Ξηρά και σκασμένα χέρια : Τι να κάνω; – Σπιτική θεραπεία

Γιατί να αγοράζετε προϊόντα του εμπορίου προκειμένου να εξασφαλίσετε για ένα ορισμένο, μικρό κιόλας, χρονικό διάστημα λεία χέρια, δίχως ίχνος ξηρότητας ή σκασίματα, ενώ μπορείτε εύκολα, ακοπίαστα και, το βασικότερο όλων, ανέξοδα να φροντίσετε μόνες σας τα ξηρά και σκασμένα χέρια σας; Ουδείς ο λόγος να σπαταλάτε τα χρήματά σας για την επανόρθωση προβλημάτων όπως τα ξηρά και σκασμένα χέρια (για τα οποία θα μιλήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο), οι σκασμένες φτέρνες που ενδέχεται να έχετε μιας και είναι ένα συχνότατα και ευρύτατα παρατηρημένο φαινόμενο ( δείτε το σχετικό άρθρο : « Σκασμένες φτέρνες – Αίτια εμφάνισης – Σπιτική θεραπεία που πιάνει 100% » ), η ξηροδερμία ή ενδεχόμενες «ατέλειες» στο πρόσωπό σας ( δείτε επίσης προηγούμενο σχετικό άρθρο : « Σπιτικές μάσκες προσώπου – Βρείτε ποια σας ταιριάζει » ) ή οποιοδήποτε άλλο συναφές πρόβλημα που σχετίζεται με την επιδερμίδα σας, αφού μπορείτε εύκολα, ανέξοδα και αποτελεσματικά να διαχειριστείτε μόνες σας προβλήματα τέτοιας φύσεως ή, ακόμη, και να προλάβετε την εμφάνισή τους.
Έχετε ξηρά και σκασμένα χέρια και δεν ξέρετε τι να κάνετε; Θα σας πούμε εμείς, καταρχάς, τι να ΜΗΝ κάνετε : μην αφήνετε την κατάσταση να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και μην παραμελείτε το υφιστάμενο πρόβλημα. Πότε δεν είναι αργά να φροντίσετε να «διορθώσετε» τα ξηρά και σκασμένα χέρια σας σε οποιοδήποτε στάδιο και αν η ξηρότητα και το σκάσιμο έχουν επέλθει, είτε δηλαδή το πρόβλημα είναι ήπιο είτε είναι εμφανές και σοβαρότερο. Βέβαια, είναι πολύ καλό να ενημερωθείτε για τα ξηρά και σκασμένα χέρια, τι ακριβώς συμβαίνει και γίνονται έτσι και πώς καθίσταται δυνατή η επιδιόρθωση του προβλήματος ακόμη και να μην έχετε εμφανίσει κάποια έντονη ξηρότητα στην επιδερμίδα των χεριών σας. Άλλωστε, η πρόληψη είναι – αναντίρρητα – πολύτιμο αγαθό.

Τι πρέπει, καταρχάς, απαραιτήτως να γνωρίζετε

  • Τα ξηρά και σκασμένα χέρια είναι ένα ευρέως ισχύον πρόβλημα που «προσβάλλει» πολλά άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Επομένως, δεν έχει σημασία εάν είστε άνδρας ή γυναίκα, 15, 30, 45 ή 60 ετών για το αν θα εμφανίσετε σκασμένα χέρια ή / και ξηρότητα στις εν λόγω περιοχές.
  • Η ξηρότητα και το σκάσιμο τμημάτων του δέρματος στην περιοχή των χεριών οφείλεται στο γεγονός ότι τα χέρια είναι το μοναδικό, ίσως, σημείο του σώματός μας που βρίσκεται χειμώνα καλοκαίρι εκτεθειμένο αφενός σε πλήθος περιβαλλοντικών ρύπων αφετέρου σε κάθε καιρική αλλαγή, πόσο μάλλον και στις δυσμενέστερες εξ αυτών.
  • Σε προσθήκη στους δύο προηγούμενους λόγους, ξηρά και σκασμένα χέρια μπορούν να προκαλέσουν τα χημικά συστατικά που εμπεριέχονται στα απορρυπαντικά κάθε λογής.
  • Τα ξηρά και σκασμένα χέρια είναι σίγουρα ένα αισθητικό πρόβλημα, μιας και χέρια που είναι ξηρά και έχουν σκάσει δε φαίνονται αρεστά στο μάτι και προκαλούν την αίσθηση της ανεπαρκούς περιποίησης και φροντίδας τους, κάτι που δεν ισχύει εξ ολοκλήρου. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι ξηρά και σκασμένα χέρια δε δείχνουν σε καμία περίπτωση ότι το άτομο δεν πλένει, δεν περιποιείται (κ.λπ.) καθόλου τα χέρια του. Κάθε άλλο. Η αλήθεια για τα ξηρά και σκασμένα χέρια βρίσκεται, όχι φυσικά στην παντελή απουσία φροντίδας, αλλά είτε στη λανθασμένη περιποίηση των χεριών είτε στη μη συστηματική τους φροντίδα είτε στην παραμέλησή τους.
  • Εκτός, όμως, από αισθητικό, τα ξηρά και σκασμένα χέρια αποτελούν ασφαλώς και ένα δερματικής φύσεως θέμα, το οποίο δύναται αργά ή γρήγορα να καταλήξει σε ένα επώδυνο πρόβλημα. Κι αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί εάν δε λάβετε σύντομα και έγκαιρα τα μέτρα σας.

Τι ακριβώς συμβαίνει και προκαλούνται τα ξηρά και σκασμένα χέρια

Πολύ σύντομα θα σας μιλήσουμε για το συμβαίνει και τα χέρια μας γίνονται ξηρά και σκάνε.
Αρχικά, αυτό που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλείτε, όπως προαναφέραμε, από την αέναη και σε μόνιμη βάση έκθεση των χεριών σε ρύπους του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και σε δυσμενείς καιρικές μεταβολές, ενώ μερίδιο ευθύνης – ιδίως για το γυναικείο τμήμα του πληθυσμού – φέρει και η επαφή των γυμνών χεριών με απορρυπαντικά κάθε φύσεως που περιέχουν ζημιογόνα για την απαλή και λεία υφή των χεριών χημικά συστατικά.
Τι, όμως, γίνεται; Εξαιτίας των προαναφερόμενων αιτιών, παράγονται ολοένα και λιγότερα λιπίδια με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται σταδιακά ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας στην περιοχή των χεριών. Άμεσο από το αυτών, λοιπόν, αποτελεί η αδυναμία των κυττάρων της επιδερμίδας να συγκρατούν το νερό, το οποίο κατ’ ουσίαν εξατμίζεται και δεν παραμένει στα χέρια, κάνοντάς τα ξηρά και, όταν το πρόβλημα υφίσταται για περισσότερο καιρό χωρίς να επιδέχεται κατάλληλης μέριμνας, ορισμένα τμήματα φθείρονται και σκάνε, ενώ συχνά προκαλούνται και αιμορραγίες.
Πώς θα απαλλαγείτε από τα ξηρά και σκασμένα χέρια

Σπιτική θεραπεία για τα ξηρά και σκασμένα χέρια – Βήματα:

α) Μουλιάστε τα χέρια σας σε ζεστό προς χλιαρό νερό με λιπαρό σαπούνι. Πριν πέσετε για το βραδινό σας υπνάκο, γεμίστε μία μικρή λεκάνη ή κάποιο μπολ με ζεστό νεράκι (μιας και σύντομα αυτό θα αρχίσει να τείνει προς το χλιαρό και να κρυώνει βάσει της θερμοκρασίας του δωματίου στο οποίο βρίσκεστε), περιχύστε κάποιο σαπούνι ειδικό για ξηρά χέρια ή κάποιο παρόμοιου τύπου τζελ (και τα δύο πρέπει να ελέγξετε προτού τα αγοράσετε ότι είναι πλούσια σε λιπίδια), τα οποία μπορείτε σαφώς να τα βρείτε εξαιρετικά οικονομικά. Αφήστε τα χέρια σας μέσα στο σκεύος που έχετε επιλέξει για περίπου 15 λεπτά. Βέβαια, ο χρόνος που θα διαθέσετε είναι στο χέρι σας και αποτελεί καθαρά δική σας επιλογή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα χέρια ενυδατώνονται αισθητά, αφού πρώτα κάθε ρύπος από το περιβάλλον έχει απομακρυνθεί.
β) Σκουπίστε τα ταμποναριστά με μια καθαρή πετσέτα.
γ) Απλώστε μια επαρκή στρώση βαζελίνης. Η βαζελίνη είναι θαυματουργή σε ό,τι έχει να κάνει με ξηροδερμία. Πόσο μάλλον όταν μένει για αρκετές ώρες πάνω σε πληγείσες περιοχές. Γι’ αυτό και συνιστάμε να ακολουθείτε τη συγκεκριμένη διαδικασία πριν από τον ύπνο ώστε να υπάρχει άπλετος χρόνος στο προϊόν αυτό να δράσει και να χαρίσει την ευκαιρία στο δέρμα σας να ανακτήσει την υγρασία του.
δ) Φορέστε γάντια. Πέραν των ειδικών γαντιών ενυδάτωσης που κυκλοφορούν σε πολύ προσιτές τιμές στο εμπόριο, είναι απαραίτητο μετά το μούλιασμα με το σαπούνι και την επάλειψη με τη βαζελίνη να φορέσετε γάντια στα χέρια σας, κατά προτίμηση βαμβακερά.
ε) Αφαιρέστε τα γάντια και πλύνετε τα χέρια σας με χλιαρό νεράκι. Το πρωί, μόλις ξυπνήσετε, θέστε ως πρωταρχικό σας μέλημα – μιας που τα χέρια σας θα είναι κάπως εγκλωβισμένα μες στα γάντια! – να τα πλύνετε καλά με χλιαρό νεράκι. Για τον ορθό τρόπο που αρμόζει να πλένετε τα χέρια σας θα σας μιλήσουμε παρακάτω.

  1. Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιείτε όσο συχνότερα μπορείτε το ελαιόλαδο για να κάνετε ένα ολιγόλεπτο μασάζ στα χέρια σας. Το ελαιόλαδο μπορείτε να το εφαρμόσετε σε στεγνό ή μη δέρμα και αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις ιδανικότερες και πιο καρποφόρες λύσεις για τα ξηρά κι σκασμένα χέρια.
  2. Πλαστικά γάντια: Είναι πάρα πολύ βασικό, και απευθυνόμαστε κυρίως στις γυναίκες που κάνουν τις περισσότερες – αν όχι και όλες – τις δουλειές του σπιτιού, να φοράτε πλαστικά γάντια, μίας ή πολλαπλών χρήσεων, καθόσον τελείτε τις οικιακές εργασίες. Όπως προαναφέρθηκε δις, τα χημικά συστατικά που περιλαμβάνονται στα απορρυπαντικά είναι εξαιρετικά βλαβερά, ιδιαίτερα εάν έχετε ήδη ξηρά και σκασμένα χέρια. Φορώντας, λοιπόν, τα γάντια, ελαχιστοποιείτε το βαθμό επαφής των χεριών σας και κυρίως των «προβληματικών» περιοχών με τα χημικά αυτά συστατικά.
  3. Αλόη: Αγοράστε μία γλάστρα αλόης και φτιάξτε μόνες σας ένα τζελ αλόης από αυτό το, χωρίς υπερβολές, θαυματουργό στοιχείο με το οποίο μας έχει προικίσει η φύση. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε από το εμπόριο έτοιμο σκεύασμα (τζελ) αλόης, το οποίο ωστόσο θα είναι οικονομικώς λίγο ακριβότερο. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την εφαρμογή λίγης ποσότητας αλόης στις σκασμένες και ξηρές περιοχές και τα αποτελέσματα της δράσης της αλόης θα είναι άμεσα ορατά και αισθητά.
  4. Σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών: Χρήζει προσοχής ο τρόπος με τον οποίο πλένετε καθημερινά τα χέρια σας.
    α) Να χρησιμοποιείτε χλιαρό και όχι ζεστό νερό.
    β) Το σαπούνι σας να είναι ελαφρύ και καλό είναι να προμηθεύεστε σαπούνια πλούσια σε λιπίδια.
    γ) Να σκουπίζετε τα χέρια σας καλά και πάντα ταμποναριστά με πεντακάθαρη πετσέτα.
    δ) Και, τέλος, να αξιοποιείτε μια μικρή ποσότητα της ενυδατικής σας κρέμας αμέσως μετά.
    Εάν λόγω δουλειάς ή άλλων συνθηκών υποχρεούστε να πλένετε πολύ τακτικά τα χέρια σας, σας συμβουλεύουμε να αντικαταστήσετε ορισμένες από αυτές τις φορές με αντισηπτικό χεριών ή αντισηπτικά υγρά μαντηλάκια. Και αυτά προκαλούν κάποια ξηρότητα, η οποία ωστόσο είναι μικρότερη συγκριτικά με το βαθμό που ξηραίνουν το δέρμα το σαπούνι με το νερό.

Τέλος, είναι καλό να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας σε περίπτωση που, παρόλο που εφαρμόζετε τα παραπάνω, τα ξηρά και σκασμένα χέρια σας δεν «επιδιορθώνονται». Είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη βοήθεια του επαΐοντος σε περίπτωση ξαφνικής ξηρότητας, έντονου κνησμού, αιφνίδιου πρηξίματος της περιοχής ή αιμορραγίας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα