Κολλημένη σε λάθος σχέση – Πώς να το αντιμετωπίσεις

Πιστεύετε πως είναι απίθανο να συμβαίνει και σε εσάς; Υπάρχει μία κατηγορία γυναικών που γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει κολλήσει σε μία σχέση, αν και γνωρίζει ότι δεν είναι και η καλύτερη που θα μπορούσε να της τύχει και μία ακόμη κατηγορία γυναικών η οποία δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι κολλημένη σε λάθος σχέση. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει αλλά και πάλι δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση ενώ στη δεύτερη περίπτωση αρνείται να το δει. Θα λέγαμε πως η δεύτερη περίπτωση έχει έναν μικρό βαθμό δυσκολίας παραπάνω από την πρώτη. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο πόσο δύσκολο είναι να γνωρίζουμε ότι έχουμε κολλήσει σε λάθος σχέση αλλά παρ’ όλα αυτά να μην μπορούμε να αντιδράσουμε. Αν ρωτούσαμε κάποιον τι θα έκανε σε μία τέτοια περίπτωση, θα μας έλεγε απλά πως η λύση είναι ο χωρισμός. Στην πραγματικότητα όμως πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο καλό είναι να αρχίσουμε να παρατηρούμε ορισμένα πράγματα μέσα στη σχέση. Αν ανήκετε σε κάποια από τις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείτε το μυαλό σας με σκέψεις που δεν σας ωφελούν. Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά παρακάτω για να αρχίσετε να ξετυλίγετε το κουβάρι και τελικά να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις!

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν ως “λάθος” και τι εννοούμε όταν λέμε πως έχουμε κολλήσει;

Συνήθως, χαρακτηρίζουμε μία σχέση ως λάθος όταν δεν μας γεμίζει, όταν μας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά μας, όταν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, όταν φαίνεται καθαρά πως αυτή η σχέση έχει ημερομηνία λήξης. Αυτά είναι τα πιο βασικά από τα πολλά στοιχεία που μπορεί να συνθέτουν το παζλ. Όταν λοιπόν νιώθουμε πως είμαστε κολλημένες σε αυτή τη σχέση σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε και απλά την αφήνουμε να συνεχίζεται δημιουργώντας μας ακόμα περισσότερα προβλήματα. Όταν μία περίεργη και δύσκολη κατάσταση την αφήνουμε να διαιωνίζεται, τόσο πιο δύσκολα μπορούμε να την διαχειριστούμε. Κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται πως έχουν κολλήσει σε αυτή τη σχέση είτε λόγω συνήθειας είτε λόγω έντονων συναισθημάτων. Θεωρούν πως η λογική δεν μπορεί να βγει μπροστά σε αυτή την περίπτωση και τα συναισθήματα είναι πολύ πιο δυνατά. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί σε οποιονδήποτε. Έχει όμως αρκετό ενδιαφέρον να ρίξουμε μία ματιά στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση. Κολλημένη  σε λάθος σχέση! Δείτε πως μπορείτε να βάλετε τις σκέψεις σας σε μία τάξη και στη συνέχεια να αρχίσετε να παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας.

Κολλημένη σε λάθος σχέση –  Πώς να το αντιμετωπίσεις

Παρακάτω θα δείτε κάποιες ερωτήσεις τις οποίες αν τις κάνετε στον εαυτό σας και τις απαντήσετε με ειλικρίνεια θα καταλάβετε πολλά πράγματα για το πώς σκέφτεστε, πώς νιώθετε αλλά και τι θα ήταν καλύτερο να κάνετε για εσάς!

1) Γιατί  θεωρείς πως η σχέση σου είναι λάθος;

Αρχικά για να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε λίγο το κουβάρι στο μυαλό μας θα πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είναι οι λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε πως η σχέση μας είναι λάθος. Δεν είναι καθόλου περίεργο ψάχνοντας λίγο βαθύτερα, τελικά να συνειδητοποιήσετε το ακριβώς αντίθετο. Ακόμα όμως και αν καταλήξετε στο συμπέρασμα πως η σχέση σας είναι όντως λάθος και δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα ανάμεσά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζυγίσετε τα λεγόμενά σας για να μπορέσετε να οδηγηθείτε σε έναν πιο βατό δρόμο. Έτσι λοιπόν ξεκινήστε βρίσκοντας πρώτα τους λόγους  για τους οποίους θεωρείτε ότι η σχέση σας είναι λάθος.

2) Πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις κολλήσει;

Στη συνέχεια μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε γιατί θεωρούμε πως έχουμε κολλήσει σε αυτή τη σχέση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αντιληφθείτε ότι ο όρος «κολλημένη» τελικά μπορεί να σας φανεί λίγο υπερβολικός για την κατάσταση που βιώνετε. Από την άλλη, μπορεί όντως να έχετε κολλήσει τόσο πολύ που δεν είστε σε θέση να αντιδράσετε και να βάλετε μία τάξη τόσο στη σχέσης σας όσο και απλά στην καθημερινότητά σας. Έχουμε δει περιπτώσεις γυναικών που έχουν κολλήσει τόσο πολύ με έναν άνθρωπο που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να σκεφτούν Αν αυτό τους κάνει καλό. Σκεφτείτε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι αντιδράσεις σας, ποια είναι τα συναισθήματά σας και  ποιες είναι οι καταστάσεις οι οποίες συμβαίνουν και σας κάνουν να αισθάνεστε πως έχετε κολλήσει με αυτόν τον άνθρωπο.

3) Έχετε συζητήσει τα λάθη;

Κάτι ακόμα που θα σας φανεί χρήσιμο είναι να αναρωτηθείτε αν ποτέ έχετε συζητήσει, ουσιαστικά, για αυτά τα οποία θεωρείτε πως είναι  λάθος στη σχέση σας. Υπάρχουν ζευγάρια  που έχουν παράπονα και οι δύο αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα συζητήσουν μεταξύ τους θεωρώντας πως κάθε φορά που προσπαθούν να κάνουν μία τέτοια συζήτηση τελικά οδηγούνται σε άσκοπες εντάσεις και δεν βγάζουν καμία άκρη. Έτσι προτιμούν να τα προσπερνούν και απλά να συνεχίζουν παρακάτω κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί. Μήπως λειτουργείτε κι εσείς κάπως έτσι; Μήπως αναβάλλετε συνεχώς μία τόσο σοβαρή συζήτηση για κάποια άλλη στιγμή προσπαθώντας να βρείτε την κατάλληλη; Φανταστείτε πως υπάρχουν ζευγάρια που λίγο πριν τον οριστικό χωρισμό τους μιλούν για πράγματα που θεωρούσαν λάθος και τους έχουν πειράξει μέσα στη σχέση τα οποία δεν έχουν συζητήσει ξανά ποτέ!

4) Έχεις αναγνωρίσει τα συναισθήματά σου;

Πόσο εύκολο αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας; Δεν είναι περίεργο, ορισμένες φορές, να νιώσουμε διάφορα πράγματα τα οποία για τους δικούς μας λόγους είτε τα κρύβουμε είτε τα πλασάρουμε λίγο διαφορετικά στον άλλον. Όταν θα αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας ως έχουν, τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς νιώθουμε σε κάθε περίπτωση και έτσι θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πώς αισθάνεστε όταν συμβαίνει κάτι που δεν σας αρέσει. Αισθάνεστε συχνά θυμό μαζί του; Σας  φαίνεται κουραστική η καθημερινότητα μαζί του; Σας δημιουργεί άγχος; Νιώθετε ερωτευμένη; Τον αγαπάτε; Τον νοιάζεστε ή έχετε συνηθίσει να είστε με αυτό τον άνθρωπο; Εμπιστεύεστε τον εαυτό σας; Κάντε διάφορες τέτοιες ερωτήσεις για να αναγνωρίσετε λίγο τα συναισθήματά σας και εννοείται πως θα πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινείς με αυτά.

5) Έχεις σκεφτεί να φύγεις;

Όσο προχωράμε παρακάτω θα δούμε πως θα πρέπει να δώσουμε  κάποιες απαντήσεις που μπορεί Αρχικά να μας φαίνονται γροθιά στο μαχαίρι. Είναι αυτές οι απαντήσεις που ακόμα και στον εαυτό μας τις δίνουμε νιώθοντας περίεργα. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ να φύγετε από αυτή τη σχέση; Αναρωτηθείτε λίγο ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να αισθάνεστε έτσι και κοιτώντας από μία απόσταση θα μπορέσετε να αντιληφθείτε αν όντως αυτοί οι λόγοι ισχύουν ή για κάποιο λόγο αρχίζετε να τους αμφισβητείται. Οτιδήποτε από τα δύο και αν συμβαίνει δεν είναι καθόλου παράλογο. Είναι όμως αρκετά χρήσιμο να συνειδητοποιήσουμε αν αρκετά συχνά μέσα σε αυτή τη σχέση είχαμε σκεφτεί να απομακρυνθούμε.

6) Πώς φαντάζεσαι την ιδανική σχέση;

Αν κάνετε τη συγκεκριμένη ερώτηση στον εαυτό σας θα μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τι σας λείπει από τη σχέση σας και τι όχι. Ίσως στο τέλος αναθεωρήσετε πολλά από αυτά που πιστεύετε για την σχέση σας. Βέβαια σε μία σχέση δεν βρίσκουμε ακριβώς αυτό που εμείς θεωρούμε ιδανικό, όμως είναι ένας καλός τρόπος για να δούμε ποια είναι αυτά που χρειαζόμαστε να υπάρχουν απαραίτητα μέσα στη σχέση μας και ποια είναι αυτά τα οποία περνούν σε δεύτερη μοίρα. Με αυτήν την ερώτηση θα συνειδητοποιήσετε αν όντως η σχέση σας είναι λάθος και αν αξίζει να είστε κολλημένες σε αυτή τη σχέση ή όχι. Δεν χρειάζεται να επηρεάζεστε από κανέναν αφού όλα αυτά τα οποία θα πείτε στον εαυτό σας θα πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο η δική σας άποψη. Η ιδανική σχέση για εσάς μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από την ιδανική σχέση της φίλης σας.

7) Τι είναι αυτό που σε κρατάει σε αυτή τη σχέση;

Τέλος, υπάρχει μία ακόμη ερώτηση στον εαυτό σας μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση πολύ γρήγορα. Είσαι κολλημένη σε λάθος σχέση; Τι είναι αυτό που σε κρατάει σε αυτήν; Σκεφτείτε λίγο παραπάνω και γράψτε σε μία κόλλα χαρτί όλα αυτά που σας κάνουν να παραμένετε μέσα σε αυτήν τη σχέση. Γράφοντας θα δείτε ακόμα περισσότερα συναισθήματα να ξεδιπλώνονται μπροστά σας. Δεν είναι παράξενο με κάποια από αυτά να μην αισθανθείτε και πολύ άνετα, αλλά όταν αυτά είναι αληθινά πρέπει να είστε σε θέση να τα αναγνωρίσετε. Μιλήστε για ακόμα μία φορά με τον εαυτό σας με απόλυτη ειλικρίνεια και δείτε τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα σας κρατάει μέσα σε μία σχέση στην οποία φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.

Κολλημένη σε λάθος σχέση – Συμπέρασμα

Ανάλογα με τις απαντήσεις που έχετε δώσει στον εαυτό σας μπορείτε να καταλάβετε πολλά πράγματα για αυτό που συμβαίνει μέσα στη σχέση σας. Υπάρχει περίπτωση να συνειδητοποιήσετε ότι τελικά η σχέση σας δεν είναι και τόσο λάθος όσο αρχικά πιστεύατε. Μπορεί όμως πάλι να συνειδητοποιήσετε πως παραμένετε σε ένα λάθος από συνήθεια. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά μας. Μπορεί είτε να είστε ερωτευμένες αλλά να μη θέλετε να το παραδεχτείτε είτε να μην είστε. Είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε με τον εαυτό μας να είμαστε σε θέση να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα. Ίσως ορισμένες σκέψεις μας και συναισθήματα να μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγο άβολα, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και  εμείς θα πρέπει να μπορούμε να τα δούμε. Αν δεν καταφέρουμε να είμαστε ξεκάθαρες με τον εαυτό μας, πόσο  ξεκάθαρες θα μπορούσαμε να είμαστε με οποιονδήποτε άλλον! Μην αφήνετε λοιπόν τα πράγματα να εξελίσσονται μόνα τους σαν να μην βρίσκεστε και εσείς εκεί. Τη ζωή μας πρέπει να την παίρνουμε στα χέρια μας και να είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις. Για να έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο πώς να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση, θα σας συνιστούσαμε να γράψετε σε μία κόλλα χαρτί όλες τις απαντήσεις σας ώστε να τις διαβάσετε και να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα