Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση – Τι μπορεί να φταίει; – 4 Συμβουλές

«Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση, ενώ θεωρώ ότι είμαι μια γοητευτική γυναίκα.», μπορεί να σκέφτεσαι. «Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση, ενώ είμαι μια χαρά παλικάρι.», μπορεί να συλλογίζεται κάποιος άνδρας αντίστοιχα.

Επειδή, όμως, είμαστε γυναικείο περιοδικό, θα μιλήσουμε κυρίως για τις γυναίκες, για το τι μπορεί να φταίει που δεν έχουν δεσμό. Πολλά από όσα θα αναφέρουμε πολύ πιθανώς να ισχύουν και για τους άνδρες, ενώ ενδεχομένως να υφίστανται τόσο σε ετερόφυλες όσο και σε ομόφυλες σχέσεις.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μπορεί σημαίνει, να δείχνει ή να ευθύνεται για το «Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση.» που υποστηρίζεις. Πέρα από αυτό, όμως, στο τέλος θα σου δώσουμε και μερικές συμβουλές. Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση αυτή, εάν το επιθυμείς. Διότι δε θέλουμε όλοι συνέχεια να έχουμε σύντροφο…

6 Πιθανοί λόγοι που δεν έχεις σχέση

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το γεγονός ότι δεν έχεις ερωτικό σύντροφο; Και τι παράλληλα φανερώνει το ότι είσαι «ελεύθερη»; Ας δούμε μέσα σε όλα αυτά τι υποστηρίζει και η επιστήμη της Ψυχολογίας.

1. Έχεις άλλες προτεραιότητες

Ένας πολύ συχνός λόγος που εξηγεί το γιατί δεν έχεις σχέση είναι ότι έχεις διαφορετικές προτεραιότητες. Η εργασιακή σου δραστηριότητα και η καριέρα σου, επί παραδείγματι, ενδεχομένως να είναι οι τομείς που δίνεις έμφαση αυτή την περίοδο. Αφοσιώνεσαι στη δουλειά σου και τους επαγγελματικούς στόχους σου. Αυτό απαιτεί χρόνο, κόπο και θυσίες. Κατά συνέπεια, οι διαπροσωπικές σου επαφές και η ερωτική σου ζωή έρχεται σε δεύτερη, τρίτη θέση. Βέβαια, αυτό για πόσο καιρό μπορεί να συμβαίνει; Θέλουμε να εννοήσουμε ότι ενδέχεται να υπάρχουν βαθύτερες αιτίες για το «Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση.». Ενώ για το ότι το τελευταίο καιρό (π.χ. μερικά χρόνια) δεν έχεις δεσμό, η αιτία που αναφέραμε μόλις ίσως να επαρκεί.

2. Έχεις πληγωθεί στο παρελθόν

Όπως και ο προηγούμενος, έτσι και ο παρών λόγος θα μπορούσε να αιτιολογεί το γιατί δεν έχεις σχέση τον τελευταίο καιρό. Επειδή δηλαδή πληγώθηκες, εξαπατήθηκες, στενοχωρήθηκες, απογοητεύτηκες από προηγούμενη σχέση σου, όσο σύντομη κι αν ήταν. Γιατί, όμως, δεν έχεις κάνει ποτέ μια «σοβαρή», μια σταθερή, μια μακροχρόνια σχέση; Μήπως υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι, όπως αναφέραμε ξανά; Μήπως έχεις μέσα σου άλλες φοβίες και σκέψεις που σε κάνουν να διστάζεις ή να αρνείσαι παντελώς τη «δέσμευση»;

3. Φοβάσαι τη δέσμευση

Πράγματι, ο τρίτος λόγος που και οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν έγκειται στη φοβία της δέσμευσης – παγίδευσης. Πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, φοβούνται τη δέσμευση στις διαπροσωπικές σχέσεις γενικότερα, στον ερωτικό τομέα ειδικότερα. Όπως οι κλειστοί χώροι προκαλούν σε κάποιους την αίσθηση του εγκλωβισμού και τη σχετική φοβία (κλειστοφοβία), έτσι και η δέσμευση με ένα σύντροφο βιώνεται ως μία παγίδευση κατά την οποία αισθάνονται εγκλωβισμένοι ψυχολογικά. Ο φόβος της δέσμευσης και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται πολλές φορές είναι ασυνείδητος. Και για να μη μιλάμε με ψυχαναλυτικούς όρους, ας πούμε απλά ότι συνήθως δεν καθίσταται αντιληπτός από τα άτομα. Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις για το ότι κάποιος επιλέγει να μην κάνει σχέσεις λόγω του ότι φοβάται μην παγιδευτεί σε αυτές.

4. Πιστεύεις στους «μύθους» για τις σχέσεις

Να κάτι ακόμα που πιθανότατα να επισυμβαίνει είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι και να σε κάνει να μην έχεις σχέση. Η πίστη σου και η υιοθέτηση αντιλήψεων που θα χαρακτηρίζαμε κοινώς ως μύθους γύρω από τις σχέσεις. Η κοινωνική αναπαράσταση θέλει μια ερωτική σχέση να ταυτίζεται με έννοιες όπως ο καταναγκασμός, η συναισθηματική κούραση – εξάντληση, η παγίδευση, η διαρκής επίβλεψη και υποχρέωση να λογοδοτείς, η στέρηση της ελευθερίας και των οφελών της κ.ά. Όσες, όμως, έχετε κάνει μια μακροχρόνια σχέση ή είστε ακόμα σε μία τέτοια, ενδεχομένως να έχετε αντίθετη άποψη. Εννοείται πως όταν είσαι μόνη σου απολαμβάνεις κάποιες χαρές, αλλά και με τη συντροφιά ενός άλλου δεν μπορείς να απολαμβάνεις αυτές (ή μέρος αυτών) συν άλλες ακόμα;

5. Φοβάσαι την επικείμενη «επικυριαρχία»

Από Ψυχαναλυτικής άποψης, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε κι αυτήν ως αιτία για το «Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση». Το φόβο μήπως το ταίρι κυριαρχήσει στη ζωή σου κι άρα ισοπεδώσει την προσωπικότητά σου. Η … «πηγή του κακού» (αν μπορούμε να την πούμε έτσι για λόγους ευκολίας) βρίσκεται στην οικογένεια. Δύο ιδιαίτερα καταπιεστικοί γονείς, παραδείγματος χάριν, που δεν άφηναν περιθώρια ανεξαρτητοποίησης στο παιδί τους, μπορούν να φέρουν ευθύνες: όσο το παιδί μεγαλώνει κι αρχίζει να μπαίνει στη διαδικασία δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων, μόλις πλησιάζει κάποιον άλλον, καταβάλλεται από άγχος και τείνει να απομακρυνθεί προτού δεσμευτεί. Γιατί η συντροφικότητα αυτή τον γεμίζει με φοβίες ότι ο άλλος θα θελήσει να κυριαρχήσει στη ζωή του, όπως ακριβώς έπρατταν και οι γονείς του.

6. Αμύνεσαι στη συναισθηματική εγγύτητα

Οι άμυνες απέναντι στη συναισθηματική εγγύτητα είναι ένα ακόμα κομμάτι που απασχολεί και που αναφέρουν οι Ψυχαναλυτές. Ένα σύνηθες παράδειγμα είναι η ανατροφή ενός παιδιού στα πλαίσια μιας οικογένειας όπου τα συναισθήματα βρίσκονταν σε δεύτερη μοίρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε συμπεριφορά των μελών της οικογένειας έπαιζε η υπέρμετρη και συνεχής τάση για εκλογίκευση. Το καθετί, δηλαδή, να φιλτράρεται μέσα από τη σφαίρα της λογικής. Αυτομάτως το παιδί καθίσταται ανίκανο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, όταν μεγαλώνοντας βρίσκει άτομα με τα οποία έρχεται πιο κοντά. Επίσης, ίσως να έχει μεγαλώσει και με την πεποίθηση ότι, όταν ανοιγόμαστε σε κάποιον, θα μας προδώσει. Να γιατί, επομένως, μπορεί να υποστηρίζεις: «Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση…».

4 Συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν

1) Βελτίωσε την αυτοπεποίθησή σου

Πρώτο και κυριότερο βήμα προκειμένου να δώσεις μόνη σου εξηγήσεις στο «Γιατί δεν έχω κάνει ποτέ σχέση;» και λύσεις, πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι το να τονώσεις την θετική εικόνα, την αυτό-αντίληψη, την πίστη στον εαυτό σου και τις δυνατότητές του. Όλοι έχουμε καλά και αρνητικά γνωρίσματα. Βρες ποια είναι τα δικά σου, ανάδειξε τα προτερήματα και προσπάθησε όσο και όπως γίνεται να βελτιώσεις τα ελαττώματα. Με το να είσαι πιο σίγουρη για εσένα, θα είσαι πιο σίγουρη για τις επιλογές σου. Και μία από τις βασικές επιλογές που όλοι καλούμαστε να κάνουμε είναι το αν θέλουμε να είμαστε μόνοι ή όχι.

Μπορείς, μάλιστα, να διαβάσεις και τα εξής άρθρα από το περιοδικό μας, για να βοηθηθείς περαιτέρω:

2) Αναγνώρισε τις πραγματικές επιθυμίες σου

Εφόσον έχεις φροντίσει για το προηγούμενο, είναι αναμενόμενο να έχεις ήδη κάνει και αυτό που σε συμβουλεύουμε εδώ. Να έχεις εντοπίσει και αναγνωρίσει τι πραγματικά θέλεις. Αν προτιμάς να κάνεις σχέσεις ή όχι. Αν θα ήθελες να δεσμευτείς όταν βρεθεί ο ενδεχομένως κατάλληλος ή όχι. Δε θέλουμε όλοι και όλες μας να κάνουμε σχέσεις, για λόγους όπως αυτοί που προαναφέραμε. Ωστόσο, η λογική και η επιστήμη θέλει τον άνθρωπο φύσει κοινωνικό ον που έχει την τάση και την εγγενή ανάγκη του σχετίζεσθαι.

Με το να αντιληφθείς τι σου αρέσει και σε ικανοποιεί, μπορείς να κινηθείς αντιστοίχως. Αν, δηλαδή, στην παρούσα φάση της ζωής σου προτιμάς να παραμείνεις ελεύθερη, it’s okay, do it! Μην παραπονιέσαι, όμως, ότι δεν έχεις σχέση και δεν κάνεις ποτέ σχέσεις, διότι απ’ ό,τι λες εσύ το επιθυμείς. Και το αντίστροφο φυσικά.

3) Απόβαλε το άγχος και την απογοήτευση

Εάν πιστεύεις ότι θα ήθελες να έχεις μια σταθερή σχέση αλλά και για τον οποιονδήποτε λόγο δεν τα καταφέρνεις, είναι σημαντικό να αποβάλεις από μέσα σου αισθήματα μειονεξίας, απογοήτευσης και άγχους που λογικά σε καταβάλουν. Αυτά σου προκαλούν σκέψεις αρνητικές και μια στάση και συμπεριφορά αντίστοιχη. Να είσαι ήρεμη, υπομονετική, ανοιχτή σε νέες γνωριμίες και επαφές, αισιόδοξη, και αργά ή γρήγορα θα βρεθεί το ταίρι σου. Μην ξεχνάς ότι όπως εσύ ψάχνεις να βρεις ένα σταθερό σύντροφο, έτσι κι εκείνος ψάχνει να βρει μια σταθερή σύντροφο!

4) Αύξησε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά σου

Οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι είναι δύο προτάσεις μας. Η εναλλαγή στα μέρη και στις περιοχές όπου συχνάζεις είναι μία ακόμα καλή ιδέα. Με το να ανοίξεις τον κύκλο που δραστηριοποιείσαι κατά τον ελεύθερο χρόνο σου, αυξάνεις και τις πιθανότητες να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τα «θέλω» του, αλλά και περισσότερο κόσμο που ενδεχομένως να σε ενδιαφέρει. Κατά συνέπεια, το «Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση.» μπορεί να ανατραπεί όταν αμέσως βρεις … τον άνδρα της ζωής σου!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα