Οι 16 αντικαρκινικές τροφές που πρέπει να γνωρίζουμε

 

Ως μία από τις πολύ συχνά εμφανιζόμενες ασθένειες, ο καρκίνος παντός τύπου χρήζει πρόληψης. Οι αντικαρκινικές τροφές που θα αναφέρουμε στο παρόν άρθρο συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων για εκδήλωση της νόσου. Μια διατροφή πλούσια στα τρόφιμα που παρουσιάζονται, δηλαδή, θεωρείται ότι συντελεί ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Προτού δούμε τις 16 αντικαρκινικές τροφές, θα κάνουμε μια αναφορά στα φυτοχημικά συστατικά.

Τι είναι τα φυτοχημικά συστατικά – Δυο λόγια

Πολλά τρόφιμα έχουν φυτοχημικά συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Σε άλλα άρθρα του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα έχει συμβεί να τα δούμε ξανά και να μιλήσουμε για τη δράση τους.

Τα φυτοχημικά συστατικά, λοιπόν, έχουν θεωρηθεί ικανά να προλαμβάνουν ή να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Είναι στοιχεία τα οποία στην πραγματικότητα θωρακίζουν τα φυτά από τις μικροβιακές λοιμώξεις.

Το ίδιο κάνουν και στον ανθρώπινο οργανισμό. Προφυλάσσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών μας έτσι ώστε με την πέψη να φτάσουν στο λεπτό έντερο χωρίς να αλλοιώνονται. Κι από εκεί να απορροφούνται από τον οργανισμό μας.

Επιπρόσθετα, έχει φανεί πως τα φυτοχημικά συστατικά έχουν δράση αντιοξειδωτική. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην πρόληψη έναντι του καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς επίσης και άλλων χρόνιων νόσων.

Άλλα άρθρα που ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμα:

Οι 16 αντικαρκινικές τροφές που πρέπει να γνωρίζουμε

Το κάρυ και ο κουρκουμάς, που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα

Δύο μπαχαρικά  με κίτρινο χρώμα, που πρωταγωνιστούν στην ανατολίτικη κουζίνα και οφείλουν να χρησιμοποιούνται και από όλους εμάς.

Το κάρυ και ο κουρκουμάς είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Οι έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τον τρόπο που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου λένε ότι:

Η ουσία που εμπεριέχει ο κουρκουμάς, η κουρκουμίνη, δύναται να διακρίνει τα καρκινικά από τα φυσιολογικά κύτταρα. Και να δρα εναντίον των πρώτων. Συγχρόνως, έχει φανεί πως τα χαμηλά ποσοστά κάποιον τύπων καρκίνου σε όσους ζουν στην Ινδία συγκριτικά με δυτικούς, όπως είναι όσοι ζουν στις Η.Π.Α., έχουν να κάνουν και με το ότι οι πρώτοι καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες από κάρυ και κουρκουμά.

Προσθέστε κουρκουμά ή κάρυ (ο κουρκουμάς εμπεριέχει και κάρυ και άλλα μπαχαρικά!) στα κυρίως πιάτα σας. Στα πουλερικά και τα κρέατα. Στο ρύζι, το ριζότο, το φιδέ ή τις σούπες σας. Στις σάλτσες και τις σαλάτες.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο αναστέλλουν την εκδήλωση καρκίνου

Το κρεμμύδι και το σκόρδο εμπεριέχουν πολλές πολυφαινόλες και ενώσεις με το χημικό στοιχείο που ονομάζεται θείο. Για τις πολυφαινόλες μιλήσαμε στην αρχική παράγραφο. Και τα δύο αυτά στοιχεία φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Σε έρευνα από τμήμα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, η αυξημένη κατανάλωσή τους συνδέθηκε με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Γενικά, όμως, όταν το κρεμμύδι και το σκόρδο εμπεριέχονται ωμά ή μαγειρεμένα στα πιάτα μας μέσα στην εβδομάδα, θεωρείται πως προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου. Κυρίως για τη νόσο αυτή στο στομάχι, στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.

Σταυρανθή λαχανικά: από τις πλέον αντικαρκινικές τροφές που πρέπει όλοι να τρώμε

Αναφερόμαστε στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα λαχανικά αυτά, που τα λέμε σταυρανθή λαχανικά, προστατεύουν τον οργανισμό μας από την εκδήλωση καρκίνου. Κυρίως στο στομάχι, στο παχύ έντερο και στους πνεύμονες.

Ουκ ολίγες οι έρευνες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση μπρόκολου με την καταστροφή κυττάρων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Αλλά η ερευνητική δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνον εκεί. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει πολλάκις την τεράστια μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση καρκίνου στους ανθρώπους που τρέφονται με μπόλικα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των σταυρανθών λαχανικών που προαναφέραμε.

Πρέπει να τρώμε περίπου 3 μερίδες λαχανικών εβδομαδιαίως μαζί με τα κυρίως γεύματά μας. Και τότε θα επωφεληθούμε από τη συγκεκριμένη αλλά και από όλες τις θετικές τους δράσεις.

Τα πικραμύγδαλα και η αντικαρκινική βιταμίνη Β17

Μία από τις πιο ισχυρές βιταμίνες έναντι του καρκίνου είναι η βιταμίνη Β17. Γι’ αυτό και τα πικραμύγδαλα που την εμπεριέχουν συνιστούν μία από τις 16 αντικαρκινικές τροφές.

Η γεύση τους δεν είναι ευχάριστη. Κυκλοφορεί μια φήμη περί του ότι δεν είναι καλό να τα τρώμε, η οποία ισχύει εν μέρει. Επειδή περιέχουν κυάνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ρητά τη μειωμένη κατανάλωσή τους. Να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες μέσα σε λίγη ώρα.

Για να επωφεληθείτε από την αντικαρκινική τους δράση, πολύ απλά προσθέστε 10 – 15 πικραμύγδαλα στο εβδομαδιαίο μενού σας. Όχι όμως όλα την ίδια ημέρα. 2 – 5 την ημέρα.

Πέραν της Β17, δείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη Β12 και τη βιταμίνη C στα παρακάτω άρθρα:

Ξηροί καρποί & Λιπαρά ψάρια

Οι ξηροί καρποί, όπως είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια, καθώς ακόμη και τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός και το σκουμπρί, είναι από τις top αντικαρκινικές τροφές. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, στα οποία και οφείλουν την αντικαρκινική τους δράση.

Η ερευνητική δραστηριότητα έχει δείξει τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης και δη θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη, σε άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια (δηλαδή αρκετά ω-3 λιπαρά). Επιπλέον, η διατροφή που εμπεριέχει σε εβδομαδιαία βάση τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς συνδέεται με προστασία έναντι του καρκίνου στο παχύ έντερο και στο μαστό.

Μπορείτε μέχρι και καθημερινά να τρώτε μία χούφτα από άψητους κι ανάλατους ξηρούς καρπούς. Για παράδειγμα, 10 – 15 αμύγδαλα άψητα κι ανάλατα. Είναι ένα σνακ δεκατιανό ή απογευματινό. Μπορείτε να προσθέτετε ξηρούς καρπούς στα κέικ και τα ψωμάκια που φτιάχνετε, στο γιαούρτι σας, στις σαλάτες σας. Όσον αφορά στα ψάρια, καλό είναι 2 φορές την εβδομάδα, να τρώτε λίγο σολομό, σκουμπρί ή σαρδέλες. Είτε στο μεσημεριανό είτε στο βραδινό είτε και στα δύο.

Το πράσινο τσάι προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων

Πολλά τα οφέλη και οι θετικές επιδράσεις που έχει η κατανάλωση τσαγιού στον οργανισμό μας. Εν προκειμένω θα μείνουμε μόνο στο γεγονός ότι μπορεί και προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων. Όπως έχει φανεί ερευνητικά, την ανάπτυξη όγκων στο μαστό, στο δέρμα, στον οισοφάγο, στο παχύ έντερο και στους πνεύμονες. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες για τις οποίες και μιλήσαμε στην πρώτη παράγραφο του άρθρου.

Μπορείτε να πίνετε 2 – 3 φλιτζάνια ημερησίως εάν σας αρέσει, αντικαθιστώντας τον καφέ. Ή να πίνετε ένα φλιτζάνι όποτε σας αρέσει μέσα στη μέρα σας, όσο συχνά επιθυμείτε.

Διαβάστε περισσότερα στο: «Πράσινο τσάι – Ιδιότητες – Οφέλη».

Κακάο: περιορίζει το οξειδωτικό στρες και μειώνει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων

Μία θέση στη λίστα με τις 16 αντικαρκινικές τροφές κατέχει άξια το κακάο. Περιέχει δύο πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιορίζουν το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο καρκίνος.

Αρχίστε να τρώτε 2 κομματάκια μαύρης σοκολάτας, περιεκτικότητας πάνω από 60% σε κακάο, σε ημερήσια βάση.

Τα λεμόνια, τα οποία καταπολεμούν 12 διαφορετικούς τύπους καρκινογόνων κυττάρων

Στα κύτταρα αυτά συμπεριλαμβάνονται του προστάτη, του στήθος, του παγκρέατος, των πνευμόνων και του εντέρου κόλον.

Από συγκριτική έρευνα της αντικαρκινικής δράσης των λεμονιών με αυτή ενός συγκεκριμένο χημειοθεραπευτικού φαρμακευτικού προϊόντως, φάνηκε ότι τα πρώτα επιβραδύνουν μερικές χιλιάδες φορές περισσότερο την ανάπτυξη των καρκινογόνων αυτών κυττάρων. Ενώ ταυτόχρονα τα λεμόνια δεν επιδρούν στα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Είναι θεαματική η δράση τους για να συνεχίζει να παραμένει άγνωστη σε πολλούς. Προληπτικά, προσπαθήστε να βάζετε όπου μπορείτε και όπου σας αρέσει μπόλικο λεμονάκι.

Φράουλες & Μούρα

Τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα και οι φράουλες εμπεριέχουν πολλές πολυφαινόλες, για τις οποίες μιλήσαμε στην αρχή του άρθρου. Οι πολυφαινόλες με την αντικαρκινική τους δράση κατατάσσουν τα εν λόγω φρούτα στις πιο αντικαρκινικές τροφές που υπάρχουν και μπορούμε να τρώμε.

Τα βάζετε στο γιαούρτι σας, στις σαλάτες λαχανικών σας, σε γλυκά όπως σε τούρτες και κέικ. Τα τρώτε ως έχουν, ως φρούτα για σνακ δεκατιανό ή απογευματινό. Αλλά μπορείτε και να τα προσθέτετε σε σπιτικά smoothies.

Ελαιόλαδο – Η βάση της μεσογειακής διατροφής που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Από τεράστια έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια σε συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, αποδείχθηκε η συσχέτιση του ελαιόλαδου με τον καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Φάνηκε πως η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ειδικά για τις γυναίκες που έχουν εισέλθει στην εμμηνόπαυση.

Μαγειρεύετε, επομένως, τα περισσότερα φαγητά σας με ελαιόλαδο. Να προσθέτετε ωμό αγνό ελαιόλαδο στα πιάτα σας, αλλά μετρημένο. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάζετε 1 κουταλιά της σούπας στα μεσημεριανά λαχανικά σας και άλλη μία στα βραδινά.

Το ρόδι αποτελεί μία από τις ισχυρότερες αντικαρκινικές τροφές

Αρκετές πληροφορίες για το ρόδι μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας με τίτλο: «Πού ωφελεί το ρόδι – 10 οφέλη του ροδιού στην υγεία και την ομορφιά που δεν γνωρίζετε».

Τα ρόδια είναι γεμάτες με βιταμίνες Α, C και Ε. Με σίδηρο, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες και συμβάλλουν σε μία υγιή διατροφή, καθώς και στην υγεία του εντέρου.

Εκτός αυτών, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες: έχουν τρεις διαφορετικές, ανάμεσά τους και οι τανίνες. Είναι από τα φρούτα με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, αλλά και από τις συνολικά ισχυρότερες αντικαρκινικές τροφές που μπορούμε να τρώμε μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα μας.

Προσθέστε τα κομματάκια τους στις σαλάτες ή τα μαγειρεμένα φαγητά σας. Φάτε τα μόνα τους με το κουταλάκι. Ρίξτε μερικά στο γιαούρτι σας. Στύψτε τα σε χυμό είτε μόνα τους είτε μαζί με πορτοκάλια.

Το καρότο κλείνει τη λίστα μας με τις 16 αντικαρκινικές τροφές

Τα καρότα έχουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάνουν καλό στη χοληστερίνη, στο αναπνευστικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα. Χαρίζουν ένα φρέσκο, απαλό και με ωραίο χρώμα δέρμα, ενώ αυξάνουν τη διάρκεια του καλοκαιρινού μαυρισμένου χρώματος. Το σημαντικότερο, εν προκειμένω, από τα θετικά του γνωρίσματα είναι πως περιέχει μια ισχυρή αντικαρκινική ουσία.

Είναι ιδανικά για σνακ μεταξύ των κυρίως γευμάτων. Μπορείτε να τα τρώτε στις σαλάτες σας μαζί με τα κυρίως γεύματα ωμά ή μαγειρεμένα. Και, φυσικά, μπαίνουν σε διάφορες παρασκευές, όπως στα κέικ καρότου, στο ρύζι με κομματάκια λαχανικών κ.ά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα