Πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου

Υπάρχουν περίοδοι κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αισθάνεσαι ασφαλής με το σώμα σου; Μήπως σκέπτεσαι μία μελλοντική εγκυμοσύνη και ανησυχείς για το πώς θα είναι τότε το σώμα σου ή μήπως τώρα δεν ξέρεις πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου που αλλάζει ριζικά λόγω της τρέχουσας εγκυμοσύνης ή της πρόσφατης γέννας σου; Ρίξε μια ματιά στις συμβουλές και στη δική μας προσέγγιση επί του θέματος!

Επίσης, μην ξεχάσεις να δεις και τα εξής σχετικά άρθρα μας:

Πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου γενικότερα

1. Παρατήρησε το σώμα σου στον καθρέφτη καθημερινά

Πολλές γυναίκες που δε νιώθουν άνετα με το σώμα τους αποφεύγουν να κοιτάζονται στον καθρέπτη, πόσο μάλλον όταν είναι δίχως ρούχα. Η τακτική αυτή οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της αρνητικής εικόνας για το σώμα τους καθώς και σε ταυτόχρονη μείωση της αυτοπεποίθησής τους. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε ενοχλεί πάνω σου, όσο κι αν σε ενοχλεί, μην παραλείπεις σκοπίμως να το κοιτάς γιατί είναι σα να μην σού το αναγνωρίζεις, σα να μην το αποδέχεσαι για εσένα, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσεις έπειτα να το διορθώσεις, να το βελτιώσεις, εάν κρίνεις ότι πρέπει. Να κοιτάζεσαι καθημερινά στον καθρέπτη και μάλιστα να εστιάζεις στα σημεία εκείνα του σώματος και του προσώπου σου που θεωρείς περισσότερο θελκτικά πάνω σου!

2. Μη συγκρίνεσαι διαρκώς με άλλες γυναίκες

Στην Κοινωνική Ψυχολογία, υπάρχει μία θεωρία, αυτή της Κοινωνικής Σύγκρισης του Festinger (1954), σύμφωνα με την οποία όλοι οι άνθρωποι, βρισκόμενοι σε οποιονδήποτε κοινωνικό χώρο, ελλείψει αντικειμενικών κατευθυντήριων γραμμών, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους προκειμένου να αποκομίσουμε από τη σύγκριση αυτή την επιβεβαίωση ή τη διάψευση των πεποιθήσεων και των προσδοκιών μας. Έτσι, είναι αναπόφευκτο και φυσιολογικό να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τη διπλανή σου στο μετρό, με τη συμφοιτήτριά σου στο πανεπιστήμιο, με μία τυχαία γυναίκα στο δρόμο. Αυτό που εμείς προτείνουμε, όμως, σε εσένα που θέλεις να μάθεις πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου, είναι να σταματήσεις σιγά – σιγά να συγκρίνεις το σώμα σου με αυτό άλλων γυναικών και να καταλήγεις πάντοτε σε μειονεκτικά προς το δικό σου σώμα συμπεράσματα. Όσον αφορά στα τηλεοπτικά «πρότυπα», έχε κατά νου τα εξής: πρώτον, το Photoshop και τα φίλτρα στην κάμερα πάνε κι έρχονται· δεύτερον, το μακιγιάζ δεν είναι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα τους για να καλύπτει ατέλειες και να βελτιώνει την εικόνα του τελευταίου· η δουλειά τους είναι τέτοια που καλώς ή κακώς καθιστά σημαντική την εξωτερική τους εικόνα οπότε και αφιερώνουν πολύ προσωπικό χρόνο στη βελτίωσή της.

3. Κινήσου

Η τακτική άσκηση, είτε λέγεται χορός είτε λέγεται περπάτημα είτε λέγεται …, όπως και γενικότερα η κίνηση σε καθημερινή βάση είναι ο καλύτερος ίσως σύμμαχός σου στην προσπάθεια που θα κάνεις για το πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου. Πέρα από το ότι με τη φυσική δραστηριότητα ή και τη συγκεκριμένη εκγύμναση φτιάχνεις ούτως ή άλλως το σώμα σου, ενδυναμώνοντας και γραμμώνοντας τους μύες σου και χάνοντας περιττό λίπος και βάρος, η καθημερινή κίνηση βελτιώνει και την ψυχολογία σου. Με ανεβασμένη διάθεση και θετική ψυχολογία είναι βέβαιο ότι θα νιώθεις περισσότερη ασφάλεια και αγάπη για το σώμα σου!

Πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου όταν σε πιάνουν ανασφάλειες για αυτό

1. Φόρα ρούχα που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφη

Με το να επιλέγεις συνέχεια φαρδιά, δίχως γραμμή και σχήμα, ρούχα, με το να μην αφαιρείς το μαύρο από πάνω σου, το μόνο που λες στον εαυτό σου είναι ότι «αυτό σου αξίζει, αυτό το τεράστιο νούμερο μέσα στο οποίο ‘κολυμπάς’ προκειμένου να μη φαίνονται τα πάχη σου»… Πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου όταν μία τέτοιου είδους ανασφάλεια σε καταβάλει; Προσπάθησε να επιλέξεις ένα ρούχο ή ένα σύνολο γενικά το οποίο σου αρέσει (ακόμη κι αν θεωρείς ότι τώρα δήθεν δε θα σου πηγαίνει λόγω της δήθεν ατέλειάς σου), ένα ρούχο ή ένα outfit που όταν είχες παρελθοντικά φορέσει είχες λάβει πολύ θετικές κριτικές από τους δικούς σου και κομπλιμέντα ή ματιές από άλλους.

2. Απομάκρυνες τις αρνητικές σκέψεις

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας, στο χώρο της Γνωστικής Ψυχολογίας μιλάμε για αυτόματες σκέψεις, ο ερχομός των οποίων συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα, αρνητικά συμπτώματα κι εν τέλει αρνητικές ή εσφαλμένες συμπεριφορικές εκδηλώσεις. Έτσι, για παράδειγμα, όταν εσύ θα σκεφτείς αυτόματα «Πώς είμαι έτσι, Παναγία μου!» (…), αμέσως θα αισθανθείς άσχημα και άβολα με το σώμα σου, εν συνεχεία ενδεχομένως να γεμίσεις θλίψη κι απογοήτευση και τελικά να ακυρώσεις την έξοδο που είχες  προγραμματίσει. Πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου; Βάσει του ανωτέρου συλλογισμού, η λύση βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος, που έχει να κάνει με τις αυτόματες σκέψεις σου. Με το που αντιληφθείς πως το μυαλό σου πάει να γεμίσει από αρνητικές για εσένα και το σώμα σου σκέψεις, απομάκρυνέ τες γρήγορα – γρήγορα προτού προλάβουν να αποβούν «μοιραίες». Ένας / μία ψυχοθεραπευτής / ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη CBT θα μπορούσε να σε βοηθήσει στο σημείο αυτό πάρα πολύ.

3. Χαμογέλασε

Το χαμόγελο είναι ένα από τα πράγματα εκείνα που όποτε κι αν εμφανιστεί, ό,τι άσχημο κι αν συμβαίνει ή σκεπτόμαστε, αμέσως μας κάνει να αισθανόμαστε πιο καλά. Είμαστε ομορφότεροι οι άνθρωποι όταν χαμογελάμε και νιώθουμε ομορφότερα. Απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου όταν οι ανασφάλειες σε… πλημμυρίζουν είναι το να χαμογελάσεις, αγαπητή!

Πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου σε περίοδο εγκυμοσύνης

1. Περιποιήσου τον εαυτό σου

Επειδή συχνά πυκνά θα ανακατεύεσαι, θα αισθάνεσαι σε γενικές γραμμές κακοδιάθετη και αδιάθετη, λίγη περιποίηση σίγουρα θα σε κάνει να νιώθεις πολύ καλύτερα αμέσως, να χαλαρώνεις, να γεμίζεις ενέργεια και κυρίως να αισθάνεσαι και πάλι… γυναίκα. Μία γυναίκα όμορφη, ποθητή και σαγηνευτική. Μπορείς να ζητάς από το σύντροφό σου να σού κάνει ένα χαλαρωτικό μασάζ· μπορείς με την οικογένεια ή τις φίλες σου να αφιερώνετε από κοινού λίγη ώρα για κομμωτήριο, μανικιούρ, πεντικιούρ, σπιτικές μάσκες προσώπου. Όσο περισσότερο προσέχεις τον εαυτό σου, τόσο πιο σαφές του καθιστάς το μήνυμα ότι τον αγαπάς, ότι τον εκτιμάς, ότι τον σέβεσαι, ότι σου αρέσει και τον αποδέχεσαι ακόμη και με τα παραπανίσια κιλά της εκυμοσύνης.

2. Ασκήσου

Όπως αναφέραμε προηγουμένως και στη γενικότερη ενότητα σχετικά με το πώς να νιώσεις καλά με το σώμα σου, έτσι και τώρα δε γίνεται να αποσιωπήσουμε τη σπουδαιότητα που η γυμναστική και συλλήβδην η κίνηση και η σωματική άσκηση έχει για μία γυναίκα καθόσον είναι εγκυμονούσα ή ακόμη κι αφότου γεννήσει. Μπορείς να λάβεις χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπαίνοντας στον εξής σύνδεσμο: «Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)».

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα