Χαμηλή αυτοπεποίθηση – 6 Τρόποι να την αυξήσεις

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση όπως άλλωστε και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι δύο συναισθηματικές έννοιες τις οποίες μπορούμε, εν δυνάμει, όλες μας σε κάποια περίοδο της ζωής μας να τις βιώσουμε χωρίς απαραίτητα να αποτελούν κομμάτι ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μας ή ακόμα και του χαρακτήρα μας. Πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι το συναίσθημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης αλλά και χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να βιώσουν και να αισθανθούν άνθρωποι όλων των φύλων, όλων των ηλικιών, χωρίς κανένα διαχωρισμό φυλετικό ή οικονομικό ακόμα και κοινωνικό.

Είναι αλήθεια ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να γεννηθεί στον οποιοδήποτε άνθρωπο πόσο μάλλον σε εμάς τις γυναίκες οι οποίες στηριζόμαστε πολύ στην γνώμη των άλλων, λόγω των λανθασμένων προτύπων που μας επιβάλει η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Ο περίγυρος μας οι οικογένεια μας, ο φιλικός αλλά και ο επαγγελματικός μας κύκλος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό της εξέλιξη της προσωπικότητάς μας αλλά και την διάθεση μας, πόσο μάλλον τα συναισθήματά μας. Αρκεί μόνο μια λάθος κουβέντα, τη λάθος στιγμή για να μας επηρεάσει αρνητικά και να μας γεμίσει αμφιβολίες και αρνητικά συναισθήματα. Και επειδή δεν είμαστε εκ φύσεως φτιαγμένες από ατσάλι ή σίδερο ο χαρακτήρας μας καθώς και η ψυχολογία μας αναλόγως βέβαια από το πόσο ευάλωτη είναι η καθεμία από εμάς μπορεί να επηρεαστεί σε βαθμό που να αναπτύξει σε κάποιο επίπεδο, είτε υψηλό είτε χαμηλό, χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Ο ρόλος της οικογένειας

Η οικογένεια, καλώς ή κακός, αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αρχίσει ο κάθε άνθρωπος να διαμορφώνει τον χαρακτήρα του αλλά και την συμπεριφορά του τόσο ως προς τους άλλους όσο και ως προς τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ρόλος των γονέων όσο αφορά στην ανάπτυξη των σωστών συναισθημάτων αλλά και στην διαπαιδαγώγησή που αφορά την εικόνα που πρέπει αρχικά να έχουμε εμείς οι ίδιες για τον εαυτό μας είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός. Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς και πιο πολύ των παλαιότερων εποχών δεν ήξεραν ή δεν ξέρουν ακόμα και σήμερα πόσο σοβαρός και σπουδαίος είναι ο ρόλος του γονέα στην διαμόρφωση και στην ανάπτυξη των συναισθημάτων αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα που διανύουμε μια εποχή που την γνώση μπορεί να την πάρει ο καθένας μας, λίγοι είναι οι γονείς που ασχολούνται με την συναισθηματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Ναι όλα αρχίζουν στην παιδική ηλικία. Εάν το παιδί μάθει από μικρό να εκτιμά και να σέβεται τον εαυτό του χωρίς να δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να τον προσβάλει ή να μειώσει την προσωπικότητα του, τότε δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Βέβαια μιλάμε πάντα για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μέσα σε λογικά πλαίσια που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και όχι ναρκισσισμό ή υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Παν μέτρον άριστον άλλωστε!

Αποκτήστε αυτοπεποίθηση

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε με κάποιο τρόπο εκπαιδευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γνωρίζουμε τι είμαστε, τι αξίζουμε και τι μπορούμε να προσφέρουμε. Να έχουμε δηλαδή πλήρη και αντικειμενική άποψη για τον εαυτό μας και τον χαρακτήρα μας και φυσικά να ακούμε τους άλλους, να αξιολογούμε αυτά που μας λένε αλλά να μην μας επηρεάζουν και προς θεού να μην μας κάνουν να αναπτύσσουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Ακόμα όμως και εάν ανήκεις στην μεγάλη κατηγορία των γυναικών που είτε από μικρές έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση είτε επηρεάζεσαι και χάνεις την αυτοπεποίθηση σου σε κάθε παρατήρηση ή στραβοπάτημα ή λάθος επιλογή, τότε ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις σύντομα αλλαγή τόσο την ψυχολογία σου όσο και στην αυτοπεποίθηση και κατ΄επέκταση στην αυτοεκτίμηση που νιώθεις.

6 Τρόποι για να απαλλαγείς από την χαμηλή αυτοπεποίθηση

1. Μην παραπονιέστε συνέχεια

Εάν θέλετε πραγματικά να τονώστε την αυτοεκτίμηση σας και να απαλλαγείτε από την χαμηλή αυτοπεποίθηση τότε θα πρέπει να σταματήστε τώρα κόλας την κακή συνήθεια που λίγο πολύ όλες μας έχουμε, να παραπονιέστε για όλα και συνέχεια. Προσπαθήστε να οργανώνετε καλά τα πράγματα στην ζωή σας και να μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους έτσι ώστε να μην αφήνετε πολλά περιθώρια στην αποτυχία ή τις αιτίες που σας κάνουν να παραπονιέστε.

2. Αποφύγετε την σύγκριση

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν χαμηλή αυτοπεποίθηση συνήθως για την εξωτερική τους εμφάνιση, για τις επιδόσεις τους στην δουλειά ή στις καθημερινές ασχολίες τους και πάντα σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Αυτό είναι λάθος κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και για αυτό θα πρέπει να μην συγκρίνεστε με καμία και τίποτα παρά μόνο με τον ίδιο σας τον εαυτό. Εννοείται ότι πρέπει να απαγορεύσετε και στο περιβάλλον σας να σας συγκρίνει.

3. Μην κρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας

Σε συνέχεια του παραπάνω τρόπου, συμβουλής για να απαλλαγείτε από την χαμηλή αυτοπεποίθηση θα πρέπει να σταματήστε να κρίνετε συνεχώς αυτά που κάνετε ή που λέτε. Κάθε πράξη μας, κάθε λόγος μας είναι επιθυμητός αρκεί να δίνουμε και να κάνουμε τα πάντα στο 100 τις 100 και μέσα από την καρδιά μας. Μην κρίνετε τις πράξεις σας αλλά προσπαθήστε να βελτιώνετε με σεβασμό και αγάπη τα αποτελέσματα που αποφέρει η κάθε κατάσταση.

4. Απομακρύνετε τους αρνητικούς ανθρώπους

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορείτε να προσπαθείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση, ενώ σας περιβάλλουν άνθρωποι με αρνητικά αισθήματα και αρνητικό λόγο. Απλά απομακρύνετε τους για τον απλό λόγο ότι αυτοί θα συνεχίσουν να σας κατακρίνουν.

5. Νιώστε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχετε

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε παράξενα πλάσματα. Δεν κοιτάμε ποτέ αυτά που έχουμε αλλά αυτά που δεν έχουμε. Η απληστία άλλωστε είναι ανθρώπινο μειονέκτημα. Εσείς προσπαθήστε καθημερινά να κοιτάτε και να αναγνωρίζετε αυτά που έχετε και να νιώθετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε κατακτήσει. Η επίγνωση των πραγμάτων που έχουμε αποκτήσει και κατακτήσει είναι από μόνη της εχθρός της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

6. Αγαπήστε τα ελαττώματά σας

Όλοι και όλες έχουμε ελαττώματα ακόμα και ο πιο φαινομενικά ευτυχισμένος, επιτυχημένος και τέλειος άνθρωπος έχει τα ελαττώματά του. Το μυστικό του όμως είναι ότι τα έχει αγαπήσει και τα έχει κάνει προτερήματα. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε και εσείς.

Συμβουλή αν έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση

Τέλος πρέπει να θυμάστε ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν αποβάλλεται εύκολα από τον χαρακτήρα μας μιας και αποτελεί τον σύνηθες τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ζωή μας την ίδια. Κάτι σαν στάση ζωής. Η αλλαγή λοιπόν της στάσης μιας ολόκληρης προσωπικότητας απαιτεί καθημερινή δουλειά και προσπάθεια.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα