Λογική ή συναίσθημα στη σχέση; Πότε σκέφτεσαι με λογική και πότε με συναίσθημα

Λογική ή συναίσθημα; Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί  σε τι από τα δύο πρέπει να βάλουμε προτεραιότητα, ποιο να χρησιμοποιήσουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση και ποιο σε άλλη περίπτωση, καθώς επίσης και το ποιο κατά τη γνώμη μας είναι το πιο ισχυρό! Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές το συναίσθημα έρχεται να μπερδέψει τον λογικό τρόπο σκέψης που θεωρούμε πιο ασφαλή

Κάποιοι θεωρούν ότι το συναίσθημα μας επηρεάζει μόνο στις προσωπικές μας σχέσεις Δηλαδή στη σχέση με τον σύντροφό μας, στη σχέση με την οικογένειά μας, στη σχέση με τους φίλους μας. Στην πραγματικότητα όμως το συναίσθημα υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μας επηρεάζει στην εργασία μας, στις κοινωνικές μας επαφές, στην καθημερινότητά μας γενικότερα. Μάλιστα, κάποιες στιγμές δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το συναίσθημα είναι αυτό που κινεί τα νήματα τη δεδομένη στιγμή και λανθασμένα θεωρούμε ότι χρησιμοποιούμε 100% τη λογική μας.

Θα θέλαμε πολύ να βρούμε την απάντηση στο τι είναι πιο βοηθητικό για εμάς, δηλαδή να χρησιμοποιούμε μόνο τη λογική ή μόνο το συναίσθημα και να έχουμε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα!  Αυτό που συνήθως όμως βλέπουμε να συμβαίνει σε διάφορους τομείς της ζωής μας είναι ότι μία καλή λύση είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτά τα δύο σε ισορροπία. Το αν είναι εύκολο ή όχι  θα το δείξει η προσωπική προσπάθεια του καθενός.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δούμε πότε είναι πιο βοηθητικό να χρησιμοποιούμε περισσότερο τη λογική μας και πότε το συναίσθημα. Θα αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά  του ενός και του άλλου τρόπου σκέψης.  Φυσικά, είναι δύσκολο να πούμε με απόλυτη σιγουριά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν σε κάποια περίπτωση χρησιμοποιήσουμε μόνο τη λογική και σε κάποια άλλη μόνο το συναίσθημα.

Κάτι που στην πραγματικότητα θα θέλαμε να καταλάβουμε είναι το τι μας βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε λίγο περισσότερο ακόμα και αν στην αρχή αντιλαμβανόμαστε ότι το συναίσθημά μας επηρεάζει πάρα πολύ και μας τραβάει πίσω.

Πότε να σκεφτόμαστε με τη λογική και πότε με το συναίσθημα;

Ένα ερώτημα που ίσως αρκετές φορές μας έχει φέρει σε δύσκολη θέση! Ποιο είναι αλήθεια το πιο ιδανικό σε κάθε περίπτωση; Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας κάθε φορά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο θέμα. Η αλήθεια είναι πως το συναίσθημα μας επηρεάζει περισσότερο στις προσωπικές μας σχέσεις και εκεί είναι που μπορεί να βάλουμε τελείως στην άκρη τη λογική.

Από την άλλη παρατηρούμε ότι αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα στην εργασία μας την οποία είμαστε χρόνια κι έχουμε πολύ καλή σχέση με τους συναδέλφους μας, μπορούμε πιο εύκολα να λειτουργήσουμε με τη λογική και να χρησιμοποιήσουμε το συναίσθημα τόσο όσο χρειάζεται.

Έχουμε δει όμως πολλές περιπτώσεις που, για παράδειγμα, όταν κάτι έχει να κάνει με το σύντροφό μας ή με την οικογένειά μας το συναίσθημα φαίνεται να κατακλύζει όλη μας τη σκέψη και το σώμα. Μάλιστα θεωρούμε ότι όσο κι αν η λογική προσπαθεί να μας βοηθήσει, εμείς την βάζουμε μονίμως σε μία άκρη. Σαν να μην μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που μας «φωνάζει» η λογική και αυτό που αισθανόμαστε.

Λογική ή συναίσθημα στη σχέση;

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι συμβαίνει συνήθως με τη λογική και το συναίσθημα στη σχέση μας! Τι από τα δύο χρησιμοποιούμε περισσότερο και τι θα συνέβαινε αν καταφέρναμε να φέρουμε σε ισορροπία τη λογική και το συναίσθημα όταν υπάρχουν θέματα μέσα στη σχέση μας.

Επιλογή συντρόφου

Από την πρώτη κιόλας στιγμή  παρατηρούμε ότι άλλοι χρησιμοποιούμε το συναίσθημα κυρίως για την επιλογή συντρόφου και άλλοι τη λογική. Είναι δύσκολο να πούμε ποιο είναι πιο  βοηθητικό αφού αυτό φαίνεται στην πορεία μιας σχέσης. Για κάποιο λόγο ο τρόπος που φερόμαστε στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Παρατηρούμε ότι σε πολύ μικρές ηλικίες η επιλογή συντρόφου γίνεται κυρίως και μόνο με το συναίσθημα και η λογική αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της όσο μεγαλώνουμε.

Η αλήθεια είναι πως έχει να κάνει και λίγο με την προσωπικότητα του καθενός. Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε  ένα άτομο πολύ συναισθηματικό ότι πρέπει την επιλογή του συντρόφου να την κάνει βάσει λογικής. Φυσικά δεν είναι και αυτό η απόλυτη λύση. θα βοηθούσε όμως πολύ αν χρησιμοποιούσαμε και τη λογική η οποία έρχεται λίγο να ισορροπήσει το αρχικό συναίσθημα και να μας δείξει ότι ορισμένα σημάδια φαίνονται από την αρχή ώστε να γλιτώσουμε κάποιες τυχόν συνέπειες αργότερα.

Προβλήματα στη σχέση

Τι χρησιμοποιούμε περισσότερο τη λογική ή το συναίσθημα όταν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη σχέση μας; Συνήθως το συναίσθημα είναι αυτό που έχει τον πρώτο λόγο, αλλά έχει και το τελευταίο; Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δούμε τι είναι πιο βοηθητικό για εμάς. Όπως καταλαβαίνουμε στο συγκεκριμένο θέμα είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε την λογική από το συναίσθημα γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε κάθε θέμα  που προκύπτει, όπως θα ήταν καλό. Οι αντιδράσεις μας συνήθως μέσα στη σχέση είναι άμεσες και παρορμητικές.

Έτσι συνήθως δεν προλαβαίνουμε να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας ώστε να περάσει σε εκείνο το στάδιο που θα αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο πιο ξεκάθαρα τι πραγματικά συνέβη, για ποιον λόγο και πώς θα ήταν καλύτερα να το αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι καλύτερα όταν συμβαίνει κάτι στη σχέση μας να μην αντιδρούμε αμέσως γιατί το συναίσθημα τις περισσότερες φορές υπερκαλύπτει την λογική σε πρώτη φάση. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την περίπτωση να μετανιώσουμε λίγο αργότερα και να προσπαθούμε να αλλάξουμε την οποιαδήποτε κατάσταση.

Συμβιβασμοί

Οι συμβιβασμοί που κάνουμε μέσα σε μία σχέση, άραγε βασίζονται στη λογική ή στο συναίσθημα; Για να είμαστε ειλικρινείς και στα δύο! Άλλοτε συμβιβαζόμαστε είτε γιατί  έτσι μας βολεύει είτε γιατί θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός που θα κάνουμε είναι πιο βοηθητικός για την εξέλιξη της σχέσης μας. Άλλοτε μπαίνει το συναίσθημα μπροστά και αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Η αλήθεια είναι όμως ότι σε αυτή την περίπτωση και στο θέμα των συμβιβασμών το να λειτουργήσουμε καθαρά και μόνο με το συναίσθημα μπορεί να μην είναι και ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εμάς. Έχουμε δει περιπτώσεις που συμβιβασμοί οι οποίοι βασίστηκαν καθαρά και μόνο το συναίσθημα δεν είχαν και πολύ καλά αποτελέσματα για το ίδιο το άτομο.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση ο δικός μας συμβιβασμός να μην είναι βοηθητικός για τον άλλον! Έτσι λοιπόν αφού μιλάμε για συμβιβασμούς μέσα στη σχέση για ακόμα μία φορά η ισορροπία της λογικής και του συναισθήματος μπορούν να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λογική ή συναίσθημα στη σχέση με τους φίλους

Στις φιλικές μας σχέσεις τα πράγματα δεν διαφοροποιούνται και πολύ.  Αν και συνήθως το συναίσθημα υπερτερεί, εύκολα φαίνεται να χρησιμοποιούμε και τη λογική για να δούμε αν θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε κάποια φιλική μας σχέση. Και σε αυτή όμως την περίπτωση υπάρχει και πάλι το συναίσθημα που μπορεί να μας τραβάει πίσω από το να πάρουμε κάποιες αποφάσεις.

Τους φίλους μας τους έχουμε επιλέξει και σίγουρα αν κάτι πάει στραβά τα βάζουμε και με τον εαυτό μας. Αν και φαίνεται ότι η λογική μας βοηθάει για να δούμε τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα, δεν θα ήταν και πολύ καλό για εμάς να τη χρησιμοποιούμε απομακρύνοντας τελείως το συναίσθημα από την όλη διαδικασία.

Λογική ή συναίσθημα στις επιλογές μας;

Η απάντηση που προκύπτει και από όλα τα παραπάνω είναι ότι η λογική και το συναίσθημα όταν βρεθούν σε μία ισορροπία τότε οι αποφάσεις που παίρνουμε και οι επιλογές μας είναι πολύ καλύτερες από ότι σε άλλη περίπτωση. Φυσικά, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη λογική ή μόνο το συναίσθημα και να πάρουμε μία σωστή απόφαση. Απλά μιλάμε πάντα με βάση τις πιθανότητες.

Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν βρισκόμαστε όπως λέμε εν βρασμώ ψυχής, να προσπαθήσουμε να μην πάρουμε μία απόφαση που ίσως μας στοιχίσει στην πορεία.  Τόσο η λογική όσο και το συναίσθημα, μπορούμε να πούμε, ότι είναι σημαντικά υλικά για μία πετυχημένη συνταγή αρκεί να καταφέρουμε να τα χρησιμοποιούμε στη σωστή ποσότητα σε κάθε περίπτωση.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα