Εμμονική σχέση – Πώς να την αναγνωρίσεις – Πόσο τοξική είναι

Πάθη, έρωτες, έντονα συναισθήματα, κτητικότητα, σχέσεις που όπως λέμε λειτουργούν στα κόκκινα! Πόσο δύσκολο όμως ή πόσο εύκολο είναι τέτοιες σχέσεις να καταλήξουν εμμονικές; Αρχικά ας δούμε τι  σημαίνει ότι μία σχέση είναι  εμμονική. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να την παρατηρήσουμε είτε στο ένα άτομο που εμπλέκεται στη σχέση είτε και στα δύο.

Όταν κάτι μας γίνεται εμμονή σημαίνει ότι κολλάει με κάποιον τρόπο στο μυαλό που το σκεφτόμαστε συνέχεια άσχετα από το τι συμβαίνει γύρω μας, από το τι αισθανόμαστε πραγματικά. Αρχίζει δηλαδή  σε όλο αυτό να μην υπάρχει καμία λογική. Μάλιστα, όταν παρατηρείται μέσα σε μία σχέση από το ένα μόνο άτομο προς το άλλο, βλέπουμε περίεργα διεκδικητικές συμπεριφορές ακόμα και όταν το άλλο πρόσωπο αποφασίζει να φύγει όπου και φαίνεται περισσότερο τι πραγματικά συμβαίνει.

Υπάρχει περίπτωση να βρισκόμαστε σε μία εμμονική σχέση και να μην το  αντιλαμβανόμαστε; Φαίνεται πως γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό όταν παρατηρούμε περίεργες συμπεριφορές από το σύντροφό μας και υπερβολές που μας φαίνονται παράλογες. Όταν όμως εμμονές έχουν και οι δύο πλευρές σε αυτή η σχέση, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Δεν είναι μάλιστα περίεργο να το εκλαμβάνουν σαν φυσιολογικό.  Η αλήθεια είναι ότι μία εμμονική σχέση μπορεί να γίνει ακόμη και επικίνδυνη και αυτό το καταλαβαίνουμε όταν πρόκειται να την τερματίσουμε. Πόσο  εύκολα μπορεί κάποιος να αφήσει πίσω την εμμονή του με κάποιο άτομο όταν αυτό είχε αποφασίσει να απομακρυνθεί από αυτή τη σχέση;

Εμμονική σχέση – Πώς να την αναγνωρίσεις

Άραγε υπάρχει τρόπος να αντιληφθούμε αν έχει αναπτυχθεί μία εμμονική σχέση ανάμεσα σε εμάς και στο σύντροφό μας; Αυτό θα μπορούσε είτε  να συμβαίνει στον σύντροφο μας, δηλαδή η σχέση που διατηρούμε να έχει γίνει πια εμμονή οπότε  κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα σε περίπτωση  που θα επιλέγαμε να την διακόψουμε ή  θα παρατηρούσαμε κάποιες ακραίες αντιδράσεις. Μία δυσκολία στο να ξεκαθαρίσουμε το τι συμβαίνει στη σχέση μας υπάρχει όταν  έχει γίνει εμμονή και στους δύο. Ας δούμε όμως παρακάτω τι σημάδια έχει συνήθως η εμμονική σχέση.

1) Παραβλέπουμε την κακή κατάσταση

Ένα πολύ βασικό στοιχείο που παρατηρούμε σε μία εμμονική σχέση είναι ότι αν και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κακή κατάσταση αυτής της σχέσης, αδυνατούμε να φανταστούμε ότι μπορεί και να ακολουθήσουμε διαφορετικούς δρόμους. Σε μία σχέση που μας έχει γίνει εμμονή δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε πως κάτι δεν πάει καλά ή ακόμη και ότι όλα δεν πάνε καλά.

Παραβλέπουμε δηλαδή την κακή κατάσταση της σχέσης μας γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτή η σχέση να  διαλυθεί. Με λίγα λόγια επιμένουμε στη συνέχεια της, αδιαφορώντας για το αν προσφέρει τελικά κάτι αυτή η σχέση σε εμάς ή στον σύντροφό μας.

2) Ακραίες αντιδράσεις

Οι εμμονικές σχέσεις συνήθως περιλαμβάνουν ακραίες αντιδράσεις. Σε πρώτο επίπεδο μπορεί να φανούν κολακευτικές και να δημιουργούν την αίσθηση ενός έντονου παθους. Στην πορεία όμως καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως τα έχουμε εμείς στο μυαλό μας. Είναι μία κατάσταση που μπορεί να φέρει και τους δύο σε δύσκολη θέση ή τον έναν από τους δύο.

Έντονη ζήλια, απόλυτος έλεγχος, παρακολουθήσεις και άλλα πολλά έχουμε δει να συμβαίνουν από ανθρώπους  που η σχέση τους πλέον τους έχει γίνει εμμονή. Στο τέλος κανένας από τους δύο δεν μπορεί να έχει ούτε λίγο χώρο για τον εαυτό του. Συνήθως γίνονται ακόμα πιο ακραίες οι αντιδράσεις όταν ένας από τους δύο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και απομακρύνεται.

3) Ψυχολογική βία

Δεν είναι περίεργο να δούμε το άτομο το οποίο  έχει γίνει εμμονικό με τη σχέση που διατηρεί να ασκεί ψυχολογική βία στον/στην σύντροφο ώστε να ελέγχει με έναν τρόπο την κατάσταση. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσει εκφράσεις που θεωρεί πως θα δημιουργήσουν τύψεις όπως, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα, θα καταστραφώ και πολλά άλλα ίσως ακόμα πιο ακραία. Μάλιστα, αυτό το συναντάμε περισσότερο όταν η σχέση φτάνει στο τέλος και το άτομο το οποίο έχει την εμμονή προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται από αυτήν.

4) Δεν δέχεται τον χωρισμό

Σε αυτή την περίπτωση η εμμονή δεν αφήνει το άτομο να καταλάβει ότι έχει χωρίσει. Στην πραγματικότητα δεν θέλει να το δεχτεί, οπότε οι αντιδράσεις του απέναντι στο άλλο άτομο είναι σαν να μην έχουν χωρίσει. Μπορεί να σας ακούγεται ακραίο αλλά αυτό που εννοούμε είναι ότι δεν θέλει να πιστέψει αυτό που συμβαίνει και αντιδράει σαν τίποτα να μην έχει χαθεί.

Δεν αποδέχεται το χωρισμό με συνέπεια να φέρνει σε δύσκολη θέση το άλλο άτομο δημιουργώντας μία κατάσταση που μπορεί ακόμα και απειλητική να φανεί στα μάτια του άλλου. Θα λέγαμε πως είναι από τις ακραίες περιπτώσεις, αλλά έχουμε παρατηρήσει πρώην να κάνουν σκηνές ζήλιας ή γενικότερα να έχουν αντιδράσεις απέναντι στο άτομο που έχει αποχωρήσει από τη σχέση, σαν να είναι ακόμη μαζί.

Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να φέρει μεγάλα προβλήματα και σκαμπανεβάσματα τόσο στην ψυχολογία του ατόμου που το δέχεται όσο και πρακτικά στην καθημερινότητά του.

5) Τα πάντα κινούνται γύρω από τον/την σύντροφο

Αυτό είναι ένα σημάδι που μπορεί να παρατηρήσουμε και στον εαυτό μας, αφού τελικά μπορεί εμείς να έχουμε γίνει εμμονικές με τη σχέση μας. Είναι καλό παρατηρώντας τα σημάδια να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε αν εμείς συμπεριφερόμαστε κάπως υπερβολικά. Μήπως λειτουργούμε σαν τα πάντα κινούνται γύρω από το σύντροφό μας;

Δεν περνάμε ποτέ καλά όταν λείπει, όπως για παράδειγμα μπορεί να κάναμε παλιότερα σε κάποιες όμορφες στιγμές με τις φίλες, ίσως είμαστε συνέχεια πάνω από το κινητό στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε κάθε του κίνηση  από τη στιγμή πού βρίσκεται μακριά μας και δεν αισθανόμαστε καλά οτιδήποτε και αν κάνουμε αν δεν πάρουμε την επιβεβαίωσή του. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να οδηγήσει σε μία υγιή σχέση.

Η προσωπική εξέλιξη του καθενός μέσα σε μία σχέση είναι πολύ σημαντική ώστε να υπάρχει μία υγιής πορεία και μία τέτοια κατάσταση φυσικά δεν βοηθάει καθόλου.

Εμμονική σχέση – Συμπέρασμα

Παραπάνω είδαμε κάποια βασικά σημάδια που μπορούν να μας χτυπήσουν αυτό το καμπανάκι που χρειαζόμαστε για να ξυπνήσουμε και να δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά και αν μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα ώστε να ακολουθήσουμε μία υγιή πορεία. Η εμμονή σε μία σχέση όπως αντιλαμβάνετε δεν μπορεί να βοηθήσει για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και πόσο μάλλον να κάνει δύο ανθρώπους ευτυχισμένους.

Μία λεπτομέρεια που δεν πρέπει να αφήσουμε  χωρίς να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχει μία διαφορά στην αρχική περίοδο μιας σχέσης κατά την οποία ίσως το πάθος δημιουργεί κάποιες περίεργες συμπεριφορές και καταστάσεις που μπορεί και να μοιάζουν λίγο με τα σημάδια μιας εμμονικής σχέσης. Σημαντικό είναι να μην τα μπερδεύουμε γιατί μπορεί να έχουνε κάποια κοινά, αλλά η περίοδος που το πάθος τα δημιουργεί, φαίνεται να μην έχει τόσο μεγάλη διάρκεια αφού στη συνέχεια έρχονται κάποια άλλα συναισθήματα πολύ πιο βαθιά και όμορφα να αντικαταστήσουν αυτήν την περίοδο κατά την οποία θα λέγαμε ότι όλα λειτουργούν «στα κόκκινα».

Στις εμμονικές σχέσεις μπορεί να μην συμβαδίζουν τα συναισθήματά του ενός με τα συναισθήματα του άλλου, ούτε η συμπεριφορά του ενός με τη συμπεριφορά του άλλου. Μπορεί όμως να βρούμε και αρκετά κοινά στις συμπεριφορές αν η συγκεκριμένη σχέση έχει γίνει εμμονή και στα δύο άτομα που βρίσκονται σε αυτήν.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι καλό είναι να παρατηρούμε κάποιες καταστάσεις και συμπεριφορές τόσο στους άλλους όσο και στον εαυτό μας ώστε να καταφέρουμε να αποφεύγουμε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις που ίσως δημιουργηθούν μέσα στη σχέση μας. Επίσης αυτό βοηθάει στο να μπορούμε να πάρουμε πιο ξεκάθαρες αποφάσεις για την πορεία αυτής. Οτιδήποτε ακραίο συνήθως δεν έχει τα αποτελέσματα που εμείς θα περιμέναμε ακόμα και αν στην αρχή δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε ή μας φαίνεται ακόμη και κολακευτικό.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα