Είσαι έτοιμη για σχέση; – Ερωτήματα για τον εαυτό σου

Χώρισες και ψάχνεις τη νέα συντροφιά σου. Ή είσαι καιρό αδέσμευτη και πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να ξαναμπείς στη διαδικασία μίας σχέσης. Όμως, είσαι έτοιμη για σχέση; Είσαι αρκετά βεβαία ότι μπορείς και ότι θέλεις να κάνεις ένα δεσμό με κάποιο νέο σύντροφο; Εμείς θα σου πούμε ορισμένα ερωτήματα που θεωρούμε χρήσιμο να θέσεις στον εαυτό σου. Έτσι ώστε να σιγουρευτείς περισσότερο για το εάν είσαι έτοιμη για σχέση ή όχι.

Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν κάτι σαν «αντικειμενικά» κριτήρια για να αξιολογήσεις εάν είσαι έτοιμη για σχέση, αν είναι με το μέρος σου οι πιθανότητες να ευοδωθεί το εγχείρημά σου, αν είναι εκ των προτέρων φανερό πως μάλλον δε θα ταλαιπωρήσεις τον άλλον (τουλάχιστον εξαρχής) ούτε θα νιώσεις τη σχέση σας ως ένα φορτίο.

Άλλα άρθρα μας:

Είσαι έτοιμη για σχέση;

Είσαι άραγε έτοιμη, συναισθηματικά και «νοητικά», να μπεις σε μία καινούρια σχέση; Έχεις ξεπεράσει τον πρώην σύντροφο ή ο,τιδήποτε μπορεί να σε κρατάει στο παρελθόν; Είσαι okay enough για να ξεκινήσεις μία κοινή πορεία με μια καινούρια συντροφιά;

Διερωτήσου τα ακόλουθα και περίγραψε αναλυτικά στον εαυτό σου τις απαντήσεις που θα δώσεις. Τα ερωτήματα που σου θέτουμε κι εσύ με τη σειρά σου καλείσαι να θέσεις στον εαυτό σου αποτελούν food for thought που λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Τροφή για σκέψη δηλαδή. Είναι ερωτήματα για να σε κινητοποιήσουν και να σε κάνουν να δεις ορισμένες πτυχές που καλό είναι να τσεκάρεις και να αξιολογήσεις προτού βιαστείς να κάνεις το βήμα για μία δέσμευση.

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου για να δεις εάν είσαι έτοιμη για σχέση

#1: Έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου;

Ερώτηση φωτιά!

Είναι το πρώτο – πρώτο πράγμα που θέλουμε να διερωτηθείς. Εάν και κατά πόσο έχεις ξεπεράσει την προηγούμενη σχέση σου ή όχι. Είναι πρόσφατος ο χωρισμός ή έχει παρέλθει επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου να αισθάνεσαι πιο σίγουρη με την απάντηση που θα δώσεις;

Επίσης, έχεις ακόμα επαφές μαζί του; Κι αν ναι, τι είδους επαφές; Δηλαδή τι μπορεί να είναι ακόμα αυτό που σας ενώνει, που σας κάνει να μιλάτε ενώ δεν είστε πλέον ζευγάρι; Μήπως κάποιες κοινές εκκρεμότητες ή πιθανή κοινή εργασιακή δραστηριότητα;

Τσέκαρε αν έχεις ακόμα τον αριθμό του, αν τυχόν τον ακολουθείς στα social media… Αν τελικά σε ενδιαφέρει μέχρι σήμερα τι κάνει, πού είναι, με ποιους είναι.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, εάν σε νοιάζουν τέτοια ζητήματα, που θα έπρεπε να αφορούν στο παρελθόν σου και σε ένα πρόσωπο που ανήκει σε αυτό, τότε μάλλον δεν είσαι έτοιμη για σχέση. Δεν είσαι έτοιμη διότι δεν έχεις κλείσει ένα κεφάλαιο ενώ πας να ανοίξεις ένα άλλο. Δεν είσαι έτοιμη διότι είναι σα να χρησιμοποιείς ένα άλλο πρόσωπο να κλείσει τις τρύπες που σου άφησε το παρελθοντικό πρόσωπο. Αν ο πρώην σου, επομένως, επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο το παρόν σου, πιστεύουμε πως δεν είσαι έτοιμη για σχέση ακόμη.

#2: Φλερτάρεις;

Έπειτα από ένα χωρισμό ή από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ήσουν ελεύθερη, συμβαίνει να φλερτάρεις ξανά. Να κοιτάς τους ανθρώπους γύρω σου, να χαμογελάς, να γίνεται παιχνίδι με τα μάτια. Να σε κερνάνε, να κερνάς. Να βγαίνεις, να κάνεις νέες γνωριμίες.

Εφόσον αυτά ή παρόμοια περιγράφουν την παρούσα φάση σου, είναι φανερό πως θέλεις να δίνεις και φυσικά να λαμβάνεις ερωτικό ενδιαφέρον.

Το κατά πόσο είσαι έτοιμη για σχέση ή όχι δεν είναι τόσο εμφανές. Πρέπει να διερωτηθείς πρώτον εάν φλερτάρεις (και όλα τα παραπάνω) και, εν συνεχεία, κατά πόσο αυτό θα ήθελες να συμβαίνει σταθερά ή θα προτιμούσες να έχει την κατάληξη του να βρεθεί ο ένας που θα σε κερδίσει περισσότερο.

#3: Τι περιμένεις από το ταίρι σου;

Ένα πολύ σπουδαίο ερώτημα που θεωρούμε σημαντικό να θέσεις στον εαυτό σου είναι το συγκεκριμένο. Τι περιμένεις, τι προσδοκάς, τι θέλεις να βρεις στη σχέση σου;

Θέλεις να βρεις ένα σταθερό ταίρι, που να επικοινωνείτε, να υπάρχει αλληλοκατανόηση και συντροφικότητα; Έναν άνθρωπο για να καλύψει τις συναισθηματικές και ερωτικές ανάγκες σου; Κάποιον για να σε εξασφαλίζει οικονομικά; Κάποιον που θα σε κάνει να γελάς, να περνάς ανάλαφρα και ευχάριστα;

Προσδιόρισε μόνη σου στον εαυτό σου όλα αυτά τα στοιχεία που θέλεις και που περιμένεις ότι θα βρεις στη σχέση. Όχι απαραίτητα σε ενδεχόμενο δεσμό σου με ένα συγκεκριμένο άτομο. Αλλά γενικότερα ποια πράγματα νομίζεις και αναμένεις να δεις, να πάρεις και να λάβεις ενδεχομένως εάν κάνεις μια σχέση.

Τότε θα μπορέσεις μόνη σου να αναγνωρίσεις εάν είσαι πραγματικά έτοιμη για σχέση. Πόσο μάλλον αν είσαι έτοιμη για σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο, για το οποίο γνωρίζεις ήδη εάν όλα αυτά που νομίζεις μπορούν να υποστηριχθούν και να υπάρξουν ή όχι.

#4: Έχεις βάλει μια σειρά στη ζωή σου;

Η φράση αυτή σίγουρα μπορεί να πάρει πολλές ερμηνείες. Καθώς είναι υποκειμενικό το νόημα που δίνει κανείς σε μία «τακτοποιημένη ζωή». Όπως και να έχει, εμείς σε καλούμε να διερωτηθείς εάν έχεις βάλει τάξη στη ζωή σου, σύμφωνα με τα ατομικά σου κριτήρια.

Εφόσον η απάντησή σου είναι θετική ή τείνει προς το «Ναι!», τότε πιθανότατα και να είσαι έτοιμη για σχέση. Γιατί, ξεκινώντας από τη βάση του ότι δεν είσαι με κάποιον, εφόσον όλα τα υπόλοιπα ή πολλές άλλες πτυχές της ζωής σου είναι τακτοποιημένες, μειώνονται οι πιθανότητες να … ταλαιπωρήσεις και να ταλαιπωρηθείς στα πλαίσια μιας σχέσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ξεκίνημά της.

Αντιθέτως, εάν δεν έχεις τίποτε τακτοποιημένο, η άποψή μας είναι ριζικά διαφορετική. Αν δεν έχεις βάλει μια σειρά στη ζωή σου κατά το διάστημα που είσαι ελεύθερη, πώς θα τη βάλεις όταν είσαι και με κάποιον άλλον; Όταν δεν έχεις να κανονίζεις μόνο τον αυτό σου αλλά πρέπει να μανατζάρεις και έναν άλλον και μία σχέση; Διότι, μην ξεχνάς, πως η τελευταία εμπεριέχει ευθύνες και υποχρεώσεις, που πρέπει να είσαι σε θέση να καλύπτεις. Κι αν τίποτα δεν είναι σε σειρά, δύσκολα θα μπορέσουν να μπουν… Το ίδιο δύσκολα θα γίνει και με τη σχέση σου.

#5: Θέλεις κάποιον για σχέση ή το συγκεκριμένο άτομο;

Last but not least, μια εξίσου σημαντική ερώτηση για να θέσεις στον εαυτό σου: τελικά θέλεις αυτό το συγκεκριμένο άτομο ή ψάχνεις απλώς για μια σχέση; Θέλεις γενικά και αόριστα να βρεις καινούριο σύντροφο και να απολαύσεις τα θετικά μιας κοινής ζωής;

Ό,τι κι αν απαντήσεις, φυσικά, δεν δείχνει ακριβώς το εάν είσαι έτοιμη για σχέση ή όχι. Μπορεί, όμως, να σε οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα.

Τι εννοούμε; Αν γενικώς και αορίστως επιθυμείς να έχεις μια σχέση και να μην είσαι μόνη σου, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι είσαι έτοιμη να μπεις σε μία συγκεκριμένη σχέση. Θέλεις, θεωρητικά, να είσαι με κάποιον, χωρίς να είναι βέβαιο πως ο «κάποιος» που θα βρεις θα σού βγάλει την κατάλληλη συμπεριφορά και τα απαραίτητα συναισθήματα προκειμένου να ευοδωθεί η σχέση μεταξύ σας.

Στην περίπτωση, όμως, που έχεις βρει «τον έναν», είναι περισσότερο πιθανό να είσαι έτοιμη για σχέση. Για σχέση μαζί του. Σαφώς, είναι απαραίτητο να απαντήσεις και στα προηγούμενα 4 βασικά ερωτήματα!

Θέσε αυτά τα 5 θεμελιώδη ερωτήματα στον εαυτό σου προκειμένου να συμπεράνεις εάν είσαι έτοιμη για σχέση ή όχι. Πάρε το χρόνο σου και ανάλυσε όσο μπορείς στο μυαλό σου ζητήματα όπως αυτά που θίξαμε στο παρόν άρθρο. Και τότε θα καταφέρεις να προβείς με μεγαλύτερη ασφάλεια, σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο επόμενο βήμα, όποιο κι αν είναι αυτό!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα