Πώς να μην πάθεις κρίση πανικού

Οι κρίσεις πανικού, στις μέρες μας, φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Γρήγοροι ρυθμοί ζωής, στρες, υπερβολικές υποχρεώσεις, λάθος προγραμματισμοί, κακές σχέσεις και πολλά άλλα αναστατώνουν τον ψυχικό μας κόσμο με αποτέλεσμα να αντιδράει με τις λεγόμενες «κρίσεις πανικού». Πώς να μην πάθεις κρίση πανικού; Οι συμβουλές κάποιου ειδικού θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε, αρχικά, την κατάσταση κι έπειτα να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτήν μέχρι που οι κρίσεις πανικού να ανήκουν πια στο παρελθόν! Καλό είναι να έχουμε μία ιδέα των συμπτωμάτων ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πιο άμεσα. Δεν ερχόμαστε σε αυτήν την κατάσταση κάθε φορά που θα αγχωθούμε ή θα στεναχωρηθούμε με κάτι. Αν έχουμε σχηματίσει μια τέτοια άποψη, δεν είναι καθόλου περίεργο ακόμα και να τις προκαλούμε ασυναίσθητα!

Οι κρίσεις πανικού έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα και όσοι το έχουν βιώσει έστω και μία φορά μιλούν για μία δύσκολη κατάσταση η οποία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και αρκεί για να αποδυναμώσει το σώμα αλλά και το μυαλό μας. Μάθετε, λοιπόν, κάποια από τα σημάδια τα οποία αποτελούν προειδοποίηση μίας κρίσης πανικού που μπορεί να καταφθάνει με γρήγορους ρυθμούς. Αν αναρωτιέσαι πώς να μην πάθεις κρίση πανικού, δες μερικές φιλικές συμβουλές που ίσως σου φανούν χρήσιμες!

Κρίσεις πανικού – Λόγοι

Οι λόγοι που δημιουργείται μία κρίση πανικού είναι πολλοί και εξαρτώνται άμεσα από τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. Με απλά λόγια έχει μεγάλη σημασία τι αντέχει η κάθε μία από εμάς, τι αντιστάσεις έχουμε και ο τρόπος σκέψης μας. Η καταπίεση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είτε αισθανόμαστε πως μας καταπιέζουν είτε εμείς οι ίδιες αναγκαζόμαστε να καταπιέσουμε τον εαυτό μας. Βιώνουμε καταστάσεις που ουσιαστικά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί αρνητισμός μέσα μας ο οποίος με κάποιο τρόπο θα ξεσπάσει. Έτσι ο οργανισμός μας αντιδράει με κρίσεις πανικού! Ακόμη ένας λόγος είναι κάποιο ισχυρό σοκ, μία απρόβλεπτη κατάσταση που δεν ήμασταν σε θέση να διαχειριστούμε. Επιπλέον οι φοβίες και το άγχος της καθημερινότητας μπορούν να οδηγήσουν σε μία κρίση πανικού.

Κρίσεις πανικού – Συμπτώματα

Μία κρίση πανικού συνοδεύεται από έντονο στρες και ζαλάδα. Είναι από τα πρώτα συμπτώματα που μας κάνουν να μην αισθανόμαστε καλά. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε δύσπνοια, ταχυπαλμία και ένα ελαφρύ τρέμουλο. Επιπλέον πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι η αίσθηση εγκλωβισμού, πνιγόμαστε και νιώθουμε πως μας έχουν κλέψει τον αέρα. Όλα αυτά ταυτόχρονα μας δημιουργούν φόβο και συσσώρευση αρνητικών σκέψεων.

Πώς να μην πάθεις κρίση πανικού

1) Διαχείριση άγχους

Το υπερβολικό άγχος μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να μας δημιουργήσει. Πώς μπορούμε, όμως, να το αποφύγουμε με όλες αυτές τις καταστάσεις που βιώνει η κάθε μία μας κατά καιρούς. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως η διαχείριση του άγχους θα μας κάνει να αισθανθούμε πιο δυνατές και ήρεμες. Ο πανικός που μας δημιουργεί, αρχικά, θεωρούμε πως είναι αναπόφευκτος αλλά με κάποια τρικς μπορούμε βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ελέγχει και να ζυγίζει τις καταστάσεις. Αρκετά σεμινάρια οργανώνονται κατά καιρούς για την ανάλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Το πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε την δημιουργία απρόβλεπτων καταστάσεων αλλά και να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε, όσο γίνεται, ανθρώπους που σας μεταδίδουν αρνητισμό. Ακόμη η γυμναστική θα σας προσφέρει την εκτόνωση που χρειάζεστε και θα σας δημιουργήσει ένα αίσθημα ευφορίας και αναζωογόνησης. Προσπαθήστε να βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο για κάποιο χόμπι που σας αρέσει ώστε να επιτρέψετε στο μυαλό σας να αποτραβηχτεί για λίγο από αρνητικές σκέψεις και προβλήματα της καθημερινότητας.

2) Αυτοέλεγχος

Όταν οι κρίσεις πανικού έρχονται μας θυμίζουν πως έχουμε αρχίσει να χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και κατά συνέπεια την ψυχική μας ισορροπία. Μήπως τον τελευταίο καιρό έχετε ξεχάσει τον πως ο αυτοέλεγχος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συμπεριφοράς μας; Μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σε δύσκολες καταστάσεις αλλά και να χρησιμοποιήσουμε την λογική μας όταν συνειδητοποιήσουμε πως τα συναισθήματά μας αρχίζουν να μας ξεπερνούν.

3) Αναπνοή

Η σωστές αναπνοές θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε γρήγορα στην πραγματικότητα και να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις που μας αγχώνουν. Μπορείτε απλά να εστιάσετε στην αναπνοή σας για λίγα λεπτά ώστε να δώσετε τον χρόνο στο μυαλό σας να λειτουργήσει σωστά. Έτσι θα χαλαρώσετε και θα δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι. Ένα γρήγορο και αποτελεσματικό τρικ είναι να μετρήσετε εως το 10, όταν βρεθείτε σε δύσκολη κατάσταση ώστε να κατεβάσετε τους τόνους και να αντιδράσετε με περισσότερη ψυχραιμία.

4) Φοβίες

Οι φοβίες μας όπως κλειστοφοβία, αγοραφοβία, υψοφοβία και άλλες είναι ικανές να μας δημιουργήσουν κρίσεις πανικού. Είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με αυτές και να βρούμε την πηγή τους. Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας και απαλλαγείτε από τις φοβίες που σας ταλαιπωρούν.

5) Αυτοσυγκέντρωση

Όλοι χρειαζόμαστε μέσα στην μέρα έστω λίγα λεπτά ηρεμίας για να διώξουμε οποιαδήποτε σκέψη από το μυαλό μας. Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας εικόνες και σκέψεις με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνουμε και να μην ξεκουραζόμαστε ποτέ. Πόσες φορές δεν παρατηρήσατε πως ενώ δεν κάνατε κάτι ιδιαίτερο μέσα στην μέρα, νιώθετε κουρασμένες. Κάποιος ειδικός σε τέτοια θέματα μπορεί να σας ενημε

6) Θετική στάση ζωής – Αισιοδοξία

Αναθεωρούμε και επιλέγουμε θετική στάση ζωής και αισιοδοξία! Το καλύτερο φάρμακο για να αποκτήσουμε ισορροπημένη σκέψη και καλή διάθεση. Οι κρίσεις πανικού τις περισσότερες φορές προέρχονται από προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μέσα μας και δεν τα αντέχουμε άλλο. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και γενικότερα δύσκολες καταστάσεις, το θέμα είναι πώς τα διαχειριζόμαστε! Αν αγχωνόμαστε και γεμίζουμε αρνητισμό δεν διορθώνεται κάτι ενώ με θετική στάση και αισιοδοξία λειτουργούμε με πιο καθαρό μυαλό βρίσκοντας λύσεις και κερδίζοντας τη ζωή. Οι δυσκολίες που καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε μας κάνουν πιο δυνατές και σίγουρες για τον εαυτό μας!

Πώς να μην πάθεις κρίση πανικού – Βότανα

Ένας φυσικός τρόπος να διαχειριστείτε την κατάσταση είναι η χρήση κατάλληλων βοτάνων. Ουσιαστικά, βοηθάνε να αποβάλλουμε το άγχος, να χαλαρώσουμε αλλά και να ελέγξουμε τις καταθλιπτικές μας τάσεις σε βάθος χρόνου. Από τα πιο γνωστά βότανα για αυτήν την περίπτωση είναι η βαλεριάνα, το μελισσόχορτο και το βαλσαμόχορτο.  Αρκετά γνωστά, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει τα ανθοϊάματα  με τα οποία λέγεται πως καταφέρνουμε να ελέγξουμε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που μας πιέζουν και να ελέγχουμε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα