Πώς να γίνεις τραγουδίστρια – 4 Αναγκαία εφόδια για να γίνεις επιτυχημένη

Επιθυμία ή ακόμη και όνειρο πολλών ανθρώπων όταν βρίσκονται στην παιδική, εφηβική, νεανική ή ακόμη και ενήλικη ζωή τους είναι το γίνουν τραγουδιστές / τραγουδίστριες. Είτε επειδή τους αρέσει ως ενασχόληση είτε επειδή τους εντυπωσιάζει το να παρουσιάζονται μπροστά σε κόσμο και να ξεδιπλώνουν το εν λόγω ταλέντο τους είτε επειδή θέλγονται από τη δημοσιότητα είτε επειδή το θεωρούν προσοδοφόρο επάγγελμα, οι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν τραγουδιστές σίγουρα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Θέλεις κι εσύ να μάθεις πώς να γίνεις τραγουδίστρια; Τα 4 αναγκαία εφόδια που πρέπει να έχεις για να στεφτεί με επιτυχία η προσπάθειά σου εμπεριέχονται στο παρόν άρθρο του περιοδικού μας. Για ρίξε μια ματιά!

Πώς να γίνεις τραγουδίστρια – 4 Αναγκαία εφόδια που πρέπει να έχεις

Εφόδιο #1: Επίγνωση της έκτασης της φωνής σου

Δεδομένου ότι είτε ως έμφυτο χάρισμα το οποίο έχεις επιδιώξει μόνη σου να αναδείξεις είτε ως έμφυτη ικανότητα την οποία έχεις ήδη ξεκινήσει να ασκείς σε κάποιον ειδικό χώρο, σημαντικό είναι πλέον να γνωρίζεις την έκταση της φωνής σου. Μόνο έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων της φωνής σου και της σωστής διαχείρισης των τελευταίων θα κατορθώσεις να γίνεις μία καλή κι επιτυχημένη τραγουδίστρια.
Μία βοηθητική άσκηση για να βρεις μόνη σου την έκταση της φωνής σου έχει ως εξής: ξεκινάς από ψηλά τραγουδώντας την ψηλότερη νότα που μπορείς. Έπειτα, κατεβαίνεις αμέσως στη χαμηλότερη νότα. Βρες ένα πιάνο, παίξε τις δύο αυτές νότες που μπόρεσες να τραγουδήσεις, άκουσέ τες και σύγκρινέ τες προκειμένου να βρεις την έκτασή σου.

Εφόδιο #2: Γνώση της κατάλληλης στάσης κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης

Όπως κάθε άθλημα για παράδειγμα, έτσι και το τραγούδι απαιτεί μια καθορισμένη στάση κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός τραγουδιού, την οποία και πρέπει κάποιος να σου μάθει ή φυσικά να ψάξεις να μάθεις μόνη σου. Οι πιο πολλοί καθηγητές φωνητικής προτείνουν το να στέκεσαι παρά να κάθεσαι για να επιτυγχάνεις πιο καλό ήχο. Γιατί, όταν είσαι καθιστός, οι μύες διπλώνουν και δεν μπορείς να ρυθμίσεις σωστά την αναπνοή σου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και καθιστή δε θα μπορείς, εάν το δουλέψεις, να τραγουδήσεις εξίσου ικανοποιητικά και να… μαγέψεις το ακροατήριό σου!
Η κατάλληλη στάση, λοιπόν, έχει ως εξής: Κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και ευθυγραμμισμένο με τους ώμους σου (σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη)· αφήνεις το σαγόνι σου να πέσει και τη γλώσσα σου χαλαρή προς το εμπρόσθιο μέρος του σώματός σου· χαλαρώνεις τους ώμους σου και σηκώνεις τον ουρανίσκο σου όπως όταν χασμουριέσαι (με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο λαιμός και επιτρέπεται στον εισερχόμενα αέρα να κινηθεί καλύτερα).

Εφόδιο #3: Σωστά ρυθμισμένη αναπνοή κατά το τραγούδισμα

Μιας και το θίξαμε προηγουμένως, η αναπνοή είναι θεμελιώδης για το πώς να γίνεις τραγουδίστρια και μάλιστα καλή τραγουδίστρια. Σχετικά με αυτή, λοιπόν, αρχικά είναι αναγκαίο να έχεις πάρει μια βαθιά εισπνοή ακριβώς πριν ξεκινήσεις να τραγουδάς, έτσι ώστε να έχεις εισπνεύσει τόσο αέρα όσο θα χρειαστείς για να αρθρώσεις όλες τις λέξεις / στίχους.

Η αναπνοή σου πρέπει να γίνεται από την κοιλιά και όχι από το στέρνο σου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεις τον ήχο και κατά συνέπεια έχεις καλύτερο έλεγχο της φωνής σου. Για να σιγουρευτείς ότι παίρνεις σωστά την αναπνοή σου, δεν έχεις παρά να τοποθετείς το χέρι σου στην κοιλιά σου και να προσπαθείς να σπρώχνεις προς τα έξω καθόσον αναπνέεις. (Μη μου πεις ότι δεν είναι συνήθης η εικόνα ενός τραγουδιστή και δη αρχάριου που κρατάει το χέρι του στην κοιλιά του;!).
Είτε όρθια είτε καθιστή, πρέπει πάντοτε κατά τη διάρκεια ενός τραγουδιού η αναπνοή να πραγματοποιείται από την κοιλιά σου που φουσκώνεις καθώς αναπνέεις. Ασφαλώς, αυτό είναι μία δεξιότητα που με καθημερινή δουλειά και επανάληψη μπορείς να αποκτήσεις κι έτσι να μάθεις πώς να γίνεις τραγουδίστρια με άρτια τεχνική και λίγο ή πολύ ωραίες εκτελέσεις.

Εφόδιο #4: Αυτογνωσία

Μπορεί να μη συνιστά δεξιότητα που αποκτάται και που έχει σημαντικό ρόλο στο πώς θα τραγουδάς, στο πώς θα ακούεσαι, ωστόσο ο ρόλος που διαδραματίζει δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Έχοντας αυτογνωσία, επίγνωση δηλαδή των προσόντων και των αδυναμιών σου, των προτερημάτων και των ελαττωμάτων σου, της έκτασης και των ορίων σου, μπορείς φυσικά να τα καταφέρεις με το πώς να γίνεις τραγουδίστρια και μάλιστα μία καλή, επιτυχημένη τραγουδίστρια που θα ξέρει… πού πατάει και πού βρίσκεται. Και αυτά τα συν και τα πλην σου έχουν να κάνουν τόσο με τη φωνή σου όσο και με την εμφάνιση και τις υπόλοιπες παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη από τους άλλους (από το ακροατήριο, από τους θαυμαστές, από τους χορηγούς, από τους μάνατζερς κ.τ.λ.) , οπότε κρίνεται αναγκαίο εφόδιο το να έχεις πλήρη επίγνωσή τους.

Στο σύντομο αυτό άρθρο μας επιλέξαμε τα 4 εφόδια που εμείς κρίνουμε ως αναγκαία κι επιτακτικά προκειμένου να μάθεις πώς να γίνεις τραγουδίστρια. Πρόκειται για σημεία πολύ σημαντικά εάν επιθυμείς να γίνεις μία γνωστή, επιτυχημένη και άρτια ερμηνεύτρια τραγουδιών.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και τα οποία πράγματι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα κι αποτελεσματικά σε εσένα που θέλεις να ξέρεις πώς να γίνεις τραγουδίστρια: το ήθος, οι έπειτα από σκέψη επιλογές, η βοήθεια από τεχνική – φωνητική άποψη από έναν ήδη επαγγελματία του είδους, η αρωγή από άποψη κοινωνικών γνωριμιών σχετικών με το χώρο με σκοπό τη δημοσιότητα, η καθημερινή εξάσκηση της φωνής και της συνολικής εικόνας και στάσης κατά την ερμηνεία, η αποφυγή του καπνίσματος το οποίο δυσχεραίνει εξαιρετικά την όλη προσπάθεια, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και άλλα πολλά.

Πώς να γίνεις τραγουδίστρια, επομένως; Έχε υπ’ όψιν σου τα 4 αναγκαία εφόδια που παρουσιάσαμε στο κυρίως θέμα του άρθρου μας, καθώς επίσης κι αυτά που μόλις θίξαμε (αναφορικά) τώρα στον επίλογό του.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα