Συνταγές για υγιεινά γλυκά

Η λέξη γλυκό για εμάς τις γυναίκες πολλές φορές είναι απαγορευμένη! Ίσως νιώθουμε και ενοχές κάποιες φορές που μπορεί να ξεφύγουμε από την κατανάλωση της επιτρεπόμενης ποσότητας. Δίαιτα και γλυκό μοιάζουν έννοιες αντίθετες και πολλές φορές νιώθουμε πως καταπιεζόμαστε όταν σταθούμε μπροστά σε μία υπέροχη βιτρίνα ζαχαροπλαστείου. Τα γλυκά έχουν πολλές θερμίδες, δεν κάνουν καλό στην υγεία, χαλάνε τον μεταβολισμό μας και πολλά ακόμη πειστικά επιχειρήματα μας κάνουν τα αποφεύγουμε με πάθος. Για πολλά γλυκά, όντως, ισχύουν όλα τα παραπάνω. Αυτό που πρέπει να έχουμε σαν μότο είναι το «παν μέτρον άριστον»!

Το να γευτούμε κάποια το αγαπημένο μας γλυκό δεν είναι κάτι που απαγορεύεται. Οι μεγάλες ποσότητες και η συχνή κατανάλωσή του είναι αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον οργανισμό μας. Σίγουρα ένα γλυκό από τα χεράκια μας με λίγες θερμίδες και όσο πιο «αθώο» γίνεται είναι ότι καλύτερο! Αν θέλετε, λοιπόν, να απολαύσετε κι εσείς κάποιο γλυκάκι χωρίς ενοχές, μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε το μόνες σας. Θα χρειαστείτε δημιουργία, καλή διάθεση, συνταγές και μερικές πολύτιμες συμβουλές που θα βρείτε παρακάτω για το τέλειο αποτέλεσμα. Φυσικά και έχουν κάποιες θερμίδες αλλά με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε και θα κάνουμε το καλύτερο για εμάς και την οικογένειά μας.

Συνταγές για υγιεινά γλυκά

1)Σοκολατάκια με ινδοκάρυδο

  • βανίλια μαστίχα Χίου
  • ινδοκάρυδο
  • κουβερτούρα

Στην πιο χαμηλή φωτιά ρίχνουμε την βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ρευστή. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. Μόλις αρχίζει να κρυώνει πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Έπειτα λιώνουμε την κουβερτούρα μας σε μπεν μαρί και ρίχνουμε τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο κατσαρολάκι. Φροντίζουμε να πάει πάντού η κουβερτούρα, τα βγάζουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού και τα ξανατοποθετούμε στο ταψάκι. Τα βάζουμε στο ψυγείο και μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!

Προσοχή! Αν χρησιμοποιήσετε την απλή βανίλια τα σοκολατάκια σας μόλις παγώσουν θα είναι πολύ σκληρά.

2)Καριοκάκια

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 φλυτζάνι καρύδια
  • κουβερτούρα

Για το σιρόπι:

  • 3 φλυτζάνια νερό
  • 2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
  • 6-7 γαρύφαλλα

Tip: αν διαπιστώσατε πως έχετε λιγότερη κουβερτούρα από αυτήν που χρειάζεστε, προσθέστε λίγο νεράκι και ανακατέψτε καλά.

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι! Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και τα γαρύφαλλα. Μόλις αρχίζουν να βράζουν τα αφήνουμε 5 λεπτά κι έπειτα κατεβάζουμε από την φωτιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την φρυγανιά, το κακάο, την κανέλα και τα καρύδια τα οποία έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας με ένα κουτάλι και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι. Στην συνέχεια θα δούμε πως το μείγμα μας έχει αρχίσει να σφίγγει. Τότε πλάθουμε με τα χέρια μας και αρχίζουμε να δημιουργούμε μικρές μπαλίτσες ή πλάκες. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε την κουβερτούρα μας λιώνοντάς την σε μπεν μαρί και αρχίζουμε να τα καλύπτουμε ένα ένα. Τα τοποθετούμε και πάλι στο ταψάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε από πάνω καρύδι, αμύγδαλο ή φυστίκι Αιγίνης. Τα υπέροχα καριοκάκια σας είναι έτοιμα και να είστε σίγουρες πως όλοι θα τα απολαύσουν!

3)Κέικ σοκολάτας με γλάσο βανίλιας

  • 3 ¼ φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • ¾ του φλυτζανιού σπορέλαιο
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού κρύο νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 6 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • Για το γλάσο :
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια

Tips:  –   Στο γλάσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ροδόνερο αντί για βανίλια

  • Αντί για γλάσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άχνη ζάχαρη

Ετοιμάστε το πιο γρήγορο, εύκολο και νόστιμο κέικ! Σε ένα μπολ ρίξτε όλα τα υλικά και χτυπήστε με το μιξεράκι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορείτε να χτυπήσετε τα υλικά σας με το χέρι αλλά θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο. Ψήστε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ακριβώς όπως θα κάνατε οποιοδήποτε άλλο κέικ. Ανάλογα με τον φούρνο σας θα χρειαστείτε 50 λεπτά εως 1 ώρα.

Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο ετοιμάστε το γλάσο! Σε ένα μπολ χτυπήστε καλά ένα ασπράδι αυγού, προσθέστε την βανίλια και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι το μείγμα σας να είναι ομοιόμορφο. Περιχύστε το κέικ και αφήστε τους άλλους να θαυμάσουν την δημιουργία σας!

4)Σπιτικό παγωτό

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κουτάκι φυτική σαντιγύ

Αρχικά χτυπάμε την σαντιγύ να αφρατέψει. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά και εναλλάξ το γάλα με το ζαχαρούχο γάλα ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε το μείγμα μας. Μόλις τελειώσουμε το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα. Βγάζουμε το παγωτό μας το ξαναχτυπάμε κι έπειτα το αφήνουμε να παγώσει για αρκετή ώρα.

Tip : Μπορείτε όταν το βγάλετε από την κατάψυξη για να το ξαναχτυπήσετε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή μπισκότα της αρεσκείας σας.

5)Κορμός με ταχίνι και μέλι

  • ταχίνι
  • μέλι
  • κακάο
  • μπισκότα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με όσο μέλι θεωρούμε πως μας ταιριάζει γευστικά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το μείγμα μας σε μία λαδόκολλα δημιουργώντας ένα κύλινδρο. Το τυλίγουμε καλά με την λαδόκολλα σφίγγοντας τον κορμό και τον βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε το γλυκό μας αρκετή ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί. Αν θέλουμε στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

6)Μηλόπιτα τριφτή

  • ¾ βιτάμ
  • 5 μήλα
  • 1 φαρίνα
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη για την ζύμη

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την φαρίνα, το βιτάμ σε κομμάτια και την ζάχαρη. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια τρίβοντάς τα. Θέλουμε στο τέλος το μείγμα μας να είναι ψιχουλιαστό. Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι και το πατάμε ελαφρώς. Στην συνέχεια τρίβουμε τα μήλα στο ρεντέ και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και τα απλώνουμε κι αυτά στο ταψί μας. Ψήνουμε την μηλόπιτα Στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Την αφήνουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να πάρει χρώμα. Την βγάζουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

7)Κέικ σοκολάτα – μπανάνα

  • 10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 6 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι φαρίνα ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2 βανίλιες
  • 1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη
  • 1 μπανάνα πολτοποιημένη

Ένα ακόμη κέικ που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου! Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί και ψήστε το στον φούρνο όπως θα ψήνατε οποιοδήποτε κέικ. Δηλαδή, στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Να θυμάστε πως για καλύτερο αποτέλεσμα χτυπάμε πρώτα τα υγρά με την ζάχαρη και προσθέτουμε τα στερεά.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα