Αρχική / Υγεία / Πού ωφελεί η μπανάνα τον οργανισμό μας
πού ωφελεί η μπανάνα

Πού ωφελεί η μπανάνα τον οργανισμό μας

Στο παρελθόν, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, πολλοί και πολλές από εμάς έχουμε την εντύπωση η μπανάνα συνιστά ένα από τα πιο παχυντικά φρούτα, ένα φρούτο που παχαίνει περισσότερο από τα υπόλοιπα λόγω της ποσότητας της ζάχαρης που περιλαμβάνει. Πράγματι, οι μπανάνες έχουν ζάχαρη εξ ου και η γλυκιά γεύση και επίγευσή τους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως δεν παχαίνουν, πως δεν προσδίδουν περιττό βάρος, αντιθέτως ότι έχουν αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Πού ωφελεί η μπανάνα; Στο υγιές πεπτικό σύστημα, τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, την καταπολέμηση της αναιμίας και τη βελτίωση του δέρματος στο πρόσωπο. Κι αυτές είναι μόνον ορισμένες από τις κύριες πτυχές της δράσης της στο ανθρώπινο οργανισμό.

Πού ωφελεί η μπανάνα τον οργανισμό μας

1)Ενδυναμώνει του μύες

Χάρη στην περιεκτικότητα σε κάλιο που έχει, η μπανάνα είναι ένα πολύ καλό φρούτο αλλά και τρόφιμο γενικότερα για την ενδυνάμωση των μυών μας. Ως εκ τούτου, εάν νιώθετε τους μύες σας αδύναμους και ειδικά εάν ακολουθείτε κάποια γυμναστική άσκηση, το μετα-προπονητικό γεύμα σας γίνεται ιδανικό όταν αποτελείται από μία μπανάνα. Πολλοί αθλητές, βέβαια, την προτιμούν και πριν την προπόνηση, περίπου 2 ώρες πριν, συνοδευμένη με κάποιον υδατάνθρακα (π.χ. 2 παξιμάδια), κι έτσι ο οργανισμός τους είναι σωστά και επαρκώς χορτασμένες και ενδυναμωμένος.

2)Καταπολεμά την κόπωση

Πού ωφελεί η μπανάνα τα άτομα που νιώθουν συχνά κουρασμένα ή αδύναμα; Στην άμεση αντιμετώπιση των εν λόγω συμπτωμάτων τους. Μόλις μία μπανάνα μπορεί πράγματι να επιδράσει ευεργετικά στον οργανισμό τους και μέσω των θρεπτικών στοιχείων που εμπεριέχει να βοηθήσει αποφασιστικά στη μείωση της κούρασης και της αδυναμίας τους. Μάλιστα, εάν είστε πολύ αδύνατες ή αντιμετωπίζετε κάποια διατροφική διαταραχή, η μπανάνα φαίνεται να προτείνεται ανεπιφύλακτα ως δεκατιανό ή απογευματινό γεύμα σας.

3)Φτιάχνει τη διάθεση

Παράλληλα με την προαναφερόμενη δράση της, η μπανάνα δύναται να βελτιώνει τη διάθεση του ατόμου που την καταναλώνει. Όχι, δεν είναι ένα μαγικό ούτε συνιστά κάτι ουτοπικό το γεγονός ότι μία και μόνο μπανάνα (πόσο μάλλον όταν κάποιος καταναλώνει συστηματικά μπανάνες) έχει τη δύναμη να μας κάνει να νιώθουμε πιο ευδιάθετοι. Η τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που περιέχεται στο εν λόγω φρούτο, προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της διάθεσης, ανέβασμα του αισθήματος ευεξίας, καθώς επίσης και πρόληψη του προβλήματος της αϋπνίας.

4)Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα

Όπως φανερώνεται κι από το προαναφερόμενο όφελός της, η μπανάνα μπορεί να επιδρά χαλαρωτικά στο νευρικό μας σύστημα, γεγονός που χρειάζεται όλοι και όλες να έχουμε κατά νου όταν θέλουμε να φάμε κάτι ανάμεσα στα τρία βασικά ημερήσια γεύματά μας. Επίσης, χαλαρωτικές ιδιότητες έχει και η κανέλα, όπως μπορείτε να αναγνώσετε πιο αναλυτικά στο άρθρο με τα 10 + 1 οφέλη της κανέλας που δεν γνωρίζετε.

5)Δρα θετικά αναφορικά με την πίεση του αίματος

Η αυξημένες ποσότητες νατρίου και τα χαμηλά επίπεδα καλίου που πολλοί και πολλές από εμάς καταναλώνουμε ευνοούν την αυξημένη πίεση και ό,τι πρόβλημα μπορεί η τελευταία να επιφέρει. Πού ωφελεί η μπανάνα; Όταν καταναλώνεται σίγουρα σε εβδομαδιαία βάση, χαρίζει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ποσότητα καλίου που χρειάζεται, ρυθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα της πίεσης του αίματος και, κατ’ επέκταση, αποτρέποντας την εκδήλωση υπέρτασης.

6)Δρα εξίσου θετικά και σε σχέση με την καρδιά

Παραμένοντας στο καρδιαγγειακό σύστημα, αρμόζει να πούμε πως η μπανάνα διαθέτει ορισμένα ακόμη οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στο να διατηρείται σταθερός ο παλμός της καρδιάς, προλαμβάνεται η σκλήρυνση των αρτηριών και, χάριν της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ελέγχεται το επίπεδο της κακής χοληστερόλης. Να συμπληρώσουμε πως και το ρόδι έχει εξαιρετικές δράσεις ως προς το καρδιαγγειακό σύστημα: 10 οφέλη του ροδιού στην υγεία και στην ομορφιά.

7)Συμβάλλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της αναιμίας

Το θέμα του πού ωφελεί η μπανάνα έρχεται να συμπληρώσει και η συγκεκριμένη δράση του φρούτου αυτού που έχει να κάνει με την αναιμία. Να επισημάνουμε ότι αναφερόμαστε φυσικά στη σιδηροπενική αναιμία. Οι μπανάνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, οπότε όσες από εσάς έχετε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό σας, ακόμη κι αν έχετε φτάσει στο σημείο της σιδηροπενικής αναιμίας, δεν έχετε παρά συμπεριλάβετε τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Πάντοτε, φυσικά, και με άλλα τρόφιμα που είναι κατάλληλα για το ανέβασμα του σιδήρου, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας με τις τροφές που ενισχύουν και τις τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Εφόσον γνωρίζετε πλέον πού ωφελεί η μπανάνα, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας το χαμηλό κόστος τους και το ότι είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τι θα λέγατε να τις εντάσσατε στο εβδομαδιαίο μενού σας; Οι διατροφολόγοι συνιστούν την 1 μπανάνα ως σνακ δεκατιανό ή απογευματινό. Αντικαταστήστε ένα περιττό γλυκό ή κάτι άλλο που θα τρώγατε μετά το πρωινό ή μετά το μεσημεριανό σας γεύμα με μία μπανάνα και επωφεληθείτε από την δράση της!

x

Check Also

πώς να μην έχω νεύρα

Πώς να μην έχω νεύρα; Τι πρέπει να κάνω για να μην έχω νεύρα.

Αγαπητά μου κορίτσια, χαλαρώστε. Ήρθε η στιγμή να βάλουμε ένα τέλος, μαζί ...

σημάδια ψυχαναγκασμού

Σημάδια ψυχαναγκασμού: Ποια είναι και πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση

Ο χαρακτηρισμός κάποιου ως ψυχαναγκαστικό είναι συνήθης και σίγουρα όλες τον έχουμε ...

πώς να μην γεράσεις πρόωρα

Πώς να μην γεράσεις πρόωρα – Συμβουλές περιποίησης

Γλυκά μου κορίτσια… Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι που σκεφτόμαστε όλες μας ...