Αίσθημα κόπωσης – Πως να το αντιμετωπίσεις

Μήπως τον τελευταίο καιρό νιώθεις ένα ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης; Νιώθεις ότι ξυπνάς το ίδιο κουρασμένη με το όταν κοιμήθηκες; Αισθάνεσαι ότι κουράζεσαι πολύ περισσότερο τώρα τελευταία; Αν οι απαντήσεις σου είναι ναι τότε σε διακατέχει ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης και αυτό που έχεις να κάνεις να είναι να κάνεις υπομονή και να διαβάσεις στην συνέχεια του άρθρου όπου θα σε πληροφορήσουμε σχετικά με το τι είναι το αίσθημα αυτό που νιώθεις, από τι προέρχεται και φυσικά το πώς να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και οριστικά.

Αίσθημα κόπωσης – Τι είναι;

Το αίσθημα κόπωσης είναι μια κατάσταση την οποία βιώνεις στην καθημερινότητά σου και σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Όταν δηλαδή για παράδειγμα έχεις γυρίσει στο σπίτι ταλαιπωρημένη από την δουλεία σου και το μόνο που θες να κάνεις είναι να πας στο κρεβάτι και στον καναπέ σου να κάτσεις και να μην κάνεις τίποτα έως ότου ξεκουραστείς. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι και αιτίες που δημιουργούν αυτό το συναίσθημα, αλλά προτού αναζητήσουμε τους λόγους αυτούς θα πρέπει να προσδιορίσουμε την φύση της κόπωσης που νιώθεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις ένα αίσθημα κόπωσης μετά από μια εξαντλητική μέρα η οποία περιείχε πολλές εξουθενωτικές δραστηριότητες, μετακινήσεις ακόμα και χειρωνακτική εργασία (όπως π.χ. καθαριότητα στο σπίτι). Αν βρίσκεσαι σε αυτή την κατηγορία τότε έχεις ένα φυσικό αίσθημα κόπωσης και θα σε βοηθήσουμε να το ξεπεράσεις – εξαλείψεις με μερικούς έξυπνους και χαλαρωτικούς τρόπους.
Αν όμως ξυπνάς και νιώθεις κουρασμένη χωρίς λόγο ή χωρίς να κάνεις τίποτα μέσα στην μέρα σου, τότε έχεις μια μη φυσιολογική κόπωση την οποία θα πρέπει να προσέξεις αρκετά καθώς μπορεί να κρύβει διάφορα σημαντικά θέματα.

Φυσιολογικό αίσθημα κόπωσης – Αντιμετώπιση με απλούς τρόπους

Αν η καθημερινότητά σου σε εξαντλεί και νιώθεις συνεχώς κουρασμένη, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να εφαρμόσεις μερικές από τις συμβουλές που θα σου δώσουμε στην συνέχεια και θα δεις πόσο θα αλλάξει η ζωή σου.

1.Φτιάξε την διατροφή σου:

Είναι αποδεδειγμένο ότι μια ελλιπής διατροφή (τόσο σε ποσότητα όσο σε ποικιλότητα αλλά και ποιότητα) μπορεί να σου προκαλέσει πολλές φορές το αίσθημα κόπωσης. Για τον λόγο αυτό αν θες να γυρνάς από την δουλεία σου και να μην νιώθεις εξαντλημένη καλό θα ήταν να εντάξεις μερικά φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σου. Μπορεί να μην είναι όσο απολαυστικά όσο ένα έτοιμο junk food, αλλά οι βιταμίνες και τα πολύτιμα συστατικά που περιέχουν θα σε τονώσουν και θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι όπως κανένα άλλο φαγητό. Συνεπώς καλό θα ήταν να προμηθευτείς μερικά φρούτα και να αρχίσεις να τρως καθημερινά. Βέβαια μην ξεχνάς ότι μπορείς να ετοιμάζεις φυσικούς χυμούς και να τους παίρνεις μαζί σου όπου και να είσαι, και έτσι θα γλιτώσεις και το καθάρισμα των φρούτων.

2.Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου:

Πολλές φορές το αίσθημα κόπωσης προέρχεται από το γεγονός ότι δεν αφοσιώσεις χρόνο για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα μπορεί να κουράζεσαι στην δουλειά σου και μετά να έχεις να μαγειρέψεις για όλους και να τους περιποιηθείς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εσύ να ταλαιπωρείσαι συνεχώς. Για αυτό καλό θα ήταν να οργανώσεις καλύτερα τις υποχρεώσεις και τις δουλειές σου, να φτιάξεις ένα πρόγραμμα υποχρεώσεων και να της κατανείμεις κατάλληλα προκειμένου οι δουλείες να μοιράζονται ίσα και να μην ταλαιπωρείσαι τόσο. Εφόσον το καταφέρεις αυτό μπορείς να ηρεμείς και να αφοσιώσεις χρόνο για εσένα και την προσωπική σου ευχαρίστηση. Όπως για παράδειγμα, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ψάξεις ένα on line κατάστημα ρούχων και καλλυντικών, να πας μια βόλτα στην εξοχή ή ακόμα και για έναν χαλαρό καφέ σε ένα ήσυχο μέρος με τα άτομά σου.

3.Αφιέρωσε χρόνο για την περιποίηση σου:

Πολλές φορές για να ανταπεξέλθεις στο αίσθημα κόπωσης αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ασχοληθείς με την προσωπική σου περιποίηση. Φυσικά δεν εννοούμε να τρέχεις από κομμωτήριο σε κομμωτήριο, καθώς έτσι δεν πρόκειται να ξεκουραστείς ποτέ. Αυτό που σου προτείνουμε είναι να κάνεις για παράδειγμα ένα ποδόλουτρο, να βάλεις μια μάσκα στο πρόσωπό σου και να χαλαρώσεις, να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να ξαπλώσεις στην γεμάτη με ζεστό νερό μπανιέρα, να βάλεις τις κρέμες σου, ακόμα και να κάνεις μασάζ στον εαυτό σου (κατά προτίμηση στα άκρα σου). Με το να ασχολείσαι με τον εαυτό σου όχι μόνο θα σε ηρεμήσει αλλά με το να περιποιέσαι θα καταφέρεις να κρύψεις την κόπωση που νιώθεις από την εξωτερική σου εμφάνιση καθώς θα είσαι πάντα περιποιημένη.

4.Κάνε κάτι χαλαρό με τους δικούς σου:

Αν νιώθεις συνεχώς το αίσθημα κόπωσης τότε πρέπει να αφιερώσεις το σαββατοκύριακο σου σε εσένα και να μην επεκτείνεις την ταλαιπωρία σου. Μην βγεις χωρίς λόγο, μην ξενυχτήσεις, μην πιείς περισσότερο από ότι πρέπει, μην κάνεις άσκοπες δουλείες. Εν αντίθεση καλό θα ήταν να κανονίσεις κάτι ήσυχο που θα σε ξεκουράσει. Για παράδειγμα μπορείς να φωνάξεις την παρέα σου ή  οποιονδήποτε άλλο θέλεις και να δείτε ταινία σε ένα σπίτι, να παίξετε κάποιο επιτραπέζιο και γενικότερα να κάνετε κάτι που δεν χρειάζεται πολύ προετοιμασία, καθώς ο σκοπός είναι να ηρεμήσεις και να διώξεις το στρες της καθημερινότητας.

5.Διώξε το στρες από την καθημερινότητά σου:

Αν καταφέρεις να απαλλαχτείς από το στρες της καθημερινότητας τότε η ζωή σου θα γίνει πιο εύκολη και θα μειωθεί αισθητά το αίσθημα κόπωσης που σε διακατέχει. Για να το καταφέρεις αυτό μπορείς να αρχίσεις να ακούς μουσική είτε όταν μετακινείσαι είτε όταν είσαι σπίτι και θες να ηρεμήσεις. Επιπλέον μπορείς να πας για ένα χαλαρωτικό μασάζ ή για περιποίηση σε μια αισθητικό. Μια επίσης χρήσιμη συμβουλή θα ήταν να προσπαθείς να είσαι χαλαρή στην ζωή σου και να μην αγχώνεσαι χωρίς λόγο, καθώς θα πρέπει να τα έχεις όλα οργανωμένα σωστά εκ των προτέρων και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή.

Μη φυσιολογικό αίσθημα κόπωσης – Συμβουλές προς αντιμετώπιση

Αν νιώθεις κουρασμένη χωρίς να κάνεις κάτι, ξυπνάς και δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις τις συμβουλές που θα σου δώσουμε καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

1.Κοιμήσου όσο πρέπει:

Για να καταφέρεις να είσαι ξεκούραστη καλό θα ήταν να κοιμάσαι ακριβώς τις ώρες που πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς του είδους. Η καλύτερη διάρκεια ύπνου είναι περίπου 7 – 8 ώρες. Συνεπώς αν κοιμάσαι περισσότερο τότε πρέπει να ξυπνάς νωρίτερα, ενώ αν κοιμάσαι λιγότερο φρόντισε να κοιμηθείς περισσότερο. Αν όμως αυτό δεν γίνεται τότε πρέπει να κοιμάσαι νωρίτερα για να αυξήσεις τις ώρες που κοιμάσαι.

2.Γυμνάσου:

Πολλές φορές η έλλειψη δραστηριότητας μέσα στην ημέρα μας κάνει να νιώθουμε συνεχώς ότι βαριόμαστε και ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε. Αν αρχίσεις να γυμνάζεσαι, αρχικά θα νιώθεις καλύτερα με το σώμα σου και έπειτα θα αρχίσει να αλλάζει η ζωή σου και να νιώθεις πολύ καλύτερα στην καθημερινότητά σου. Καθώς με την γυμναστική θα φτιάξεις και τον ύπνο σου καθώς θα νυστάζεις νωρίτερα και ο οργανισμός σου θα λειτουργεί καλύτερα, και θα νιώθεις πιο δραστήρια μέσα στην ημέρα σου. Επίσης όταν λέμε γυμνάσου δεν εννοούμε να τρέχεις στα γυμναστήρια όλη μέρα και να κάνεις πράγματα που δεν σου αρέσουν. Για παράδειγμα μπορείς να αρχίσεις να περπατάς ή ακόμα και να τρέχεις στον δρόμο ή σε κάποιο γήπεδο, να πας κολυμβητήριο, να ασχοληθείς με κάποια πολεμική τέχνη (π.χ. καράτε, μποξ, αυτοάμυνα), να πας χορό ή να ασχοληθείς με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σου αρέσει.

3.Έλεγξε αν ροχαλίζεις:

Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο αλλά πολλές φορές ο ένοχος για το συνεχές μη φυσιολογικό αίσθημα κόπωσης σχετίζεται άμεσα με το ροχαλητό ειδικά όταν αυτό είναι πολύ έντονο και δυνατό. Κατά το ροχαλητό ο εγκέφαλός μας δεν εφοδιάζεται με το απαραίτητο οξυγόνο με αποτέλεσμα να μην ξεκουραζόμαστε όσο πρέπει. Ένα επίσης συχνό φαινόμενο είναι η άπνοια στον ύπνο κατά την διάρκεια του ροχαλητού. Για αυτό καλό θα ήταν να καταγράψεις τον εαυτό σου και να δεις αν ροχαλίζεις έντονα στον ύπνο σου. Αν ναι τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς ένα ειδικό στο είδος και να μάθεις σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις το πρόβλημα οριστικά

4.Επισκέψου έναν γιατρό ή έναν ψυχολόγο:

Αρχικά μπορείς να κάνεις ένα check up και να δεις αν όλα πάνε καλά με την υγεία σου. Αν όλα είναι εντάξει αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται τότε θα πρέπει να σκεφτείς έναν ψυχολόγο και να μιλήσεις σχετικά για το ασταμάτητο αίσθημα κόπωσης που βιώνεις, καθώς το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι βαθύτερο και να μην μπορείς να το εντοπίσεις μόνη σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα