Αρχική / Πρόσωπο / Καθαρή επιδερμίδα προσώπου: Ένας οδηγός για ολοκληρωμένη περιποίηση στο σπίτι
καθαρή επιδερμίδα προσώπου

Καθαρή επιδερμίδα προσώπου: Ένας οδηγός για ολοκληρωμένη περιποίηση στο σπίτι

Ζηλεύεις τις γυναίκες που έχουν όμορφο, περιποιημένο και λείο δέρμα; Εκείνες που δείχνουν πιο νέες, πιο προσεγμένες και με καθαρή επιδερμίδα προσώπου; Ο οδηγός με τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να έχεις μία ολοκληρωμένη περιποίηση προσώπου από το σπίτι σου είναι αυτός που έχουμε φτιάξει και θα σου παραθέσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Έχουμε επιλέξει να χωρίσουμε τον οδηγό αυτό σε επιμέρους στάδια, τα οποία είναι: 1) απολέπιση, 2) τόνωση, 3) ενυδάτωση, 4) ακμή και 5) διατροφή. Από τους τίτλους μπορείς να αντιληφθείς περί τίνος πρόκειται, ωστόσο είναι σίγουρα προτιμότερο να διαβάσεις ολοκληρωμένα τα βήματα και το τι πρέπει να κάνεις ώστε να περιποιείσαι σωστά το δέρμα σου και να έχεις πάντοτε μία καθαρή επιδερμίδα προσώπου.

Καθαρή επιδερμίδα προσώπου: Ένας οδηγός για ολοκληρωμένη περιποίηση στο σπίτι

Πριν από όλα

Πολύ βασικό είναι κάθε φορά που θα θέλεις να περιποιηθείς το πρόσωπό σου να έχεις φροντίσει πρώτα να το ξεβάψεις, να έχεις δηλαδή αφαιρέσει κάθε ίχνος μακιγιάζ από αυτό. Πάντοτε να έχεις στο νου σου και να θέτεις ως βασική προτεραιότητά σου για τη φροντίδα της επιδερμίδας σου την άμεση αφαίρεση του μακιγιάζ με το που επιστρέφεις σπίτι σου. Γιατί, το να παραμένει το μακιγιάζ ώρες επί ωρών πάνω στο πρόσωπό μας αποτελεί αναντίρρητα έναν καταστρεπτικό παράγοντα για το τελευταίο κι άρα ορθώνει ένα τεράστιο εμπόδιο στο να έχουμε μία καθαρή επιδερμίδα προσώπου.

Για το ντεμακιγιάζ, λοιπόν, απόφυγε τα μαντηλάκια και γενικότερα προϊόντα που εμπεριέχουν αλκοόλ ή έλαια. Προτίμησε ενυδατικά γαλακτώματα τα οποία είναι υπέροχα για τη γυναικεία επιδερμίδα ή νεράκια τύπου μισελέρ. Χρησιμοποίησε ένα κομμάτι βαμβάκι με το υλικό εάν έχεις βαφτεί ελάχιστα (π.χ. μόνο βάση συν κραγιόν, ή μόνο μάσκαρα συν ρουζ) και περισσότερα κομμάτια βαμβάκι εάν έχεις χρησιμοποιήσει πολλά προϊόντα μακιγιάζ στο πρόσωπό σου.

Στάδιο 1ο: Απολέπιση

Για μία καθαρή επιδερμίδα προσώπου είναι απαραίτητο να πραγματοποιείς μία καλή απολέπιση. Η απολέπιση ΔΕ γίνεται καθημερινά, όπως πρέπει να γίνεται η ενυδάτωση, αλλά μπορεί να γίνεται το πολύ 2 φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν γυναίκες που δε χρειάζονται ούτε 1 φορά ανά εβδομάδα. Η συχνότητα επανάληψής της ποικίλει ανάλογα με το κατά πόσο εκθέτεις  το πρόσωπό σου σε ρυπογόνους παράγοντες, εάν κοιμάσαι επανειλημμένως μπρούμυτα κι άρα τρίβεις το πρόσωπό σου με το μαξιλάρι, εάν έχεις επιδερμίδα που παράγει γρήγορα έλαια προς τα έξω και λοιπά. Κατά μέσο όρο, πάντως, εμείς αναφέρουμε την απολέπιση ως απαραίτητο στοιχείο για μία καθαρή επιδερμίδα προσώπου 1 φορά ανά 7 ημέρες.

Όπως γνωρίζεις, η απολέπιση γίνεται με το ήπιο τρίψιμο της επιδερμίδας με κάποιο ειδικό προϊόν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σαπούνια σε αφρώδη μορφή, σαπούνια σε μορφή πλάκας, αλλά και σαπούνια σε μορφή τζελ, που κάνουν απολέπιση κυρίως χάρη στους ειδικούς κόκκους που εμπεριέχουν. Ρώτησε το δερματολόγο σου ή τον υπάλληλο του καταστήματος που θα επισκεφτείς για το τι είναι καλύτερο για την επιδερμίδα σου. Κατ’ εμάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδέψεις  χρήματα για την απολέπιση του προσώπου σου, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές, πανεύκολες και ουσιαστικά ανέξοδες σπιτικές συνταγές που μπορείς κάλλιστα να φτιάχνεις και να εφαρμόζεις. Μπορείς να δεις αναλυτικά τα 6 καλύτερα σκραμπ για το πρόσωπο από 2 μόνο υλικά στο αντίστοιχο άρθρο μας.

Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι μετά την απολέπιση πρέπει οπωσδήποτε να ενυδατώνεις το δέρμα σου γιατί θα τείνει να ξηραθεί λόγω της ισχυρής δράσης του απολεπιστικού προϊόντος που θα έχεις μόλις αξιοποιήσει.

Στάδιο 2ο: Τόνωση

Η τόνωση είναι εξίσου σημαντική με το προηγούμενο στάδιο για την απόκτηση και διατήρηση μίας καθαρής επιδερμίδας προσώπου. Μπορείς προαιρετικά να τονώνεις την επιδερμίδα σου έπειτα από την απολέπισή της, αλλά μπορείς φυσικά να προβαίνεις σε τόνωση όποτε νιώθεις πως η επιδερμίδα σου αρχίζει να ξηραίνεται και να γίνεται θαμπή. Ορισμένα από τα βασικότερα φυσικά τονωτικά που σου προτείνουμε να χρησιμοποιείς είναι τα εξής:

  1. Αλόη. Μία ελάχιστη ποσότητα από το τζελ του συγκεκριμένου φυτού είναι επαρκής για κάθε χρήση. Ένα από τα δεκάδες αποτελέσματα που προσφέρει η αλόη είναι η τόνωση του δέρματος. Αγόρασε μία γλάστρα με αυτό το φυτό (χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση) και σύλλεγε μόνη σου από τα φύλλα του λίγο τζελ κάθε φορά που θέλεις να το χρησιμοποιείς. Μπορείς βέβαια να αγοράσεις έτοιμα σκευάσματα, ωστόσο, αφενός κοστίζουν, αφετέρου είθισται να είναι αραιωμένα. Απλώνεις μία λεπτή στρώση από το τζελ στο πρόσωπό σου, περιμένεις σίγουρα 5 λεπτά να απορροφηθεί, κι αν δεις ότι αργεί περισσότερο είτε περιμένεις κι άλλο είτε ξεπλένεσαι με δροσερό νερό, σκουπίζεσαι ταμποναριστά και αμέσως κάνεις ενυδάτωση, όπως θα αναφέρουμε στο 3ο στάδιο για την καθαρή επιδερμίδα προσώπου.
  2. Αγγούρι. Ξεφλουδίζεις, κόβεις, πλένεις και πολτοποιείς ένα μικρό αγγούρι. Εφόσον έχεις αφαιρέσει το μακιγιάζ κι έχεις κάνει ήδη απολέπιση (εάν είναι η ημέρα που κάνεις απολέπιση, διαφορετικά μετά το ντεμακιγιάζ αμέσως), απλώνεις το πολτοποιημένο μείγμα πάνω στο πρόσωπό σου, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, ενώ στα μάτια μπορείς εάν θέλεις να τα κρατήσεις κλειστά και να βάλεις από πάνω 2 κομμάτια αγγούρι πριν το πολτοποιήσεις. Αφήνεις το λαχανικό αυτό να δράσει για 10 λεπτά της ώρα, αφαιρείς απαλά με ένα βαμβάκι τα πολλά – πολλά κι ενυδατώνεις, με τον τρόπο που θα αναφέρουμε στο στάδιο 3.
  3. Γιαούρτι. Πολύ απλά, αλείφεις στο πρόσωπό σου μια καλή στρώση από γιαούρτι της επιλογής σου, αφού βέβαια πρωτίστως το έχεις καθαρίσει από κάθε ίχνος μακιγιάζ και το έχεις πλύνει. Αφήνεις το γιαούρτι για περίπου 10 λεπτά. Ξεπλένεσαι, στεγνώνεσαι, ενυδατώνεσαι κι είσαι λαμπερή και φρέσκια.

Στάδιο 3ο: Ενυδάτωση

Μία καθαρή επιδερμίδα προσώπου προϋποθέτει το να είναι ενυδατωμένη σε βάθος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον υφίστανται ταυτοχρόνως τα ακόλουθα:

  • Ενυδατωμένος οργανισμός που σημαίνει επαρκή κατανάλωση νερού, υγρών και φρούτων.
  • Ενυδατική κρέμα ημέρας ή νύχτας. Δεν είναι απαραίτητο να βάζεις και πρωί και βράδυ. Κατ’ εμάς, είναι καλύτερο να βάζεις το βράδυ έπειτα από καλό καθαρισμό στο πρόσωπό σου. Βέβαια, δε νομίζουμε ότι είναι τόσο κουραστικό ή χρονοβόρο το να απλώνεις από μερικές σταγόνες ενυδατικής κρέμας το πρωί πριν φύγεις για τη δουλειά ή τις υποχρεώσεις σου και το βράδυ προτού πέσεις για ύπνο. Εάν το εντάξεις στην καθημερινότητά σου, θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι καθόλου κόπος, ίσα – ίσα που είναι κάτι πολύ σημαντικό και με άμεσα υπέροχα αποτελέσματα!
  • Μάσκα ενυδάτωσης, η οποία κάνει βαθύτερη ενυδάτωση από την κρέμα. Κι εδώ συνιστούμε ανεπιφύλακτα τις σπιτικές μάσκες ενυδάτωσης οι οποίες έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν κοστίζουν (ακριβά) και σίγουρα ξέρετε τι περιέχουν. Μπορείτε να βρείτε πάμπολλες μάσκες καθαρισμού κι ενυδάτωσης στο περιοδικό μας, ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε το σύνδεσμο του άρθρου με τις καλύτερες μάσκες ενυδάτωσης προσώπου. Αυτό που θέλουμε εν προκειμένω να επισημάνουμε είναι η σπουδαιότητα του να εφαρμόζεις τουλάχιστον ανά 2 εβδομάδες από μία σπιτική μάσκα στο πρόσωπό σου, είτε αυτή είναι για βαθιά ενυδάτωση, είτε είναι για αντιγήρανση είτε είναι ξεκάθαρα για καθαρισμό.

Στάδιο 4ο: Ακμή

Όταν μιλάμε για καθαρή επιδερμίδα προσώπου, συνήθως έχουμε στο μυαλό μας κι ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα και κυρίως χωρίς σπυράκια. Δε σημαίνει, όμως, ότι μία γυναίκα ή ένας άνδρας με λίγη ή πολλή ακμή δεν έχει καθαρό πρόσωπο. Πέραν του δερματολόγου που είναι ο πλέον κατάλληλος σε περίπτωση που έχεις έντονο θέμα ακμής, εμείς μπορούμε να σε πληροφορήσουμε για αποδοτικές σπιτικές μάσκες που δρουν κατά της ακμής.

1)Θεραπεία με ντομάτα

Η ντομάτα έχει λυκοπένιο και βιταμίνες Α, Κ και C, στοιχεία που περιλαμβάνονται συχνά σε θεραπείες του εμπορίου κατά της ακμής.

Κόβεις μερικές φέτες από μία φρέσκια ντομάτα και τις απλώνεις στο πρόσωπό σου, σίγουρα πάνω στις περιοχές όπου εμφανίζονται σπυράκια. Τα αφήνεις για μερικά λεπτά, ξεπλένεις με δροσερό νερό, σκουπίζεσαι ταμποναριστά και μαλακά με μία πεντακάθαρη πετσέτα κι επαναλαμβάνεις μέχρι 2 φορές την εβδομάδα.
Και στις δύο περιπτώσεις, αφήνετε για λίγα λεπτά, ξεπλένετε και στεγνώνετε το πρόσωπό σας με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

2)Θεραπεία με λεμόνι και αλάτι

Το λεμόνι περιέχει βιταμίνες αλλά και το κιτρικό οξύ που, συνδυασμένο με το αλάτι, ξηραίνουν κι απαλλάσσουν από τα σπυράκια και αφαιρούν τα στίγματα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις μερικές φετούλες από ένα φρέσκο λεμόνι και να τις αλατίσεις καλά. Αμέσως, ξεκινάς να τρίβεις το πρόσωπό σου δίνοντας ασφαλώς έμφαση στις περιοχές όπου το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο. Δε χρειάζεται να ασκείς δύναμη κατά την τριβή. Τέλος, ξεπλένεις καλά το πρόσωπό σου με δροσερό νερό και σκουπίζεσαι ταμποναριστά με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα. Επαναλαμβάνεις 1 φορά ανά 7 ημέρες και όχι νωρίτερα από 2 ώρες προτού βγεις στον ήλιο.

Πέρα από τις σπιτικές μάσκες, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας με τους 5 φυσικούς τρόπους για να σπας τα σπυράκια, που θα σου φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμο εάν έχεις ακμή ή εάν πού και πού εμφανίζονται σπυριά στο πρόσωπό σου που σε ενοχλούν.

Στάδιο 5ο: Διατροφή

Τα έχεις ακούσει ξανά και ξανά, ωστόσο δε γίνεται να μην τα αναφέρουμε έστω και συνοπτικά. Γιατί, για να αποκτήσεις και να διατηρήσεις μία καθαρή επιδερμίδα προσώπου, ένα δέρμα νεανικό, λαμπερό και σφριγηλό, είναι εκ των ων ουκ άνευ να τρέφεσαι κατάλληλα. Δε θα μιλήσουμε για δίαιτες ή για το να αποφεύγεις το κάπνισμα, τα γλυκά και τα τηγανητά. Θα σου τονίσουμε, όμως, τα εξής:

Α) Το πιάτο της ημέρας πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει κατά 50% λαχανικά (ωμά, βραστά, στον ατμό), 25% υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, φρυγανιές, πατάτες κ.λπ.) και 25% πρωτεΐνες (ψάρι, κρέας, μπιφτέκια, αβγά κ.λπ.). Τα ποσοστά αυτά είναι στρογγυλοποιημένα και το περίπου 1 – 2 % που απομένει πρέπει να είναι τα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας στη σαλάτα ή 3 κουταλιές της σούπας κόκκινη σάλτσα στα μακαρόνια).

Β) Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή μας. Δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση να τρως 4 μήλα και 2 μπολ μαρούλι για να θεωρηθεί ότι έχεις φάει επαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων για την ημέρα σου. Εάν, ωστόσο, θέλεις να σφίξει η επιδερμίδα σου, να γίνει λεία και να είναι καθαρή, είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεις σε καθημερινή βάση τουλάχιστον ένα μπολάκι σαλάτας ή τουλάχιστον 1 – 2 φρούτα.

Γ) Η ποικιλία στα βασικά εβδομαδιαία γεύματα είναι πολύ σημαντική. Ένα πλήρως ισορροπημένο εβδομαδιαίο μενού πρέπει να περιλαμβάνει: 1 φορά ψάρι και 2 φορές κοτόπουλο ή το αντίστροφο, 1 φορά όσπρια, 1 φορά λαδερό φαγητό ή ομελέτα 2 – 3 αβγών, 1 φορά μοσχάρι (αυτούσιο, σε μπιφτέκι ή μπριζόλα) και 1 φορά χοιρινό κρέας (αυτούσιο, σε μπιφτέκι ή μπριζόλα) ή μακαρόνια με σάλτσα και τυρί.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται ο οδηγός με την ολοκληρωμένη περιποίηση που μπορείς να ακολουθείς προκειμένου να αποκτήσεις και να διατηρήσεις μία καθαρή επιδερμίδα προσώπου, καθώς κι ένα δέρμα σφριγηλό, ζωντανό, λαμπερό και λείο. Ελπίζουμε να σου φάνηκε χρήσιμος!

x

Check Also

λεμόνι στο πρόσωπο

Λεμόνι στο πρόσωπο – Αντιγήρανση, λεύκανση, ενυδάτωση και λάμψη

Όπως διαπίστωσες κι από τον τίτλο, στο παρόν άρθρο θα δούμε μάσκες ...

έλαια για λιπαρή επιδερμίδα

Έλαια για λιπαρή επιδερμίδα – Τα 4 καλύτερα και πώς να τα χρησιμοποιείς

Εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα , τότε το πιο πιθανό είναι να αναζητάς ...

πώς να αποκτήσετε δέρμα που λάμπει

Πώς να αποκτήσετε δέρμα που λάμπει – 5 υπέροχες μάσκες και τα 3 καλύτερα έλαια

Θέλετε να αποκτήσετε ένα δέρμα που λάμπει από πολλά μέτρα; Ένα δέρμα ...