Θέλω να γίνω μαμά – Πώς να αυξήσεις τις πιθανότητες

Σχεδόν κάθε γυναίκα κάποια στιγμή στη ζωή της (άλλες πιο σύντομα άλλες πολύ αργότερα), φτάνει στο σημείο να πει “θέλω να γίνω μαμά” και αποφασίζει να ξεκινήσει τις προσπάθειες με το σύντροφό της. Κάποτε οι γυναίκες από αρκετά νεαρές ηλικίες έκαναν παιδιά αλλά με το πέρασμα των χρόνων, καλώς ή κακώς, έχει αυξηθεί το ποσοστό γυναικών που ξεκινούν τις προσπάθειες σύλληψης σε μεγαλύτερη ηλικία είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους.

Αν έχει χτυπήσει το βιολογικό σου ρολόι και έχεις πει στον εαυτό σου “θέλω να γίνω μαμά”, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και δεν είναι πάντα εύκολη η διαδικασία, ούτε όλες οι γυναίκες μένουν έγκυες αμέσως με το που αποφασίζουν να ξεκινήσουν την προσπάθεια. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να απογοητευτείς ή αν δε δεις άμεσα αποτέλεσμα ότι θα σταματήσετε να προσπαθείτε με το σύντροφό σου. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα γυναικών που ακόμα και στην ηλικία των σαράντα και άνω, κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το “θέλω να γίνω μαμά”.

Αν λοιπόν, αισθάνεσαι έτοιμη να αποκτήσεις μωρό και έχεις αποφασίσει με τον άνθρωπό σου να γίνετε γονείς, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες ώστε να αυξήσεις τη γονιμότητά σου και τις πιθανότητες σύλληψης. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και ρύθμιση της υγείας και φυσικής κατάστασης, μπορούν να σε βοηθήσουν.

Θέλω να γίνω μαμά – 9 Τρόποι για να αυξήσεις τις πιθανότητες

1. Ακολούθησε σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Από τη στιγμή που αποφασίζεις και λες “θέλω να γίνω μαμά” πρέπει να ξέρεις ότι θα χρειαστεί να τροποποιήσεις κάποια πράγματα από τις συνήθειες και την καθημερινότητά σου και να γίνεις πιο προσεκτική. Φυσικά, ένα από αυτά είναι η διατροφή σου. Τα φαγητά και οι ουσίες που λαμβάνει ο οργανισμός μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, στην κατάσταση του αναπαραγωγικού μας συστήματος και συνεπώς στη γονιμότητα και τις πιθανότητες σύλληψης. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος αλλά παίζει ρόλο και στον άντρα. Οι τροφές που πρέπει να αναζητάς και να εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα είναι εκείνες που περιέχουν βιταμίνη Β6 (αυξάνει τη γονιμότητα), καθώς και διάφορες τροφές που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα (συμβάλλουν στο να απορροφώνται σωστά οι βιταμίνες). Επίσης, χρειάζεσαι τροφές που έχουν μεγάλο ποσοστό βιταμίνης C αλλά και αντιοξειδωτικά (για παράδειγμα ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, πιπεριές), επίσης αναζήτησε τρόφιμα που έχουν ψευδάργυρο (δημητριακά ολικής, κόκκινο κρέας, πουλερικά, κ.ά.), βιταμίνη D (αβγά και ψάρια λιπαρά) αλλά και ασβέστιο (γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, όσπρια, κ.ά.). Αυτό που πρέπει να αποφεύγεις και να περιορίσεις σημαντικά είναι όλα τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά. Τέλος, πέρα από τη διατροφή που θα σε γεμίσει με βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες απαραίτητες γα τον οργανισμό, μπορείς να εμπλουτίσεις τον οργανισμό σου με προγεννητικές βιταμίνες. Έτσι, αυξάνεις τις πιθανότητες για σύλληψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

2. Προσπάθησε να περιορίσεις την καφεΐνη και το αλκοόλ

Μάλλον αυτά που διαβάζεις σου θυμίζουν εγκυμοσύνη, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι και για να φτάσεις από το “θέλω να γίνω μαμά” στο να κρατάς ένα μωρό στα χέρια σου, παίζουν ρόλο και προ εγκυμοσύνης. Όλα όσα εισέρχονται στον οργανισμό σου μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σου. Συγκεκριμένα, αν καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα σε καφέ ή αλκοόλ (ή και τα δύο) έχει πολύ αρνητική επιρροή στη γονιμότητα των γυναικών. Δεν πρέπει , όμως, να αγχώνεσαι και να τρομάζεις καθώς δε θα στερηθείς τον πρωινό ή απογευματινό καφέ σου ούτε το ένα ποτό που θα θελήσεις να πιεις σε μια έξοδό σου. Μιλάμε για υπερκατανάλωση των ουσιών αυτών και σε καθημερινή βάση. Ως προς τον καφέ συγκεκριμένα μέχρι 2 φλιτζάνια τη ημέρα θεωρείται επιτρεπτή κατανάλωση. Σχετικά με το αλκοόλ, προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν στη γονιμότητα αν πίνεις καθημερινά 1-2 ποτά. Όπως και να έχει, οι περιορισμοί που θα κάνεις θα ξέρεις ότι είναι για πάρα πολύ καλό σκοπό αλλά και προσωρινοί. Τέλος, πρόσεξε το θέμα της καφεΐνης και από άλλα είδη γιατί δεν είναι μόνο ο καφές που την περιέχει. Απόφυγε, επίσης, αναψυκτικά και σοκολάτα.

3. Φρόντισε να μην καπνίζεις

Μιλήσαμε για τον καφέ και το αλκοόλ και ήρθε η ώρα να αναφερθούμε σε μια άλλη «κακή συνήθεια» που για κάποιες αποτελεί καθημερινότητα και απαραίτητο «αξεσουάρ» αλλά από τη στιγμή που αποφασίζεις ότι “θέλω να γίνω μαμά” πρέπει να κάνεις και μερικές θυσίες για να το καταφέρεις. Άλλωστε, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτως ή άλλως θα έπρεπε να εγκαταλείψεις τη συνήθεια αυτή. Το κάπνισμα όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και τους άντρες μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας. Κι αυτό έχει αποδειχτεί σύμφωνα με έρευνες. Προσπάθησε λοιπόν να πεις όχι στο τσιγάρο και ώθησε και το σύντροφό σου προς αυτή την κατεύθυνση για να έχετε περισσότερες πιθανότητες στην προσπάθειά σας.

4. Κάνε έναν έλεγχο στο σωματικό σου βάρος

Μπορεί να μην έχεις ενημερωθεί και να μην το γνωρίζεις, όμως ισχύει ότι το βάρος μιας γυναίκας, τα κιλά της δηλαδή, μπορεί να επηρεάσει το πόσο σύντομα θα καταφέρει να μείνει έγκυος από τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες. Έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνες ότι χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να δουν αποτέλεσμα οι γυναίκες που είτε είναι υπέρβαρες είτε είναι ολιγοβαρείς. Δηλαδή, για να μείνεις πιο εύκολα έγκυος πρέπει να έχεις ρυθμίσει τα κιλά σου και να έχεις ένα υγιές, ισορροπημένο και φυσιολογικό σωματικό βάρος. Για να τσεκάρεις το βάρος σου, μπορείς να ελέγξεις το Δείκτη Μάζα Σώματος όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα.

5. Φρόντισε να έρχεσαι συχνά και τις σωστές μέρες σε επαφή με το σύντροφο

Σίγουρα το να κάνεις πρόγραμμα και πλάνο για να έρθεις σε προσωπική επαφή με το σύντροφό σου δεν είναι και πολύ ρομαντικό και ίσως δε σε προδιαθέτει τόσο θετικά, όμως από τη στιγμή που γίνεται για συγκεκριμένο λόγο πρέπει οι προσπάθειες που θα κάνετε να είναι λίγο πιο στοχευόμενες. Σίγουρα μετράει πολύ η συχνότητα των επαφών αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το ποιες μέρες συμβαίνουν. Προσπάθησε να έχεις ένα ημερολόγιο με τις περιόδους σου και να τσεκάρεις τις ημέρες που έχεις ωορρηξία . Και την ίδια την ημέρα της ωορρηξίας βοηθάει να έρχεσαι σε επαφή αλλά ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες τα σύλληψης αν γίνεται τις ημέρες γύρω από αυτήν. Συγκεκριμένα, η γυναίκα έχει πολύ πιο πιθανή σύλληψη αν η επαφή γίνει 2-3 μέρες πριν από την ημέρα ωορρηξίας. Σε αυτό το διάστημα των ημερών φροντίστε να κάνετε προσπάθειες όχι μόνο μία φορά αλλά περισσότερες. Σίγουρα η προγραμματισμένη επαφή δεν είναι τόσο δελεαστική αλλά σκέψου το αποτέλεσμα.

6. Κάνε ήπιας μορφής άσκηση

Αν είσαι κι εσύ μία από τις γυναίκες που ήρθε η ώρα πουν “θέλω να γίνω μαμά”, ξεκίνα σιγά σιγά τη γυμναστική για να αυξήσεις τις πιθανότητες. Η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά τόσο από την πλήρη έλλειψη σωματικής άσκησης όσο και από την υπερβολική και πολύ εντατική άσκηση. Επομένως, αυτό που συστήνεται για περισσότερες πιθανότητες σύλληψης, είναι να κάνεις ήπιας μορφής άσκηση περίπου 3 -4 φορές την εβδομάδα. Η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείς να ξεκινήσεις γρήγορο περπάτημα ή κολύμβηση και να αφιερώνεις περίπου ένα μισάωρο κάθε φορά.

7. Προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος

Ο μεγαλύτερος εχθρός για τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, είναι το άγχος. Πολλές φορές, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί να καταφέρει η γυναίκα να συλλάβει όταν πλέον έχουν πει ότι σταματούν να προσπαθούν επισταμένως και το αφήνουν στην τύχη. Χρειάζεται να χαλαρώσεις και εσύ και ο σύντροφός σου για να υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης. Το στρες πάντα λειτουργεί αρνητικά στο θέμα της γονιμότητας. Μπορείτε να καταπολεμήσετε το άγχος σας με το σύντροφό σου κανονίζοντας μικρές εξορμήσεις εκτός έδρας, κάνοντας γιόγκα ή ασκήσεις χαλάρωσης και φυσικά φροντίζοντας να απολαμβάνετε τις προσωπικές επαφές σας και να μην τις κάνετε με άγχος.

8. Φρόντισε να ρυθμίσεις ορμονικά ή άλλα ζητήματα υγείας

Όταν έχεις μπει στη διαδικασία του “θέλω να γίνω μαμά” φυσικά και θα συμβουλευτείς γιατρό ώστε να είσαι σίγουρη ότι έχεις ρυθμίσει θέματα υγείας και ορμονικά που ενδεχομένως επηρεάζουν τη γονιμότητά σου και τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος. Για παράδειγμα, καλό είναι να τσεκάρεις το θυρεοειδή σου, την ομαλότητα ή μη της περιόδου σου, την πιθανότητα να μην έχει αντιμετωπιστεί καταλλήλως κάποια γυναικολογική μόλυνση ή άλλο νόσημα που μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα σύλληψης, όπως επίσης να ρυθμίσεις και το σάκχαρό σου. Για το λόγο ότι πολλά θέματα υγείας ή μη ισορροπημένης λειτουργίας στον οργανισμό μας επηρεάζουν, καλό είναι να ζητήσεις από το γιατρό σου να σου προτείνει μια σειρά από εξετάσεις προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι δε θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

9. Βεβαιώσου ότι ξεκουράζεσαι και κοιμάσαι αρκετά

Πέρα από τη χαλάρωση και την ηρεμία που αναφέραμε παραπάνω, όταν πεις “θέλω να γίνω μαμά” έχεις τη δικαιολογία να ξεκουράζεσαι περισσότερο και να φροντίζεις να κοιμάσαι αρκετά και καλά. Αυτό γιατί αν υπάρχουν προβλήματα και έλλειψη στις ώρες ύπνου και ξεκούρασης, μειώνεται μια συγκεκριμένη ουσία, η λεπτίνη, κάτι το οποίο οδηγεί με τη σειρά του στην αναστολή κάποιων λειτουργιών του οργανισμού μας, μία από τις οποίες είναι η ωορρηξία της γυναίκας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα