Ψυχαναγκασμός – 6 Συμβουλές και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οι ψυχαναγκασμοί είναι συμπεριφορές που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και συχνά δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ανθρώπου. Εάν αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου να παλεύει με ψυχαναγκαστικές σκέψεις ή συμπεριφορές, είναι σημαντικό να λάβεις τα μέτρα σου ώστε να τις αποφύγεις. Σε αυτό το άρθρο ακολουθούν 6 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τον ψυχαναγκασμό έτσι ώστε να έχεις τον έλεγχο της ζωής.

Τι είναι ψυχαναγκασμός

Ο ψυχαναγκασμός είναι κάποιες επίμονες σκέψεις ή κολλήματα του μυαλού μας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνήθειες που κάνουμε με μανία.

Επειδή όμως ο ορισμός του ψυχαναγκασμού είναι λίγο δύσκολο να κατανοηθεί θα δώσουμε ορισμένα παραδείγματα ψυχαναγκασμού. Και να ξέρεις ότι λίγο πολύ όλοι έχουμε κάποιες ψυχαναγκαστικές συνήθειες.

Παραδείγματα ψυχαναγκασμού:

  • Περπατάς στο πεζοδρόμιο χωρίς να θέλεις να πατάς τους αρμούς από τα πλακάκια (θέλεις να βήματά σου να ταυτίζονται πάντα με το κέντρο από τα πλακάκια)
  • Θέλεις η ένταση της τηλεόρασης να έχει πάντα ζυγό αριθμό
  • Ανοίγεις κοινόχρηστες πόρτες όχι από το χερούλι γιατί το έχουν πιάσει πολλοί
  • Όταν περπατάς στο δρόμο μαζί με κάποιον θέλεις να βρίσκεσαι πάντα από την μία πλευρά π.χ. μόνο αριστερά του ή μόνο δεξιά του
  • Θέλεις να ρίχνεις χλωρίνη στην τουαλέτα σχεδόν κάθε φορά που πάει κάποιος ακόμα και αν είναι του σπιτιού
  • Κυνηγάς όλη την ημέρα τις σκόνες του σπιτιού (κάθε μέρα)
  • Τρελαίνεσαι με την καθαριότητα του σπιτιού
  • Σε πειράζει πολύ αν κάποια δουλειά του σπιτιού την κάνει κάποιος με διαφορετικό τρόπο γιατί θεωρείς ότι ο δικός σου τρόπος πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γιατί μόνο έτσι γίνεται σωστά η δουλειά
  • Φοβάσαι ότι σε πειράζουν κάποιες τροφές τις οποίες αποφεύγεις εντελώς παρόλο που ιατρικά δεν έχεις κάποια αλλεργία ή δυσανεξία (είναι στο μυαλό σου)
  • Φοβάσαι ότι θα σε πειράξουν κάποια φάρμακα π.χ. η αντιβίωση, παυσίπονα, κτλ
  • Έχεις έντονες προκαταλήψεις (θεωρείς ανθρώπους γρουσούζηδες και τους αποφεύγεις, τρομάζεις από μια μαύρη γάτα, χτυπάς ξύλο προληπτικά, κτλ)

Πώς να αποφύγεις τον ψυχαναγκασμό – 6 Συμβουλές

1. Εντόπισε τι σε οδηγεί στον ψυχαναγκασμό

Το πρώτο βήμα για να αποφύγεις τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές είναι να εντοπίσεις τα ερεθίσματα που οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε πυροδοτεί τις ψυχαναγκαστικές σκέψεις ή συμπεριφορές, όπως άγχος ή κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις. Αφού εντοπίσεις τον λόγο που σε οδηγεί στον ψυχαναγκασμό θα λάβεις τα μέτρα σου ώστε να το αποφύγεις ή να το διαχειριστείς τουλάχιστον.

2. Εξασκείσου στην ενσυνειδητότητα

Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση των ψυχαναγκαστικών σκέψεων και συμπεριφορών έτσι ώστε να μάθεις να τις αποφύγεις. Μπορείς να εξασκηθείς στην ενσυνειδητότητα κάνοντας διαλογισμό, γιόγκα ή απλά παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές.

3. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων για τον εαυτό σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το άγχος το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Φτιάξε μια λίστα με στόχους που θέλεις να πετύχεις και δούλεψε τους έναν – έναν. Γιόρτασε τις επιτυχίες σου στην πορεία και θυμήσου ότι και οι αποτυχίες είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας.

4. Απόσπασε την προσοχή σου

Όταν αισθάνεσαι την επιθυμία να εμπλακείς σε μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου με μια άλλη δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια βόλτα μέχρι να τηλεφωνήσεις σε έναν φίλο να κάνετε κάτι μαζί. Όταν ασχολείσαι με κάτι άλλο μπορείς να διακόψεις το μοτίβο της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς έτσι ώστε να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ανακτήσει τον έλεγχο.

5. Να προσέχεις τον εαυτό σου

Σε πολλές περιπτώσεις ορισμένα ψυχαναγκαστικά προβλήματα δημιουργούνται επειδή στην πραγματικότητα δεν προσέχουμε αρκετά τον εαυτό μας ή τον βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί να φαίνεται εγωιστικό αλλά στη ζωή πρέπει να βάζουμε πρώτα τον εαυτό μας εκτός βέβαια αν έχουμε παιδιά που προηγούνται.

Επομένως φρόντισε να ικανοποιείς τα θέλω σου και να βάζεις σε προτεραιότητα τον εαυτό σου. Φρόντισε την περιποίησή σου και κοίταξε να περάσεις καλά. Αν κοιτάζεις μόνο υποχρεώσεις και δεν βγαίνεις μια βόλτα γιατί έχεις δουλειές στο σπίτι, μετά από ένα διάστημα θα τρώγεσαι μόνη σου με τα ρούχα σου.

6. Μην φοβάσαι να αναζητήσεις υποστήριξη

Μην φοβάσαι να αναζητήσεις υποστήριξη από την οικογένεια σου, τους φίλους σου ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Όταν έχεις βοήθεια από άλλους ανθρώπους τότε σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα του ψυχαναγκασμού.

 

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα