Φρούτα και λαχανικά εποχής – Ποια είναι τα ιδανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πολύ σημαντικά για την υγεία ενός ανθρώπινου οργανισμού.Ανήκουν στην ίδια διατροφική αξία. Παρέχουν πλούσιες βιταμίνες νερό, πολύ λίγα λιπαρά καθώς και ανόργανα στοιχεία όπως μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι σημαντικό να υπάρχει μέσα στη διατροφή σας αφού ενισχύουν και την καλύτερη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών την εποχή κατά την οποία δεν είναι έτοιμα είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει διότι ο άνθρωπος δεν έχει την υπομονή να περιμένει να φάει την κατάλληλη περίοδο τα συγκεκριμένα φρούτα και αντίστοιχα λαχανικά. Ωστόσο, τις κατάλληλες βιταμίνες τις δέχεται ένας οργανισμός όταν είναι η εποχή τους. Παρακάτω θα δείτε ποια φρούτα και λαχανικά εποχής είναι ιδανικά ανάλογα με τον μήνα.

Φρούτα και λαχανικά εποχής για τους μήνες του  Χειμώνα

Ακόμα και τον χειμώνα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά στον οργανισμό του ανθρώπου. Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα ιδανικά για τους μήνες του χειμώνα.

  • Για τον μήνα Δεκέμβρη: Αντίδι, λάχανο, μαρούλι, πατάτα, πράσο, σπανάκι, φινόκιο, αχλάδι, μανταρίνι, λεμόνι.

Για το Φθινόπωρο μήνες (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης)

  • Σεπτέμβρης: Αντίδι, βλίτα, κολοκυθάκι, μελιτζάνες, ντομάτες, μαιντανός, μπάμιες, πιπεριές, αχλάδια, δαμάσκηνα, μήλα, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, σύκο, νωπά καρύδια.
  • Οκτώβρης: Πιπεριές, πράσο, ντομάτες, σέσκουλα, φινόκιο, σπανάκι, ραδίκια, μαρούλι, ακτινίδιο, κυδώνι, λωτός, μήλο, ρόδι, σταφύλι, αμύγδαλο, ξερά σύκα, σταφίδες.
  • Νοέμβρης: Καρότο, λαχανάκι Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, πατζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σπανάκι, φινόκιο, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, λεμόνι, μανταρίνι, μήλο, πορτοκάλι, ρόδι, αμύγδαλο, κάστανα, φουντούκια, σταφίδες.

Για την Άνοιξη μήνες ( Μάρτης, Απρίλης,)

  • Μάρτης: Αγκινάρα, άνηθος, ραδίκι, σπαράγγι λευκό, φινόκιο, λεμόνι, μανταρίνι, μήλα ψυγείου.
  • Απρίλης: Κουκιά, λάχανο, σπαράγγι, κουνουπίδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, λεμόνι, μανταρίνια, πορτοκάλι.

Για το Καλοκαίρι μήνες ( Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος)

  • Ιούνιος: Αχλάδι, βερίκοκο, κεράσι, μούσμουλο, πεπόνι, ροδάκινο, φράουλα, βύσσινο, αγγούρι, αβοκάντο, ραπανάκι, σκόρδο, σπανάκι, φασολάκια, μελιτζάνα, καλαμπόκι, πιπεριά, πατάτα.
  • Ιούλιος: Αγγούρι, άνηθος, μαιντανός, μπάμιες, σκόρδο, πατζάρι, σέλινο, φασολάκια, αχλάδι, κεράσι, καρπούζι, μήλο, πεπόνι, ροδάκινο, σύκο, φράουλα.
  • Αύγουστος: Καρότο, πιπεριά, ραπανάκι, μαρούλι, σέλινο, σέσκουλο, αχλάδι, σταφύλι, σύκο, μήλα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Μήλα: Τα μήλα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία διότι περιέχουν 50 με 80 θερμίδες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Απαραίτητα για τον οργανισμό. Επίσης προσφέρουν βιταμίνη C. Η βιταμίνη C προσφέρει προστασία στα κύτταρα και στο ανοσοποιητικό σύστημα χάρης την δράση του που είναι αντιοξειδωτική. Επιπλέον έχει βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε αντιθρομβωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αχλάδι: Το αχλάδι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Έχουν λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες , μέταλλα και χαμηλή οξύτητα. Θεωρούνται πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως το μαγνήσιο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο.

Αγγούρι: Το αγγούρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ενυδατώνει το δέρμα καθώς το περισσότερο μέρος του αποτελείται από νερό. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην απώλεια βάρους.

Ντομάτα: Η ντομάτα περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Ωστόσο, είναι πλούσια σε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C και προσφέρει αντιοξειδωτικές δράσεις.

Αντίδια: Τα αντίδια είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, B1, B2. Περιέχουν όμως και αρκετά μέταλλα όπως σίδηρο, νάτριο, κάλλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Λόγω της β-καροτίνης που περιέχει προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα