Πως να μην ζηλεύεις – Μάθε τους καλύτερους τρόπους

Όλες μας έχουμε ζηλέψει τουλάχιστον μια φορά, όλες μας έχουμε μετανιώσει που δημιουργήσαμε κάποιο πρόβλημα λόγω της υπερβολικής ζήλειας μας, όλες μας στεναχωριόμαστε όταν αφήνουμε ένα τόσο αρνητικό συναίσθημα να μας κατακλύζει και να επηρεάζει την ζωή μας, την σχέση μας και ακόμα χειρότερα την καθημερινότητα μας.

Η ζήλεια πρόκειται για ένα αρνητικό συναίσθημα το οποίο συνήθως κάνει την εμφάνιση του μαζί με την αγάπη και τον έρωτα, καθώς πρόκειται για τον αιώνιο αντίπαλο τους. Όπως ο έρωτας μας τυφλώνει, μας αλλάζει την συμπεριφορά, την σκέψη και μας καλυτερεύει αφού μας χαρίζει μια υπέροχη γαλήνη το ίδιο κάνει και η ζήλεια η οποία μας κάνει να νιώθουμε εχθρικά, μας κατακλύζει με μίσος και μας τυφλώνει καθώς ελάχιστα άτομα μπορούν να την κουμαντάρουν σωστά και να την περιορίσουν. Εμείς θα σε μάθουμε πώς να μην ζηλεύεις και πώς να αξιοποιήσεις σωστά αυτά τα αισθήματα σου.

Αναμφίβολα πρέπει όλες μας όσο και να φαίνεται δύσκολο να μετριάσουμε την ζήλεια μας και να αδράξουμε τα θετικά της, διότι αν αφήσεις την ζήλεια να σε επηρεάζει μπορεί να συμβούν πράγματα που μόνο στην τηλεόραση βλέπουμε και να τα μετανιώνεις μια ζωή γιατί δεν πρέπει ποτέ να δρας απερίσκεπτα.

Πώς να μην ζηλεύεις: Τρόποι αντιμετώπισης ζήλειας

Η ζήλεια τις περισσότερες φορές προέρχεται από ένα συνδυασμό αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να έχεις. Για αυτό αρχικά θα πρέπει να συζητάς με τον αγαπημένο σου οτιδήποτε έχεις, οτιδήποτε σε προβληματίζει την ώρα που πρέπει. Γιατί μόνο έτσι θα απαλλαχτείς από ό,τι σε απασχολεί, ουσιώδες και μη, καθώς όλες μας έχουμε νιώσει άσχημα και ζηλέψαμε για πράγματα που μάθαμε ή που πιστεύουμε και δεν ισχύουν. Επιπλέον μέσω της κουβέντας θα αρχίσει και ο σύντροφος σου να καταλαβαίνει τι σε ενοχλεί ή τι έχεις. Μην χάνεις χρόνο, ξεκίνα το από τώρα και θα δεις ότι σιγά σιγά θα σε ρωτάνε και οι φίλες σου να μάθουν το πώς να μην ζηλεύεις στην σχέση σου.

Βρες την πηγή της ζήλειας και αντιμετώπισέ την

Με λίγα λόγια πρέπει να κάτσεις να βάλεις το μυαλό σου και τα συναισθήματα σου κάτω και να δεις γιατί ζηλεύεις. Οι πηγές της ζήλειας είναι συνήθως από συμβάντα και από εσωτερικές ανησυχίες και από έλλειψη εμπιστοσύνης, δηλαδή από ψυχολογικούς παράγοντες. Εμ πώς να μην ζηλεύεις αν δεν έχεις καθόλου εμπιστοσύνη στον αγαπημένο σου; Για αυτό μην χάνεις ευκαιρία, δες γιατί δεν τον εμπιστεύεσαι, συζήτα το μαζί του και ανακάλυψε αν ζηλεύεις χωρίς λόγο. Αν πάλι ο καλός σου έχει φροντίσει να σου δώσει σημάδια έλλειψης εμπιστοσύνης, τότε ξεκαθάρισέ του πώς νιώθεις και ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά γιατί βλάπτει την σχέση σας. Ποτέ όμως μην έχεις εχθρική και ανακριτική στάση γιατί σε κάθε περίπτωση μπορεί τα τυχόντα ¨σημάδια¨ να μην ισχύουν και να τον κατηγορείς χωρίς λόγο και να βλάψεις ανεπανόρθωτα την σχέση σου. Μια ακόμα περίπτωση είναι η ύπαρξη τρίτου προσώπου την οποία θα σας την αναλύσουμε παρακάτω μιας και πρόκειται για μια ειδική περίπτωση.

Τρίτο πρόσωπο, ο φόβος κάθε γυναίκας

Σίγουρα έχεις σκεφτεί πολλές φορές αν τελικά δεν είναι τόσο φιλικό το καφεδάκι με την φιλενάδα του. Μήπως έχεις βρει άλλη, μήπως του τρίβεται πολύ η φίλη του ή μήπως η νέα του επαφή στο κινητό με ένα συνθηματικό όνομα είναι το τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου που καραδοκεί να πάρει την θέση σου. Πώς να μην ζηλεύεις κάθε κοπέλα αν βλέπεις όλα αυτά και ανησυχείς συνέχεια μη συμβαίνει κάτι από αυτά χωρίς να το έχεις πάρει χαμπάρι; Αρχικά θα ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι για να έχεις στο μυαλό σου την πιθανότητα να υπάρχει τρίτο πρόσωπο σημαίνει ότι έχεις αφήσει κενό χώρο στην σχέση σου για να εισχωρήσει κάποιο άλλο πρόσωπο. Για αυτό βρες που ¨μπάζει¨ η σχέση σας και προσπάθησε να το διορθώσεις πριν να είναι αργά. Βρες τι δεν κάνεις καλά, τι δεν κάνει αυτός καλά, συζητήστε το και προσπάθησε να βρεις την λύση. Βέβαια από το να αρχίζεις να κατασκοπεύεις τον δικό σου και να κάνεις άλλες ανωριμότητες λόγω ζήλειας καλό θα ήταν να του ζητήσεις να σε παίρνει μαζί του, να συζητάτε το κάθε τι και να του ζητάς την άποψή του για το εκάστοτε πρόσωπο που σε απασχολεί. Γιατί πώς να μην ζηλεύεις αν θεωρείς την φίλη του που βγαίνει μαζί του κουκλάρα, ενώ στην πραγματικότητα ο δικός σου δεν την θεωρεί έτσι και συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πιστεύεις; Για αυτό τονίζουμε και πάλι, ότι πριν κάνεις κάτι, πριν αφήσεις κάτι να σε επηρεάσει καλό θα ήταν να συζητάς το κάθε τι. Μόνο έτσι θα γίνει υγιής η ζήλεια σου και η σχέση σου θα βελτιωθεί.

Μίλα στην ¨αντίπαλο¨

Αν έχεις εντοπίσει μια ενδεχόμενη απειλή για την σχέση σου, μια λύση είναι να βρεις το συγκεκριμένο πρόσωπο και να του μιλήσεις. Ήρεμα φυσικά, γιατί δεν είναι σωστό σε καμία περίπτωση να αρχίσει κάποιο μαλλιοτράβηγμα ή ακόμα χειρότερα να την κάνεις να μετράει τα δοντάκια της. Αρχικά γιατί μπορεί να βρεθείς μπλεγμένη και γιατί θα πέσεις στα μάτια του συντρόφου σου, ο οποίος μπορεί να μην θέλει να σε ξαναδεί και να χάσει πάσα ιδέα για εσένα αν τον φέρεις σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Αν όντως καταλάβεις μέσα από την κουβέντα σας ότι αποσκοπεί να σε εκτοπίσει από την σχέση σου, τότε μην φερθείς παράλογα. Πάρε μια βαθιά ανάσα γιατί πώς να μην ζηλεύεις μετά από κάτι τέτοιο, ηρέμισε και προσπάθησε να βρεις τις αδυναμίες στην σχέση σου για να την βελτιώσεις και να την κάνεις τόσο ισχυρή που θα οχυρωθεί από οποιοδήποτε εξωτερικό κίνδυνο.

Πώς να μην ζηλεύεις: Συμβουλές για αντιμετώπιση

Αν πάλι όμως δεν βλέπεις αποτέλεσμα, το βράδυ όλο σκέφτεσαι και δεν κοιμάσαι λόγω ζήλειας ή παραφέρεσαι και ξεσπάς στην καθημερινότητα σου ή ακόμα χειρότερα βλέπεις ότι αυτό το συναίσθημα σε ξεπερνάει τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις βοήθεια από τους ανθρώπους σου, την οικογένεια σου, τον σύντροφο σου ακόμα και από τον ψυχολόγο σου ο οποίος θα σε συμβουλέψει άψογα.

Συμβουλέψου τους γονείς σου ή τα αδέρφια σου

Μια από τις καλύτερες λύσεις που μπορείς να εφαρμόσεις είναι να ζητήσεις βοήθεια από άτομα που έχουν ήδη βιώσει και αντιμετωπίσει τέτοια συνθήματα στην ζωή τους. Σίγουρα η οικογένειά σου θα έχει μερικές καλές συμβουλές να σου δώσει, όπου σίγουρα θα έχουν αποτέλεσμα διότι έχουν περισσότερη εμπειρία από εσένα και πιο ανεπτυγμένη κρίση λόγω ηλικίας.

Συμβουλέψου έναν ψυχολόγο

Αδιαμφησβήτητα το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις σε έναν ειδικό. Βέβαια όσο άσχημα και να νιώθεις για κάποιες συμπεριφορές σου, αντιδράσεις σου, ή σκέψεις σου θα πρέπει να του τα πεις όλα για να μπορεί να εξάγει το κατάλληλο συμπέρασμα και να σε βοηθήσει αναλόγως. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεπεράσεις τυχόν ταμπού που μπορεί να έχεις με το συγκεκριμένο επάγγελμα και να ζητήσεις βοήθεια. Να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος πάσχει από κάτι ψυχολογικό είτε ήπιο είτε έντονο και εμφανές.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα