Κοκκινίλες στο δέρμα – Πιθανές αιτίες και αντιμετώπιση

Πολλές φορές τυχαίνει εντελώς ξαφνικά να εντοπίζουμε κάποιες κοκκινίλες στο δέρμα μας -είτε μιλάμε για πρόσωπο είτε για άλλα σημεία του σώματος- που μπορεί να συνοδεύονται κι από έντονη φαγούρα ή ξηροδερμία. Μπορεί, όμως και όχι. Οι κοκκινίλες στο δέρμα, τα εξανθήματα και η φαγούρα, σίγουρα έχουν λόγο ύπαρξης και σημαίνουν κάτι για την κατάσταση στον οργανισμό μας. Ειδικά αν υπάρχει και έντονη φαγούρα είναι πολύ ενοχλητικό και μας ταλαιπωρεί, αλλά το πρόβλημα μπορεί να είναι και πιο σοβαρό. Τις περισσότερες φορές στο δέρμα μας καθρεφτίζεται κάτι το οποίο μας έχει πειράζει και με αυτό τον τρόπο αντιδρά οργανισμός.

Συνήθως, οι κοκκινίλες στο δέρμα με ή χωρίς φαγούρα, είναι αποτέλεσμα κάποιας αλλεργικής δερματίτιδας που προέρχεται από την επαφή μας με μια ερεθιστική ουσία η οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε ότι μας προκαλεί ενόχληση. Είτε μιλάμε για τροφή είτε για κάποιο υλικό που ακουμπήσαμε, πρέπει να το ανακαλύψουμε για να αποφεύγουμε τις ενοχλητικές συνέπειες.

Βεβαίως, πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες για τις κοκκινίλες στο δέρμα, καμιά φορά ίσως και σοβαρότερες από ότι νομίζουμε. Στη συνέχεια του άρθρου, θα αναφέρουμε τις συνηθέστερες αιτίες για τις κοκκινίλες στο δέρμα μας καθώς και πώς μπορούμε να τις προλάβουμε και να τις αποφύγουμε ή να τις αντιμετωπίσουμε αφού κάνουν την εμφάνισή τους.

Κοκκινίλες στο δέρμα – Οι 7 συνηθέστερες αιτίες

1. Δερματίτιδες εξ’ επαφής ή αλλεργικές δερματίτιδες

Οι κοκκινίλες στο δέρμα μας, τις περισσότερες φορές σχετίζονται με κάποια δερματίτιδα που προέρχεται από την επαφή με κάποιες ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα μας και με αλλεργικές δερματίτιδες που πλήττουν αλλεργικά άτομα με ευαισθησία αλλά και άτομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία σε συγκεκριμένα υλικά, συστατικά, ουσίες. Μπορεί οι κοκκινίλες που εμφανίζουμε να συνοδεύονται κι από φαγούρα ή άλλα εξανθήματα. Οι δερματίτιδες αυτές έχουν να κάνουν με την επαφή μας με ουσίες όπως καλλυντικά (συν κολόνιες, συν κρέμες,κλπ.) όπου τότε βλέπουμε στο πρόσωπο κυρίως τα σημάδια της αντίδρασης, κοσμήματα που θα προκαλέσουν ερυθρότητα κι ερεθισμό στα σημεία όπου φορέθηκαν, φυτά και λουλούδια όπου μπορεί να δούμε στα χέρια μας σημάδια ή και αλλού, υφάσματα από τα ρούχα μας όπου συνήθως θα δούμε στο σώμα κοκκινίλες, απορρυπαντικά και σαπούνια, κ.ά. Οι παραπάνω, είναι οι πιο γνωστές αλλεργιογόνες ουσίες που προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα πολλών ανθρώπων με την απευθείας επαφή.

2. Αλλεργικές αντιδράσεις από φαγητό

Όπως είπαμε, το δέρμα μας μπορεί να καθρεφτίζει κάποια αντίδραση του οργανισμού σε κάτι το οποίο συμβαίνει. Έτσι, λοιπόν, μπορεί οι κοκκινίλες στο δέρμα μας να οφείλονται σε αλλεργικές αντιδράσεις από κάποια τροφή που καταναλώσαμε και χωρίς να το γνωρίζουμε είμαστε αλλεργικοί. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάποιο φαγητό είναι πολύ πικάντικο και περιέχει διάφορα μπαχαρικά καυτερά όπου αυξάνουν τη θερμοκρασία στο σώμα και προκαλούν τη διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος με αποτέλεσμα το κοκκίνισμα. Δε σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα στις τροφές αυτές.

3. Εκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές για το έκζεμα, μια γνωστή και συνηθισμένη μορφή δερματίτιδας. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στο πρόσωπο είτε σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος και παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Τα ερεθίσματα που την προκαλούν δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα αλλά λέγεται ότι πρόκειται για συνδυασμό τόσο από περιβαλλοντικούς όσο και από γενετικούς παράγοντες.

4. Αντιδράσεις σε φάρμακα

Αντίστοιχα με τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού μας σε διάφορες ουσίες που αναφέραμε, μπορεί να συμβεί κάποια αντίδραση από φάρμακα και αντιβιώσεις, σε σπάνιες περιπτώσεις με πιο σοβαρές συνέπειες πέρα από τις κοκκινίλες στο δέρμα. Πολλές φορές οι κοκκινίλες συνοδεύονται κι από φαγούρα.

5. Υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση της επιδερμίδας μας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα σε διάφορα σημεία του σώματος καθώς και φαγούρα κυρίως αν έχουμε μια σχετική ευαισθησία στο δέρμα μας. Υπάρχουν φωτοδερματοπάθειες, φωτοαλλεργικές δερματίτιδες, και άλλες μορφές δερματικών παθήσεων που μπορεί να είναι οι αιτίες για τις κοκκινίλες στο δέρμα μας και τον κνησμό όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

6. Έντονο άγχος

Όταν εμφανίζουμε κοκκινίλες στο δέρμα ή κάποιο εξάνθημα και έχουμε φαγούρα, μπορεί να μην πηγαίνει καθόλου το μυαλό μας ότι ο οργανισμός δεν αντιδρά αρνητικά σε μια ουσία, αλλά σε μια κατάσταση. Το έντονο άγχος και οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι πολύ συχνά η αιτία για την εμφάνιση κάποιας δερματικής αντίδρασης.

7. Άλλες αιτίες

Να πούμε, πιο επιγραμματικά, ότι κάποια άλλα αίτια για τις κοκκινίλες στο δέρμα μας μπορεί να είναι η κληρονομικότητα (η ευαισθησία σε κάτι που το έχει και άλλο άτομο από την οικογένεια), κάποια μόλυνση, οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον, ακόμα και η επαφή με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Τέλος, μπορεί σε λίγες περιπτώσεις να είναι ένδειξη κάποιας πιο σοβαρής πάθησης.

Κοκκινίλες στο δέρμα – Αντιμετώπιση

1. Πρόληψη και προστασία

Αν είσαι άτομο με ευαισθησίες και εμφανίζεις συχνά αλλεργίες, φρόντισε να προσέχεις τις ουσίες με τις οποίες έρχεσαι σε επαφή καθημερινά. Δηλαδή, προσπάθησε να χρησιμοποιείς σαπούνια, απορρυπαντικά, κλπ. που ξέρεις ότι δεν ερεθίζουν το δέρμα σου, που είναι δερματικά ελεγμένα και συστήνονται ακόμα και για μωρά. Φρόντισε τα καλλυντικά, οι κρέμες και οι κολόνιες σου επίσης να είναι τσεκαρισμένα. Προτίμησε τα βαμβακερά υφάσματα για τα ρούχα σου, μη χρησιμοποιείς μαλακτικό για το πλύσιμο ρούχων, μη χρησιμοποιείς πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο νερό όταν κάνεις μπάνιο, πρόσεχε τη διατροφή σου και μην τρως περίεργες τροφές που δεν έχεις δοκιμάσει, μην ξύνεσαι ειδικά όταν έχεις νύχια, προσπάθησε να μην αγχώνεσαι πολύ, μην εκτίθεσαι υπερβολικά στον ήλιο ή σε έντονες καιρικές συνθήκες, κλπ.

2. Επίσκεψη σε δερματολόγο

Από τη στιγμή που θα εμφανίσεις κάποιες κοκκινίλες στο δέρμα, με ή χωρίς φαγούρα και βλέπεις ότι επιμένουν ή η φαγούρα γίνεται ιδιαίτερα έντονη φυσικά και θα πρέπει να απευθυνθείς σε δερματολόγο που είτε θα διαγνώσει την αιτία και θα σου χορηγήσει θεραπεία (συνήθως τοπικές κρέμες κορτιζόνης, αντισταμινικά φάρμακα, κλπ) είτε θα σου συστήσει να κάνεις κάποιο τεστ ευαισθησίας για να βρεθεί η ένοχη αιτία που προκάλεσε τα σημάδια στο δέρμα σου.

3. Αποφυγή αλλεργιογόνων

Όταν εντοπιστεί η ουσία που σου προκαλεί τις δερματικές αντιδράσεις, είτε μιλάμε για κάποιο υλικό που έρχεσαι σε επαφή είτε φυτό είτε τροφή ή οτιδήποτε, φυσικά πρέπει άμεσα να απομακρυνθείς από την ουσία αυτή και να μην την ξαναχρησιμοποιήσεις. Έτσι, μπορεί να εξαφανιστούν οι κοκκινίλες χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου για κάποιο λόγο δεν μπορείς να αποφύγεις την επαφή σου με κάποια ουσία (π.χ. αν σχετίζεται με το χώρο εργασίας σου) οπότε γίνεται μια δοκιμή για απευαισθητοποίηση του ασθενούς στην ουσία.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα