, αποφασίσει και «χωνέψει».

Αντίθετα, εάν πούμε: «Θέλω να χάσω 5 κιλά μέσα στον Ιανουάριο, προσέχοντας περισσότερο τη διατροφή μου, αφού δε μου αρέσει η γυμναστική, και περιορίζοντας τα γλυκά.», τότε στρώνουμε ένα ευοίωνο μέλλον για τον εν λόγω στόχο μας.

2) Οι στόχοι για το νέο έτος να μην είναι υπερβολικοί

Ως υπερβολικούς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους στόχους που υπερβαίνουν τις ικανότητες και δυνατότητές μας. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να πούμε: «Θέλω μέχρι το τέλος του μήνα να έχω γίνει Michael Phelps.», γιατί, όσο συγκεκριμένος κι αν είναι αυτός ο στόχος, πόσο εντός των ικανοτήτων μας είναι να φτάσουμε σε ένα τόσο τεράστιο επίπεδο κολυμβητικής επίδοσης;

Αντιστοίχως, το να πούμε ότι θέλουμε να τρέχουμε 10 χιλιόμετρα την ημέρα για να μπούμε σε φόρμα, παρόλο που τον περασμένο χρόνο με το ζόρι περπατούσαμε μέχρι το περίπτερο. Ή το να πούμε ότι θα κόψουμε μαχαίρι το κάπνισμα, όταν μέχρι χθες κάναμε 2 πακέτα τσιγάρα ημερησίως. Κ.ο.κ.

Εννοείται πως οι προσωπικοί στόχοι για το νέο έτος πρέπει να περιλαμβάνουν μια δυσκολία. Έτσι θα αποτελούν μια πρόκληση για εμάς, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί να καταβάλουμε μια χ προσπάθεια για να το πετύχουμε. Εντούτοις, ένας υπερβολικός στόχος είναι πολύ πιθανό να μάς αποθαρρύνει παρά να μάς δώσει δύναμη να παλέψουμε γι’ αυτόν.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες μια υπέροχη νέα χρονιά! Ένα καινούριο έτος εντός του οποίου θα επιτύχετε τους στόχους σας! Και, φυσικά, καλή τύχη (διότι το «καλή επιτυχία» είναι πλεονασμός) με αυτή την προσπάθειά σας!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα