Κτητικότητα στη σχέση – Πώς να την αντιμετωπίσεις

Πώς αντιλαμβανόμαστε τον όρο «δικός μου» ή «δική μου» μέσα σε μία σχέση; Το χρησιμοποιούμε συχνά και ειδικά όταν πιστεύουμε ότι έχουμε βρει τον άνθρωπό μας, όταν τα συναισθήματα είναι έντονα και νιώθουμε αυτό το δέσιμο με τον σύντροφό μας. Πώς συμπεριφερόμαστε όμως, τι αντιδράσεις έχουμε όταν κάτι το θεωρούμε δικό μας; Όταν μιλάμε  για κτητικότητα στη σχέση δεν εννοούμε αυτό το τρυφερό συναίσθημα που θέλουμε να έχουμε το οποίο μας θυμίζει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι εκεί για εμάς και μόνο για εμάς. Μήπως ορισμένες φορές η αγάπη μπερδεύεται με την κτητικότητα στη σχέση;

Κάποιοι θεωρούν πως η αγάπη και ο έρωτας περιέχουν σίγουρα και μία δόση κτητικότητας. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι σε τελείως αντίθετες πλευρές. Εμείς πάλι θεωρούμε πως όντως, σε πολλές περιπτώσεις ο έρωτας περιέχει ένα είδος κτητικότητας αλλά δεν φαίνεται να είναι θετικό όταν συμβαίνει. Συνήθως έχει αρνητικά αποτελέσματα και επηρεάζει πάρα πολύ την πορεία μίας σχέσης. Όσοι έχουν ζήσει μία τέτοιου είδους κατάσταση ισχυρίζονται πως μόνο αρνητικές συνέπειες έχει, όταν η κτητικότητα κάνει την εμφάνισή της ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Μάλιστα στην περίπτωση που λειτουργούν και οι δυο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει καταστροφική. Κι αν ακόμα δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει η κτητικότητα στη σχέση και που μπορεί να την οδηγήσει τότε ρίξτε μία ματιά παρακάτω και θα σας λυθούν όλες οι απορίες. Δεν είναι περίεργο, αν αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα μέσα στην δική σας σχέση, να συνειδητοποιήσετε ότι ζείτε κάτι παρόμοιο που δεν είχατε καταλάβει μέχρι τώρα.

Κτητικότητα στη σχέση – Τι σημαίνει

Ποια είναι τα στοιχεία που παρατηρούμε σε έναν κτητικό άτομο; Ορισμένες φορές θεωρούμε ότι ο σύντροφός ας είναι προστατευτικός μαζί μας αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά κτητικός. Συνήθως αυτά τα άτομα ξεχνούν την ελευθερία του άλλου. Θέλουν να είναι απόλυτα χειριστικοί και φυσικά να μην μπορεί ο άλλος να κάνει αυτό που ο ίδιος θέλει αν είναι αντίθετο. Μία γυναίκα με έναν κτητικό σύντροφο δεν έχει και πολλά περιθώρια να αναδείξει την δική της προσωπικότητα μέσα στη σχέση. Τα θέλω της θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα δικά του για να μπορούν να συνεννοηθούν. Αυτή η γυναίκα θα πρέπει να δεχτεί ότι του ανήκει από όλες τις απόψεις. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το «μου ανήκεις» και «σου ανήκω» μέσα στη σχέση για να τονίσουμε ότι είμαστε μόνο ο ένας για τον άλλον. Όταν όμως όλο αυτό αρχίσει να ξεφεύγει από τα όρια του επιτρεπτού και ο ένας καταπιέζει τον άλλον τότε οδηγούμαστε σε μία αρρωστημένη κατάσταση με άσχημη εξέλιξη. Με λίγα λόγια θα λέγαμε πως ένα κτητικό άτομο αντιμετωπίζει τον άλλον σαν «κτήμα» του και όχι σαν μία ξεχωριστή προσωπικότητα με άποψη.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η κτητικότητα στη σχέση

Καταπίεση, εντάσεις, αποξένωση, αρνητικότητα είναι κάποια από τα πρώτα προβλήματα που μπορούμε να σκεφτούμε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όταν η κτητικότητα κάνει την εμφάνισή της. Συνήθως δεν είναι κάτι που δίνουμε σημασία από την αρχή  αφού κάποιες συμπεριφορές φαίνεται να μας κολακεύουν σε πρώτη φάση, αλλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε όλο αυτό που πρόκειται να συμβεί. Η κτητικότητα κουράζει απίστευτα το άτομο που την βιώνει και δεν είναι περίεργο να νιώσει ότι πνίγεται μέσα σε μία τέτοια σχέση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται όταν αισθανθούμε εγκλωβισμένες και υπομένουμε μία κατάσταση η οποία θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην μπερδεύουμε την αγάπη και τον έρωτα με την κτητικότητα.

Κτητικότητα στη σχέση – Πώς να την αντιμετωπίσετε

Έχετε τελικά καταλήξει ότι ο σύντροφός σας είναι κτητικός και δεν παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά λόγω της υπερπροστατευτικότητάς του ή της υπερβολικής του αγάπης. Σας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και με κάποιον τρόπο θέλετε να ανατρέψετε την κατάσταση. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στη σχέση τόσο πιο πιθανό είναι να αλλάξουν τα πράγματα. Βέβαια κάποιοι θεωρούν ότι ένα κτητικό άτομο δεν μπορεί να αλλάξει και αν προσπαθήσει να το κάνει θα είναι για λίγο. Εμείς πάλι πιστεύουμε πως καλό είναι να εντοπίζουμε τα μελανά σημεία του χαρακτήρα μας και να προσπαθούμε να τα αποβάλουμε. Συνήθως οι κτητικοί άνθρωποι δεν μπορούν να βιώσουν και από τον άλλον το ίδιο. Δεν θα ήταν κακό να κάνετε αρχικά μία συζήτηση δείχνοντάς του πως αν βίωνε το ίδιο από εσάς, τότε θα ένιωθε άσχημα. Προσπαθήστε να του το τονίζετε κάθε φορά που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο αφού δεν είναι παράξενο να μην το αντιλαμβάνεται πλήρως όταν συμβαίνει. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι είναι από τις συμπεριφορές που συνήθως είναι βαθιά ριζωμένες. Συνεπώς χρειάζεται θέληση από τον ίδιο για να καταφέρει να την πετάξει από πάνω του. Διαφορετικά θα είναι μία κατάσταση που βρίσκεται ξανά και ξανά μπροστά σας.

Κτητικότητα στη σχέση – Φιλική συμβουλή!

Μην αφήνετε τέτοιου είδους θέματα μέσα στη σχέση να διαιωνίζονται! Συνήθως γίνονται τόσο κομμάτι της καθημερινότητάς μας που σχεδόν το θεωρούμε και φυσιολογικό. Η κτητικότητα μέσα στη σχέση από κάποια στιγμή και μετά τείνει να θεωρηθεί ακόμα και επικίνδυνη, ανάλογα σε τι επίπεδο την βιώνουμε. Έτσι λοιπόν μην αφήνετε τέτοιες συμπεριφορές να αποκτούν θέση μέσα στη σχέση σας. Αντιμετωπίστε την με τον καλύτερο τρόπο και μην την αγνοήσετε. Επίσης μην προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας ότι όσο πιο κτητικός είναι σημαίνει ότι σας αγαπάει και περισσότερο. Αν σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο δεν θα αργήσει όλο αυτό να σας γυρίσει boomerang! Κάτι ακόμα όμως που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην βρεθούμε στην άλλη πλευρά και ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι κτητικό άτομο, εμείς του περάσουμε την ταμπέλα. Δεν είναι περίεργο ο σύντροφός μας να θέλει να νιώθουμε δίπλα του προστατευμένες και ασφαλείς. Έτσι λοιπόν να είμαστε προσεκτικές με το τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε μέσα στη σχέση μας. Δεν κρίνουμε τον σύντροφό μας από μία αντίδραση αλλά από την γενικότερη συμπεριφορά του.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα