Τον χώρισα αλλά θέλω να γυρίσω πίσω – Τι να κάνω;

Έπειτα από έναν χωρισμό παρατηρούμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα τα οποία έχουν να κάνουν με το ερώτημα αν τελικά πήραμε την σωστή απόφαση ή όχι. Τον χώρισα αλλά θέλω να γυρίσω πίσω! Ποιά είναι η πρώτη σκέψη που ακολουθεί αυτήν την δήλωση; Θα το δεχτεί; Αυτό που θα μας απασχολήσει στο συγκεκριμένο άρθρο είναι πώς καταλήγουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, δηλαδή ότι θέλουμε να γυρίσουμε πίσω αφού τον έχουμε χωρίσει. Επίσης, θα δούμε πώς θα ήταν καλό να κινηθούμε ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην προσπάθεια μας ορισμένες φορές να πετύχουμε τον σκοπό μας οδηγούμαστε σε λάθη τα οποία μπορεί να μας στοιχίσουν. Δεν είναι καθόλου περίεργο να τελειώσουμε μία σχέση πιστεύοντας ότι αυτό είναι το καλύτερο και στην πορεία να αντιληφθούμε πως τελικά αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε μαζί του. Φυσικά δεν ξεχνάμε πως όταν ένα θέμα αφορά δύο ανθρώπους τότε δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι πως θα πούμε ή θα κάνουμε κάποιες κινήσεις και θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις σκέψεις του άλλου και φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις κινήσεις του και τις αποφάσεις του. Όταν θέλουμε κάτι πάρα πολύ, είναι καλό να προσπαθούμε για αυτό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τα όριά μας, την προσωπικότητά μας και την αξιοπρέπειά μας.

Τον χώρισα αλλά θέλω να γυρίσω πίσω – Λόγοι

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει αρχικά να σκεφτούμε και να σιγουρευτούμε για αυτό, είναι ο λόγος ο οποίος μας κάνει να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Θα δούμε παρακάτω τους πιο συνηθισμένους λόγους που ενώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε τον σύντροφό μας τελικά φτάνουμε στο σημείο να αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουμε να γυρίσουμε πίσω και είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι για αυτό. Θα λέγαμε, με κάθε επιφύλαξη, ότι πιο πολύ σημασία πρέπει να δώσουμε σε αυτό το κομμάτι ώστε να είμαστε σίγουρες για τις αποφάσεις μας και για τις κινήσεις μας και έπειτα να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε για να καταφέρουμε μία επανασύνδεση. Κάποιοι θα έλεγαν ότι οι κινήσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο λόγω του ότι είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες. Πραγματικά όμως αν ρίξουμε μία ματιά γύρω μας θα αντιληφθούμε ότι λίγο ή πολύ όλοι μας διαλέγουμε ένα συγκεκριμένο δρόμο για να κάνουμε τον άλλον να καταλάβει ότι η επανασύνδεση είναι αυτό που επιθυμούμε. Ποιοι είναι οι λόγοι λοιπόν που κάνουν μία γυναίκα ενώ τον χώρισε να θέλει να γυρίσει πίσω;

1) Κυρίαρχος ο εγωισμός

Ορισμένες φορές χωρίζουμε και βασικός λόγος είναι ότι οδηγούμαστε εκεί γιατί κυριαρχεί ο εγωισμός. Μπορεί να αδικήσουμε με αυτό τον τρόπο το σύντροφό μας αλλά το πιο σκληρό είναι ότι μπορεί να αδικήσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο εγωισμός ειδικά ανάμεσα στα ζευγάρια μπορεί να σταθεί πολύ κακός σύμβουλος όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι καθόλου περίεργο αφού χωρίσουμε και αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα πράγματα λίγο πιο καθαρά να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εγωισμός μας δεν μας επέτρεψε να λύσουμε το θέμα που προέκυψε με έναν άλλον τρόπο και επιλέξαμε τελικά την έσχατη λύση που είναι ο χωρισμός.

2) Επηρεαστήκαμε από τρίτους

Φτάσαμε στο σημείο ενώ τον χωρίσαμε να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω! Μία πολύ δύσκολη περίπτωση είναι να αντιληφθούμε ότι φτάσαμε στο χωρισμό επειδή είχαμε επηρεαστεί από τρίτα άτομα και ουσιαστικά δεν ήταν δική μας καθαρά επιλογή. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δημιουργούνται διάφορες σκέψεις στο μυαλό μας, αρχίζουμε να τα βάζουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό και καταλαβαίνουμε ότι αφήσαμε την εξέλιξη της δικής μας σχέσεις να την ορίσουν άτομα έξω από αυτήν. Όλοι μας έχουμε μπει στη διαδικασία να μιλήσουμε για κάποιο πρόβλημα της σχέσης μας σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε μία δεύτερη γνώμη και να ανοίξουμε λίγο το μυαλό μας γιατί ίσως πιστεύουμε ότι έχουμε εγκλωβιστεί μέσα στο πρόβλημα και δεν σκεφτόμαστε καθαρά. Αρχικά πρέπει να προσέχουμε ποιους ανθρώπους εμπιστευόμαστε όταν πρόκειται να μιλήσουμε για προσωπικά ζητήματα.  Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να φιλτράρουμε τις γνώμες των άλλων και όχι να τις ακολουθούμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε γενικότερα τις καταστάσεις με πιο σωστό τρόπο. Όταν λοιπόν καταλάβουμε ότι επηρεαστήκαμε από τρίτους και φτάσαμε στο σημείο να χωρίσουμε τότε αρχίζουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία.

3) Τον είχαμε δεδομένο

Όταν χωρίσαμε καταλάβαμε ότι τον είχαμε δεδομένο. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να οδηγηθούμε στο χωρισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που θεωρούν τον σύντροφο τόσο δεδομένο που ακόμα και να χωρίσουν ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα είναι πάντα εκεί, πάντα θα τους περιμένει και πάντα θα στέκεται δίπλα τους. Έτσι ένας χωρισμός δεν φαντάζει και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη σχέση! Τι συμβαίνει όμως αν χωρίσουμε και συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι εκεί, δεν στέκεται δίπλα μας και δεν έχει καμία διάθεση να περιμένει; Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτή η περίπτωση σε κάποιους, συμβαίνει συχνά ειδικά όταν έχουμε συνηθίσει ο σύντροφός μας να μας δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία με κάθε τρόπο. Χωρίζουμε πιστεύοντας ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα στη ζωή μας και τελικά διαπιστώνουμε  ότι δεν έχει την ίδια άποψη και ο σύντροφός μας. Συχνά οι γυναίκες παραπονιόμαστε πως οι άντρες μας έχουν δεδομένες και συμπεριφέρονται περίεργα! Μήπως ήρθε ο καιρός να δώσουμε λίγη σημασία και στο αν το κάνουμε και εμείς προς αυτούς;

4) Δεν τον εκτιμήσαμε όσο έπρεπε

Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «όταν χάσεις κάτι καταλαβαίνεις την αξία του»! Είναι πολύ πιθανό να χωρίσουμε και στη συνέχεια να καταλάβουμε πως δεν τον είχαμε εκτιμήσει όσο έπρεπε. Δεν είχαμε εκτιμήσει την συμπεριφορά του, την προσωπικότητά του ή το τι μας πρόσφερε συναισθηματικά. Όταν είμαστε μέσα σε μία σχέση υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία ίσως γιατί συμβαίνουν συχνά ή ίσως γιατί γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας και κατά συνέπεια συνήθεια. Δεν τα θεωρούμε τόσο σημαντικά και πιστεύουμε πως είναι στοιχεία που μπορούμε να τα βρούμε σε οποιαδήποτε σχέση και αν κάνουμε. Μετά από ένα χωρισμό όμως, δεν είναι καθόλου παράξενο, να αρχίσουμε να αναθεωρούμε τις απόψεις μας. Είμαστε πλέον μόνες και έχουμε τον χρόνο που θέλουμε για να σκεφτούμε πιο καθαρά και στη συνέχεια με πιο αντικειμενικό τρόπο. Μέσα σε όλο αυτό μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά θέλουμε να γυρίσουμε πίσω ακόμα και αν εμείς οι ίδιες ήμασταν αυτές που επιδιώξαμε αυτόν τον χωρισμό.

5) Συνήθεια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε

Μία περίπτωση που θα ήταν καλό να προσέξουμε ιδιαίτερα, είναι η συνήθεια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε.  Αποφασίσαμε πως θέλουμε να τον χωρίσουμε αλλά τελικά αυτό που θέλουμε είναι να γυρίσουμε πίσω. Η συνήθεια λένε πως έχει πολύ μεγάλη δύναμη! Όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν άδικο. Αρκετές επανασυνδέσεις έχουν γίνει σε ζευγάρια μόνο και μόνο γιατί είχαν συνηθίσει τόσο πολύ να βρίσκονται μέσα σε αυτή τη σχέση με το συγκεκριμένο άνθρωπο που δεν μπορούν να το ξεπεράσουν. Ουσιαστικά λίγη σημασία έχει για αυτούς το αν ταιριάζουν, αν υπάρχει αγάπη, έρωτας, σεβασμός, κατανόηση. Είναι μία συνήθεια όπως πολλές άλλες που μπορεί να έχουμε στην καθημερινότητά μας. Όπως για παράδειγμα συνηθίσαμε να πίνουμε μόνο καφέ το πρωί. Χρειάζεται να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της συνήθειας γιατί κανένας από τους δύο δεν έχει την ευκαιρία να συνεχίσει τη ζωή του όπως του αξίζει. Εγκλωβισμένοι μέσα σε μία σχέση που έχουν συνηθίσει και δεν είναι καθόλου απίθανο να μην έχει τίποτα άλλο, αφήνουν το χρόνο να περνάει και δεν είναι υπέρ τους. Μετά από ένα χωρισμό είναι καλό να παίρνουμε το χρόνο μας για να αποφύγουμε και αυτήν την περίπτωση.

6) Ξεχνάμε με τον καιρό τους λόγους που χωρίσαμε

Ακόμη ένας λόγος που μπορεί να χωρίσουμε και έπειτα να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, είναι ότι ορισμένες φορές μόλις περάσει ένα χρονικό διάστημα μετά το χωρισμό ωραιοποιούμε κάποιες καταστάσεις που πριν ισχυριζόμασταν ότι δεν αντέχουμε. Δεν λένε τυχαία ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός! Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως πρέπει να προσέξουμε γιατί κάποια πράγματα που εμείς τώρα είμαστε σε θέση να δούμε με μία πιο χαλαρή μάτια, αν μπούμε ξανά στη διαδικασία να τα ζήσουμε τότε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν είναι κακό να είμαστε ξεκάθαρες και ειλικρινείς στον εαυτό μας για τους λόγους που μας οδήγησαν στο χωρισμό. Μόνο έτσι μπορούμε να αποφασίσουμε αν όντως θέλουμε να γυρίσουμε ή όχι. Όταν βιώνουμε κάποιες καταστάσεις είναι όλα πιο έντονα ενώ όταν απομακρυνθούμε μπορούμε να τις δούμε με ηρεμία. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι μία παγίδα!

Τον χώρισα αλλά θέλω να γυρίσω πίσω – Τι να κάνω και τι να αποφύγω

Αφού λοιπόν δώσατε χρόνο στον εαυτό σας μετά τον χωρισμό και αποφασίσατε πως αυτό που σας ικανοποιεί είναι να γυρίσετε πίσω τότε ρίξτε μία ματιά παρακάτω για να δείτε τι θα ήταν καλό να κάνετε και τι να αποφύγετε. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον θα έχετε κάνει κάποια βήματα  με τα οποία θα νιώθετε εσείς καλά οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη!

Τι να κάνετε:

1) Επικοινωνείτε διακριτικά

Η πρώτη κίνηση σας  έχει να κάνει με την επικοινωνία και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα διακριτική. Δώστε το παρών με τέτοιο τρόπο ώστε να αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να χωρίσατε αλλά αυτήν τη στιγμή προσπαθείτε έρθετε σε επαφή μαζί του. Κάνοντας το διακριτικά δεν υπάρχει περίπτωση να εκτεθείτε. Δεν μπορεί να είναι σίγουρος για ποιον λόγο εσείς επιδιώξατε μία επικοινωνία μαζί του. Το μυστήριο που θα δημιουργηθεί θα του κινήσει την περιέργεια να αναρωτηθεί αν αυτή η κίνηση σας αποσκοπεί κάπου ή είναι απλά μία ανθρώπινη κίνηση για να μάθετε πώς περνάει.

2) Ακούστε και τη δική του άποψη για τον χωρισμό

Αφήστε τον να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα όπως αυτός τα βιώνει μετά από αυτήν την εξέλιξη της σχέσης σας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ακούμε τους άλλους για να καταλαβαίνουμε αυτά που θέλουν να μας πουν και όχι να βγάζουμε δικά μας αυθαίρετα συμπεράσματα και να παρεξηγούμε τα λεγόμενά τους. Εσείς γνωρίζετε τι αισθάνεστε και ήρθε η ώρα να καταλάβετε και την δική του πλευρά. Είτε αυτά που θα ακούσετε σας αρέσουν είτε όχι είναι η δική του αλήθεια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον ακούσετε! Δεν είναι καθόλου περίεργο, ακόμα και αν ο ίδιος επιθυμεί αυτήν την επανασύνδεση, να αντιδράσει με τέτοιον τρόπο που να σας δείξει το αντίθετο. Στο συγκεκριμένο βήμα που θα κάνετε δεν χρειάζεται ούτε να πάρετε αποφάσεις ούτε τίποτα. Απλά ακούστε τη δική του θέση για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει ανάμεσά σας και τις προθέσεις του.

3) Μιλήστε ανοιχτά για το τι θέλετε

Αφού λοιπόν έχετε ακούσει και τη δική του πλευρά, όποια και αν είναι αυτή, μπορείτε πλέον να μιλήσετε και εσείς ανοιχτά για το τι θέλετε. Δεν χρειάζεται να βγάλετε συμπεράσματα και να κινηθείτε και εσείς αναλόγως. Ξεκαθαρίστε την δική σας θέση χωρίς να έχετε επηρεαστεί από αυτά που σας έχει πει ο ίδιος ότι αισθάνεται. Είναι πολύ σημαντικό να είστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντί του γιατί στο σημείο που έχετε φτάσει είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε. Πρέπει να είστε ξεκάθαρες και να γνωρίζετε πολύ καλά τι θέλετε χωρίς αυτή τη φορά να βάλετε τον εγωισμό πάνω από όλα τα άλλα. Θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα γνωρίζοντας πως καταφέρατε να μιλήσετε για αυτά που σκέφτεστε και νιώθετε.

4) Δώστε χρόνο ο ένας τον άλλον

Έπειτα από τα παραπάνω βήματα το πιο σωστό είναι να του δώσετε χρόνο αλλά να πάρετε και εσείς τον δικό σας. Πώς αισθανθήκατε που μιλήσατε ανοιχτά; Είναι σημαντικό να μπείτε και οι δύο στη διαδικασία να σκεφτείτε καλά αν  μία επανασύνδεση τελικά είναι αυτό που σας ικανοποιεί. Αν αυτό είναι που θέλετε πραγματικά να κάνετε, για όποιον λόγο κι αν οδηγηθήκατε στον χωρισμό, ο χρόνος που χρειάζεται για μία επανασύνδεση είναι πολύ σημαντικός ώστε να ξεκινήσουμε κάτι με πιο γερές βάσεις ή να πάρουμε την απόφαση πως τελικά δεν έχει κανένα νόημα.

Τι να αποφύγετε:

1) Μην γίνεστε πιεστικές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγουμε είναι να γίνουμε πιεστικές τόσο στην επικοινωνία μας μαζί του όσο και γενικότερα στην απόφασή του. Παραπάνω τονίσαμε την διακριτικότητα στην επικοινωνία η οποία σημαίνει ότι αφήνουμε στον άλλον το περιθώριο να αποφασίσει αν θέλει να επικοινωνήσει ή όχι. Δεν γινόμαστε πιεστικές γιατί αυτό που θέλουμε είναι να επιθυμεί και ο άλλος κάθε κίνηση που κάνει. Αν γίνουμε πιεστικές μαζί του ίσως οδηγηθούμε σε μία ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση από τον χωρισμό. Μόνο έτσι θα του δείξουμε πως τον εκτιμάμε σαν προσωπικότητα. Με την πίεση το πιο πιθανό είναι να τον κάνουμε να πιστέψει πως όντως δεν αξίζει να δώσουμε στη σχέση μας μία δεύτερη ευκαιρία. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να επηρεάσουμε τα συναισθήματά του ώστε να αλλάξουν, αλλά αυτά που αισθάνεται για μας να είναι αληθινά.

2) Δεν παραδίνεστε άνευ όρων

Παραπάνω αναφέραμε ότι ο εγωισμός σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πολύ καλός σύμβουλος. Για να μην παρεξηγηθούμε, σαφώς και δεν εννοούμε ότι παραδινόμαστε άνευ όρων μόνο και μόνο για να πετύχουμε την επανασύνδεση που επιθυμούμε. Αυτό ίσως είναι ένα λάθος που θα σας στοιχίσει αρκετά στην πορεία. Το ότι έχετε αποφασίσει πως θέλετε να γυρίσετε πίσω δεν σημαίνει ότι ξεχνάτε τα όριά σας, τις αντοχές σας, τι σας ενοχλεί και τι όχι. Σίγουρα μπορεί να αντιληφθείτε πως κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς σας δημιουργούσαν πρόβλημα στο σύντροφό σας και αυτά μπορούν να συζητηθούν. Είναι όμως πολύ μεγάλο λάθος να του αναφέρεται ότι ξεχνάτε τα πάντα, δεν θα σας ξαναενοχλήσει τίποτα και όλα αυτά αρκεί να τα ξαναβρείτε.

3) Δεν προχωράτε βιαστικά

Όλες αυτές οι καταστάσεις που συμβαίνουν στα ζευγάρια ποτέ δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Δεν αλλάζουν χαρακτήρες από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν αλλάζουν συμπεριφορές! Αυτός είναι ο λόγος που στη συγκεκριμένη φάση καλό θα ήτανε να μην προχωρήσετε βιαστικά, αλλά να δώσετε περισσότερο χρόνο ώστε να καταλήξετε σε κάτι πιο σταθερό. Ακόμη κι αν δείτε πως και ο ίδιος το επιθυμεί, δεν χρειάζεται να κάνετε βιαστικές κινήσεις. Μην ξεχνάτε πως για να χωρίσατε υπήρχε σίγουρα κάποιος λόγος. Ορισμένοι προχωρούν βιαστικά γιατί θεωρούν πως θα χάσουν τον άλλον οριστικά αν καθυστερήσουν. Αυτό όμως που παρατηρούμε είναι ότι οι βιαστικές κινήσεις και αποφάσεις περιέχουν πολύ μεγάλο ρίσκο.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα