Γιατί να τρως αργά – 5 Σημαντικοί λόγοι

Γιατί να τρως αργά; Γιατί να μη βιάζεσαι να ολοκληρώσεις κάθε γεύμα σου, ιδιαίτερα όταν οι υποχρεώσεις μέσα στη μέρα σου είναι πολλές και ο ελεύθερος χρόνος σου περιορισμένος; Ή, γιατί να τρως αργά εφόσον ορισμένες φορές η πείνα σου είναι έντονη, οπότε αναγκαστικά θέλεις να χορτάσεις άμεσα;

Θα σου πούμε εμείς 5 λόγους που ίσως σε κάνουν να βάλεις πίσω τη βιασύνη σου στο ζήτημα της διατροφής! 5 λόγοι που κατ’ εμάς είναι σημαντικοί, όπως εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα του «γιατί να τρως αργά χωρίς να βιάζεσαι».

Σχετικά άρθρα του περιοδικού μας που ενδεχομένως να θέλεις να κοιτάξεις είναι τα ακόλουθα:

Τρώμε γρήγορα επειδή ανάλογος είναι και ο τρόπος ζωής μας.

Ένα ζήτημα της καθημερινότητας είναι η βιασύνη. Μια βιασύνη να τα προλάβουμε όλα στο χρόνο τους. Ακόμα κι όταν αυτά τα «όλα» είναι πολλά για να πραγματοποιηθούν μέσα στο ίδιο 24ωρο.

Τότε, το φαγητό έρχεται σε δεύτερη, τρίτη, … τελευταία μοίρα, αφού ο χρόνος δε μας φτάνει ώστε να καθίσουμε ήρεμα και να απολαύσουμε κάθε γεύμα της ημέρας. Παρόλο που το φαγητό αποτελεί μία από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες. Παρόλο που από αυτό αντλούμε επί της ουσίας την ενέργεια που χρειαζόμαστε κάθε ημέρα. Παρόλο που αυτό είναι η πηγή των απαραίτητων για τον οργανισμό μας στοιχείων.

Τι συνέπειες επιφέρει το παραπάνω; Κι άρα γιατί να τρως αργά ;

Σταδιακά οδηγούμαστε σε έναν ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και έναν εν γένει ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ή, για να το πούμε κι αλλιώς, στα πλαίσια του ανθυγιεινού και στρεσογόνου τρόπου ζωής μας, «ανθεί» και ο ανθυγιεινός και στρεσογόνος τρόπος διατροφής. Πρόκειται, επομένως, για μια σχέση αλληλεπίδρασης που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, θα λέγαμε.

Αυτά τα δύο, με τη σειρά τους, μπορούν να επιφέρουν ένα σωρό άλλες αρνητικές συνέπειες. Να μην απολαμβάνουμε κανένα φαγητό, να τρώμε πολλές σφολιάτες, έτοιμα γεύμα, junk food και τρόφιμα με πολλές θερμίδες και κακά λιπαρά. Πέραν της διατροφής, χαλάει το σώμα μας, παίρνουμε βάρος, πλήττεται αργά ή γρήγορα η αυτοπεποίθησή μας και η διάθεσή μας μέσα στην ημέρα, πλήττεται αργά ή γρήγορα η οργανική μας υγεία.

Αντίθετα, εν τρώμε αργά, όλα αυτά μπορούν να αντιστραφούν, το πιστεύεις ή όχι εξαρχής. Γι’ αυτό, ακόμη κι αν έχει συνηθίσει σε μία κατάσταση όπως αυτή που περιγράφουμε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΠΙΟ ΑΡΓΑ! Αλλά και για εσένα που γενικά τρέφεσαι πιο okay, δώσε βάση στις συμβουλές που έχουμε να σου δώσουμε, στους λόγους του γιατί να τρως αργά κάθε γεύμα σου.

Γιατί να τρως αργά; – 5 Σημαντικοί λόγοι

1ον: Διότι απολαμβάνεις το φαγητό σου

Με το να τρως πιο αργά σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερη ώρα για την ολοκλήρωση του εκάστοτε γεύματός σου. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δίνεις στο σώμα σου τη δυνατότητα και το χρόνο για να προλάβει να απολαύσει αυτό που καταναλώνει.

2ον: Διότι χορταίνεις καλύτερα και με περισσότερη διάρκεια

Είναι από χρόνια ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι χορταίνεις καλύτερα και με περισσότερη διάρκεια όταν τρως αργά. Έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργούν τα νεύρα αλλά και οι εκκρινόμενες ορμόνες κατά τη διαδικασία πρόσληψης της τροφής και πέψης.

3ον: Διότι είναι ευκολότερη η διαδικασία της πέψης

Γιατί να τρως αργά; Για να μην έχεις καούρες ή πόνους στο στομάχι, να μη ρεύεσαι διαρκώς μετά από ένα γεύμα, να μην έχεις δυσκολία στην απέκκριση. Καθώς, όταν τρως αργά, σημαίνει ότι έχεις μασήσει καλύτερα το φαγητό σου. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο στάδιο της πέψης έχει πραγματοποιηθεί πιο σωστά, δίνοντας την ευκαιρία και στα επόμενα στάδια να κάνουν πιο εύκολα, σωστά και αποδοτικά τη δουλειά τους. Εν ολίγοις, με το να γευματίζεις πιο αργά μασώντας καλά την κάθε μπουκιά σου περιορίζεις τα πεπτικά προβλήματα, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

4ον: Διότι δεν προσλαμβάνεις περιττό βάρος

Για τη μάζα μας (τα κιλά μας δηλαδή), σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι θερμίδες. Πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε και πόσες «καίμε» μέσα στην ημέρα μας. Εάν, για παράδειγμα, θέλεις να χάσεις βάρος και αποφασίζεις να τρως 4 συγκεκριμένα πιάτα μέσα στην ημέρα σου, εφόσον σού προσφέρουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα κάψεις, τότε θα χάσεις βάρος. Άσχετα με το αν θα μασήσεις γρήγορα ή αργά τις μπουκιές σου, άσχετα με το αν θα ολοκληρώσεις το κάθε γεύμα σε 3 ή 30 λεπτά.

Είναι, όμως, αυτό το ζητούμενο; Κατά τη γνώμη μας, ΟΧΙ. Είτε θέλεις να αδυνατίσεις, είτε θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό και να μην παίρνεις κιλά, ΜΗΝ κοιτάς μόνο τις θερμίδες. Δε θα σε ωφελήσει! Ένας διατροφολόγος μπορεί να σε πείσει για αυτό αν σου παραθέσει τα ανάλογα επιχειρήματα.

Όπως και να ‘χει, αυτό που εμείς θέλουμε να τονίσουμε εν προκειμένω είναι το εξής: με το να τρως πιο αργά το φαγητό σου, σίγουρα μειώνεις τις πιθανότητες να θέλεις junk food (είναι μικρές οι ποσότητές του για να σε καλύψουν). Παράλληλα, σίγουρα μειώνεις τις πιθανότητες να φας περισσότερο από αυτό που χρειάζεται το στομάχι σου για να χορτάσει. Ως απόρροια αυτών των δύο, αποκλείεις το ενδεχόμενο να πάρεις περιττό βάρος, και πόσο μάλλον απότομα. Αν ρωτήσεις άτομα που για χρόνια διατηρούν σταθερό το βάρος τους δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου αναφέρουν ότι απολαμβάνουν τα γεύματά τους, τρώγοντάς τα πιο αργά!

5ον: Διότι έχεις λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση

Η καλύτερη διάθεση συνδέεται με το ότι απολαμβάνεις πραγματικά ένα γεύμα σου. Καθιστάς σαφές στον εαυτό σου ότι δεν τρως βιαστικά, «στο πόδι», από ανάγκη ή από συνήθεια. Επίσης, τρώγοντας αργά, δεν βαρυστομαχιάζεις – όπως αναφέραμε και παραπάνω –, συνεπώς δε χαλάει η όρεξή σου από ένα τεράστιο γεύμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν είχες ανάγκη.

Όσον αφορά το άγχος, έχει επικρατήσει η ακόλουθη ερμηνεία: με το να τρως αργά, εξασκείσαι σε ένα είδος ενσυνειδητότητας. Παραμένεις στη στιγμή, εστιάζεις την προσοχή σου στο γεύμα που σε χορταίνει και σου δίνει ενέργεια. Δεν προστρέχεις να σκεφτείς τι έχεις να κάνεις ακριβώς μετά ή πόσο βιαστική είναι επόμενη υποχρέωσή σου. Αυτή η διαδικασία, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε φέρνει ολοένα και πιο κοντά σε μία λιγότερο αγχογόνο ζωή.

Γιατί να τρως αργά & Το Slow Food Movement

Εδώ και αρκετά χρόνια, 2 δεκαετίες σίγουρα, έχει ξεκινήσει στη γειτονική μας Ιταλία ένα κίνημα εν ονόματι Slow Food Movement. Στόχος του ήταν και είναι κατά κύριο λόγο η αντίσταση – εναντίωση απέναντι στο fast food. Να αντιταχθεί δηλαδή προς το γρήγορο φαγητό που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, ολοένα και πιο συχνά, επιλέγουν.

Το αναφέρουμε καθώς υποδηλώνει την ευρύτητα του προβλήματος, καθώς δεν είμαστε μόνο εμείς, δεν είσαι μόνο εσύ που πιθανώς να τρέφεσαι γρήγορα, βιαστικά, ή και με έτοιμο φαγητό. Αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά σε πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, είναι μείζονος σημασίας αφού συνδέεται άρρηκτα με την ψυχική και σωματική υγεία, και χρήζει επίλυσης. Και οι μαζικές κινήσεις – κινητοποιήσεις σε μαζικά προβλήματα συνήθως βρίσκουν αποτελεσματικές λύσεις με αντίκτυπο στο κοινό.

Πόσο πιο αργά να τρως;

Είδαμε τους λόγους στο γιατί να τρως αργά. Αναφερθήκαμε ελάχιστα και στο κίνημα υπέρ της πιο αργής διαδικασίας της τροφής το οποίο αναγνωρίζει δημόσια τους σημαντικούς αυτούς λόγους. Ας δούμε , τώρα, τι σημαίνει το να τρως αργά. Πόσο αργά πρέπει να τρως; Και πώς θα μπορέσεις να το επιτύχεις αυτό;

Στα πλαίσια αυτού του κινήματος και των αρχών – προτροπών του, έχει ειπωθεί ότι μπορείς εσύ και όποιος θέλει να βελτιώσει το κομμάτι της διατροφής και υγείας του, να προσθέτει κάθε φορά, π.χ. κάθε εβδομάδα, 1 – 2 λεπτά στο συνολικό χρόνο ολοκλήρωσης ενός κυρίως γεύματός του.

Έτσι, εάν σού παίρνει 4 λεπτά να ολοκληρώσεις το μεσημεριανό σου γεύμα, προσπάθησε για μία εβδομάδα να το ολοκληρώνεις σε 5 λεπτά. Την επόμενη εβδομάδα σε 6 λεπτά. Κ.ο.κ. Και κάτι αντίστοιχο για το πρωινό και το βραδινό σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα